Buat Latihan

Buku.

Tahukah anda. Aku sendiri memang susah dan malas baca buku.

Aku membesar dengan keadaan buat latihan.

Tak payah baca. Terus buat latihan.

Contohnya di universiti.

Aku masuk kuliah dengar dan memang jarang atau tak salin apa pun. Dengar aje. Dan kenkadang tertidur bila tepu dan memang mengantuk sebab main game sangat malamnya sampai ke awal pagi. Ini aku jujur bagitau. Biar student2 aku kat FB ni pun tau.

Tapi apa aku buat?

Aku buat latihan terus. Taktau BARU aku rujuk buku rujukan. Zaman aku belajar YOUTUBE takde lagi. Dalam 2005/2006 gitu kot baru ada tp tak tahu lagi (Youtube muncul online pada 2005).

Aku buat ulang dan ulang. Aku bukan style nak kena baca dulu. Bosan. Buat dulu, if tak reti baru tengok balik.

Dan

Itulah antara sebab aku memang paling tak minat sangat subjek kena hafal semata-mata macam Sejarah, Geografi dan sewaktu dengannya PADA ZAMAN tu.

Tengok video kat Youtube sekarang baru seronok bab2 sejarah, geografi dll. Tapi if belajar dalam kelas gitu aje mmg aku ingat lagj memang aku payah la. Boleh tertidoq aku.

Okeh jum sahur.

Bertindak Mesti Lebih

Aku bukan tak setuju MCO dilanjutkan.

Bahkan amat bersetuju MCO diextendkan sehingga raya atau lepas raya jika boleh.

TAPI

Bila terkenang ada yg dicutikan tanpa gaji, ada yang tak dapat berniaga seperti sediakala dan lain2 lagi. Sebak pulak aku pun rasa walaupun aku ni bukan jenis mcm tu sgt selaku seorang gamer atau yg berteknologi.

Depa ada yg dpt bantuan aku tau. Tp ada yg kene jugak tetap bayaq sewa dan sebagainya. Ada aje yg sewa tetap jalan sebab penyewa tak bg ruang untuk berbincang.

Depa pun makan minum dan suasana dalam rumah kosong yg amat. Apa boleh dibuat pun. Kita mmg la mcm2 ada kat rumah.

Dan

Cuba hangpa melawat orang sakit. Berpuluh orang duk ckp sabaq na, sabaq na. Percaya la cakap aku, yg tengah baring kat katil wad tu pun malas dengar hang ckp sabaq sabaq sabaq sebab hang bagi nasihat tp hang takleh buat apa2 pun.

Sama macam MCO ni, hang suruh depa sabaq ke, cakap demi menghapuskan virus ke dll depa nak dengaq lagu mana. Kita boleh la cakap kata itu ini kata sabaq, tunggu la bg virus redha dll. Rumah penuh mcm2 boleh la kot kita kata gitu.

Jadi apa kita boleh buat?

Rajinkan la kot cari jalan bantu orang. Tak kisah mcm mana pun. Cari kat area taman kita menggunakan saluran menderma atau food bank ke.

Tanya group whatsapp taman ke sapa yg terputus makanan dan ada masalah apa2 ke. Derma mainan kat anak2 depa ke dll.

Jangan duk diam aje. Maksud aku bukan keluar ke jalanan beramai2 cari org nak bg derma tp ikut saluran sapa yg handle bab bantu kat kawasan hang. Tak usah gi luaq. Cari kwasan sendiri dulu. Derma atau cari yg menjalankan usaha food bank atau apa2.

Tu je yg aku nak cakap kat diri aku sendiri sebab aku pun leka. Aku Alhamdulillah lah ada mcm2 tapi org lain lagu mana.

InsyaAllah jum bantu secara bertindak dan bukannya style duk ckp “sabaq na sabaq na”. Act must be louder than speak”.

Arrival and Day 01 – Jeju Island

Salam semua,

Tatkala musim COVID-19 ni boleh pulak aku terpegi tempat ni. Tapi dah beli so proceed ajela.

19 Feb Punya Cerita

Selepas aje abis bengkel pascasiswazah untuk para supervisor terus aje aku balik rumah dan berkemas. Memang dah kemas lama dah. So bertolak ke hotel Orange Hotel untuk stay 1 malam sebab nak ke Klia2 dalam jam 4 pagi nanti. Flight jam 8 pagi.

Bengkel Untuk Supervisor Pascasiswazah
Sekitar jam 4 pagi ni kat klia2
In flight punya Covid-19 risalah

20 Feb

So kitorang boarding dalam jam 7.30 pagi gitu.

Dalam 5 pagi kitorang print tiket dan luggage punya tag. Kemudian hantar dua ketul beg total 35 kg. Semua ubatan dan makanan ada satu beg penuh 24 kg. Hehehe. Kitorang jenis mana makan makanan Korea ni sangat. So bawak banyak2 makanan Malaysia.

Dalam 6 pagi terus check in kastam. Dan terus berhenti solat berdekatan pintu gate P6 tu. Ada surau dalam ya. Tak perlu solat kat luar sebelum kastam. So terus aje lalu semua kastam punya check.

Sampai di sini terus lalui kastam dengan senang. Sebab kitorang dari Malaysia so diorang sebenarnya gembira sikit sebab kita ni bukan negara punca COVID-19. So cepat aje pemeriksaan. Bahkan takde check makanan dalam beg pun. Tapi ada anjing pengesan di bawa masuk check2 beg randomly.

Seterusnya kami kene keluar ikut pintu 2 dan berjalan ke bas transit dalam 300-400 meter dari pintu masuk airport. Cari bas yang tulis Lotte Rent A Car. Sebab tu kitorang punya sewa kereta yang kitorang sewa. RM1000 mcm tu aje untuk sepanjang 20-24 feb tu siap insurance FULL COVERAGE. If eksiden atau calar TAK PERLU RISAU APA2. Dapat kereta gempak jugak. If kat Malaysia mungkin harga Proton Persona aje kot. TANPA insurans harga dalam RM600 gitu aje. 1/3 dari RM1000 adalah insurans if jadi apa2 kat kereta BAHKAN kat kitorang. Memang bagus Lotte Rent A Car ni. Korang cari aje website Lotte Rent A Car dan book.

Bayar dekat onsite. Tak perlu bayar dulu. Kereta dia berlambak. Dari yg mcm kitorang, ke kenderaan mewah macam Mercedes atau BMW. Sediakan duit ajela.

Hari pertama just drive terus ke hotel Hu An Stay Hotel. 1 jam lebih beb walaupun jarak 42 km aje. So kitorang drive peacefully sebab kamera berlambak tangkap speed vehicle. So mmg sini tak banyak yang laju2.

Bab perangai di jalan raya sama aje mcm Malaysia. Depa ni ade je langgar traffic light merah, main speed gak kenkadang dan lain2 tp jaranglah.

Aku macam nak cakap. Depa ni mcm kacukan Jepun+ Malaysia + Singapore kot. Kene bawak slow mcm di Singapore, perangai kat jalan macam orang Malaysia/Singapore tapi suasana Jepun.

Susah gak nak drive first time left steering wheel dan memandu di right lane. Hahahah Tapi Alhamdulillah managed.

So sampai hotel terus berehat dan makan minum solat apa semua. Esok ada programnya.

Kereta yang disewa. Ada calar sikit from previous penyewa kot.
Precious
Interior
Dari dalam bilik. Ada jaring diletakkan.

21 Feb

So pagi2 kitorang bangun dan solat subuh. Sini subuh awal macam Malaysia. Syuruk mcm Malaysia tp zohor, asar dan mahgrib semua awal sejam. Maknanya siangnya pendek 1 jam dari Malaysia. Macam kat Sabah, solat jam 4.30 pagi. Tapi malam 6.30 petang. Tapi sini solat 5.30 pagi. Malam tetap 6.30 petang. So gitulah.

Nak bertolak dah

Maka kami jam 8 lebih bertolak dekat aje ke Seongsan Ilchulbong ni. 400meter aje tp naik gak keta. So kami bawak makanan skit and air skit. Nak mendaki tangga dengan budak 2 tahun 7 bulan tahulah macam mane ye.

Dan strangely budak ni mampu berjalan naik sendiri ke hampir puncak tanpa dukung. Last 20 anak tangga aje aku tak bagi sebab curam tangga dia. Aku dukung dia dengan curam2 tu. Maksudnya tangga tu dari segi degree dia bukan 45 darjah tapi lagi condong sikit. Tapi bayangkan kekuatan budak tu.

Mendaki sampai ke atas tu nanti
Permulaan ni
Hampir half of the way
Puncak akhirnya. Estimated dalam 149 meter elevation

Selepas itu kami turun pula. Takla penat sangat. Total dekat 1 jam setengah gak sini. Sebab bawak budak kecik. If orang dewasa aje aku jamin 50 minit aje kot naik dan turun.

Budak tu turun awal sangat dan laju.
Bergambar

Yup. Sesi seterusnya adalah singgah makan di muslim friendly restaurant Uribong Sikdang yang dekat sangat aje dengan hotel kitorang yang nak di check out ni dengan Seongsan Ilchulbong ni.

Harga set ni dalam 90000 won!! Memang mahal beb. So sekali sekala takpelah. If nak convert dalam Malaysia time ni RM300 lebe. So mmg mahal yang amat. So merasa sekali sekala ni cukuplah.

Budak
Muslim Friendly restaurant
Menu2 yang ada

Kemudiannya kami terus bertolak ke Seopkoji pula. 15 minit aje dari sini. So kami sampai dan mulakan perjalanan ke sekitar Seopkoji ni dalam total 1 jam lebih jugak.

Menarik pemandangannya
Budak ni lagi
Bunga-bungaan

Seterusnya kami bertolak pula ke Jeju Folks Village. Macam Mini Malaysia la kot yang dekat Melaka tu. Tak ramai sangat orang. Bagus juga. Sini tengok2 lah sejarah kampung2 korea dulu.

Budak yang buat perangai. Baru bangun tidur asyik berdukung aje. Kenkadang aje jalan.
Some historical story
Rumah ketua kampung depa.
Buaian
Aku pun taktau gelanggang apa ni
Rumah tahanan

Selesai lawatan disini dalam 1 jam lebih juga. Kami pun bertolak ke hotel lain. Waktu ni dah jam 3 lebih. Nak ke hotel check in seterusnya adalah jarak 25 km gitu tapi estimated time 35 minit. Sebabnya memang speed limit 50 ke 70 aje. If lebih ada kamera. Kawasan bandar dia lagi la bercelaru. Payah gak drive sini.

Disertakan juga gambar2 lain2 di bawah. Banyak gambar lagi tapi kamera lain2. So nanti balik Malaysia baru himpunkan. Ni sekadar memori.

Sedikit hints

1) Sini tak banyak kereta. Slow aje semua drive semuanya. Majoriti ok dan ikut peraturan

2) Traffic light punya berlambak. Kira yang duduk Melaka tu kira bersyukur la.

3) Harga makan kat sini memang mahal amat. So if lama better masak sendiri melainkan ko memang kaya gile boleh aje gi makan tak perlu risau sekali makan 4 orang RM300-RM400. If makan petang malam lagi. So ikut ko la if ko kaya.

4) Besar Jeju ni mcm besar sikit aje dari Langkawi. Aku tak rasa dia benar2 besar sangat. Mungkin 1 1/2 besar dari Langkawi.

Dalam Jeju Folks Village ni pun ada orange tak perlu gi luar. Bahkan kitorang mane makan orange sangat.
Parking basement
Akhirnya berehat sudah
Total training jalan arini. Sebenarnya kurang lagi iaitu maybe 5km lebe aje kot sebab aku tak matikan jam gps bila drive. Tp damage tak matikan tu sekitar 500meter aje pastu baru sedar. So ada dua tempat jadi gitu. Tolak la 1km so total jalan dalam 6km aje kot.