KLSCM 2019

42KM

Kasut: Brooks Glicerin 14

Larian: KLSCM 2019

Sebelum tu nak ucap terima kasih amat2 kepada my wife Shera Aj atas supporting me for the run. Juga rakan2 Kuatagh (semuanya di dalam group whatsapp) serta rakan2 di fb ni yg banyak doakan dan bagi semangat!!! Mmg betul2 mental FM ni. Bukan macam 5km/10km nyer larian.

Alhamdulillah dapat menyempurnakan FM FOR THE FIRST TIME!!!

Bab masa memang takleh kata apa aku pasrah aje dapat COT.

FM ini mmg ujian mental dan TANPA TRAINING yg betul bersiap sedia samada buat FM atas 6-7 jam atau DNF. Mileage kena cukup dan mental kena kuat.

Aku telan saltsticks ke gel ke semua tak jalan. Tapi at least bagi aku tenaga cuma kaki takleh nak go dah.

Ok aku cerita by km

Km 1 hingga km 5

– Ramai beb orang aku pun nak kena tengok org if nak potong ke ape. Kesudahannya mmg aku pace 6-7 ajela dan aku cuba simpan tenaga untuk km2 berikutnya. Penuh jalan beb siap hujan renyai lagi. Time ni aku mcm yakin je tamat dalam 5 jam

Km 6 hingga km 10

– Part ni rasa makin ok dan makin melajukan diri. Semangat masih ada kononnya boleh sub 5 hours la konon. Ada makan energy gel. Badan aku mmg cepat hilang tenaga.

Km 11 hingga km 20

– ok part ni awal2 ok solat di km ke 14. Pas solat lari lagi tapi malangnya mental mula mempersoalkan apsal la aku amik FM. Mmg aku target nak naik bas aje malas dah nak teruskan. Aku makin serabut pemikiran sampai km ke 20. Dan aku menyaksikan ada orang kena angkut pakai strecher sebab kena langgar. Ambulan amik. Difahamkan ada kereta hit and run. Dasat arrr.

Km 21 – km 30

– hahahahah ini part dinamakan walk lebe dari run. Separuh aje run kot atau kurang dari separuh run. Memang aku pikir nak tamat aje dalam 6 jam. Aku dah telan saltsticks dan gel. Tapi mental koyak takleh buat apa gak.

Km 31 – km 40

– ini part wakkakakakaka. Jalan itu adalah tujuan utama. Total lari dalam 100meter aje kot per km. Start km ke 35 aku hentam jalan aje. Ya mmg jalan.

Km 41 hingga tamat.

– ini kelakar. Aku jalan jugak dan akhir2 baru ada semamgat nak lari sikit. Gembira beb dapat tamatkan. Giler la FM ni, mmg mental habis.

Kesimpulan: FM ini mengajar aku bahawa benda yg tough dalam hidup akan jadi mudah jika mental kental. Apa juga halangan dan cabaran hadap aje. Jgn lari dari masalah. Selesaikan dan tamatkan apa yang kita mulakan sedaya upaya.

Ok sehingga kita berjumpa lagi Next FM (MUNGKIN la) di KLSCM 2020 ke. Aku nak tumpu 5/10 km aku balik atau 12km. HM pun ada juga nanti.

Minggu ni rehat week. Bagi recover otot2 kaki aku dah jalan macam ape ni.

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1440H

Salam 30 Ramadhan 1440H,

Alhamdulillah sudah kita sampai penghujung Ramadhan 1440 H. Sungguhpun tidak disangka secepat ini masa berlalu namun harap apa amal yang kita buat diterima oleh Allah S.W.T.

4 June ni juga genap arwah ayah aku meninggalkan kami sekeluarga 11 tahun dah. Tak sangka cepat masa berlalu.

Dan bayangkan, apa agaknya akan berlaku 11 tahun lagi (2030) nanti?

Kita takkan sangka. Semua perancangan kita boleh lakukan tetapi Allah jua akan menentukannya.

Oleh sebab itu, kita kene tetap merancang supaya kita mendapat keredhaan Allah S.W.T.

Okeh,

Banyak perkara yang berlaku dalam bulan Ramadhan ini.

Antaranya adalah aku mengalami sakit keracunan makanan sehinggakan terpaksa melupakan beberapa hari berpuasa disebabkan perut tidak membenarkan aku untuk situasi TIDAK MAKAN. Disebabkan juga oleh keperluan makan ubat yang wajib untuk keracunan makanan aku sembuh sedia kala.

Masih ingat lagi, pada hari tersebut aku berpuasa seperti biasa namun apabila menjelang tengahhari terasa macam pedih di bahagian saluran di dada yang bergerak dari perut. Aku tetap teruskan puasa sehingga berbuka puasa seperti biasa.

Selepas sahaja solat mahgrib dan malam skit mula jadi tidak menentu dan terus ke tandas sentiasa. Kerisauan yang berpanjangan membuatkan isteri aku mengajak aku ke hospital pada sekitar jam 1 pagi lebih dan aku pun segera mengangkut anak2 juga ke hospital (mereka dah tidur tapi dibiarkan tidur dalam kereta sambil isteri jaga, aku sorang aje masuk bhgn kecemasan).

Maka aku pun masuk la bahagian kecemasan tu daftar, dan kemudian berjumpa doktor (aku sorang aje sebab memang takde orang pun awal pagi gini), doktor tu check perut dan tanya aku beberapa soalan. Dia suruh aku minum air teh (boleh letak gula) katanya, dan gaviscon jangan makan. Sebab aku dah telan gaviscon dah sebelum tu. Hairan juga kenapa takleh makan. hmmm. So dia tanya juga nak MC ke tak, so aku minta la MC sehari.

So ubat ni aku makan terus jam 2 pagi bila sampai di rumah.

Lepas tu cuba tidur dan apabila keesokkan hari nya (tidak dapat berpuasa disebabkan masih lagi mengalami simptom ke tandas lagi), rasa seperti tidak baik juga makan ubat yang diberi Hospital Pantai, Maka aku terus ke Klinik yang aku biasa pergi iaitu Poliklinik An Nur di Batu Berendam.

Disitu aku dapat ubat FOTAGEL, ubat ORS tu, Gascoal untuk angin dan Antibiotik kena makan 5 hari beb (mmg banyak ni la aku kena ganti puasa iaitu 5 hari beb).

Alhamdulillah hari kedua menunjukkan positif, dan seterusnya tetapi still masih dalam recovery sehinggalah hari kelima.

Hari Pertama: diarrhoea teruk
Hari Kedua: diarrhoea tak seteruk semalam tapi still ada. Perut sangat2 berangin dan susah amat nak tidur. Lemah amat.
Hari Ketiga: diarrhoea sudah sedikit tetapi angin dalam badan still sangat tak selesa dan perut bergolak2 lagi
Hari Keempat: Semakin sembuh dari diarrhoea dan angin dalam perut dan badan semakin baik menyusut.
Hari Kelima: Alhamdulillah semakin baik dan ubat antibiotik dah habis dan kesihatan kembali ke paras 90%-95%.

Alhamdulillah juga, hari ini aku juga dapat berpuasa sehari sebelum raya. Bab ganti akan digantikan insyaAllah sebab itu wajib dan fardhu selaku rukun islam.

Baiklah, itu serba sedikit cerita menjelang aidilfitri. Syukur sebenarnya bila tiada penyakit ini. Bila datang penyakit, makanan yang orang nampak sedap yang amat dan mahal pun nampak tak lalu nak makan.

Hanya air kosong jua yang mampu ditelan disamping roti kosong.

berkaitan2 lain isu, banyak isu juga yang berlaku sehinggakan kenkadang aku malas nak komen di facebook disebabkan agar sukar untuk menerangkan kebenaran. Kebenaran itu sememangnya pahit untuk diceritakan tetapi akan membawa kepada rasa puas hati kerana bercakap benar.

Tidak mengapalah, kenkadang aku pun terlepas cakap dan sebagainya, manusia ini mana ada takda salah. Kita manusia sentiasa ada silap dan salah. Semoga Allah Merahmati kita semua.

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1440H
Maaf Zahir dan Batin
4 June 2019 jam 2:04 pm Selasa

DUA TAHUN

Salam Jumaat semua,

Dua tahun.

Sementara tengah meeting MAF fakulti saya ini, teringat saya nak belek2 catatan masa larian saya yang lalu.

Betapa cepat masa berlalu iaitu 2016 dan 2018.

Masa yang dicatatkan amat-amat berbeza dan saya terfikir bagaimana saya yang dahulu yang muda mencatatkan masa yang lebih berbanding saya yang sekarang.

Mungkin inilah yang dikatakan kekuatan otot badan yang telah meningkat.

Saya juga agak terlambat iaitu start semasa usia 31 tahun secara aktif. Sebelum ini just sekadar jogging dan lari sahaja sejak 2010 (umur 25). Kemudian stop sekejap antara 2011-2014. Dan bermula sikit2 2015. Dan aktif pada 2016 setelah melihat rakan saya Mohd Naim Ibrahim yang kagum beliau dapat tamatkan Marathon. Terima kasih kepada beliau kerana beliau pemangkin kepada saya untuk serius sedikit bidang larian ini.

Larian di trek adalah mendatar dan kurang mencabar tetapi beza 10 minit itu adalah hasil kerja keras menmpertingkatkan larian dalam masa 2 tahun.

Saya rasa untuk mengurangkan lagi ke bawah 20 minit mungkin makan masa 2-3 tahun lagi namun saya akan cuba semana kekuatan saya yang semakin tua ini.

Tetapi apa yang saya nak sampaikan adalah kita mampu berusaha menjadi lebih baik dgn usaha yang berterusan dan istiqamah.

Setakat ni saya maintain 3-4 kali seminggu sahaja dan taklah pergi setiap hari. Majoritinya 3 kali seminggu. Samada Isnin dan Rabu/Khamis dan kemudian samada Sabtu atau Ahad.

Atau Isnin, Rabu dan Jumaat. Dan Sabtu Ahad adalah optional

Larian saya setakat ini hanya berkisar 5-10 km. Majoritinya 5 km sahaja sebab 30 minit boleh habis. Dan kadang2 buat fast pace running sabtu dan ahad 2km bagi tingkatkan kelajuan.

Hari Weekdays = 5km-5km-5km atau 5km-10km

Weekend = Event race atau Fast pace training 2km.