Celup Tepung di Pantai Siring

Salam,
Kami sekeluarga datang makan petang di sini pada hari ini 17 Oktober 2020 sektiar jam 3 petang. Kebetulan minggu ni pelawat dari KL, Putrajaya dan Selangor tiada sangat sebab mereka sedang PKPB. Jadi sabtu yang sepatutnya ramai, jadi tak ramai sangat berbanding ramai yang sebelum2nya.

Order seperti di kaunter terlebih dahulu sebelum beratur untuk ambil makanan. Ini bukan macam kat Terengganu di mana kita amik makanan dan bayar. So di sini kita beratur dulu di kaunter order makanan dan kemudian baru beratur nak amik celup tepung.

Tapi jika anda order makanan2 lain seperti Char Kuey Teow, Nasi Goreng dan sebagainya, ianya akan hantar ke meja anda.

So pastikan jika taknak beratur panjang sangat, datang awal sekitar 2.45 hingga jam 3. Itu aku nasihatkan untuk sesi petang.

Bab parking memang korang kena pandai2 cari parking sebab ianya jalan kampung. dia ada parking sendiri tapi tu pun boleh muat beberapa aje kereta sekitar 20 kereta mungkin. Yang lain tepi jalan kampung la.

Makanan dia bagus. Cuma Char Kuey Teow dia RM15 sebab udang besar2. Aku rasa boleh aje depa buat Char Kuey Teow jenis biasa jangan letak udang besar sangat.

Aku dan keluarga order celup tepung set. RM30. Ada tepung, 4 ekor udang besar betul dan 2 ekor ikan. semua sedap dan gorengnya bagus2 tapi udang besar sangat dan kulit keras kalau nak makan dengan kulit2 sekali. So udang tu terpaksa di buang kulit yang disalut tepung tu jugak sebab keras kulit udang tu. Aku rasa patutnya guna udang yang lebih kecil yang kulitnya tak keras sangat dan boleh makan dengan kulit2 sekali yang bersalut tepung tu.

Sos dia limitkan. If nak tambah Rm1 jika nak beli satu bekas kecil.

Akhir kata, ianya pemandangan dia bagus la. Dan sama aje celup tepung ni dengan celup tepung yang lain2.

PKPB – 9 May 2020

Rasanya sudah hampir dua bulan kita berada di bawah Movement Control Order (MCO) yang berlangsung dari 18 March 2020.

Hari ini 9 May 2020 sudah pun memasuki 16 Ramadhan 1441 Hijrah.

Kerajaan masih belum lagi mengumumkan sebarang perlanjutan setakat artikel ini ditulis namun kemungkinan besar itu tetap ada.

Setakat ini, merentas negeri memang tidak dibenarkan kecuali membuat permohonan dan hanya dibenarkan merentas negeri pada beberapa hari sahaja iaitu bermula 2-3 hari lepas. Rujuk hasil carian Google di bawah:

Jadi untuk musim nak dekat raya nanti tak pasti pula bagaimana.

Walau bagaimanapun, kerajaan dah bagi hint siap2 yang tidak dibenarkan menziarah dan merentas negeri lagi masa raya. Jadi beraya lah kita di rumah pakai kain pelikat sahaja.

Rujuk – https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/05/686089/sedih-tidak-dapat-luang-masa-dengan-cucu-ismail-sabri

Maka dengan ini terpaksalah kita beraya di rumah sendiri. Namun semua ini ada hikmahNya yang tersusun dengan kehendak Allah S.W.T.

Ok, jum kita tengok data2 terbaru COVID-19 buat masa ini:

Data ini adalah berdasarkan kedudukan kes pada 8 MAY 2020.

Covid19 3 April 2020

Salam semua,

COVID19 sudah memasuki fasa kedua PKP iaitu fasa 1 – 14 April 2020.

Angka2 semakin naik disebabkan aktifnya KKM membuat saringan.

Aku perhatikan juga, virus COVID19 ni menyebabkan banyak kesan positif.

  1. Kita semakin kenal ahli keluarga kita sendiri dan banyak masa bersama dihabiskan untuk berbincang dan merancang aktiviti di rumah atau di luar kelak.
  2. Banyak benda dapat dipelajari contohnya:
    • skill memasak
    • skill membuat video2 pembelajaran atau personal
    • skill bermain permainan2 tertentu dengan mahir
    • dan pelbagai lagi
  3. Mengajar kita erti sabar dan beratur dalam sesuatu hal. Contohnya nak masuk pasaraya kena beratur dan ikut turn. Tidak lagi bersesak sesak.
  4. Membuatkan kita sentiasa jaga kebersihan. So InsyaAllah di masa depan kita rasa seperti mahu sentiasa membersihkan diri.
  5. Ajar pentingnya bermasyarakat untuk bersatu padu.
  6. dan pelbagai lagi kot

Jika kita tengok, angka memang meningkat, tapi insyaAllah mari sama-sama kita doakan semuanya akan kembali pulih. Kita ada kekuatan untuk menghadapinya.

Data Dunia
Data Malaysia
Data Details