The Time Traveller’s Wife : Unsur nasihat yang ada

Assalammualaikum,

Walaupun saya baru pertama kali tengok cerita ini, saya rasa ada unsur penasihatan di dalamnya. Bahkan Allah S.W.T. awal-awal menerangkan di dalam Al-Quran yang kita tidak akan langsung tahu sebarang perkara berkaitan masa hadapan kita.

Mengapa Allah S.W.T. merahsiakan daripada kita sebarang takdir dan menggalakan kita berusaha dan berdoa kepadaNya?

Cuba anda fikir, jika anda tahu tarikh bila anda mendapat ijazah PhD, pastinya anda tidak perlu berusaha keras kerana anda pasti anda akan dapat juga tanpa sebarang syarat. Bayangkan betapa tidak logiknya anda tidak berusaha tetapi mendapat PhD?dunia pasti tunggang terbalik

Sama seperti tarikh kematian setiap individu. Jika semua orang tahu, akibatnya majoritinya masing-masing akan berfoya-foya terlebih dahulu sebelum bertaubat nasuha pada kemudian harinya. Bahkan mungkin ada satu negara khas untuk bertaubat sebelum menghadapi kematian dan yang lain negara adalah untuk bersuka ria.

Sama seperti soal kemiskinan dan kekayaan. Tidak guna berusaha juga kerana pasti akan kaya dan pasti akan miskin. Yang tertindas akan terus tertindas dan seterusnya.

Soal kesihatan juga tidak perlu risau, boleh makan apa sahaja kerana tahu sepanjang usianya tidak akan sakit dan oleh itu boleh makan apa sahaja.

Apakah yang berlaku sebenarnya?

Ketidaklogikan akal dan dunia jika semua mengetahui masa hadapan masing. Sebab itu tilikan nasib dan apa jua kaedah horoskop ke apa ke diharamkan sama sekali kerana ianya menyebabkan kita dalam kemurungan dan boleh jatuh syirik!

Maka, dengan ini, dinasihatkan kita agar bertakwa kepada Allah kerana Allah telah menyelamatkan kita daripada mengetahui rahsia kita sendiri. Betapa besarnya kurniaan Allah ini kepada kita agar kita dapat mengharungi hidup tanpa sebarang tekanan dan mampu berusaha ke tahap yang lebih baik.

Sesungguhnya, kurnia Allah kepada kita tak terkira banyaknya.bersyukurlah

november 6, 2011 – 8.14 malam – ahad

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: