Kenkadang otak dan badan perlukan rehat

Aku rehat lari hujung minggu ni.

Banyak juga celoteh di media sosial minggu ni.

Aku skg pun malas sgt nak komen lebih2 dah. Aku samada komen sikit dan tak maki sgt macam dulu. Cuma tulis “aku sokong dibuat demikian”, atau “saya kurang bersetuju dibuat demikian” atau memberi pendapat seperti menyoal kembali.

Dunia ni bukan sempurna beb. Buatlah apa nak buat. Bahkan nak hentam ke tak hentam ke ikut suka. Yg penting dapat luahkan perasaan tu.

Yup tu yg aku pikir. Depa tulis, depa pikir, depa cakap tu sebenarnya nak luahkan apa yg terkandung dalam pemikiran. Itu bagus. Buatlah, nasihatlah, ikut suka nak tulis apa.

Cuma satu, jgn kecam sgt dan berlebihan aje. Luahkan takpe mcm kenapa la depa ni mcm ni, kenapa depa ni mcm tu. Bla bla bla. Tp jgn sampai terlalu kecam teruk sgt.

Melainkan mmg perlukan kecaman teruk. Hahahaha.

Ok bab larian.

Setiap sebulan extensive training aku akan rehat 3 hari full. So bermaksud Sabtu-Ahad (hari ni) dan Isnin (esok) aku akan berehat. Tengok training aku for June.

Sebab apa?

Badan perlukn rehat juga tp jgn lama. Kene reset dan bagi ready for next extensive training in July pulak. Pastu pastikan selang dua hari maksimum atau sehari minimum rehat bagi yg non atlit mcm aku.

Sebab apa? Atlit level dia makan suppliment lagi tiap2 hari. Makan kene jaga dan jadual training kene ikut.

Untuk diri aku yg bukan atlit tak perlu sampai tiap2 hari TAPI TAK SALAH jika orang lain nak lakukan berlari tiap2 hari atau pagi petang.

Komitment aku sebagai keluarga, educator kat pengajian tinggi dan lain2 lagi adalah perlu diuruskan juga. So aku termasuk kategori NON-ATLIT yang cukup sekadar berselang dah ok.

Sebab utama lain adalah kita bukannya menumpukan atlit sebagai kerjaya. Tak perlu risau sangat pace anda tu. Jika laju sgt itu bonus. Itulah digelar citizen runner.

Ada byk citizen runners yg power2. Mcm champ Marathoner kita Muhaizar tu pun seorang citizen runner. Dia bekerja juga dlm army. Tp dia power sebab boleh mengekalkan prestasi dia smbil bekeluarga dan bekerja. Dan ingat senang ke nak maintain gitu. Byk pengorbanan beb dan displin masa dan makanan kene ikut.

Nasihat itu Jangan Kecam

Aku boleh terima orang nasihat apa2 pun tapi tanpa kecaman dan perli mcm bagus.

Tapi apabila page yg buat status macam bagus nak nasihat tapi cakap “tak sayang anak ke” buat yang bawak anak ke sana ke sini.

Itu mencabar orang macam aku namanya.

Nak nasihat, nasihat dgn betul.

Ni tambah terus tak sayang anak ke.

Ini ibarat ko nampak ada kat tepi jalan ada orang tengah pukul seseorang terus ko kecam dalam diam “woi apahal pukul2 gitu”.

Sedangkan ko taktahu dia tengah berlakon dan crew kamera dgn standby dari jauh zoom in sebab takut kene langgar if dekat2.

Itulah akibatnya ko main taram.

Jangan main terus hentam dan tuduh seseorang itu adalah itu dan ini berdasarkan apa yang dia tengah buat sekarang.

Macam ko nampak ada orang bakar satay terus ko cakap dia ni suka asap.

Sedangkan dia jenis tak boleh kene asap tp demi menyara hidup dia terpaksa teruskan jual satay/sate.

Sebab tu aku tak suka sangat mereka yang nak nasihat tapi diselitkan kecaman. Nasihat elok2 sudah. Nak kecam, kecam cara berhikmah. Elok begitu aje.

PKPB – 9 May 2020

Rasanya sudah hampir dua bulan kita berada di bawah Movement Control Order (MCO) yang berlangsung dari 18 March 2020.

Hari ini 9 May 2020 sudah pun memasuki 16 Ramadhan 1441 Hijrah.

Kerajaan masih belum lagi mengumumkan sebarang perlanjutan setakat artikel ini ditulis namun kemungkinan besar itu tetap ada.

Setakat ini, merentas negeri memang tidak dibenarkan kecuali membuat permohonan dan hanya dibenarkan merentas negeri pada beberapa hari sahaja iaitu bermula 2-3 hari lepas. Rujuk hasil carian Google di bawah:

Jadi untuk musim nak dekat raya nanti tak pasti pula bagaimana.

Walau bagaimanapun, kerajaan dah bagi hint siap2 yang tidak dibenarkan menziarah dan merentas negeri lagi masa raya. Jadi beraya lah kita di rumah pakai kain pelikat sahaja.

Rujuk – https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/05/686089/sedih-tidak-dapat-luang-masa-dengan-cucu-ismail-sabri

Maka dengan ini terpaksalah kita beraya di rumah sendiri. Namun semua ini ada hikmahNya yang tersusun dengan kehendak Allah S.W.T.

Ok, jum kita tengok data2 terbaru COVID-19 buat masa ini:

Data ini adalah berdasarkan kedudukan kes pada 8 MAY 2020.