Amazon dan Others

Salam,

Nak tahu tak satu satunya online shopping terbaik di dunia memang aku undi Amazon.

Aku dah guna Amazon selama 3,4 tahun.

Sebab?

1) Walaupun ko dah order dan bayar dan barang tengah otw, ko boleh cancel macam gitu aje. No charge. Dan akan refund balik ke account ko.

2) Aku dah penah beli benda memory card berhaga hampir RM1k. Sampai Malaysia tetibe POS MALAYSIA kata hilang di KLIA kat airport. Kene buat report katanya Pos MALAYSIA.

Tapi apa amazon buat? Dia hantar yang baru satu lagi secara sangat cepat dan sampai yang baru dari USA dalam masa 3 hari. 

Ko guna LAZADA, 11Streets ataupun SHOPEE pun takkan dapat guarantee mcm atas tu. Dalam Malaysia pun lembab nak mampus. 

3) Kualiti barang kat Amazon lebih baik berbanding di Lazada, 11Streets dan SHOPEE yang ko boleh dapat dalam keadaan dibungkus tidak bagus, barang China yang Low quality, dan jika nak return suruh datang gudang. 

BODOH apa nak return kena datang sendiri gudang dan tanggung shipping.

TAPI APA SEBAB ORANG GUNA LAZADA, SHOPEE dan 11Streets?

MURAH. Amazon mmg mahal termasuk kos shipping. Itu aku akui. Melainkan ko amik Global Priority Shipping. Kos sama harga dengan barang. Cuma depa maintain kualiti untuk Amazon.

Dan beribu ringgit dah aku beli dari Amazon. Sejak 2014,2015.

Kesimpulan.

Aku hanya nak beli online selepas ni jika benda tu mmg sangat susah dapat di pasaraya. Dah penat dah beli lepas tu berminggu baru dapat. 

Ataupun order awal2. Yang tak perlu menunggu.

Bab customer service memang depa sampai bila2 takkan dapat melawan Amazon kot. 

Itu experience yang aku alami. Lain orang lain experience. So aku cerita yang aku alami.

Itu sahaja



Yang expected tu dah sampai. 

Syawal 1438H

Assalammualaikum,

Alhamdulillah. Sudah memasuki raya kelima kita pada hari ini.

Dengan pelbagai dugaan dan juga cabaran, kita dapat merayakan Syawal dengan penuh kegembiraan dan keseronokan.

Selain itu.

Teruskan amalan2 baik yang dibuat semasa Ramadhan.

Teruskan menderma

Teruskan membuat amalan baik.

Biarpun kita tak sempurna.

Yang penting sentiasa berbuat baik dan ikut perintah Allah.

Minggu depan start balik keje.

Tetapi sekitar Julai dan Ogos ni tiada pelajar sangat dan kelas.

Adalah monitor pelajar PSM kursus Game Technology dan pelajar Master (kelas).

PElajar PSM tu sorang buat 3D adventure rpg type (nampak mcm rpg tapi adventure kot). Sorang lagi platformer game mcm mario.

Master pula mengajar Advanced Animation 3D selama semester pendek 8 minggu.

Tak ler byk sgt.

Pastu mesti ada event raya nanti kat tempat aku tu.

So, kuantiti pelajarnya amat sedikit dan banyak masa lapang untuk aktiviti penyelidikan dan konsultansi.

Selamat Hari Raya AidilFitri

Maaf Zahir dan Batin

Ramadhan 1438

Assalammualaikum,

Bulan puasa ini bulan yang banyak dugaan yang mencabar

Bulan puasa ni sahaja dua kali saya kene ke wad satu di Hospital Melaka dan satu lagi di Hospital swasta di Selangor area Damansara

Di Melaka, isteri saya terpaksa dimasukkan dalam wad dua malam akibat berlaku sedikit permasalahan minor tetapi alhamdulillah tiada apa2 yang berlaku dan dibenarkan pulang. 

Wad masuk pada 26 May hingga 28 May.


Kemudian pada next weeknya anak pula masuk akibat Influenza A. Yang saya juga suspect jangkitan.

Ianya pada 2 June dan check out 4 June.


Banyak sungguh dugaan untuk bakal anak saya kedua ini. Namun, apalah erti ujian yang kecil ini jika nak dibandingkam ujian2 lain yang berlaku kepada keluarga lain.

Siapa kita mempertikaikan tahap ujian seseorang?

Ujian itu diturunkan dalam keadaan kita mampu mengalaminya.

Berbahagialah dengan ujian dan hadapi dengan tenang.

Bukankah dugaan dan ujian itu penghapus dosa.

Fikirkan bagaimana ujian yang lebih teruk dan dasyat yang dialami oleh orang lain.

Baru2 ini wife saya juga cucuk suntikan Dexa kerana size AC agak kecil sedikit. 

Cucukan pertama adalah pada 5 Jun 9 malam dan yang kedua adalah 6 Jun paginya.

Sekarang sudah 33 minggu sepatutnya. Tetapi bacaan scan menunjukkan sekitar 30 minggu sahaja yang menyebabkan berat agak kurang dari 33 minggu punya berat. Approximately around 1.4++kg beratnya.

Lagi 6,7 minggu untuk kelahiran.

Atau mungkin lebih awal kerana suntikan dex tersebut memungkinkan matang awal bagi tersebut.

Ramadhan kali ini benar2 berlainan dan menguji iman. 

Ya Allah, semoga Allah mudahkan urusan keluarga saya, keluarga kandung dan mertua saya serta rakan2 yang saya kenali ini. 

Berikan kesihatan yang baik kepada saya sekeluarga dan juga mereka yang mengenali diri saya dan keluarga. 

Semoga semuanya berbahagia dan mendapst rahmatmu Ya Allah.

Amin.