Jelajah Larian – Seniman Run 2.0 di Dataran Merdeka

Ok.

Ini first time aku jejak kaki di Dataran Merdeka.

Cantikkan gak kawasan persekitaran ni sebab sepanjang berlari dapat lalu banyak bangunan2 tinggi dan best betul persekitaran KL ni.

Parking mudah rupanya di Dayabumi Complex cuma mahal gile lar rm4 per hour tu. Aku kena rm8. Sebab dua jam.

Maka aku kena pastikan aku lari laju2 yang boleh dan tamatkan awal. If tak lagi mahallah parking

So, larian aku ni first 5km ok aje dengan masa sekitar 23 minit lebih.

Selepas tu masa nak masuk km ke 6 dan 7,8 mulalah aku dah menyerah sebab bukit beb. Bukit!!!!!. So aku rasa dah berjalan hampir 4,5 minit in total dan tamatkan dlm 54 minit untuk 10km.last dua km aku cuba nak lajukan balik tapi sekadar pace 5:21 dan 5:01.

Tapi Alhamdulillah dapat tamatkan dengan baik.

Dengan 3 kali seminggu aje latihan, ini dah amat menakjubkan bagi aku.

Sekarang cuba nak dapatkan bawah 20 min for 5km dan bawah 50 minit for 10km tapi agak sukar sedikit sebab memerlukan tambahan hari iaitu 4,5 hari per week untuk train. Boleh aje dgn 3,4 hari per week tp kena intensif jugak.

Sebab bawah 20 min per km untuk 5 km dan 50 minit untuk 10km memang memerlukan training plan yang betul serta permakanan yang betul.

Aku nak dapatkan 22:15 min total untuk 5km setelah dua tahun lebih.

Dari last aku dapat 25 minit untuk 5km pun setahun lebih.

So ianya memang ikut keupayaan individu itu sendiri. Dan berapa banyak makanan berkhasiat di ambil

Going back home, Malaysia

Salam,

Salji dan sejuk.

Salah satu kejadian Allah yang amat menakjubkan bagi aku.

Ya memang aku agak “jakun” sebab aku tak sambung study overseas dan tak pernah ke negara salji. So aku buat posting ini dengan tujuan pengalaman aku sendiri.

Apabila kaki dipijak diatas salji, terasa takjubnya salji ini dan kegembiraan yang ada didalamnya.

Kalau di Malaysia, panas sangat anda boleh berteduh dan nanti insyaAllah ada angin sepoi2. Pakai baju pun sama aje. 365 hari jenis sama sahaja. Tak perlu tebal2 pun.

Aku maksudkan outdoorlah. Jika indoor itu lain cerita.

Tetapi jika sejuk dan bersalji ni, kelengkapan kena benar2 lengkap. Dan jika berteduh bawak pokok pun akan tetap sejuk. Kena cari masuk dalam bangunan yang ada heater. Jika takdak still sejuk. Takleh sorok.

Itu beza sejuk dan panas.

Jika diikutkan, cukuplah hanya sekali merasa winter salji. Mungkin selepas ini merasa Autumn, Spring dan Summer di negara2 lain pula.

Sejuk ni sukar buat budak2 dan jugak kita yang dewasa ni. Jika di atas paras beku tidak mengapa tetapi jika di bawah paras beku itu pergerakan agak terbatas.

Namun itu hikmahnya Allah turunkan salji itu kepada kita manusia. Tanda keagungan Allah Yang Maha Besar mampu membuat segalanya.

Salji yang berwarna putih ini amat empuk dan terasa macam ABC yang kita tempah dan makan di Malaysia. Tidak tergambar perasaan semasa menyentuh salji itu. Sejuk tapi sangag mengembirakan.

Tetapi kita tak tahu apa perancangan masa hadapan. Aku merancang nak pergi Sapporo ni pun seminggu sebelum. Beli hari jumaat 25 Januari 2019. Kemudian ke Sapporo pada 2 februari 2019. Hahahah. Tiket dan hotel aku taknak cerita. Sebab ianya amat memakan kos yang tinggi.

Tapi pengalaman amat amat mahal diperoleh di sini. Berbaloi dan super berbaloi. Cukup once in lifetime orang kata. Banyak ilmu dapat.

Entahlah, jika diizinkan rezeki dan masa serta lain-lainnya, akan kembali ke sini. Jika tidak waktu winter mungkin di waktu lain.

Apa2 pun Sapporo amat mengembirakan kami sekeluarga.

Walaupun sehari sebelum anak aku demam tonsil yang agak teruk sehingga suhu 40 celcius siap mandi lagi di KPJ Damansara pada jumaat 1 feb 2019. Alhamdulillah beransur pulih pada 2 feb dan sambung makan ubat sewaktu tiba di Sapporo.

Sihat walafiat semasa di Sapporo Alhamdulillah!!! Cuma anak aku yg kecik dia ada selsema sikit kena bagi ubat Paracetemol sehari sekali untuk bagi dia tahan skit sejuk. Tp sampai Malaysia nanti tak bagi dah kot sebab dah semakin sihat.

Dugaan banyak juga sewaktu nak berangkat ke Sapporo ni.

Hampir tiap2 hari aku dan isteri keluar membeli barangan perkakasan winter. Kos mmg 4 angkalah sebab kami semua tiada lagi kelengkapan tersebut. Selepas ni dah ada pengalaman mudahlah buat kami. Cuma yang anak2 kecik ni kena beli balik sebab nanti bila nak pergi lagi (jika pergi lg negara winter) kenalah beli baru sebab dah besar. Kami mungkin sekadar satu dua aje.

Bab kasut dan sarung tangan jangan main2. Kena beli yang betul2 super dry atau kalis air atau salji atau sejuk. Baju thermal mesti ada bagi sesiapa yang pergi negara bawah suhu beku. Memang perlu ada. Tapi jika suhu sekadar 5 ke 10 celcius itu mungkin tak perlu. Apa2 pun korang kena alami sendiri baru tahu badan tahan ke tak.

Kami sediakan semampu dan sebanyak boleh. Alhamdulillah atas bantuan isteri aku, banyak benda aku belajar. Dia banyak bantu dan search Google serta dpt bantuan nak cari kedai2 di Sapporo dari keluarga mertua.

Aku cuma tinggal nak explore dan nak cari ke Snow Festival di Odori Park dan Tsudome sahaja. Lain2 bab train dan streetcar serta lain2 pun bersama2 sama explore + dptkan bantuan keluarga mertua + blog2 and facebook.

So sebab tu aku tulis balik tu. Mungkin ada yang tak lengkap tapi korang leh search sendiri part yang aku tertinggal.

Mcm nak ke Gunung Moiwa, naik streetcar aje dari Susukino station subway. Kena keluar dari Susukino tu kemudian lari skit ke streetcar. Kemudian naik aje mana2 streetcar sebab dia loop. Berhenti kat Ropeway Iriguichi. Itu contoh. Googlelah sendiri jika nak membantu.

So kami di airport Chitose ni dari jam 6.50 pagi. Sampai airport naik kenderaan bas kecik kepunyaan hotel Queen Hotel Chitose ni. Dalam 10 minit sampai terus dari 6:35 pg. Makan serba ringkas dahulu.

Sampai airport macam biasalah, beratur dan bergambar serta pemeriksaan kastam.

Amay merindui Sapporo ni sebenarnya. Banyak pengalaman berharga diperoleh.

Dari segi budayanya, mmg diakui budaya mereka memang berdisiplin MAJORITINYA. Bukan nak kata semua 100%, tetapi majoritinya dan KEBERSIHAN masyaAllah tandasnya AMAT BERSIH.

Mana2 aku gi semua bersih.

Jalan bersih

Koridor jalan pasaraya bersih.

Walaupun bersalji esoknya kembali bersih.

Tong sampah? Sukar dicari dan orang pun tak buang merata. Memang bersih dan LANGSUNG TIADA PUNTUNG ROKOK.

Teksi canggih dan bagus ikut meter.

Adab mereka itu penting. Yang sepatutnya umat Islam Malaysia ni ikuti.

Dan sebenarnya Islam yang patut begitu. Pembersih dan Berdisiplin.

Apa2 pun ini amat amat membawa kesan positif kepada aku dan famili. Walaupun aku ni jakun aje lebih sebab first time gi negara salji. Tapi itulah, banyak benda dipelajari.

Bab makan mmg susah la buat aku yg lidah Melayu. Mmg susah skit hahahhaha.

So, aku tulis ni dalam flight menghala ke Kuala Lumpur. Harap membawa ilmu yang bermanfaat buat pembaca yang baca website aku ni.

Malaysia. Walau apa pun jua negara setakat yang aku pergi, akan aku stay dengan Malaysia.

Hamzah Asyrani Sulaiman

11:21 pagi waktu Sapporo dalam Flight

Jumaat 8 Feb 2019

Suhu semasa berlepas -12 celcius

[Updated 10:49 pm] Alhamdulillah dah sampai rumah mertua dan berehat. Sempat makan Satay kat RnR Dengkil tadi. Kekenyangan makanan Malaysia tanah airku.

Semoga berjumpa lagi dalam trip selanjutnya nanti bulan March pula 😎😎.

Day 5 – Sapporo to Chitose

Salam,

Hari ni hari penghujung buat aku dan famili kembara di bumi Sapporo pada trip kali ni.

Banyak kenangan dan peristiwa2 penting berlaku di Sapporo yang amat membawa memori kepada kami semua.

Penat berjalan, susah nak cari jalan dan pelbagai lagi berlaku namun semua kesusahan mengharungi semua itu adalah untuk pengalaman.

Membawa maksud lepas ni jika ada rezeki untuk datang lagi, insyaAllah mudahlah semuanya sebab dah pernah lalui.

Kami check out jam 11 pagi sebab check out mmg jam 11 pagi. Kami drop luggage kat lobby hotel untuk disimpan dan jenjalan tangkap gambar di Former Hokaido Government Building dahulu.

Banyak juga gambar ditangkap dan divideokan. Salji pun lebat turun dan sangat mengamit memori untuk diingati.

Kemudian kami pulang ke hotel dan menempah teksi ke Sapporo Station. Kos dalam 670 yen sahaja. Dekat aje sebenarnya tapi sebab bawak beg berat.

Terus sahaja kami angkat beg dan seret ke stesen itu.

Tiket berharga sekitar 2000 yen untuk dua dewasa dan seorang kanak2.

Kami boleh pilih mana2 train sebab semua boleh melalui Chitose. Tetapi TIDAK semua melalui Chitose New Airport. So disebabkan kami tunggu dulu di Chitose semalaman, maka kami boleh pilih mana2.

Sampai sahaja di station Chitose (dalam 13 station gak sebab kitorang pilih yg stop semua tempat), kami terus tekan ke 1F turun lif dan naik teksi 480 yen aje sebab 300 meter aje. Queen Hotel Chitose. Sebelum ni di Sapporo kami duduk di Nest Hotel Sapporo Ekimae.

So pemandu teksi tu mcm tak suka aje sebab hantar dekat sgt tp nak buat mcm mana beg banyak.

So sampai hotel tu Alhamdulillah dapat check in terus dan tempah Airport Transfer ke airport pada jam 6:35 pagi esoknya.

So kami rehat dan makan di hotel.

Sekitar jam 6:15 ptg kami berangkat ke Chitose New Airport untuk mencari makan. Naik train aje Chitose ke New Chitose Airport. Satu line aje ade so kene pilih betul2.

Tambang 870 yen sahaja. 350 yen per adult dan 170 yen per child. So tu sehala. Pergi balik ade la dalam 1740 yen. Macam sekitar RM60 tau.

Tapi bagi depa murah aje sebab currency depa strong.

So jenjalan di Airport sambil pinjam stroller percuma yg mcm dekat AEON Malaysia tu khas untuk baby. Tak perlu pengenalan diri dsbnya sebab depa mmg percaya kat kita. Dan drop aje mane2 yg disukai.

So kami jenjalan dan singgah kedai mesra muslim food iaitu

Doraibuin ito butadon specialty store (Butadonmeijin)

Open : 8:00~21:00

So kami singgah makan sebab tercatat di cermin pintu masuk by Halal Japan.

Maksud depa ni mesra muslim food adalah mereka ni menyediakan makanan dan perkakasan muslim yang asing. Gune barang halal dan perkakasan halal. So depa ada jugak saji benda2 tak halal. Cuma ada bahagian untuk halal.

So kami order makanan dan makan mengikut menu halal tu.

Setelah makan kami pun beredar naik train ke Chitose semula. Rehatkan dan kemaskan barangan sebab esok nak bangun awal.

Alhamdulillah thanks kepada laman2 web dan juga isteri yg bercommunicate dengan keluarga beliau (keluarga mertua) berkaitan tempat2 tertentu untuk disinggahi di Sapporo dan Chitose ni.

Untuk itu aku pun share jugak agar korang pun dapat search dan manfaat benda benda penting ni.

8 feb kami akan berlepas pulang dan akan buat topik keberangkatan pulang dan rumusan sepanjang di Jepun. Berkaitan adab, peraturan dan lain2nya di sini.

Tapi apa yang aku nak sampaikan, manusia ini sama sahaja. Mereka tidak sempurna. Usah kata siapa terbaik. Anggap semua terbaik dan sederhana. Cuma bezanya adalah majoritinya bagaimana dan minoritinya bagaimana. Tp dua duanya tetap wujud sampai akhir zaman. Tiada yg 100% hebat dan sempurna.