PRU 14

Salam,

Golongan muda memang benar benar memberi tsunami besar kepada Malaysia kali ini.

Dengan jumlah pengundi mereka pada skala majoriti, mereka sebenarnya antara faktor utama penyumbang kepada penukaran pola pemerintahan kepada Pakatan Harapan

Aku melihat dari segi seimbangnya politik apabila masing masing boleh berentap di laman sosial berbanding saluran tradisional iaitu radio dan televisyen.

PRU 14 telah melabuhkan tirainya

Apa yang kita sebagai rakyat biasa adalah

1) Wakil rakyat yang dipilih tetap kene layan semua rakyat tak kira parti

2) Menunaikan janji2 yang diberi

3) Memartabatkan agama, bangsa dan negara

Jadi, kita sebagai rakyat biasa marilah jangan bersengketa dan kembali berkawan dan rapatkan silatulrahim.

Usah bergaduh dah dan bercakaran di media sosial.

Kita sama sama jadikan negara ini lebih baik melalui diskusi dan idea idea menarik.

10 Mei 2018 = Tarikh Malaysia baru

Alhamdulillah ianya seperti satu kemerdekaan.

Harap pihak yang dipilih mengotakan janji yang disebut.

Sharing Session

Salam,

Pertama sekali aku bukanlah hebat pun nak share something berkaitan larian ni.

Aku lagi pun ada satu perangai yang saya ada bab tertentu aku tidak pedulikan apa orang kata (sesetengah perkara)

Aku cuba dan cuba dan lantak pi apa depa nak kata apa (untuk sesetengah perkara).

Dan langsung tidak takut (untuk sesetengah perkara)

Seminggu 3-4 kali aje berlatih berlari adalah amatur aje ni.

Tapi dah dari 2016 sampai 2018 ni aku boleh share mcm mana aku dapat

5km – dalam 24 minutes++

10km – dalam 57 minutes++

Okeh

Nih untuk 10km bawah sejam. 5km aku rasa korang berlari tiap2 minggu boleh punya dpt bawah 30 minit (minimum 3 kali seminggu)

Okeh untuk 10km bawah sejam ye?

1st

Seminggu mesti 3-4 kali berlari dan MESTI samada 5km atau lebih. Tp pastikan yg 5km tu yang banyak kali.

Buat tu dalam 1-2 bulan dan jangan hirau sangat pace ke laut.

Setelah 2 bulan ke, 3 bulan ke. Start cari kat mana hang boleh maintain pace. Dan dapatkan bawah 30 minit.

2nd

Dapatkan 27 minit atau ke bawah untuk 5km. Pastikan dptkan dlm 3 kali berturut2.

3 KALI BERTURUT2. Bawah 27 minit. Untuk 5km

So berlatih ler

3rd

Ok start buat 10km santai mode dan cari pace selesa. Maksud aku. Try maintain pace 6 minit perkm selama 5,6 km. Ko maintain dan jgn slow dan jgn pecut. Sabaq la!!!. Pastu if penat last 4km tu relax2

4th

Ok bila dah tahu pace selesa (lagi rendah lagi bagus) katakan pace 5:50 minit perkm hang boleh maintain 5,6 km tanpa penat, maka berehat kejap sehari sebelum nak buat 10km tu yang nak set bawah sejam

5th – Bermulanya nak dptkan bawah sejam

Ok start dgn first 5km tu setkan pace rendah skit dari target 5:50 iaitu try ler 6:00. Dan JANGAN RISAU takut tak dpt bawah sejam. Just maintain

Pastikan jgn bg HR anda naik juga.

Selepas ini ujian mental untuk meneruskan lagi 5km dgn lebih laju

6th

Ok masa ni anda kene perlajukan larian di pace anda 5:50. Lawan mental

Cuba fikirkan anda seorang pelari yang hebat, mengatasi segalanya. Fikirkan anda nak kene cepat ni sebab jika tidak akan tertinggal something dll

Fikirkan “takkan lari mcm ni aje”, fikirkan yang anda mampu. Bayangkan nak kejar orang dihadapan anda dan nak tunjuk kat orang sekeliling anda pasti dpt bawah sejam.

Teruskan lari sambil dengar lagu2 yang paling menaikkan semangat dan berkobar2.

Step terakhir!!!

Disaat akhir 1-2km ni masa mental cuba menahan anda. Pecut dan teruskan lawan mental untuk sedaya upaya lajukan pace.

InsyaAllah dengan mudah anda dpt bawah sejam.

Mental

Mentallah yang membolehkan anda berjalan di shopping mall berjam jam tanpa penat.

Mentallah yang menguasai anda nak berjaya atau tidak.

Pedulikan orang sekeliling.

Anda hebat dan terbaik

Lantak pi kat depa di luar sana.

Yang berjaya selalunya dia tak peduli orang kata apa.

Pantai Timur

Salam,

Kali ini saya mengembara pula ke Pantai Timur setelah hampir 5 tahun tak ke sana.

Kali terakhir adalah sekitar 2013.

Cuma untuk kali ini adalah untuk memberi sedikit sumbangan dari segi pengalaman kepada generasi milenia di sekolah lama saya iaitu MRSM Kuantan.

Tujuan kedatangan ke Kuantan dari 20 hingga 23 April adalah untuk melihat kembali Kuantan setelah meninggalkan bandar ini 16 tahun yang lalu iaitu 2002.

Dari 2002 hingga 2018, banyak bangunan baru wujud dan jalan sehala juga diperkenalkan di bandar ini. Dengan kehadiran pelbagai Mall seperti East Coast Mall dan Kuantan City Mall amat membantu perkembangan bandar ini.

Saya amat berterima kasih kepada rakan saya iaitu Zulhairie Moideen yang amat amat membantu saya mencari tempat2 menarik di Terengganu dan Pahang serta kedai-kedai makan yang menarik. Jika tidak mendapat bantuan beliau sukar mungkin mencari tempat mana yang menarik di sekitar Terengganu terutamanya.

Serba ringkas perjalanan ke sana adalah bermula dengan check in Hotel Zenith sekitar jam 3.30 petang. Setelah berehat sebentar dan solat serta membersihkan diri, kami bergerak ke MRSM Kuantan dan melawat kawasan2 dalam maktab. Teringat beberapa memori semasa di MRSM dahulu yang sudah tinggal kenangan. Pada masa zaman saya, ianya hanya tingkatan 4 dan 5. Namun pada masa kini sudah tingkatan 1 hingga tingkatan 5. Maka sudah pastilah setiap batch itu sekitar 50 ke 60 orang mungkin atau lebih rendah.

Hari kedua iaitu Sabtu merupakan hari saya menyampaikan sesi career talk dan sharing saya. Alhamdulillah berjalan dengan lancar dan harap pelajar2 mendapat manfaat dari apa yang disampaikan. Tidak banyak tempat yang saya pergi pada hari kedua kecuali pergi ke Sata Mok Na untuk makan keropok ikan dan makan sata (yang saya rasa biasa sahaja berbanding di Aziz Sata). Sebelum itu melawat Teluk Cempedak namun sekadar berjalan disekitar pantai sahaja.

Hari ketiga iaitu Ahad saya bergerak ke Terengganu. Banyak gambar ditangkap bermula dari jam 8.30 pagi bertolak dan pulang/tiba di Kuantan sekitar jam 5. Jadualnya seperti berikut:

  1. Ke Pantai Taping Kemasek
  2. Makan tengahhari dalam perjalanan ke Pantai Batu Pelanduk
  3. ke Pantai Batu Pelanduk
  4. Pulang ke Kuantan tapi singgah di Pantai Kemasik
  5. Kemudian singgah Aziz Sata membeli sata dan keropok rebus
  6. Pulang/tiba di Kuantan sekitar jam 5.

Ya, amat letih namun malam itu sempat la jalan keluar makan di restoran tomyam di sekitar Kuantan. Dan seterusnya balik ke hotel dan berjalan pula ke East Coast Mall sebelum tutup

Hari keempat merupakan hari perjalanan pulang.