I Love My Family and My Running

Kadang2, ada aje orang yang memandang kita ni dengan sehina-hinanya.

Mereka tunjukkan dengan merendah-rendahkan kita dan matlamat kita.

Selalunya yang berlaku adalah apabila level otai (yang lebih tua) dgn nada yang seolah-olah “aku makan garam lagi awal dari ko”

Dianggapnya yang muda ni seperti “apa ko tahu” dan pelbagai lagi. Langsung dipandang kecik dan macam tak tahu apa.

Aku biasanya if jumpa orang mcm ni aku abaikan aje. Aku pun tak terkesan sgt sebab dalam hidup ni ko tahu tak apa yang mengembirakan aku selain Famili aku?

1) Nikmat Berlari dan Bersukan
2) Berjalan2 sambil makan makanan best2
3) Beraktiviti dengan rakan2 yang sekepala

Banyak aje member2 aku yg 5-10 tahun lebih tua dari aku dan depa ni mmg ngam dgn aku. Seronok bila berborak dan buat aktiviti dgn depa. Terutama team larian aku, mmg sporting habis depa.

Jadi, abaikan aje la cacian dan hinaan orang. Lantak pi apa orang nak kata. Yang penting kita enjoy our life.

Aku tak cadang sgt pun dalam kehidupan aku nak terlalu kejap menjadi academician yang power. Aku just nak jadi normal dan life to the fullest with my family and running.

Running adalah aku punya minat. I put running above all the activities selain dari aktiviti keluarga (family always first).

I love running.

Restart Malaysia Challenge

Pada 17 Ogos Isnin lepas bermulalah episo Restart Malaysia Challenge (RMC) untuk event virtual team running bagi tahun ke 3.

Untuk kali ni aku daftarkan wife aku sekali dalam group Kuatagh Runners

So misi adalah masing2 dptkan minimum 20km dan yg otai2 runners kene pastikan dpt minimum team mileage dalam 2000km bagi mendapatkan bronze award for team Kuatagh.

Plan aku mcm biasa

10km kemudian 15km dan kemudian hujung minggu Half Marathon 21km. So total dalam 46 km. Campur jalan2 skit jadilah 50km per week.

Targetting 200km ke 250km.

Susah beb nak dptkan mileage tinggi2 gini.

Spend masa kena sekali lari 1 jam ke 2 jam lebe atau 3 jam.

So setiap minggu total dalam 6 jam kene berlari untuk dapatkan 50km.

Tapi benda ni hanya for a month. Dari 17 ogos sampai 16 september. Taktahulah akan extendkan ke 30 September ke.

Relax sudah. Buat aje mane yg boleh

Semalam dan arini aku berehat.

Lepas buat Hill Training memang aku rehat.

Berdenyut2 kaki dan lutut sebab ko lawan elevation.

So kene jaga kaki dan cool down kaki. Buat home workout dan push up ke dan apa2 yg bagi recover. Walk pun boleh.

Aku kene sedar la aku bukan atlit.

Nak jadi atlit ni ibarat nak jadi pro.

Setiap bidang ada pro nya.

Dalam bidang pensyarah byk member2 aku yg power2. So depa ni pro academician yg mmg cargas buat penyelidikan, kepimpinan dan konsultansi.

Dalam bidang larian, kita ada yg mmg keje dia lari. 6 hari seminggu bahkan ada tiap2 hari. Rehat dia waktu petang aje.

So.

Ingat senang ke nak beza masa ko lari 23 minit 5km dengan 17 minit untuk 5km.

Beza 6 minit tu sebenarnya kejap aje. Tp ko ingat senang ke. Depa punya susah training pagi petang.

Sama mcm bidang academia.

Yang keluarkan SCOPUS Q1 journal 3,4 paper setahun tp aku keluarkan SCOPUS Q4 mari pun 2 aje setahun 😂😂 (sorry ler aku bukan pro academia pun). Beza taraf scopus je tp masa yang dikorbankan untuk bagi keluarkan paper chenggitu ingat senang ke.

Jadi, kita takpayah la terasa sgt. Dah chenggitu usaha kita yg ciput, gitu ler dptnye.

Dulu aku ingat senang beb nak dptkan 21/22 minit untuk 5km.

Tp macam nak minta nyawa lebih dah bila aku penah buat 21 minit untuk 5km bulan 4 tahun lepas (2019).

Latihan kene struggle betul2 seminggu 4,5 kali. Sebab tu tahun ni aku just 3,4 kali seminggu aje. Latihan kene teruk beb.

Ok la. Aku nak makan dah ni. Sejuk kang roti canai tu. Usah risau laju ke tak korang berlari tu. If laju kira bonus la tu.