Tamat cabaran 25 hari 25 pushup

25 Days Push Up – Day Finale (25th)

Alhamdulillah. Tiba jua finale day iaitu hari ke 25.

Challenge ini diterima oleh aku 25 hari yg lepas. Oleh Zulhairie Moideen.

Aku tak pernah buat continuous push up sebanyak 25 kali sehari seumur hidup aku. Paling tidak pun bertahan hanya 3,4 hari. Pastu malas buat tu pun sekadar 10 kali aje push up malas2.

Tapi kali ni aku boleh at least 25 push up sekali harung.

Dulu aku takkan mampu gini.

10 pun main tipu.

Sekarang 10 tu mmg hampir sgt dgn lantai. Buat 5 reps. Continuous 20-25 max.

Alhamdulillah. Rasa badan lagi ok dan mantap. Berlari pun rase maintain aje cuma aku malas betul nak lari jauh2 skg. Tp akan pertingkatkan ke 10 dan 15km mulai Ogos ni sekali berlari, maksudnya seminggu target 30km ke 40km. Berbanding sebelum ni 15 ke 20km a week. Sikit2 la bro.

Ok. Bideo kat youtube pun ade. Tp ni aku bg yg versi kat facebook.

Thanks guys. Ini the end of the push up video daily dah. Pasni aku just buat monthly dan upload ke youtube aje. Post ke fb tu maybe kenkadang kot.

Fuh. Mmg terbaik!!!

Video – https://youtu.be/62emgK8SvrE

Pengorbanan

Pengorbanan.

Sebenarnya.

Kehidupan ini ada susah senang

Seperti yg M Nasir ada katakan, itu yang kita lalui sahaja.

Kita tetap kene lalui dan redha samada senang atau susah.

Tak usah difikirkan sangat apa yang telah berlaku tapi fikirkan apa yang boleh dibaiki dan dibuat masa hadapan.

Macam aku, aku tak target pun jadi somebody well known ke, top powerful man ke, educator hebat ke dll. Tapi harapnye tak ada org lain target mcm aku sebab if semua target mcm aku sapa nak jadi pemimpin dll. Hahahahaha

Jadi aku suka kehidupan aku sederhana gitu aje. Have time for family, work, berlari, bercuti yang quite ok.

Ya walaupun mungkin aku nanti pencen sekadar orang biasa, mungkin tak pencen sebagai Full Professor ke, atau yang kaya raya ke, tp aku pilih jalan just good enough with decent life.

Aku memang takkan boleh full force doing benda tugasan office sampai larut malam ke apa. Selalunye akan aku susun ikut masa diberikan. If 2 weeks preparation, kenapa perlu tiap2 hari struggle. Setkan aje 2 jam sehari siapkan. Tak perlu nak siapkan awal sebab last2 nanti asyik nak ubah dan terlalu kejar PERFECTION.

Yes. Ramai sangat TAKUT. Takut dokumen tak lengkap, jawab salah dll.

Aku bukan jenis gitu.

I put all the best I can and that is it. No longer thinking about that work until presentation day.

Ni sindrom korang study sampai 5,6 jam study mengadap benda sama.

Macam zaman universiti.

Aku mmg takleh. Aku just 1-2 jam dan dah cukup. Salah ke, betul ke, lupa ke aku biarkan.

Concentrate apa nak kena buat for actual thing.

Last sekali masa exam beza dengan study power pun tak jauh mana pun. Maybe sekadar 1 gred kot dan aku tak peduli sgt pun gred asalkan semuanya atas 3 pointer.

Aku pikir banyak benda aku missing in my life if aku kejar perfection. Biarlah orang lain study sampai ke subuh pun, lantakla.

Aku pun tak study dah waktu nak dekat exam2 sgt sampai ke dewan peperiksaan lagi 10 minit nak masuk dibacanya nota.

Aku mmg takleh gitu. Aku dtg exam relax dan jawab.

So itu cara aku.

Bila aku bekerja sekarang pun aku settlekan ikut time frame dan that is it.

Salah, salahla. Aku perbetulkan aje nanti.

Takut sangat buat salah apa jadah. Ko bukan Tuhan.

Yang penting do the best. And check the best with effort yang mampu.

Dah effort kemampuan aku boleh sekadar check 1,2 kali aje pastu cukup. Maka itu ajela.

If org lain nak check, dipersilakan.

Tipulah korang takkan buat silap langsung dalam hidup.

Hidup terlalu berhati2 dan mengampu orang ni tak selesa bagi aku.

Biar kurang like dari mental stress pikir nak entertain orang.

Biar jujur dari menjaga hati orang dgn kata2 tipu.

Eh banyak gak aku tulis pagi ni.

Hahahhaha. Ok

Hamzah Asyrani

30 Julai 2020

7:56 pagi

Khamis

MELAKA

Norma Baharu

Aku ada melawat sebuah website ni.

https://www.raps.org/news-and-articles/news-articles/2020/3/covid-19-vaccine-tracker

Covid 19 Vaccine – Bertabahlah sehingga end of 2021 dgn norma baharu ni kot.

1) Kebanyakan proses experimen vaksin Covid-19 dah fasa human trial

2) Mostly perlukan 12-18 bulan dari mid 2020. So basically mid 2021 ke end 2021 ATAU early 2022 baru setel dgn lengkap vaccine ni.

3) Norma baharu kehidupan kita ni might be until 2021 kot if vaccine tu keluar mid 2021 or end 2021.

Jadi kita kenalah bertabah dengan norma baharu ni 2020-2021.

Online teaching might be the key until 2021.

Selagi vaccine masih dalam proses, selagi itu memerlukan norma baharu dipatuhi.

Selagi boleh online, kita memang perlukan online.