Salam,

Aku kadang-kadang tertanya-tanya juga.

Definisi baik ini sebenarnya

Atau definisi bagus ni sebenarnya

  1. Terpaksa jadi baik
  2. Berlakon jadi baik
  3. Kejap baik kejap tak
  4. Memang baik
  5. Atau lantak la orang nak kata apa
  • Sebagai contoh:
    1. Apa anda buat jika anda di tengah malam di simpang empat traffic light kawasan kampung yang sunyi. Anda dalam kenderaan sedang memandu dan berhenti di traffic light tersebut. Anda nak terus jalan ke atau patuhi juga undang2?
      Anda tiba di kawasan rekreasi yang kebetulan tak ramai orang. Parking kosong berlambak mcm seorang boleh park 20 parking slot. Parking area tu pula boleh muat 1000 parking tetapi disebabkan anda jogging hari pertama raya cina (time ni cina melayu semua cuti) maka tiada kereta sangat. Anda nak parking main hentam atau masuk line?
      Anda di kawasan pasar malam yang sedang dibersihkan. Anda hendak buang aje sampai dekat sampah yang sedia ada atau buang dalam tong sampah?

    Dan pelbagai lagi contoh.

    Anda nak jadi baik mcm mana? Baik betul atau baik mengikut had agama? Mcm peraturan dunia ni lantak pi asalkan peraturan agama diikuti.

    Dan dalam kerjaya contohnya.

    Anda terpaksa jadi baik dan cari mcm2 kerjasama antara industri demi periuk nasi dan amanah anda.

    Anda dalam proses menunaikan amanah atas tanggungjawab yang diberikan maka ini mewujudkan keadaan anda TERPAKSA ikut apa yang job scope anda kene buat.

    Jadi benarkan wujud betul2 IKHLAS tahap tertinggi dalam apa yang anda buat?

    Cuba tanya apa yang paling tertinggi IKHLAS yang pernah dikecapi oleh anda?

    Jawapannya tiada siapa pun tahu kerana pada pendapat saya, Allah sahajalah yg menilai keikhlasan seseorang berada pada tahap mana.

    Allah sahajalah yang tahu anda ni baik mcm mana.

    Cuma kena tanyalah diri kita, nak jadi baik dan bagus yang macam mana.

    About the Author razorjr

    Research and Academician

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

    Connecting to %s