Apa itu Pensyarah? Topik 1 – Pengajaran

Aku sebenarnya dah lama dah tulis bab ni tp formal sikit versinya.

Jadi kali ini aku nak bgtau apa yg sebenar-benarnya bab pensyarah ni. Mengikut pandangan kaca mata aku dan juga pengalaman aku sendiri dan kat univ aku.

1. Bab Pengajaran

Setiap sem, ketua jabatan akan assign subjek. Samada ko dapat 1 atau 2 atau 3 itu tengok la beban macam mana. Mostly dpt 1 subjek aje patutnya. Tp ade univ sampai 3 subjek banyak tu. 1 subjek 3 jam kredit. Selalunya 3 jam kredit bersamaan 2+2. 2 jam kuliah dan 2 jam lab lagi tu equivalent dgn 1 jam kredit. So 1 subjek dah 4 jam. 2 subjek dah 8 jam.

Tu belum masuk jika ada sampai lab kene pecah dua. Kalau 30 org satu kelas tu ok lagi bermaksud 2 jam kuliah + 2 jam lab aje. Iaitu total 4 jam. Tp if 60 org satu kelas maka kene pecah 2 jam kuliah + 2 jam lab + 2 jam lab. Jadilah 6 jam.

So katakan ko mengajar 6 jam aje seminggu. Ko kene spend masa maybe lagi 6 jam seminggu nak update nota dan sebagainya. If tanya aku, aku update masa 1-2 minggu pertama aje dgn content yg baru. Ataupun sehari sebelum kelas aku update skit2.

Macam mana dengan test dan assignment dll untuk subjek tu?

Aku sediakan awal2. masa awal semester bermula aku siap2 sediakan ujian, assignment dan final exam. Mostly masa bulan pertama tu busy penyediaan.

Ok ko takkan busy sgt jika ko

  • Recycle aje soalan lama
  • Assignment bercorak general. Jadi implement aje yg sama. Mcm semua diminta buat game action pada sem lepas. Jadi sem ni ko mintak la game platformer pulak. Senang aje.
  • Nota pun tak perlu update sgt. Ko taruk dalam nota fakta yg teoritical aje. Any benda baru ko just sebut dalam kelas

Jadi ko dah jimat masa dan takde la busy sgt.

Bab penandaan tu mmg leceh skit. Tp ko kene pandai lah tanda tu dengan bijak hehehhee tambah2 bila ada banyak pelajar.

So sebenarnya takde busy sgt pun.

Tinggal nanti ko nak key in aje dalam sistem dan sistem kat univ aku siap2 generate graph. Cuma dia minta ko bundarkan siap2 markah. Any yg mcm 74.5 tu kene bundarkan ke 75 bagi memudahkan cerita. Itu praktisnye.

Disamping tu ade la sikit2 penyeliaan pelajar PSM ke, MASTER ke if ade student atau PHD. Ada juga untuk subjek workshop ke, atau latihan industri. Tp ko just spend 1-2 hours per week atau dua minggu sekali aje jumpa diorang update progress.

Apa kesimpulannya?:

  • Jika ko dah pegang subjek tu lama, mostly dah tak busy sgt sebab senang dan cepat aje ko buat test, assignment dll sebab semua dlm kepala dan questions bank pun dah banyak. Nota update sesikit aje
  • Beban subjek ni menyumbang kepada mata Pengajaran dan Pembelajaran untuk naik pangkat kelak.
  • Semuanya bergantung kepada cara ko handle subjek ni. Kelas boleh aje tangguh atau cancel dan ganti masa lain. Mungkin juga nak guna blended learning mcm online learning dll.

So untuk pengajaran ni kena bersiap sedia dari segi nak jumpa student dan assist diorang. Lain kita dari guru/cikgu di sekolah. Kita mengajar depa some portion of the note and yg lain depa cari sendiri. Itu standard pelajar Univ. tak disuap sepenuhnya. Terus straight to the point. Tak paham cari sendiri, benda2 sejarah dan sebagainya dicari sendiri. Kita ajar the utmost important for that topics aje.

Contohnya β€œgunakan air sejuk untuk cool down kaki yg dah berlari jauh”. Takkan la pensyarah nak ajar air sejuk dpt dari mane, dll. So the idea will be teach, tp part lain cari sendiri. Tak paham jugak baru tanya.

Salam 1 Ramadhan 1440H

Salam semua,

Alhamdulillah dalam sedikit masa lagi kita akan memasuki fasa 1 Ramadhan 1440H.

Pelbagai perkara berlaku dari Ramadhan tahun lepas sehinggalah menjelangnya masuk Ramadhan 1440H ini.

Untuk kali ini, aku sekali lagi akan berehatkan diri dari dunia larian selama sebulan Ramadhan ini dan insyaAllah akan sambung berlari semula pada hari selepas cuti raya. So dalam 35 hari jugak tu.

Namun, aku insyaAllah tak tinggalkam workout dirumah sebelum sahur dan selepas berbuka/tarawih.

Itu sudah cukup mengekalkan kecergasan namun jika dari segi daya tahan berlari mungkin akan turun sedikit atau sekitar 25%. Bermaksud jika sebelum ini berlari 23 minit track untuk 5km. Mungkin minggu pertama atau kedua adalah dalam 25/26 minit.

Dalam minggu ketiga keempat mungkin baru kembali ke posisi asal.

Aku pun dalam proses membaik pulih kecederaan hamstring aku kaki kiri.

Banyak event yang beratur dari selepas raya sehinggalah akhir bulan November 2019. Bulan Disember aku masih kosong sebab dikhuatiri bercuti nanti.

Ok aku nak sembang soal success (kejayaan) pula.

Aku kenkadang kagum dengan banyak friends Facebook aku yang power2 dan mantap. Bagi aku mereka ini successful person.

Aku kenkadang keliru juga apa masuk successful ni tapi yang aku faham ianya berbeza untuk setiap individu.

Contoh: Orang di kampung lihat Ahmad contohnha ni success sebab masuk univ bagai dan jadi seorang pegawai. Tapi bagi Ahmad pula dia di tempat kerja dia biasa sahaja. Dia pun menjalankam rutin harian dan tugasan dengan dedikasi. Bagi Ahmad pula dis melihat Encik Samad iaitu ketua pejabat dia seorang yang berjaya tetapi dia masih belum.

So aku buat kesimpulan yang perkara success ini adalah satu tahap peningkatan diri kepada lebih baik. Sebab itu perlunya SUCCESS kita dalam segala yang bagus dipertontonkan kepada orang ramai (tapi just jgn niat menunjuk = selitkan unsur anda juga mampu begitu dan sertakam formula2 nak berjaya juga)

Jadi, aku rasa setiap orang itu sudah pun berjaya pada tahap diri dia sendiri. Dan seharusnya seseorang itu berluas hati dengan dirinya sendiri. Harus berusaha memperbaiki diri kepada lebih baik. Sedaya upaya yang boleh.

Oleh itu sempena Ramadhan kali ini, mari kita menjadi orang berjaya.

Sebab tu masa azan ada “Marilah Menuju Kejayaan”.

So, pertingkatkan diri semampu dan sedaya boleh.

Biarlah hari ini boleh buat 2km aje dan bulan depan baru 2.1km pun takpa

Yang penting ADA juga peningkatan.

Anda boleh punya.

Sebab tu masa aku berlari aku sentiasa ingatkan diri, kita boleh sentiasa pertingkatkan diri.

Jika tak mampu melajukan lagi pace larian, maka tingkatkan distance.

Jika pace dan distance tak mampu dilajukan dan ditambah maka amik style trail run ke atau gi gym pula.

So adalah pertambahan dari berlari sahaja kepada berlari + gi gym.

Bagi aku, aku seorang pensyarah yang suka berlari.

Aku tidaklah hebat dalam dunia pensyarah. Biasa aje. Tak power pun bab research dan penerbitan serta konsultansi. Tapi bab mengajar aku sentiasa improve walaupun aku kenkadang lemah juga dalam mengajar. Tahu apa dalam minda tapi nak sampaikan tu susah juga. Macam nak ceritakan apa itu lighting pun amik masa sedangkan dalam minda mmg dah tahu apa itu lighting. Nak sampaikan aje itu problem kenkadang. Itu contoh aje ok.

So, jum berubah kepada yang ada peningkatan πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻πŸ’ͺ🏻

Pensyarah Bahagian 3

Salam,

Setelah lama tak update berkaitan pensyarah maka kini aku nak update serba sedikit kot berkaitan pensyarah.

Sebenarnya tiada banyak beza antara dahulu dengan sekarang cuma dah ada minor adjust aje kot.

  1. Ada pelbagai track akan diperkenalkan di mana pensyarah boleh amik track mengajar banyak. Ada track research banyak. Ada track membawa masuk duit banyak (konsultan) dan ada track memimpin. Jadi terpulang nak amik track mana. Secara details belum dapat dikenalkan pasti sebab baru sangat dan belum lagi dilaksanakan
  2. Yang kedua adalah seperti yang diketahui budget pengambilan pensyarah agak terhad dan setahun mungkin tak sampai 5 orang atau tiada langsung di ambil. Cuma mengharapkan yang bersara lepas tu baru ada kosong untuk amik sorang atau dua atau tiga. Jadi pastikan anda berusaha sedaya upaya untuk do the best and be the best supaya semasa sesi interview berjaya
  3. Kondisi geran penyelidikan juga semakin terhad kerana masalah ekonomi yang tidak menentu. Jadi kene bersaing dan do the best proposal lah.

Yang lain masih sama kot. Macam datang bila2 masa dan bebas keluar masuk di mana2 pejabat. Seperti yang saya katakan dalam post2 yang lepas yang penting adalah KPI mengajar, Research dan sebagainya meet the minimum. If nak kejar laju2 pastikan always above the recommended.

Macam setahun jurnal 1 aje kene hasilkan. Tapi direcommendkan 2 jurnal. Dapat produce 4,5 jurnal tu lagi bagus as First Author.

Gaji macam biasa

Maximum gaji pensyarah biasa, kanan dan Professor Madya gaji akhirnya beza sikit aje.

Untuk gaji akhir (cecah dinding)

Pensyarah biasa sekitar RM10k lebe, Pensyarah Kanan sekitar RM11k lebe dan Professor Madya sekitar menghampiri RM12k tapi tu belum termasuk allowance untuk ketiga tiga jawatan tu.

Tapi ingat ni after 20-30 tahun berkhidmat.

So, usahakanlah naik ke PM paling tidak pun. If boleh Professor terus.

Ada banyak yang bertanya sekiranya bidang berlainan.

Tak kisah pun asalkan dapat buktikan masa interview yang anda ni hebat dengan bidang tersebut. Pastikan ada Portfolio sendiri atau hasil kerja sendiri dibawa. Jangan bawak sijil biasa aje. Bawak satu demo atau portfolio khas hasil2 kerja termasuk thesis sendiri.

Dan ingat setiap univ lain caranya. Itulah digelar Badan Berkanun.