Game

Industry Game

Dalam industri game ini, sebenarnya tiada “level” kepakaran untuk setiap individu kecuali hal pembelajaran menghasilkan game tu tetapi tidak ketara.

Game bermula dgn anda pastikan byk bermain game dulu
Kemudiannya anda mula guna game engine menghasilkan game2 dgn meniru game2 lain.
Next, anda mula datang idea menghasilkan game dan mengajak ramai orang join projek anda.
Siapkan game pertama dan seterusnya.

Samada ko pendatang baru atau lama.

Ianya terserah kepada idea ko dalam menghasilkan sesuatu yang orang kat luar sana mahukan.

2D ke atau 3D ke atau massively open world game ke atau mobile ke ikut suka janji orang seronok main.

Game mekanik dari semudah mudah hanya perlukan character melompat aje ke complicated mcm Call of Duty semuanya ada orang tertentu main.

Sebab tu dalam bidang game ni pengalaman bukan ikut selama mana dia bekerja. TIDAK SEMESTINYA.

Pengalaman itu mungkin diperlukan dari segi management sahaja tetapi tidak bahagian kreatif.

Bidang game senang aje, orang takkan main game ko kalau tak best. Tak cukup kreatif la tu. Biar pun syarikat ko power sgt.

Masa COVID ni. Industry game sangat2 berkembang.

Industry filem pula jatuh sebab orang tak perli pawagam sangat.

Yet ramai tak tahu industry kreatif game ni menjana pendapatan. Cuma local content masih kurang. Jika tidak, jutaan akan main game local content sebab pasaran automatik terus worldwide

Tak perlu susah2 mcm bidang lain. Publish sahaja game anda di Apps Store atau Google Play atau buat game untuk PC Steam pun terus satu dunia akan boleh download dan judge game anda.

Mudah bukan? Yang tak mudah adalah idea anda.

Tak kira hebat mana programming anda atau design anda jika kreativiti game out or order maka selamat tinggal.

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: