Jelajah Larian – Environmental Run UTeM 2018

Salam,

Yeah, berjaya saya tamatkan larian pada kedudukan ke 9/10 (tak pasti) dari sekitar 100+ participants.

Mendahului seawal 1 km pertama dan dipintas setelah gagal maintain pace (pancit weh bukit berlambak bagi org 33 tahun mcm aku dan bukan Kenya), so banyak student based punya participants yg potong.

Masa km ke 2 dan ke 3 mostly melalui fakulti FTMK. Dari roundabout naik ke pintu gerbang UTEM kemudian patah balik melalui FTMK.

Kemudian terus dan melalui jalan ke kompleks sukan dan ke kiri naik sedikit jalan berbukit. Time ni ada 2,3 org dah start potong aku walaupun aku dah maintain pace 5.

Kemudian aku rasa kedudukan aku no 9 kot time tu sebab dari nombor 6, jadi nombor 9 atau 10 kot. Tak pasti time ni.

Kedudukan maintain sampailah aku rasa dan bosan dan badan mula tak sihat. Sebab ada batuk and selsema. Terpaksa teruskan dgn pace gini.

Kene faham pace 5 ni nak maintain sukar sedikit. Belum lagi pace 3 atau 4 mcm pelari professional.

Ada part lagi 1km nak tamat kene naik bukit dan naik tangga hahahahaha. So mmg aku jalan ajela kat tangga tu. Penat beb mcm trails. Aku buang masa 1 minit nak jalan kat tangga tu.

Pastu aku tengok nombor 8 ke 9 ntah depan aku. Berjaya juga rapat kan diri tp tak dpt potong sebab memasing dah melajukan diri.

So aku tamatkan taktau nombor 9 atau 10.

Hahahahha

Event menarik dan Alhamdulillah berjalan lancar.

Walaupun kurang sihat akibat batuk, selsema dan sedikit demam. Namun kaki yang sihat digagahi juga. Sebab kaki sihat lah aku berlari walaupun bab dada batuk and hidung selsema menganggu sedikit.

Yang pentingnya kaki ok dan selesa walaupun selepas berlari. Cuma tahniah kepada yang menang sebab memang hebat2 yang depan2 ni.

Teringat motto seorang pelari ni,

“Jika anda tidak mampu menang, sedaya upaya push orang depan catatkan rekod baru PB”

Bermaksud kita jangan bagi orang depan kita selesa. Push sampai mereka tetap maintain dan teruskan pace.

Ok jum aku belanja gambar

Jelajah Hotel – Palm Garden Hotel di Putrajaya (Dekat IOI MALL Putrajaya)

Salam

Kali ini aku nak borak bab hotel Palm Garden Hotel di Putrajaya pulak.

Stay sebab ada larian di MAEPS -MARDI.

Hotel ni bagus dan macam biasa ada Pro and Cons

Pro:

  1. Bilik luas betul dan bagus (aku pilih Authurium Suite). Tanpa Breakfast. Harga RM200++ aje melalui Agoda.
  2. Bab parking ni ada pro and cons. Tp untuk bab positifnye. Parkingnye berlambak jangan risau.
  3. Masa untuk check in adalah agak bagus. Purata untuk seorang check in sekitar 3 minit kot. Bab cons nanti la cerita.
  4. Makanan ada satu kitorang order dari cafe hotel ke bilik sedap. Aku jamin kot breakfast dan cafe dia sedap sebab memang sedap nasi goreng Putrajaya dia.
  5. RESTORAN Aroi Dee Thai restaurant dia AMAT SEDAP mengatasi kedai tomyam2 sekitar KL (bagi aku ler). Nanti aku tempek gambar2.
  6. Fasiliti dalam bilik baik dan bagus
  7. Yang bagusnye ada sediakan comforter dan bantal tambahan untuk tidur kat hall.
  8. Bilik air jangan cakap amat bagus dan water heater berfungsi dengan baik. Mandi best. Ada bath tub.

Cons:

  1. Parking dia takde bumbung. Kat luar ye
  2. Kitorang gi masa 2015 ke 2016, ada tangga kat kaunter check in. Korang samada suh bell boy angkat beg ke atas tu atau angkat ler sendiri. Still tangga tu masih ada patutnya buat lorong bawak beg.
  3. Toilet kedua yang terletak dekat pintu masuk kami tersumbat
  4. Bau perabot lama masih ada. Korang mesti tau bau kepam perabot lama macam mana. Tp ada perabot yang baru.
  5. Kad access satu aje dia bagi
  6. Habuk2 masih ada dia tak lap semua tingkap pun

Gambaq2.

Kenapa aku berlari

Salam,

Berlari

Aku sebenarnya berlari ni sejak zaman master dulu iaitu sejak 2008.

Tapi time tu sekadar berlari tanpa check masa dan distance

Dan aku rasa mmg aku laju lagi dari sekarang.

Jika diikutkan, aku aktif berlari sekitar 2008-2009.

Kemudian slow skit pada penghujung 2009 ke 2010.

Dalam 2011 dah tak lari sangat sampai 2015.

2016 mula balik tapi biasa-biasa

2017 mula aktif sehingga sekarang.

Sebab.

Banyak juga web posting dan facebook posting aku buat dengan tujuan agar semua bersukan dan lebih utama adalah untuk saingi diri sendiri untuk lebih berjaya.

Aku AMAT PERCAYA yang Allah jadikan diri kita ni untuk sentiasa lebih berjaya dan hebat dari hari sebelumnya.

Cuma halangan utama adalah minda sahaja.

Setkan minda untuk lawan perasaan malas dan perasaan dah cukup.

Setkan minda yang tiada henti didunia ini selagi belum sampai waktunya.

Tiada pencen dan tiada masa rehat. Kene kayuh dan berusaha sehingga penghujung jalan.

Oleh itu jangan disalahkan takdir dan nasib diri. Sebab itulah minda lemah.

Minda yang kuat akan tabah dan terus berusaha untuk capai apa yang diingini.

Paling tidak pun mendapat sebahagian dari yang diingini.

Potensi manusia adalah sangat besar.

Rugi mensia-siakan.

Teruskan berusaha dan capai kejayaan.

Umur hanya angka sahaja.