Day 03 – Yongmeori Coast

Salam semua.

Covid-19 sebenarnya di Korea Selatan dah beratus dah kena tapi kebanyakkan di main island bukan di jeju. Tapi di Jeju ada kes dalam dua orang tak silap setakat hari kitorang nak balik ni. Dan majoriti sini dah pakai mask banyak dari yang tak pakai. Kami pun berjalan2 mana pakai pun. Masa kat airport aje pakai.

Ok aku mulakan pagi ni dengan pack barang2 sebab nak transfer ke hotel yang dekat dengan airport. So kami dalam 8 lebe jugak kot check out.

Semalam sebenarnya dah singgah petang tu. Tapi ramai orang sangat. Dan nak hujan. So kami cancel plan. Pagi ni kami sampai dalam jam 9 dan parking masih banyak.

Tapi malangnya tide tengah tinggi dan akan dibuka jam 1.30 petang nanti. Kami pun amik keputusan gi tempat lain dululah. Nanti datang balik jam 12.30 kegitu.

Jadi kami pun apa lagi ke Cheonjeyeon Waterfall. Sini ada tiga waterfall dan AWAS elevationnya adalah 100m naik turun. So yang bawak anak (walaupun ada tangga) kene bertabahla sikit. Tambah2 yang kene dukung. Memang hill training betul. Dia ada tangga sepanjang-panjang ke semua waterfall tapi kecerunan tangga dan lain2 tu memang amat menduga jiwa. Pastikan minum air banyak2.

Kami spend 1 jam setengah gak kat sini.

Dibuka jam 1.30 petang
Ada tiga waterfall
Ada bridge kat sini. Tapi bergambar aje. Nama bridge ni Seognimyo Bridge.
Jauh gak berjalan

Maaflah gambar takde sgt dekat handphone wife aku. So takpe asalkan aku bagitau sini waterfall best2 jugak. Berbaloi melawat.

Selepas gi waterfall ni, kami makan aje dalam kereta. Kedai makan halal terdekat kat bandar 1 jam dari sini. So makan apa yg ada dalam kereta bagi ada tenaga. Kami teruskan perjalanan ke Yongmeori Coast. Harap dapat parking sebab bertolak awal time ni.

Sampai aje Yongmeori Coast ni Alhamdulillah ada parking. So kami park dan duduk relax dulu dalam kereta. Kemudian keluar dari kereta gi makan kuih sotong halal. Banyak orang Malaysia datang kedai dia. Aku minum air oren dia sedap betul. Memang sini tanah tanaman oren dia sedap dia lain macam. Tanah gunung berapi katakan.

Jam 1.30 berpusu-pusu kami beratur dan masuk ke coast. So korang tengoklah gambar.

Halal kedai ni
Ni kedai dia.
Air oren
Mula berjalan
Batu2
Port menarik v2
Batu lagi
Zayn
Emergency alert bab COVID-19

Selepas kami settle habis disini sekitar jam 3.30, dengan kepenatannya kami terus perjalanan ke bandar nak makan. Kami ke lokasi makan ketiga yg popular Muslim Friendly iaitu Bada Yongdam.

Selepas makan kami pun ke hotel untuk berehat. Cukuplah untuk harini.

Kedai makan pada hari ketiga
Permandangan dari restoran
Ringkas je makanan kami. tapi inilah makana RM150 ye. Lebe kurang 50,000 won.

Maaflah, kami tak makan Abalone…memang tak tertelan tekak kami. So kami memang tak order. Tak boleh beb. Aku sendiri rasa kuah dia masa first day order memang tak dpt teruskan. Huhuhu.

Banyak alert aku terima bab COVID-19.

Berkaitan2 kos2 perjalanan nanti aku updatekan dalam post khas berapa aku kene semasa nak gi sini. Tapi roughly tak sampai RM7k pun untuk kami 4 orang.

Tapi ringkasnya

Flight RM3910

  • Flight RM3910
  • Hotel dalam RM1000 (3 hotel)
  • Makan RM340 first day, RM250 second day, RM150 third day. So dalam RM1000 gak la sebab Korea ni memang mahal beb terutama Jeju ni.
  • Goodies2 beli aku rasa dalam RM400-RM500 gak

100,000 won = RM340

10,000 won = RM34

So if korang sewa apartment, masak sendiri lagi better kot. Sini makan memang mahal yg amat ya. Memang sangat mahal. So embrace yourself ya.

Day 02 di Jeju Island

Salam semua,

Hari ini aku sekeluarga nak panjat (naik kenderaan aje) ke Gunung Hallasan. Tapi dalam GPS aku set 1100 kat situ gune WAZE aje. Sambung ke kereta sebab kereta boleh guna Apple Play. So tengok besar2 WAZE kat situ.

Perjalanan dari Hotel Alegria Seogwipo ke 1100 (ko kene search kat Waze tulis 1100) amik masa dalam 35 minit. Sini ko bawak kereta kene slow. Payah nak atas 70 pun. Sebab jalan sempit dan banyak speed trap camera. So sini mmg kene bawak berhati2.

Aku sampai di 1100 sekitar jam 8 lebe: suhu kat kereta tunjuk 0 degree tetapi mengikut suhu yang kat laman web adalah -4 celcius.

Padanlah sejuk benor. Tapi aku dah pakak dua lapis baju siap heat tech punya baju kat dalam (beli kat Uniqlo). And then pakai baju sejuk kat luar so total 3 lapisan la. Sarung tangan tak pakai sgt sebab nak tangkap gambar.

Panjang laluan dekat 1100 Hallasan Mount ni.
Banyak gak orang datang
Salji masih ada di sekitar gunung ni

Kemudian selesai kat 1100 ni kami set nak ke Innisfree Jeju House yang juga dekat dengan sebuah tea plantation. Kami sempat singgah tepi jalan semasa menuruni Mount Hallasan ni untuk bergambar di sebuah tempat parking yg saljinya masih banyak.

Salji lagi
Salji lagi2

Setelah puas bergambar dan bermain salji di sini, kami meneruskan perjalanan ke Innisfree Jeju House yang berdekatan dengan O Sulloc Tea Plantation

Perjalanan nak ke sana ambil masa dalam 35 minit juga walaupun hanya sejauh 25 km begitu.

Parking kereta. Best pulak kereta ni.
Bergambau
Ushar
Lompat
Cawan
Makan. Shabu Shabu Cheonhaecheon
Muslim Friendly
Tengah makan dia ni
Banyak fridge magnet dia

Selepas makan kami set direction ke sebuah lagi tempat tp setibanya di sana rasa macam tak sempat arini. So kami patah balik ke hotel dan berehat.

International Driving Permit

Macam mana nak buat?

Korang bawak RM150

Korang bawak gambar khas macam besar passport (latar belakang putih). Ni korang kena gi tangkap gambar sendiri atau kat JPJ kenkadang ada cafe diorang ada buat tangkap gambar.

IC dan Lesen bawak aje original. Tak perlu photostat bagai.

Lepas siap semua tu. Bawak gi kaunter amik nombor cakap nak buat IDP. Dia bagi form dan isi la semua. Amik nombor giliran.

Lepas tu korang dipanggil nombor korang. Nak bagi semua benda2 tu termasuk original IC dan lesen. Dia nak tengok. Duit bagi gambar bagi.

Tunggu dan siap dalam masa 10-15 minit aje.

Setel

Muka depan. Laku setahun aje.
Dalam IDP ni ada berlambak page banyak bahasa termasuklah English, Russia dll
Countries yg boleh gune IDP ni