Daftar nombor bidaan

Salam, aku nak kongsi pengalaman mendaftarkan nombor bidaan. Ianya mungkin tak jelas sebab aku search kat Google pun kenkadang susah nak tahu macam mana caranya.

Ok aku bagi tau step by step yang aku bid nombor UTM

STEP 1:

Aku bida nombor UTM melalui https://bida.utm.my/ dan bukan melalui JPJ E-BID sebab yang jual plat UTM ni adalah UTM, bukannya JPJ. UTM bayar ke JPJ untuk peroleh plat UTM ni dari nombor 1-9999.

Disini korang kenalah ikut arahan nak daftar maklumat peribadi anda dan sebagainya. So, part ni korang isi lah apa yang patut.

Once dah registered, korang carilah nombor korang dan mulakan proses nak taruk nilai bidaan tu. If bernasib baik, dapatlah harga lantai.

STEP 2:

Apa lagi kena lah bayar. if korang bida RM10,000. Bersiap sedia dia nak tolak duit dari akaun anda. Tak cukup maka tak dapatlah bida. So duit kene cukup.

STEP 3:

Tungglah sampai masa bidaan tamat. seminggu ke, sehari ke. sampai tarikh tamat tu berharap la anda masih dapat harga tu. If ada orang cantas, maka anda kene topup bagi cantas balik.

Selalunya orang tunggu last2 minit. So hati2 if nombor tu sangat popular. If tak popular sangat taklah susah nak bid pun.

STEP 4:

Bila anda dah selesai bid, dan berjaya maka anda akan dapat surat anda berjaya.

Anda kena login dalam sistem tu balik dan PRINT DALAM WARNA. Hitam putih depa taknak. Aku dah kene dah. So aku habaq awal2. Print berwarna. Maksud aku kat printer jangan set BLACK and WHITE atau GREY ke. Setnya COLOR.

STEP 5:

OK, apa next step?

Anda ada masa 12 bulan sahaja ye. if tak lesap nombor anda. dan burn la duit. 12 Bulan dari tarikh surat anda dapat kat atas.

ANDA KENA ADA KENDERAAN BARU.

Sebenarnya ada cara untuk pindahkan ke kenderaan lama nombor ni. Tapi anda kena beli kenderaan baru juga. Kenderaan lama kena lalui PUSPAKOM dan dalam masa satu bulan kene uruskan. Baca lebih lanjut disini – https://www.jpj.gov.my/web/main-site/kenderaan1/-/knowledge_base/kenderaan/prosedur-pemindahan-nombor-pendaftaran-kenderaan

So, saya taknak ulas lanjut bab nak pindah ke kenderaan lama sebab saya tak buat. Saya terus beli kenderaan baru dan ada proses seterusnya.

Ok, so anda pergi ke kedai kereta dan lakukan urus niaga beli kereta. Buatlah bayar loan ke cash ke tak kisah dan BERITAHU DEALER yang anda nak pakai nombor plat anda.

Disini ada dua cara:
1) Suruh runner dealer tu yang buatkan. Tapi anda kena bayar sewa dokumen kenderaan tu sebab dokumen kenderaan (macam surat beranak kereta tu) ke JPJ. So aku kena dalam RM410 (nilai sebenar RM440 so dealer tu topup skit). tapi jangan risau boleh claim balik.

2) Atau korang aje buat sendiri dan bayar sewa dokumen kenderaan tu dan hanya boleh pergi ke JPJ yang tercatat dalam surat tu sahaja. Tak boleh mana2 JPJ ye. Pastikan ikut apa yang tercatat pada surat bidaan tu.

Apa yang kena bawa?

  1. Cetakan E-mel Surat Keputusan Berjaya Bidaan.
  2. Salinan Kad Pengenalan/Salinan Identiti Pengenalan Syarikat
  3. Dokumen kenderaan tu

STEP 6:

Maka selepas anda daftar di JPJ, maka bolehlah tempah nombor plat anda dan lekatkan di kereta anda. Itu sahaja!!! Mudah jika kenderaan baru.

Jum Lari – Oppo Reno Festive Run

Salam semua.

Alhamdulillah selesai larian semalam dengan baiknya walaupun kekurangannya ada di pihak aku juga akibat tak banyak berlatih hahahaha.

Ok larian ni berlangsung mulanya di Parking C. So aku park dalam kawasan tu jugak dan kene bayar RM20 beb per entry. Hahahahha. Tapi demi safety dan keselamatan kereta.

So aku sampai dalam area 7.30 malam setelah bertolak dalam jam 6.40 dari Kepong. Aku ikut aje LDP tu sampai la masuk lebuhraya bukit jalil pulak.

Sampai aje aku warming up skit2. Sementara nak tunggu flag off jam 8. Time ni aku rase yakin aje boleh sub 1 hour tp malangnya mungkin aku terpecut awal kot. Patut maintain pace 5:30 min per km ke sebelum pecut di saat2 akhir larian.

First 500m aku lari memang memanjant fly over ke arah technology park. So mmg banyak adegan potong la kot. Aku ok aje dalam 4 km pertama dan malangnya sangkut bila selepas 4 km akibat pancit. Pulak tu menjelma pulak bukit kat km ke 5 gitu dan ditambah pula bertembung dgn pelari fun run 5km.

Memang azab beb bukit + nak elak pelari2 5km dan aku time ni dah start jalan lari aje. Stamina out dah weh.

Tu ko taktahu ada siap jalan gelap lagi. Memang total darkness nampak depan sukar. Pulak tu dgn pelari 5km ade tengah jalan/slow jog aje. Aduh.

So dalam 2 km juga berlari dgn pelari 5km ni. Tang km ke 7 ke atas baru berpisah kejap tp masyaAllah ada laluan berbukit pulakkkk. Km ke 8 dah start turun bukit dan bertembung pulak lagi sekali dgn pelari 5km. Sampai finish line beb.

Tapi last 300-500meter kot bolehlah berlari pace laju skit iaitu sekitar 4:50 ke 5:00 min/km. Dan tamat dgn jayanya.

Kesimpulan: aku rase boleh aje dpt sub 1 hour jika aku start dgn maintain speed 5:45 ke 5:30 ke. Tang bukit buat pace 6. Tang turun bukit pace 5:30. Tang ramai org pace 6. So aku anggap salah aku jugak.

But the run was good and great. Aku push sedaya aku. Alhamdulillah.

Great Eastern Viper Challenge 20km

Salam semua,

Fuh!!! Dekat 5 jam beb dan memang payah if solo nak survive melainkan mental keras macam batu.

Aku maybe tak larat nak cerita semua obstacles mcm org lain so aku punya ni ringkas dan padat ajela.

Kitorang ni satu team 8 org.

Pelbagai latar belakang dll.

Start jam 7.10 gitu kot sebab delay sangat. Patutnya 6.45 pagi.

Aku bertolak dari rumah mentua aku Kepong jam 5 pagi gitu sampai area 5.45 pagi. Jauh beb sekitar 70km total.

Sampai aje kitorang gather dan letak baggage kat tempat simpanan baggage. Pakai tag kat tangan.

Ok

Mula jam 7.10 pagi dan sesi bermula sekitar 10 rintangan pada 1 jam pertama.

Time ni tenaga pun boleh drain dah selepas 5,6 rintangan tetapi tenaga lari aku masih ade.

So kitorang harungi rintangan satu demi satu.

Ada yang berjaya disempurnakan. Ada yang tak. So just do it walaupun terjatuh dalam air.

Tapi memang sangat menarik dan tak membosankan.

Dekat 5 jam di jalanan dan banyak pengalaman dan cabaran yang terpahat dlm ingatan.

Memang best beb.

Setahun sekali memang kena cuba ni. At least tak bosan berlari. Hahahahah.