Health Screening Part 2 di Pantai Ayer Keroh Hospital

Alhamdulillah settle urusan health screening hari ini.

Patutnya aku habis pada waktu tengahhari if cepat tp memandangkan ramai orang jugak buat health screening so sampai ke petang jugaklah.

Okeh fasa kedua adalah merupakan berjumpa dengan audiometry dan dietician. Audiometry ni lebih kepada check samada telinga ko dengar betul ke tak. So ada pelbagai frequency dan bahkan bunyi jenis yang berbeza. Aku kena pakai macam headset dan dengar bunyi tu. Tekan satu button if dapat dengar. Takleh tipu sebab sistem akan mainkan bunyi tu in random time. So if ko main tekan aje tak kena masa maka tak dapat point. So setakat ni pendengaran aku ok aje dan masih baik.

Dietician pulak tengok result kolestrol aku. Agak risk jugak sebab 6.3 beb. So dia suggest jangan/kurangkan minuman 3 in 1, pastries or cakes style foods. Makan makanan yg berkhasiat sikit. Tapi itulah PKP menyebabkan badan tak terkawal nak beli dan order macam2. Hahahaha.

Last sekali stress test. Dibuat selepas jam 2.30 petang. Sebab tak sempat buat waktu pagi/tengahhari sebab ramai orang. Badan dipasangkan wire2 dan test stage by stage. Aku dapat la cecah stage 4 sekejap and then bila dah sampai max HR terus stop. Lari atas treadmill ni lagi berat sebenarnya. Dan ada elevation.

Last sekali aku berjumpa doktor ni. Doktor ni amat bagus terangkan satu persatu. Bahkan sempat bersembang bab kasut Nike Tempo Next% yang aku pakai serta stokin steigen aku. Panjang lebar aku cerita teknologi Nike dalam kasut ni. Dan dia dengar gak tu dah mcm borak bab larian. Sembang bab jam larian, dan latihan2 larian yang aku buat. So dalam 30 minit gak kitorang borak bab larian + bab medical.

Kesimpulannya, kolestrol aku kena jaga betul2. Walaupun mungkin atas keturunan sebab ada bacaan dia tu tetap macam tu. So genetic jugaklah ni tapi aku tetap disuruh bersenam, jaga makan and sedaya upaya kawal kolestrol tu.

pantaihospital #hospitalpantai #pantaiayerkeroh #hamzahasyrani #healthscreening #preventivehealthcare

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: