Jum Lari – Oppo Reno Festive Run

Salam semua.

Alhamdulillah selesai larian semalam dengan baiknya walaupun kekurangannya ada di pihak aku juga akibat tak banyak berlatih hahahaha.

Ok larian ni berlangsung mulanya di Parking C. So aku park dalam kawasan tu jugak dan kene bayar RM20 beb per entry. Hahahahha. Tapi demi safety dan keselamatan kereta.

So aku sampai dalam area 7.30 malam setelah bertolak dalam jam 6.40 dari Kepong. Aku ikut aje LDP tu sampai la masuk lebuhraya bukit jalil pulak.

Sampai aje aku warming up skit2. Sementara nak tunggu flag off jam 8. Time ni aku rase yakin aje boleh sub 1 hour tp malangnya mungkin aku terpecut awal kot. Patut maintain pace 5:30 min per km ke sebelum pecut di saat2 akhir larian.

First 500m aku lari memang memanjant fly over ke arah technology park. So mmg banyak adegan potong la kot. Aku ok aje dalam 4 km pertama dan malangnya sangkut bila selepas 4 km akibat pancit. Pulak tu menjelma pulak bukit kat km ke 5 gitu dan ditambah pula bertembung dgn pelari fun run 5km.

Memang azab beb bukit + nak elak pelari2 5km dan aku time ni dah start jalan lari aje. Stamina out dah weh.

Tu ko taktahu ada siap jalan gelap lagi. Memang total darkness nampak depan sukar. Pulak tu dgn pelari 5km ade tengah jalan/slow jog aje. Aduh.

So dalam 2 km juga berlari dgn pelari 5km ni. Tang km ke 7 ke atas baru berpisah kejap tp masyaAllah ada laluan berbukit pulakkkk. Km ke 8 dah start turun bukit dan bertembung pulak lagi sekali dgn pelari 5km. Sampai finish line beb.

Tapi last 300-500meter kot bolehlah berlari pace laju skit iaitu sekitar 4:50 ke 5:00 min/km. Dan tamat dgn jayanya.

Kesimpulan: aku rase boleh aje dpt sub 1 hour jika aku start dgn maintain speed 5:45 ke 5:30 ke. Tang bukit buat pace 6. Tang turun bukit pace 5:30. Tang ramai org pace 6. So aku anggap salah aku jugak.

But the run was good and great. Aku push sedaya aku. Alhamdulillah.

Great Eastern Viper Challenge 20km

Salam semua,

Fuh!!! Dekat 5 jam beb dan memang payah if solo nak survive melainkan mental keras macam batu.

Aku maybe tak larat nak cerita semua obstacles mcm org lain so aku punya ni ringkas dan padat ajela.

Kitorang ni satu team 8 org.

Pelbagai latar belakang dll.

Start jam 7.10 gitu kot sebab delay sangat. Patutnya 6.45 pagi.

Aku bertolak dari rumah mentua aku Kepong jam 5 pagi gitu sampai area 5.45 pagi. Jauh beb sekitar 70km total.

Sampai aje kitorang gather dan letak baggage kat tempat simpanan baggage. Pakai tag kat tangan.

Ok

Mula jam 7.10 pagi dan sesi bermula sekitar 10 rintangan pada 1 jam pertama.

Time ni tenaga pun boleh drain dah selepas 5,6 rintangan tetapi tenaga lari aku masih ade.

So kitorang harungi rintangan satu demi satu.

Ada yang berjaya disempurnakan. Ada yang tak. So just do it walaupun terjatuh dalam air.

Tapi memang sangat menarik dan tak membosankan.

Dekat 5 jam di jalanan dan banyak pengalaman dan cabaran yang terpahat dlm ingatan.

Memang best beb.

Setahun sekali memang kena cuba ni. At least tak bosan berlari. Hahahahah.

Decima Unity Unreal

Salam semua,

Tahukah anda lebih dari setahun saya menunggu game ini keluar ke PS4. Ianya sepatutnya akhir 2018 namun ditunda ke 2019.

Game yang daripada tokoh game creator terhebat dunia iaitu Hideo Kojima dari Kojima Productions.

Dulunya Kojima ni sebahagian dari Konami namun berpecah setelah kontrak Kojima ni pun dah tamat dan macam2 lagi berlaku.

Pendek kata dah taknak dah dengan Konami. Better buat sendiri game dan liaise dengan Sony Playstation etc.

Sebelum aku gi review dengan game ni, baik aku tekankan perkara ini.

“Game adalah Connection”

  1. Tidak kira apa jua game engine anda guna (death stranding guna Decima game engine), matlamat anda hendak memastikan ada connection antara developer dan pengguna (pemain).
  2. Tidak berguna menggunakan tools atau game engine yang hebat tetapi orang bosan bermain game anda. Tiada connection untuk apa yang hendak disampai. Feel dan emosi tu tak sampai ke pengguna.
  3. Tiada gunanya ray tracing yang hebat, RTX technology ke jika game anda tidak bagus dan mengharapkan graphics sahaja tetapi jalan cerita bosan macam apa dan taktahu apa yang hendak dicapai.
  4. Objektif buat game mesti jelas dan mesti difahami juga oleh pengguna.
  5. Lagi beremosi anda dengan game ini maka lebih bagus game ini di hati pengguna. Bagi mereka merasa mereka benar-benar berada dalam game.
  6. Game ni sebenarnya melibatkan Point A ke Point B. Tapi apa yang membuatkan ianya menarik adalah bagaimana hendak ke point2 tersebut dan apa halangan, cabaran, penceritaan, suasana, muzik dan sebagainya untuk ke point2 tersebut.
  7. Pastikan anda tahu buat tools itu yang perlu, tetapi idea dan pemahaman terhadap konsep2 teknikal dalam game itu penting. Tools tu boleh aje google untuk guna. Tapi konsep kena faham. Nak apply collision memang click aje collider kat Unity tu tapi apa itu collision kena faham baru tak bergantung kepada tools.
  8. Ingat, game adalah bukan disebabkan tools tetapi disebabkan idea dan design gameplay serta mekanik game tersebut.

Ok, sebab apa aku kagum game ni:

Death Stranding Review
*Ingat, dunia game ni hanya fiction dan tiada kaitan dengan mana2 entiti pun. Ianya sekadar game. OK jum tengok apa aku boleh bgtau setakat ini.

1) Anda sebenarnya berada di satu dunia di mana alam HIDUP dan alam MATI berkongsi satu alam.

2) Ada tiga kelompok hidup dalam dunia ini.
– Orang yang takkan mati. Buat macam mana pun dia takleh mati. Somehow stuck dan mereka teringin sangat nak mati tapi takleh.
– Orang yang boleh mati tetapi jika tidak dibakar (cremate) akan HIDUP TERGANTUNG antara HIDUP dan MATI. Mereka macam jadi Roh yang berlegar2 dan menganggu yang hidup. Depa ni takkan boleh hidup dah TETAPI tak juga boleh MATI dengan tenang sebab tergantung.
– Orang yang boleh mati dan boleh hidup. Macam watak utama cerita ini. Dia mati dan dia boleh hidup balik ikut suka dia.

3) Dalam ni takde tembak2 dan bunuh2 orang lagi setakat ini. hanya tugas delivery boy macam hantar bandar ke bandar. Hanya mayat untuk dibakar, hantar barang betul dll.

4) Kejadian Death Stranding ni menyebabkan kacau bilau. Sebab dunia berkongsi dengan yang mati. Depa tergantung dan menganggu manusia yg hidup.

5) Dan yang bestnya adalah kita sebenarnya bermain secara connection dengan orang lain punya barang. Bila kita buat tangga, orang lain boleh guna tangga tu. Dasat tak dasat. Siap boleh share barang lagi. Itu yang penting.

6) Aku akan teruskan main satu hari satu level/episode kot. Tu pun tengah malam atau awal pagi. Susah skit sebab ada budak dua tahun akan kacau aku nanti main. hahahaha.

Dasat gak cerita Death Stranding ni, sampai skg aku pun masih tak paham dan nampak cerita sebenar. Aku taknak tengok spoiler. Biar aku sendiri rasa apa sebenarnya.