Pantai Timur

Salam,

Kali ini saya mengembara pula ke Pantai Timur setelah hampir 5 tahun tak ke sana.

Kali terakhir adalah sekitar 2013.

Cuma untuk kali ini adalah untuk memberi sedikit sumbangan dari segi pengalaman kepada generasi milenia di sekolah lama saya iaitu MRSM Kuantan.

Tujuan kedatangan ke Kuantan dari 20 hingga 23 April adalah untuk melihat kembali Kuantan setelah meninggalkan bandar ini 16 tahun yang lalu iaitu 2002.

Dari 2002 hingga 2018, banyak bangunan baru wujud dan jalan sehala juga diperkenalkan di bandar ini. Dengan kehadiran pelbagai Mall seperti East Coast Mall dan Kuantan City Mall amat membantu perkembangan bandar ini.

Saya amat berterima kasih kepada rakan saya iaitu Zulhairie Moideen yang amat amat membantu saya mencari tempat2 menarik di Terengganu dan Pahang serta kedai-kedai makan yang menarik. Jika tidak mendapat bantuan beliau sukar mungkin mencari tempat mana yang menarik di sekitar Terengganu terutamanya.

Serba ringkas perjalanan ke sana adalah bermula dengan check in Hotel Zenith sekitar jam 3.30 petang. Setelah berehat sebentar dan solat serta membersihkan diri, kami bergerak ke MRSM Kuantan dan melawat kawasan2 dalam maktab. Teringat beberapa memori semasa di MRSM dahulu yang sudah tinggal kenangan. Pada masa zaman saya, ianya hanya tingkatan 4 dan 5. Namun pada masa kini sudah tingkatan 1 hingga tingkatan 5. Maka sudah pastilah setiap batch itu sekitar 50 ke 60 orang mungkin atau lebih rendah.

Hari kedua iaitu Sabtu merupakan hari saya menyampaikan sesi career talk dan sharing saya. Alhamdulillah berjalan dengan lancar dan harap pelajar2 mendapat manfaat dari apa yang disampaikan. Tidak banyak tempat yang saya pergi pada hari kedua kecuali pergi ke Sata Mok Na untuk makan keropok ikan dan makan sata (yang saya rasa biasa sahaja berbanding di Aziz Sata). Sebelum itu melawat Teluk Cempedak namun sekadar berjalan disekitar pantai sahaja.

Hari ketiga iaitu Ahad saya bergerak ke Terengganu. Banyak gambar ditangkap bermula dari jam 8.30 pagi bertolak dan pulang/tiba di Kuantan sekitar jam 5. Jadualnya seperti berikut:

  1. Ke Pantai Taping Kemasek
  2. Makan tengahhari dalam perjalanan ke Pantai Batu Pelanduk
  3. ke Pantai Batu Pelanduk
  4. Pulang ke Kuantan tapi singgah di Pantai Kemasik
  5. Kemudian singgah Aziz Sata membeli sata dan keropok rebus
  6. Pulang/tiba di Kuantan sekitar jam 5.

Ya, amat letih namun malam itu sempat la jalan keluar makan di restoran tomyam di sekitar Kuantan. Dan seterusnya balik ke hotel dan berjalan pula ke East Coast Mall sebelum tutup

Hari keempat merupakan hari perjalanan pulang.

Usaha itu berlainan setiap individu

Assalammualaikum,

“Don’t ever judge what other people has been through”
Usaha ini satu perkara subjektif dan kita tidak boleh memandang rendah usaha yang dibuat oleh orang lain.

Walaupun ada orang sekadar meningkat prestasinya sekadar 5% setiap tahun, dan kita pula 50%, namun, kadang2 usaha yang 5% itu dicapai dengan betapa penatnya dan lelahnya oleh mereka.

Satu yang perlu dikagumi adalah effort dan semangat mereka dalam mempertingkatkan diri mereka tak kisah dari segi pencapaian minda atau fizikal atau rohani.

Hampir dua tahun lepas, aku terlalu struggle menghabiskan 7km (dua kali loop Taman Botanikal Ayer Keroh).

Masa yang dicatatkan semasa itu adalah 52 minit untuk hampir 7km.

Selepas berlari terus kaki sakit dan nak jalan terpaksa perlahan-lahan.

Seterusnya terpaksa berehat pula selama beberapa hari untuk recover.

Itupun usaha yang sudah paling kuat ketika itu.

Namun selepas hampir dua tahun. Dengan mudah saya dapat sekitar 45 minit untuk 7km dengan santai mode (larian selepas Half Marathon tempoh hari) di tempat yang sama. Rekod setakat ini adalah 43 minit untuk 7km di tempat yang sama.

Tiada kesakitan kaki berlaku dan penat lelah. Boleh terus buat kerja yang perlu dibuat dan tenang seperti biasa.

Ianya sama juga seperti larian 5km.

Di tempat yang sama saya buat sekitar 38 minit pada 2016. Kemudian pada 2018 saya secara santai boleh mendapat sekitar 28-29 minit tanpa usaha. Saya paling kuat buat baru setakat ini 26 minit++. InsyaAllah akan cuba usaha lagi dapatkan bawah 25 minit (iaitu pace 4.59 minit setiap km).

Tetapi apa yang saya kagumi. Banyak rakan2 saya sudah mulakan bersukan. Saya seronok jika ada ramai lagi bersukan dan dapat tengok pencapaian mereka.

Ianya satu persaingan sihat.

Secara tak langsung ianya membantu kita semua mengamalkan budaya hidup sihat sejahtera.

Apa yang penting adalah yang penting semuanya mempertingkatkan diri masing2 tak kisah dari segi kesihatan fizikal atau mental.

Mati itu pasti.

Namun apa gunanya tidak berbuat apa2 dari hanya menunggu mati.

Rangsang orang lain untuk berjaya dan memanfaatkan ilmu untuk orang lain serta mengajak orang lain ke arah kebaikan akan menambah saham akhirat kita.

Ayuh ke arah yang lebih baik!!

Ragnarok Online

Salam 4.15 pagi Ahad,

25 March 2018

Mata ini tidak dapat tidur sangat dan tiba tiba terbaca sebuah artikel berkaitan pengalaman main Ragnarok Online.

Ragnarok Online ini antara permainan game online yang terawal sekali di dunia ini.

Diasaskan di Korea Selatan dan berkembang di Malaysia sekitar 2003.

Saya bermain permainan RO ini (singkatan kepada Ragnarok Online) bermula tahun 2003 bersama sama rakan2 saya di universiti ketika itu.

Sehinggalah tahun 2005/2006 kami bermain dan slowly meninggalkan permainan ini setelah tamat belajar.

Banyak onak dan duri bermain permainan ini.

Pointer jatuh sehingga 2.10 dan 2.11 antara kenangan pahit.

Membazirkan masa dan sebagainya.

Namun banyak benda yang saya belajar dan pengalaman saya peroleh.

Pengalaman ke cyber cafe dari isyak sampai subuh.

Pengalaman menaiki basikal pula dari kolej dalam UTM ke cybercafe di Sri Puteri ketika tak bawak kereta lagi (saya bawa kereta dari tahun 2004) iaitu tahun 2. Proton Saga Aeroback keluaran tahun 1993 kot (ke 1989 tapi tak ingat sangat).

Sekarang tahun 2018.

Masih ada lagi Ragnarok Online (server Philiphine private) diinstallkan dalam komputer saya dan bermain kadang kala.

Kawan2 lama dan baru masih lagi bermain namun kesibukan masa dewasa mengekang sikit aktivitinya.

Yalah sekarang famili dan kerjaya diutamakan dan penting dalam kehidupan juga.

Namun banyak pengajaran saya belajar akibat kesilapan dan masa silam saya yang begitu.

Walaupun ianya sangat tidak bagus dan saya nak aje rasa kembali ke zaman tersebut dan lempang diri saya ketika itu, namun itulah yang mengajar kita the meaning of life.

Life is full of mystery and wonderful things.

Mistakes done in the past brought a lot of stuff in the future and present day.

Even though we should not make mistake either in the past, present or future. But once we have actually done it, learn from it for better tomorrow.

Today is what I am.

Standing here with my happy family and thank to Allah S.W.T that positive things happened to me even though I have made a lot of mistakes back in younger days.

Ada sesetengah orang mendapat hasil yang buruk akibat kesilapan mereka dan saya bertuah Allah memberikan yang positif.

Kesilapan bukan bermaksud kita kene mengulangnya dengan sengaja tetapi untuk kesedaran diri kita dan mendidik yang lain agar menjauhinya. Bersyukur kepada Allah aku melaluinya dengan baik.

Ragnarok Online permainan yang baik jika dikawal dan dimainkan dengan baik serta dengan disiplin masa yang bagus. Permainan apa2 pun atau apa jua aktiviti adalah bergantung kepada sejauh mana kita menjaga masa kita dengan semua entiti di dunia ini.

Itulah sekadar celoteh santai jam 4.33 pagi dah sekarang.