Salam Penghujung Ramadhan 1440H

Salam semua,

Benarlah.

Apa yang aku tahu semakin kita bertambah usia dan kematangan meningkat kita akan dilihat lebih mendiamkan diri dan bersabar.

Sesuatu itu dilihat dengan lebih mendalam.

Tetapi yang mematangkan kita sebenarnya bukan usia tetapi pengalaman itu lagi penting.

Lagi banyak peristiwa kita lalui dan harungi menjadikan kita semakin pikir dengan mendalam.

Ada yang memilih jalan extreme iaitu terus sahaj malas bercakap dengan orang tersebut jika berlaku pergaduhan

Ada yang walau apa pun terjadi dia memilih jalan berhati hati agar tidak termasuk topik yang lain dalam sesuatu perkara.

Sukarnya menjadi orang dewasa ni adalah satu proses.

Satu proses yang lama kelamaan kita akan menjadikan kita kuat dan seterusnya memberitahu anak2 apa itu masa depan sebagai dewasa.

Sebagai contoh.

Apabila anak2 anda sudah membesar, mereka masing masing kena pastikan ada bilik masing2.

Jika tidak akan berebut balik dan menimbulkan perasaan tidak puas hati.

Jadi buatlah atau carilah bilik atau rumah mengikut bilangan ahli keluarga.

Dari segi aurat kena jaga.

Ini bukan zaman dahulu. Ini zaman yang mengikut tuntutan agam yang betul. Iaitu jaga aurat antara sesama bukan mahram.

Bukan lagi tidur lambak.

Kecuali yang lelaki mungkin boleh dilambakan tidur depan dan perempuan semua satu bilik khas siap bilik mandi.

Itu jika tak mampu menyediakan bilik yang banyak.

Orang semakin bertambah, usia pun semakin bertambah.

Diam tak diam, banyak perkara berlaku.

Adakala kita buat silap, jadi move on dan baiki. Tak perlu risau teramat sgt. Jika boleh baiki, baiki. Jika memang tak boleh buat apa maka mohon sahaja maaf dan terima sebarang hukuman yang ada.

Move on dan teruskan hidup.

Kenkadang banyak posting difacebook aku pun jarang baca komen sgt, too much negativity.

Aura kehidupan mereka terpalit dengan negatifan yang mungkin affect kita.

Jadi aku pun tak tengok sangat komen kecuali yang tidak melibatkan politik sejak beberapa bulan lepas dah.

Aku rasa baik aku fokis mcm mana nak improve apa yang boleh aku improve untuk pelajar2 yang aku ajar setiap sem.

Btw, itu sahaja buat masa ni. Aku ucapkan Selamat Beribadah Ramadhan untuk apa yang tinggal lagi ni…dan Selamat Hari Raya Aldilfitri.

7 Hari Di Bulan Ramadhan

Salam,

Sudah 7 hari kita menunaikan ibadah puasa di bulan ramadhan ni.

Rasanya macam semakin pantas masa bergerak dan tak lama lagi raya akan tiba.

Selepas itu kehidupan akan bergerak seperti biasa bagi sesetengah orang.

Untuk bulan puasa kali ni aku tak target banyak sangat pun apa pembaharuan yang akan dibuat.

Cuma nak pastikan berat stay antara 56/57 sahaja. Tidak mahu terlalu ringan atau berat. Otot diperlukan untuk memastikan fitness badan terjaga.

Kering sangat badan pun tak bagus. Gemuk pun tak bagus. Yang penting gula dan kolestrol di jaga.

Bulan puasa ni setiap hari just maintain workout core muscle sahaja sekitar 12 minit sehari (setakat hari ini). Mungkin akan diupgrade lagi ke 15 minit atau 18 minit tapi itu bergantung tahap boring aku.

Seperti yang aku cakap dulu2, nak buat sebenarnya susah. Tp bila dah buat yang lagi sangat SUSAH adalah MEMAINTAINKAN workout ni.

Maintain…..itu yg sukar.

Ko boleh lari sepantas kilat tapi nak maintain tiap2 hari buat benda sama itu SUSAH dari nak LARI FIRST TIME.

Otak dah bayang macam2.

Sebab itu aku tabik yang mereka mampu bertahan puluhan tahun berlari. Maintain.

Ada yang dulu lari laju pastu dah stop dah susah nak start balik.

Dan pelbagai lagi.

Ada mungkin mampu bangun solat malam sebulan dua pertama tp nak maintain sepanjang hayat tu perlukan keazaman tinggi…

Sebab tu istiqamah tu lebih penting dari terus mendadak naik.

Biar slow and steady jadi power dari terus nak jadi power tetibe. Last2 rasa bosan dan tinggalkan terus.

So maintain dgn slowly dan istiqamah.

Cuma betullah….payah beb benda ni. Sembang senang tp nak buat tu susah.

Hahahahhaa

So salam Ramadhan semua. Nantikan posting lain pulak lah.