7 Hari Di Bulan Ramadhan

Salam,

Sudah 7 hari kita menunaikan ibadah puasa di bulan ramadhan ni.

Rasanya macam semakin pantas masa bergerak dan tak lama lagi raya akan tiba.

Selepas itu kehidupan akan bergerak seperti biasa bagi sesetengah orang.

Untuk bulan puasa kali ni aku tak target banyak sangat pun apa pembaharuan yang akan dibuat.

Cuma nak pastikan berat stay antara 56/57 sahaja. Tidak mahu terlalu ringan atau berat. Otot diperlukan untuk memastikan fitness badan terjaga.

Kering sangat badan pun tak bagus. Gemuk pun tak bagus. Yang penting gula dan kolestrol di jaga.

Bulan puasa ni setiap hari just maintain workout core muscle sahaja sekitar 12 minit sehari (setakat hari ini). Mungkin akan diupgrade lagi ke 15 minit atau 18 minit tapi itu bergantung tahap boring aku.

Seperti yang aku cakap dulu2, nak buat sebenarnya susah. Tp bila dah buat yang lagi sangat SUSAH adalah MEMAINTAINKAN workout ni.

Maintain…..itu yg sukar.

Ko boleh lari sepantas kilat tapi nak maintain tiap2 hari buat benda sama itu SUSAH dari nak LARI FIRST TIME.

Otak dah bayang macam2.

Sebab itu aku tabik yang mereka mampu bertahan puluhan tahun berlari. Maintain.

Ada yang dulu lari laju pastu dah stop dah susah nak start balik.

Dan pelbagai lagi.

Ada mungkin mampu bangun solat malam sebulan dua pertama tp nak maintain sepanjang hayat tu perlukan keazaman tinggi…

Sebab tu istiqamah tu lebih penting dari terus mendadak naik.

Biar slow and steady jadi power dari terus nak jadi power tetibe. Last2 rasa bosan dan tinggalkan terus.

So maintain dgn slowly dan istiqamah.

Cuma betullah….payah beb benda ni. Sembang senang tp nak buat tu susah.

Hahahahhaa

So salam Ramadhan semua. Nantikan posting lain pulak lah.

Baik

Salam,

Aku kadang-kadang tertanya-tanya juga.

Definisi baik ini sebenarnya

Atau definisi bagus ni sebenarnya

  1. Terpaksa jadi baik
  2. Berlakon jadi baik
  3. Kejap baik kejap tak
  4. Memang baik
  5. Atau lantak la orang nak kata apa
  • Sebagai contoh:
    1. Apa anda buat jika anda di tengah malam di simpang empat traffic light kawasan kampung yang sunyi. Anda dalam kenderaan sedang memandu dan berhenti di traffic light tersebut. Anda nak terus jalan ke atau patuhi juga undang2?
      Anda tiba di kawasan rekreasi yang kebetulan tak ramai orang. Parking kosong berlambak mcm seorang boleh park 20 parking slot. Parking area tu pula boleh muat 1000 parking tetapi disebabkan anda jogging hari pertama raya cina (time ni cina melayu semua cuti) maka tiada kereta sangat. Anda nak parking main hentam atau masuk line?
      Anda di kawasan pasar malam yang sedang dibersihkan. Anda hendak buang aje sampai dekat sampah yang sedia ada atau buang dalam tong sampah?

    Dan pelbagai lagi contoh.

    Anda nak jadi baik mcm mana? Baik betul atau baik mengikut had agama? Mcm peraturan dunia ni lantak pi asalkan peraturan agama diikuti.

    Dan dalam kerjaya contohnya.

    Anda terpaksa jadi baik dan cari mcm2 kerjasama antara industri demi periuk nasi dan amanah anda.

    Anda dalam proses menunaikan amanah atas tanggungjawab yang diberikan maka ini mewujudkan keadaan anda TERPAKSA ikut apa yang job scope anda kene buat.

    Jadi benarkan wujud betul2 IKHLAS tahap tertinggi dalam apa yang anda buat?

    Cuba tanya apa yang paling tertinggi IKHLAS yang pernah dikecapi oleh anda?

    Jawapannya tiada siapa pun tahu kerana pada pendapat saya, Allah sahajalah yg menilai keikhlasan seseorang berada pada tahap mana.

    Allah sahajalah yang tahu anda ni baik mcm mana.

    Cuma kena tanyalah diri kita, nak jadi baik dan bagus yang macam mana.

    Hujah Dan Dalil

    Salam,

    Saya kagumi ulama sebab depa baca dan faham ayat Al Quran dan Hadith power dari saya.

    Cuma bila saya tanya dalil kena jawab dan jelaskan terperinci.

    Zaman dahulu, banyak orang2 tua sekadar cakap “ikut aja cakap orang tua jangan banyak soal”. Hasilnya, berlaku pelbagai kekeliruan akibat tiada penjelasan. 

    Anda tanya sahajalah orang2 tua anda yang umur 80-90 an yang masih hidup.

    Tanya mereka punya ibu dan bapa kepada mereka bagaimana didikan. Faham apa yang saya cuba sampaikan? Cuba tanya mereka yang umur 80-90 an, bagaimanakah didikan mereka dari mereka kecil hingga umur mereka remaja.

    Majoritinya pasti lebih kepada jangan banyak soal.

    Sebab itu untuk maju dan menjadikan Kita ini unggul seperti pahlawan Islam dan ilmuan Islam tersohor adalah dengan berhujah dengan perkara benar.

    Saya golongan Islam yang memerlukan hujah. Tidak semberono sahaja ikut macam kaldai. Setiap satu perlu diperjelaskan agar tinggi keyakinan terhadap ibadah yang dijalankan.

    Bukan saya membenci ulama jika mereka tiada penjelasan, tetapi mereka harus jujur dan beritahu apa yang mereka tahu. Dan rujuk orang yg lebih tahu jika mereka tak tahu.

    Saya jenis dahagakan ilmu sebenar. Hujah yang jelas untuk proses pemantapan imam dalam diri.

    Itu tanda mengikuti Islam agama sejati. 

    Dan saya pratikkan, iaitu setiap kali anak saya bertanya, saya akan jawab sedaya upaya saya dengan hujah yang saya tahu. Dan saya akan cakap taktahu jika saya tak tahu. Mereka perlu membesar dengan didikan penting dan dengan hujah.

    Saya amat pasti, hujah itu membantu proses pembelajaran dan jangan risau jika tak tahu. Jawab sahaja tak tahu dan akan saya selidiki kepada mereka. Dan berikan mereka jalan untuk bertanya orang lain.

    Jangan takut dengan kekurangan ilmu yang kita ada.

    Tapi takutlah dengan azab Allah kerana tidak berkata benar kepada orang yang bertanya.

    Didik generasi baru dengan hujah. Berikan penjelasan.

    Baru mereka menjadi sehebat Muslim Unggul zaman silam. Ilmuan terkemuka dan pakar teknologi terunggul merentasi semua zaman.

    InsyaAllah mereka yang generasi baru ini pasti lebih hebat!!!!