Kipchoge dan Motivasi

Aku berulang kali tengok Kipchoge ni buat sub 2 jam marathon.

Walaupun tak diiktiraf tapi dia satu2nya manusia dalam planet bumi yg buat marathon bawah dua jam.

Cuba ko lari Half Marathon 2 jam pun dah boleh mintak nyawa dah bg most of people.

Jap. Aku lari 1km pace Kipchoge ni pun dah boleh masuk ICU kot ambulance kutip.

Dah la dia lari sub 2 jam marathon. Siap selepas lari peluh pun xberapa nampak. Kaki tak sakit, siap boleh lari sep tangan dgn peminat. Gile ke apa.

Pokok asasnya adalah motivasi dan teamwork.

Dia berlatih berkumpulan dan motivasi dia kuat. Kuat sgt dan mmg dia aim betul2. Dia lari mmg dgn semangat membara dan motivasi tu paling highest.

Moral aku nampak kat sini, hang nak aim sesuatu. Nak jadi bisnesman berjaya ke, scholar academia berjaya ke atau atlit berjaya ke, motivasi kene kuat dan kental.

Jangan lembik dan kene tegur dan kutuk skit dah merajuk atau lemah. Mmg kene kental dan keep going. Itu yang aku rasa ramai org berjaya tu. Satu lagi once diberi peluang, buat dgn baik dan terbaik. Kipchoge pernah gagal dapat sub 2 jam masa 2017. Tp dia comeback buat balik 2019. Dasat.

So, kat mana motivasi kita sekarang?

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: