KLSCM 2019

42KM

Kasut: Brooks Glicerin 14

Larian: KLSCM 2019

Sebelum tu nak ucap terima kasih amat2 kepada my wife Shera Aj atas supporting me for the run. Juga rakan2 Kuatagh (semuanya di dalam group whatsapp) serta rakan2 di fb ni yg banyak doakan dan bagi semangat!!! Mmg betul2 mental FM ni. Bukan macam 5km/10km nyer larian.

Alhamdulillah dapat menyempurnakan FM FOR THE FIRST TIME!!!

Bab masa memang takleh kata apa aku pasrah aje dapat COT.

FM ini mmg ujian mental dan TANPA TRAINING yg betul bersiap sedia samada buat FM atas 6-7 jam atau DNF. Mileage kena cukup dan mental kena kuat.

Aku telan saltsticks ke gel ke semua tak jalan. Tapi at least bagi aku tenaga cuma kaki takleh nak go dah.

Ok aku cerita by km

Km 1 hingga km 5

– Ramai beb orang aku pun nak kena tengok org if nak potong ke ape. Kesudahannya mmg aku pace 6-7 ajela dan aku cuba simpan tenaga untuk km2 berikutnya. Penuh jalan beb siap hujan renyai lagi. Time ni aku mcm yakin je tamat dalam 5 jam

Km 6 hingga km 10

– Part ni rasa makin ok dan makin melajukan diri. Semangat masih ada kononnya boleh sub 5 hours la konon. Ada makan energy gel. Badan aku mmg cepat hilang tenaga.

Km 11 hingga km 20

– ok part ni awal2 ok solat di km ke 14. Pas solat lari lagi tapi malangnya mental mula mempersoalkan apsal la aku amik FM. Mmg aku target nak naik bas aje malas dah nak teruskan. Aku makin serabut pemikiran sampai km ke 20. Dan aku menyaksikan ada orang kena angkut pakai strecher sebab kena langgar. Ambulan amik. Difahamkan ada kereta hit and run. Dasat arrr.

Km 21 – km 30

– hahahahah ini part dinamakan walk lebe dari run. Separuh aje run kot atau kurang dari separuh run. Memang aku pikir nak tamat aje dalam 6 jam. Aku dah telan saltsticks dan gel. Tapi mental koyak takleh buat apa gak.

Km 31 – km 40

– ini part wakkakakakaka. Jalan itu adalah tujuan utama. Total lari dalam 100meter aje kot per km. Start km ke 35 aku hentam jalan aje. Ya mmg jalan.

Km 41 hingga tamat.

– ini kelakar. Aku jalan jugak dan akhir2 baru ada semamgat nak lari sikit. Gembira beb dapat tamatkan. Giler la FM ni, mmg mental habis.

Kesimpulan: FM ini mengajar aku bahawa benda yg tough dalam hidup akan jadi mudah jika mental kental. Apa juga halangan dan cabaran hadap aje. Jgn lari dari masalah. Selesaikan dan tamatkan apa yang kita mulakan sedaya upaya.

Ok sehingga kita berjumpa lagi Next FM (MUNGKIN la) di KLSCM 2020 ke. Aku nak tumpu 5/10 km aku balik atau 12km. HM pun ada juga nanti.

Minggu ni rehat week. Bagi recover otot2 kaki aku dah jalan macam ape ni.

Kembara Johor 26 – 28 Julai 2019

Salam,

Baru2 ini aku dan famili aku ni datang ke johor untuk menghadiri kenduri kahwin anak salah sorang Professor di UTM yang juga merupakan satu team dalam IEEE AP/MTT/EMC sekitar 2013-2015 kot sebelum tidak lagi dipilih dalam sesi pemilihan dan seterusnya mengundurkan diri (tetapi masih rapat dgn diorang yang dalam IEEE AP/MTT/EMC) ni. Teringat juga kepada kenalan yang banyak mengajar aku EDAS, arwah Dr. Khairul (LINK Click untuk -> website UITM beliau). Banyak jasa beliau kat aku dalam mengajar EDAS. Al-Fatihah untuk beliau. Semoga keluarganya berada dalam keadaan baik2 dan mendapat rahmat Allah hendakNya.

Perjalanan bermula pada jam sekitar 10.30 pagi dan tiba di kedai makan cucur udang legend kitorang masa degree di area pintu belakang UTM (berdekatan kolej 16-17).

So tiba dalam 12.30 dan sempat makan sebelum terus masuk ke dalam UTM untuk menunaikan solat jumaat.

Selesai solat jumaat baru set kan terus ke hotel Oyo Link Inn hotel yang aku dapat murah aje RM164 untuk dua malam. Berbanding harga sebenar RM188 sebilik untuk Superior Suite yang ada katil single dan katil king satu. Tempah melalui agoda la apa lagi.

Setiba dalam bilik hotel kami berehat dulu dan keluar semula dalam jam 6 petang ke kedai tomyam yang kami pernah singgah makan dulu2 Z Tomyam di area Perling. Selesai aje terus kami bergerak ke Danga Bay untuk sesi tangkap gambar, naik train area tempat mainan2 tu dan lain. Sempat jugaklah anak2 mencukai mainan2 yang ada hahahaha.

Kemudian kami balik berehat dan esok paginya memulakan sarapan di bilik dulu dengan apa yang ada. Selesai sarapan kami terus bersiap2 dengan pakaian yang sesuai untuk kenduri tapi ke IKEA TEBRAU dulu.

Sana kami singgah mencuci mata dengan perabot2 dan makan makanan di IKEA. Selesai makan kami terus bergerak ke kenduri Professor Dr Mohd Kamal di Dewan Sri Merbau, KTHO UTM SKUDAI.

Sebaik sahaja selesai makan kami terus bergerak pulang ke hotel untuk berehat.

Sebelah petangnya kami ke Restoran Sayam 2 di Taman Melati yang merupakan cawangan kedua dari Sayam asal di Stulang Johor. Selepas makan kami jenjalan di Paradigm Mall berdekatan dan sempat makan DipnDip sehingga berpinar gak kepala akibat manis sangat. Kami jalan2 dan pulang sekitar jam 9. Berehat di bilik dan aku buat workout skit bagi buang gula.

Esok paginya rancang check out dan sarapan di Taman Universiti.

LebaRUN

Salam,

Aku tulis ni sebab dalam sejarah team kitorang (SKAIEVENT) berjaya menganjurkan event bersama sama Ranjau Runners dan juga beberapa co sponsored yg lain seperti Yakult, Moma Water dan lain2.

Terima Kasih kepada tulang belakang yg mengerakkan perkara ini lebih awal iaitu staf skaievent iaitu:

Nadirah, Masturah, Yana, Izyan, Amirah, dan Farhah. Mereka ini staf skaievent yg banyak berkorban untuk menjayakan event ini.

Mungkin mereka takkan baca pun entri blog saya ni tapi pelajar2 saya mungkin kerana banyak bab pengajaran saya letak dalam laman web ni. So saya nak ceritakan serba sedikit mana yang saya ingat dekat entri ini.

21 june 2019

Aku pagi tu kene setelkan fail subjek sebab fakulti tengah proses audit. So dalam 4 semester kena disiapkan hardcopynya. Setakat ni dah 4 semester siap dan lagi 4 semester. Data dah ready tinggal nak print aje. So pagi jumaat tu sampai nak tengahhari nak setelkan benda ni.

Setel aje aku terus singgah kejap Botanikal dan tengok diorang dah setup booth dan barang2 dah sampai. Aku amik goodies pack kejap dan tengok2 pastu terus aku amik anak aku pulak.

Petang tu pulak aku sampai area dalam 5:15 ptg. Sampai aje tengok2 skit dan lari pusing 2km dalam tu. Lepas dah pusing cool down kejap. Kaki aku masih sakit sebab buat speedwork semalam (20 june). Kaki aku masih kene kuatkan muscle. So take time la sebulan kot lg atau dlm 5-10 larian speed untuk kuatkan kaki. Nutrien kene cukup.

So, aku pun cooldown kejap dan sambung seround lg pasang signage dgn geng ranjau runners. Diorang mmg happening betul.

Pada malamnya shift aku pulak 9 lebe aku sampai dan lepak smp 12 lebe. Member aku Shah dari 11 lebe smp 2 pagi dia stay. Makanan banyak beb macam jamuan raya. Dan mmg geng ranjau runners ni betul2 gempak dan teamwork diorang padu. Aku dapat lihat akrabnya diorang.

Ok pada paginya aku bawak famili aku dan hujan renyai. Adik aku ada sekali join so dia lari asing. Aku bawak stroller bagai tp last2 kene berteduh bawah khemah. Hujan renyai jugak. So aku berlari dgn member aku Shah pusing satu round. Tak buat lg 2km. Hujan makin lebih dari renyai. So aku pun rest bawah khemah sambil tunggu nak sampai hadiah pemenang trofi 1-5 top five men and woman.

Selepas tu aku balik rumah dan prepare nak balik ke Kl, nak kena amik race kit Milo run next week kat Putrajaya. Satu famili jugak run heheheh harap2 tak hujan ler.

So itulah penceritaan serba sedikit.

Lari ni mudah aje. Just run aje pakai la apa pun. Laju ke slow ke, yg penting go outside. Exercise ni bagus dan lakukan dgn seronok.

Sebab apa aku suka lari laju? Sebab aku bosan if lama2. Lari ni mental kene kuat. If ko laju pun tapi bosan mmg takkan maintain personal best. Silap2 track yg sama ko paling slow.

Tp if semangat ade, track yg susah pun ko laju giler. Tu belum campur bab tidur cukup, bab makan dll.

So, apa lagi. Go outside and run!!!