Ragnarok Online

Salam 4.15 pagi Ahad,

25 March 2018

Mata ini tidak dapat tidur sangat dan tiba tiba terbaca sebuah artikel berkaitan pengalaman main Ragnarok Online.

Ragnarok Online ini antara permainan game online yang terawal sekali di dunia ini.

Diasaskan di Korea Selatan dan berkembang di Malaysia sekitar 2003.

Saya bermain permainan RO ini (singkatan kepada Ragnarok Online) bermula tahun 2003 bersama sama rakan2 saya di universiti ketika itu.

Sehinggalah tahun 2005/2006 kami bermain dan slowly meninggalkan permainan ini setelah tamat belajar.

Banyak onak dan duri bermain permainan ini.

Pointer jatuh sehingga 2.10 dan 2.11 antara kenangan pahit.

Membazirkan masa dan sebagainya.

Namun banyak benda yang saya belajar dan pengalaman saya peroleh.

Pengalaman ke cyber cafe dari isyak sampai subuh.

Pengalaman menaiki basikal pula dari kolej dalam UTM ke cybercafe di Sri Puteri ketika tak bawak kereta lagi (saya bawa kereta dari tahun 2004) iaitu tahun 2. Proton Saga Aeroback keluaran tahun 1993 kot (ke 1989 tapi tak ingat sangat).

Sekarang tahun 2018.

Masih ada lagi Ragnarok Online (server Philiphine private) diinstallkan dalam komputer saya dan bermain kadang kala.

Kawan2 lama dan baru masih lagi bermain namun kesibukan masa dewasa mengekang sikit aktivitinya.

Yalah sekarang famili dan kerjaya diutamakan dan penting dalam kehidupan juga.

Namun banyak pengajaran saya belajar akibat kesilapan dan masa silam saya yang begitu.

Walaupun ianya sangat tidak bagus dan saya nak aje rasa kembali ke zaman tersebut dan lempang diri saya ketika itu, namun itulah yang mengajar kita the meaning of life.

Life is full of mystery and wonderful things.

Mistakes done in the past brought a lot of stuff in the future and present day.

Even though we should not make mistake either in the past, present or future. But once we have actually done it, learn from it for better tomorrow.

Today is what I am.

Standing here with my happy family and thank to Allah S.W.T that positive things happened to me even though I have made a lot of mistakes back in younger days.

Ada sesetengah orang mendapat hasil yang buruk akibat kesilapan mereka dan saya bertuah Allah memberikan yang positif.

Kesilapan bukan bermaksud kita kene mengulangnya dengan sengaja tetapi untuk kesedaran diri kita dan mendidik yang lain agar menjauhinya. Bersyukur kepada Allah aku melaluinya dengan baik.

Ragnarok Online permainan yang baik jika dikawal dan dimainkan dengan baik serta dengan disiplin masa yang bagus. Permainan apa2 pun atau apa jua aktiviti adalah bergantung kepada sejauh mana kita menjaga masa kita dengan semua entiti di dunia ini.

Itulah sekadar celoteh santai jam 4.33 pagi dah sekarang.

Temasya Olahraga Universiti

Salam semua,

Itulah, keputusan berakhir dengan tiada medal pun dalam tangan tapi rasa bangga juga dapat tengok ramai betul anak muda dan pelajar2 yang prestasi mereka benar jika dilatih melahirkan atlit bagus.

Saya memasuki acara 1500m yang dijalankan serentak dengan pelajar. Seramai 13 orang pelajar, 12 orang staf dan 2 orang veteran.

Dilepaskan sekali dan saya memang terkejut antara 27 orang tersebut saya nombor ke 22 pada AWALnya.

Manage untuk potong staf sahaja dalam 4,5 orang dan seorang sahaja student.

Nombor saya rasa sekadar belas2 kot.

Bahkan rakan saya yang memenangi emas kategori senior 1500m tadi pun menamatkan dengan sejumlah pelajar di hadapannya dengan 4,5 orang begitu.

Bayangkan saya mendengar dengan tepat bagaimana mereka menamatkan larian mereka (catatan masa)

No 1 kategori pelajar adalah 4 minit dan 56 saat!! Untuk 1500meter!!!.

Terus terang saya katakan, saya 5 minit untuk 1km dan tak pernah pace 3 minit lagi dan tak akan kot.

Rakan saya yang menang emas tersebut pula 5 minit 40 saat. Saya sekadar dalam 6 minit dan 45 saat begitu.

Betapa jauh pemenang emas kategori pelajar dengan pemenang emas kategori senior lelaki staf.

Namun kami puas mereka ni bagus.

800m pula bermula untuk 7 orang staf sahaja. Dan saya berada di nombor 5. Tiada daya menamatkan kedudukan lebih baik.

Seterusnya acara 4x400m yang disertai saya sendiri, Din, Helmy Emran, dan Yogan pula berakhir disqualified akibat kecederaan hamstring bahagian paha oleh salah sorang dari kami. Kami bangga walaupun tak dapat menamatkan 4x400m setelah Din selaku pelari pertama mendapatkan tempat kedua sebelum itu.

Apa2 pun, Tahniah anak muda!!!

Saya? Walaupun tiada medal dan catatan itu yg terbaik saya lakukan. Susah tu dan insyaAllah akan tetap masuk juga TOT ini.

Biarlah kalah atau menang itu sebagai adat sahaja. Yang penting dapat berhimpun dan buat banyak rakan dan SIHAT TUBUH BADAN InsyaAllah

Nasib

Salam

Apabila sesebuah kursus itu tamat dan semua pelajarnya sudah pastilah graduated apabila jumlah jam kredit serta syarat2 telah mencukupi.

Jika ada 90 orang dalam sesebuah kursus itu, dan semuanya telah penuhi syarat maka mereka tamatlah belajar.

Saya hari ini nak berbincang dari segi “bekerja” dan bukannya dari segi “ilmu”

So bab keje.

Apabila sesebuah batch itu tamat belajar, maka mereka sepatutnya dapat kerja bidang yang mereka ambil itu.

Itu LOGIK yang umum. Dan Logik Universiti jugak (MUNGKIN)

Namun, AMAT MUSTAHIL kesemuanya akan dapat kerja di negeri yang sama, tempat yang sama, gaji yang sama dan lain2 lagi.

Ataupun saya rasa 99.9% takkan sebegitu (yang saya sebutkan diatas).

Ada yang menganggur

Ada yang dapat keje tapi bidang lain la pulak

Ada yang dapat keje tapi gaji sedikit

Ada yang dapat keje bidang lain tapi gaji lebih besar

Dan banyak lagi.

Disini kita lihat.

Graduan zaman sekarang perlu tahu yang apabila mereka tamat belajar kelak adalah AMAT MUSTAHIL 100% dari mereka akan bekerja di bidang yang dipelajari.

Jadi mereka perlu bersiap sedia samada memahirkan diri menjadi THE BEST.

Atau mencuba menjadi seorang Usahawan ke, Pemain Saham ke, Ahli Sukan ke, dan lain2 lagi.

Saya tekankan dalam kelas SENTIASA (bermula tahun lepas).

“JIka kamu hendak benar2 MINAT dan SUKA bidang yang kamu ambil ni MAKA JADI THE BEST and TRY HARD”

“Zaman kamu bukan macam zaman saya dah”

“Zaman kamu ini adalah zaman the best will survive”

Jika tidak mampu, mereka sebahagiannya kena fikir APA NAK BUAT bermula dari SAAT ini nak buat apa lepas habis belajar.

Ini zaman kene bersaing untuk masa hadapan.

Nak dapatkan tempat maka kena bersaing.

Universiti MAJORITINYA jadi tempat mencari duit sahaja sekarang.

Ambil Master atau PhD BUKAN PENENTU anda DAPAT KEJE.

oh ya, SILA FAHAM aku menulis dari segi BEKERJA YE. Bukan dari segi ILMU.

Aku tekankan siap2 dalam kelas. Kalau mereka tak jadi kreatif dan jadi the best, baik skor pointer yang biasa2 dan sementara di universiti ini cari jalan untuk buat business ke apa ke dan sebagainya.

Ingat yang mereka kena faham zaman mereka dah bukan macam zaman aku dulu.

Ini 2018.

Dan kelak 2028, 2038 dan seterusnya 2050.

KEPADA IBUBAPA termasuk AKU.

Anda kena bagi ANAK Anda faham dan anda pun kena faham masa depan bukan lagi SEKADAR.

“Saya nak jadi Doktor”

“Saya nak jadi Engineer”

Tetapi “Saya ingin menjadi USAHAWAN untuk membuka hospital saya sendiri setelah berkhidmat sebagai Doktor sekian sekian lamanya”

“Saya nak buka bengkel kereta dan buat KERETA saya sendiri (jenama sendiri) setelah mendapat pengalaman kerja susah mekanik”

Itu masa hadapan.

KNOWLEDGE is no LONGER limited to PIECE OF SHEET (Bachelor, Master and PhD).

But to those who use it for greater means.