Jelajah Larian – HSN21km (10km)

Salam,

Maaf agak lambat jugak aku nak update untuk larian ini sebab dah seminggu baru nak rasa update.

Untuk HSN21km kali ini boleh dikatakan agak baik juga dan walaupun kaki dah seratus peratus keadaannya tetapi Alhamdulillah agak ok.

Cuma selepas selesai sahaja larian ni, keesokan harinya terus kaki kanan belah paha belakang sakit lagi teruk berbanding sebelum ini selepas KLSCM.

So, terpaksalah berehat sehingga Deepavali nanti sebab memang agak sakit juga kaki ni. Tetapi buat juga workout yang mampu dirumah bagi cepat recover.

Setakat hari ini 19 Oktober 2019, workout amat baik dan recovery process berjalan dengan baik.

InsyaAllah by next week selepas Deepavali akan sambung training balik 5km/10km/15km seminggu.

HSN21km ini boleh dikatakan agak baik juga laluannya cuma kena mendaki fly over lah dan macam biasa time mendaki memang aku jalan. Tak sanggup aku berlari menghadap flyover.

Mental aku memang lemah la time menghadap bukit. So dapatlah timing seperti dalam gambar2 yang aku akan attach nanti.

Sekitar awal 5km memang ok. Lepas tu bila bukit menjelma maka aku jalan aje. Pendek kata total aku berjalan dalam 5 minit lebih mewakili dalam 500meter gitu kot. So lagi 9.5km aje berlari.

Organiser kali ini agak kureng skit. Aku mujur tamatkan awal tapi orang lain yang tamat lambat kesian beratur amik medal. Adeh.

BESRAYA HIGHWAY RUN 2019

Salam semua,

Alhamdulillah dapat menamatkan larian semalam 24 Ogos 2019 walaupun cuaca agak panas dan jalan licin untuk kasut Brook Glycerin aku bertindak.

Sedikit Ulasan berkaitan larian

  1. Berjalan sejauh 1km lebih untuk ke race site, melintas jalan sekitar AEON TAMAN MALURI dan MENARA PGRM. Ikut Jalan Peel.
  2. Setiba di sana tunggu dalam 30 minit untuk bersiap sedia berlari.
  3. Larian dimulakan dgn minda dah set nak pace dalam 5:30. Ya memang itu yang hendak disetkan.
  4. Untuk FIRST 5 Km memang dah ngam dan ok. Peserta terlalu ramai dan dalam masa 5km pertama adalah untuk menjarakkan dari peserta.
  5. Cuaca juga agak panas dan berjerebu sikit. Apa boleh expected dari lebuhraya yang baru ditutup sekitar jam 6 lebih.
  6. Selepas km ke 6 dan 7, kaki sememangnya sangat ok lagi namun bertembung pula dengan geng yang ambil 26 km. Bermaksud bermula episod mental.
  7. Episod mental ini adalah akibat terlihat ramai orang yang 26 km ni banyak berjalan dan kelibat yang 13 km pula sangat kurang. Mula rasa nak slow down (mental think to set ourself to kepenatan dan menyuruh slow down aje sebab takde apa nak kejar)
  8. WATER STATION? Berhenti beb minum dua cawan air Hundred PLUS lak tu. Dah la ada 6 water station semua aku balun termasuk dalam kat km ke 3 awal tapi time tu aku boleh set pace laju lagi.
  9. ENAM WATER STATION beb.
  10. Aku punya pace? Tengok la pace chart aku. Berjalan 200 meter pastu lari 300-400 meter pastu jalan balik. Hahahahaha. Dah dekat 15 minit lebih kot aku jalan aje. Hampehnye mental.
  11. Aku still tak dpt lawan kehendak mental untuk go more than 10km. Sebab aku pikir apa la sebab aku nak lari jauh2. Mental ni tak terdaya nak lawan.
  12. Tapi last km 13 aku lari sampai habis dengan pace bagus skit. Tenaga ada tapi kekuatan mental aku kelaut bila time km ke 7 ke atas.
  13. Timing memang lari tapi aku syukur la dapat selesaikan
  14. Ok sehingga berjumpa lagi lain kali.

PDF RACE RESULT

MRSM KUANTAN

Pada 19-21 April yang lepas, aku dan isteri (serta bawak anak2) menjelajah ke maktab kami setelah hampir 17 tahun meninggalkan maktab ini.

Sebenarnya hampir tiap2 tahun dah melawat sejak 2011 lagi. So, sebenarnya memang aktiviti tahunan pun cuma kali ini giliran batch kami K02 (SPM 2002) pula menganjurkannya.

Aku ditugaskan untuk membuat aktiviti pada sebelah petang bercorakkan santai dan bersukan. So, hasil perbincangan bersama kumpulan maka terhasillah Jebat Challenge iaitu berupa Amazing Race mini jugaklah.

SPKG 2019 kali ini sangat-sangat meriah kerana committee2 semuanya hebat2. Semacam satu pesta yang selama 2-3 hari.

Aku dan isteri menetap di Vistana Hotel yang terletak amat berdekatan dengan MRSM Kuantan. If berlari pun dalam 2km gitu aje. Tapi agak sukar sebab kereta banyak so membataskan pergerakan dan amat berbahaya. So better berlari atau berjogging di tempat yang disediakan khas atau di mana-mana kampus universiti yang besar.

Tapi seperti biasa aku waktu ini masih berehat dari kesakitan hamstring aku.

Kuantan ini sebenarnya tak banyak berubah pun sejak 17 tahun lalu. Cuma di tambah serba sedikit Mall dan hotel2 baru. Tapi dari segi pusat bandar dia berubah sedikit sahaja. Macam Melaka aje besar bandarnya. Tidak sebesar KL atau Penang. Bahkan Johor Bahru pun sebenarnya tidak dapat menandingi bandar sebesar KL. Penang pun banyak tempat2 heritage dan tak juga sebesar KL. So Kuantan ni bandar setaraf bandar2 negeri2 lain besarnya (mcm Melaka, KT, KB, dll).

So, kedatangan kali ini banyak juga aktiviti dilakukan dan dibuat. Bolehlah tengok kenangan gambar.

Aku juga ada makan di Ana Seafood yang dikatakan agak terkenal tu. Tapi pada pendapat aku, makanan dia biasa aje dan anda singgah makan tomyam dan ikan kedai biasa pun ok. Cuma bezanya kat Ana Seafood ni banyak pilihan aje dan ada wakaf khas. Harga dia agak mahal sedikit ya.

Kalau ditanya nak banding Umbai dengan Ana Seafood. Aku pilih Umbai.

Rating Ana Seafood = 3
Umbai Seafood = 4.5

Ok, berbalik kepada MRSM Kuantan reunion/SPKG. Tengoklah hasil gambar2 dari kamera isteri, rakan2 dan yang lain2 yang sempat dicedok.