Ucapan dan Larian Penutup 2018

Salam semua,

Alhamdulillah kita diberi kesempatan oleh Allah untuk berada dalam tahun 2018 ini dengan penuh pengisian.

Ada duka dan ada suka. Semuanya ujian Allah untuk kehidupan. Kelak kita bawak semua itu ke alam akhirat.

Segala yang diusahakan adalah untuk bekalan akhirat.

Tahun 2018 membawa banyak erti buat diri aku.

Inilah tahun penuh cabaran dan juga kegembiraan.

Masuk ke 2019 membawa maksud semakin kita ke usia tua.

Dan semakin meningkat usia setiap anggota badan kita dan sistem badan kita.

Sejak 2016, prestasi larian aku Alhamdulillah memberangsangkan.

Namun untuk ke fasa seterusnya memerlukan latihan yang seperti atlit.

Ianya satu perkara mustahil tp boleh dilaksanakan dengan usaha lebih.

Pada sampai satu tahap, kita perlu hanya maintain dan kekalkan pencapaian.

Ini kerana ada kepentingan lain yang perlu diutamakan.

Aku berlari bukan sebab nak jadi atlit. Tetapi membuang segala perkara yang menjejaskan kesihatan.

Cukup sekadar 30 minit ke 1 jam larian.

Sebab itu acara 5km dan 10km menjadi rebutan buat aku sebab ianya singkat berbanding 21km dan 42km.

Berlatih untuk 42km dan 21km adalah berlainan. Perlu LSD, dan mcm2 lagi. Komitment untuk weekly total kilometer mencecah 40 km ke 80 km PALING KURANG.

Sebab tu aku maintain 5km dan 10km. Senang dan sekejap aje. Tak perlu track yang besar2.

Dan lari ni sebenarnya bosan. Anda buang masa anda untuk lari aje. Faedah dari segi kesihatan dan mental aje.

Kecuali jika anda target podium maka latihan makin berganda. Majoriti yg tahap tinggi atlit biasanya sekitar 17 minit ke 20 minit untuk 5km.

Anda akan tahu yang anda yang selalu berlatih 5km takkan dapat menyaingi mereka yg selalu berlatih 10km.

Yang berlatih 10km belum tentu boleh fight yg 21km.

Each of this run ada orangnya. So target mana satu favourite anda. Tak salah pilih 5km, dan 10km.

Dah memang itu majoritinya orang buat sebab sekejap aje. 30 minit ke 1 jam. Atau paling lama 1 jam 30 minit atau 2 jam untuk 10km.

Tahun 2018 merupakan satu pencapaian yang Alhamdulillah bagus buat diriku.

InsyaAllah target for below 20 minutes untuk 5km. Itu the final target sebab lebih lagi kene usaha berganda.

For 10km, insyaAllah target for below 48 minutes. Sekarang tengah nak capai below 50 minutes dahulu.

Kenapa aku berlari

Salam,

Berlari

Aku sebenarnya berlari ni sejak zaman master dulu iaitu sejak 2008.

Tapi time tu sekadar berlari tanpa check masa dan distance

Dan aku rasa mmg aku laju lagi dari sekarang.

Jika diikutkan, aku aktif berlari sekitar 2008-2009.

Kemudian slow skit pada penghujung 2009 ke 2010.

Dalam 2011 dah tak lari sangat sampai 2015.

2016 mula balik tapi biasa-biasa

2017 mula aktif sehingga sekarang.

Sebab.

Banyak juga web posting dan facebook posting aku buat dengan tujuan agar semua bersukan dan lebih utama adalah untuk saingi diri sendiri untuk lebih berjaya.

Aku AMAT PERCAYA yang Allah jadikan diri kita ni untuk sentiasa lebih berjaya dan hebat dari hari sebelumnya.

Cuma halangan utama adalah minda sahaja.

Setkan minda untuk lawan perasaan malas dan perasaan dah cukup.

Setkan minda yang tiada henti didunia ini selagi belum sampai waktunya.

Tiada pencen dan tiada masa rehat. Kene kayuh dan berusaha sehingga penghujung jalan.

Oleh itu jangan disalahkan takdir dan nasib diri. Sebab itulah minda lemah.

Minda yang kuat akan tabah dan terus berusaha untuk capai apa yang diingini.

Paling tidak pun mendapat sebahagian dari yang diingini.

Potensi manusia adalah sangat besar.

Rugi mensia-siakan.

Teruskan berusaha dan capai kejayaan.

Umur hanya angka sahaja.

Baik

Salam,

Aku kadang-kadang tertanya-tanya juga.

Definisi baik ini sebenarnya

Atau definisi bagus ni sebenarnya

  1. Terpaksa jadi baik
  2. Berlakon jadi baik
  3. Kejap baik kejap tak
  4. Memang baik
  5. Atau lantak la orang nak kata apa
  • Sebagai contoh:
    1. Apa anda buat jika anda di tengah malam di simpang empat traffic light kawasan kampung yang sunyi. Anda dalam kenderaan sedang memandu dan berhenti di traffic light tersebut. Anda nak terus jalan ke atau patuhi juga undang2?
      Anda tiba di kawasan rekreasi yang kebetulan tak ramai orang. Parking kosong berlambak mcm seorang boleh park 20 parking slot. Parking area tu pula boleh muat 1000 parking tetapi disebabkan anda jogging hari pertama raya cina (time ni cina melayu semua cuti) maka tiada kereta sangat. Anda nak parking main hentam atau masuk line?
      Anda di kawasan pasar malam yang sedang dibersihkan. Anda hendak buang aje sampai dekat sampah yang sedia ada atau buang dalam tong sampah?

    Dan pelbagai lagi contoh.

    Anda nak jadi baik mcm mana? Baik betul atau baik mengikut had agama? Mcm peraturan dunia ni lantak pi asalkan peraturan agama diikuti.

    Dan dalam kerjaya contohnya.

    Anda terpaksa jadi baik dan cari mcm2 kerjasama antara industri demi periuk nasi dan amanah anda.

    Anda dalam proses menunaikan amanah atas tanggungjawab yang diberikan maka ini mewujudkan keadaan anda TERPAKSA ikut apa yang job scope anda kene buat.

    Jadi benarkan wujud betul2 IKHLAS tahap tertinggi dalam apa yang anda buat?

    Cuba tanya apa yang paling tertinggi IKHLAS yang pernah dikecapi oleh anda?

    Jawapannya tiada siapa pun tahu kerana pada pendapat saya, Allah sahajalah yg menilai keikhlasan seseorang berada pada tahap mana.

    Allah sahajalah yang tahu anda ni baik mcm mana.

    Cuma kena tanyalah diri kita, nak jadi baik dan bagus yang macam mana.