Fakta Menarik Berkaitan Covic-19

Salam,

Saya himpunkan kesemua fakta2 menarik berkaitan Covic-19.
All Photos and Information Credit to Original Author/Website/Site/Organisation and Never Belong to me and this site.

Image result for coronavirus data infographic
Data di atas ini berkaitan tahap concern majikan dan pekerja terhadap coronavirus
Image result for coronavirus data
Growth Rate untuk Covic-19. Sememangnya exponential jika tidak dibendung
Image result for coronavirus data
Impact jika berlaku 1,2, dan 3 ban bulanan. Maksudnya takleh buat event dan sebagainya. Memang banyak akan closing dan susah nak create job ler.. Government kena main peranan penting ni.
Image result for coronavirus data
Majoriti yang terkena jangkitan mengalami demam dan juga batuk tanpa kahak. Perit gak tu. Dan ada unsur2 kepenatan sikit. Lain2 simptom biasa2 aje.
Image result for china coronavirus polution
Betapa dasatnye bila semua rehat dan dilockdownkan. Pencemaran hampir tiada. Bumi berehat dan udara segar ada.
Image result for china coronavirus polution
Bangunan kat China collapsed. Hotel yang dijadikan tempat kurantin tetapi tetiba runtuh. Depa syaki ada problem construction ni. So ada tak kena masa construct bangunan ni dulu. Foundation tak kuat – https://www.straitstimes.com/asia/east-asia/last-victim-pulled-from-chinas-collapsed-coronavirus-quarantine-hotel-death-toll-hits
Image result for coronavirus
Rupa bentuk Coronavirus Covic-19
Image result for coronavirus age
Death Fatality di Hubei. Kebanyakkannya warga tua yang memang sukar harapan untuk pulih.
Image result for coronavirus age
Death per age di China juga. Hmm.. trend lebih kepada warga tua. Tetapi tidak bermakna yang 40 and below terkecuali. Cuma bilangan mereka sedikit. Mungkin kesihatan masih kuat dan imun masih padu.
Image result for coronavirus age
Sebenarnya, majoriti sekadar biasa2 aje sakit. Yang severe (Sedikit teruk) dan Extremely severe juga sedikit.

Coronavirus dan Jeju Island

Assalammualaikum,

Kali ini saya nak cerita sedikit waktu saya travel ke Jeju Island sebelum negara tersebut naik berganda dan berganda dalam hari ke hari sehingga 8k lebih case dah sekarang di sana pada 15 March 2020 setakat artikel ini ditulis (rujuk https://infographics.channelnewsasia.com/covid-19/map.html)

Tetapi biar saya maklumkan, Jeju Island terletak di bawah South Korea. Kami langsung tak ke sana dan sewaktu kami berada disana langsung tiada kes pada hari ketibaan. Waktu kepulangan ada setakat 2 kes if tak silap disebabkan dua orang ini dari South Korea. Tapi tiada kes kematian di Jeju Island. Pulau tersebut bersih lagi masa tersebut.

Saya tiba pada 20 februari, kes meningkat kepada awal 100. Kemudian naik berganda-ganda di South Korea. Bukan JEJU ISLAND ye. So di Kepulauan Jeju ini masih ok dan ramai pengunjung tetapi mereka pun pakai mask muka dan berhati2.

Niat saya nak travel time tu sebabnya adalah kadar masih rendah, macam seperti Malaysia yang time tu pun sangat sedikit aje kesnya. So, tiada travel ban dan sebagainya.

Waktu saya pulang, pada 24 februari bermulalah episod di mana South Korea semakin naik dan naik exponentially. Jadi mujur kami terlepas dari sana but still kami tiada simptom.

Sekarang Alhamdulillah sudah 14 hari lebih dah. dah 15 March 2020, kami sihat dan tiada sebarang masalah. Bahkan saya nak maklumkan ujian juga dibuat kepada anak kami yang batuk pada sekitar hari ke 13 (kami tiada simptom). Dan Alhamdulillah result juga negatif. Surat semua ada mengesahkan tiada kurantin lagi akan dilakukan.

Oleh itu, kepada yang masih nak travel, saya nasihatkan jika negara itu tengah teruk dilanda Covic-19 maka janganlah pergi. Kami bernasib baik aje dan memang dah nak masuk 20++ hari dah. Dan ujian juga dilakukan.

Tangguhkan dulu jika boleh. Dan jika tak boleh, amik precautions. Saya taknak kecam orang. Tapi berhati-hatilah. Keputusan anda mohon buat sendiri. Cuma fikirkan orang lain juga. InsyaAllah rezeki ada di masa lain.

Info COVID-19 (Data 9 March 2020)

Some infographic about COVIC-19.

All information and photos belong to original authors and not from myself.

Majoritinya biasa biasa aje. Mcm sakit biasa.
Lebih dari separuh recovered. Dan ada sebahagian lagi tengah sakit. Sikit sgt yg mati
Berdasarkan data ini, majoriti yg umur tua tua atas 60 tahun teruk
Dan kebanyakkan datang dari yg memang dah sakit macam2
Peratusan tahap berbahaya
Fatality rate
Disease rate per day untuk COVIC-19 Per day
Coverage dalam news sebab tengah trending