Master and PhD Part 5

Aku masa ambil PhD adalah sama aje mcm orang lain. Takde ada istilah mudah ke susah ke. Sebab ramai ingat PhD ni digambarkan susah majoritinya dan senang pada sebahagiannya. PhD bukanlah bab contribution tu paling penting. Tapi yg penting adalah PROSES MENJADI SEORANG RESEARCHER. Itu matlamat PhD sebenarnya. Contribution memang InsyaAllah akan ada dan dapat.Continue reading “Master and PhD Part 5”

Master dan PhD Part 4

Setelah tamat pengajian master aku sekitar tahun 2010. Aku terus daftar untuk PhD aku pada awal 2011. Sebelum daftar sekitar akhir 2010 aku telah berurusan dgn supervisor aku menggunakan email. So proses daftar kebanyakkan kena guna by hand dan terpaksa minta bantuan supervisor aku untuk hantarkan jugak. Cuma lepas tu sehingga sekitar 22 march 2011Continue reading “Master dan PhD Part 4”

Master and PhD Part 3

Semasa awal 2008 hingga pertengahan 2008, aku mostly berdepan dengan cabaran datang dgn proses mengenali apa itu penyelidikan dan memantapkan skill programminh. Jadi tempoh 6 bulan pertama kiranya dipenuhi dgn penyediaan research proposal yang bakal menjadi tajuk aku untuk master. Penat gak aku kena ubah dan email dan jumpa supervisor aku time tu. So denganContinue reading “Master and PhD Part 3”