Norma Baharu

Aku ada melawat sebuah website ni.

https://www.raps.org/news-and-articles/news-articles/2020/3/covid-19-vaccine-tracker

Covid 19 Vaccine – Bertabahlah sehingga end of 2021 dgn norma baharu ni kot.

1) Kebanyakan proses experimen vaksin Covid-19 dah fasa human trial

2) Mostly perlukan 12-18 bulan dari mid 2020. So basically mid 2021 ke end 2021 ATAU early 2022 baru setel dgn lengkap vaccine ni.

3) Norma baharu kehidupan kita ni might be until 2021 kot if vaccine tu keluar mid 2021 or end 2021.

Jadi kita kenalah bertabah dengan norma baharu ni 2020-2021.

Online teaching might be the key until 2021.

Selagi vaccine masih dalam proses, selagi itu memerlukan norma baharu dipatuhi.

Selagi boleh online, kita memang perlukan online.

Ramadhan 15, 1440 H

Salam Ramadhan,

Lots of stuff happened since the beginning of Ramadhan 1430 H.

Some families received unpredictable news with tears and sadness…and some other received good news with joys and laughters…

Ada sebahagian kita mendapat pangkat dan harta yang bagus sempena keberkatan Ramadhan kali ini.

Ada pula sebahagian kita kehilangan anggota keluarga seperti saudara kita yang di Palestin dan Syria atau mana2 lokasi di dunia ini.

Bahkan ada yang tidak disangka diusia muda telah pergi dahulu.

Terfikir.

Saya selalu berfikir. Apakah yang paling utama dalam dunia ini untuk akhirat kita?

Jawapannya sememangnya mudah iaitu berebut pahala sebanyak mungkin atau lebih tepat lagi mencari bekalan akhirat.

Namun sejauh mana kita lakukannya?

Apakah yang sebenarnya kena buat untuk dapatkannya?

Jawapan bagi saya:

Earn more in order to give more

Earn apa?

Jika kita seorang berharta, cari sebanyak mungkin harta dengan niat membantu sebanyak mungkin orang dan umat manusia ini.

Jika harta kita sedikit tapi ada ilmu, share sebanyak banyak mungkin melalui

  • Facebook
  • Kuliah2
  • Buat video online
  • Dan lain2 lg

Lagi kita bagi ilmu yg sepenuhnya kita ada lagi bagus.

Jika kita ada kurang harta atau kurang ilmu, tapi ada kekuatan fizikal maka tolonglah dgn cara berikut:

  • Berbakti dgn menolong masyarakat setempat dalam aktiviti2 yang memang melibatkan fizikal
  • Mempertahankan agama, bangsa dan negara dari ancaman sebarang anasir buruk

Maka

EARN MORE itu bermaksud buat sebanyak mungkin cara untuk bagi harta banyak, ilmu banyak, dan kuatkan diri supaya kita boleh GIVE MORE = bagi banyak2, share banyak2 ilmu dan tolong banyak2.

Niatkan itu kerana Allah S.W.T demi umat kita.

Allah jadi kita ni sebenarnya untuk tolong orang lain.

Mereka yang susah contohnya. Mereka bukan berniat nak lahir sebegitu.

Mereka yang kelainan fizikal, mereka bukan berniat nak jadi begitu.

Mereka yang diserang, mereka bukan diminta berniat nak tiada rumah.

Sebab itu yang bernasib baik ini kena tolong.

Kena give more with us must earn more.

Jadi, suntikan semangat baru!!!!

Selagi kita hidup ini, DO AND EARN MORE, for us to HELP, SHARE and GIVE MORE.

7 Hari Di Bulan Ramadhan

Salam,

Sudah 7 hari kita menunaikan ibadah puasa di bulan ramadhan ni.

Rasanya macam semakin pantas masa bergerak dan tak lama lagi raya akan tiba.

Selepas itu kehidupan akan bergerak seperti biasa bagi sesetengah orang.

Untuk bulan puasa kali ni aku tak target banyak sangat pun apa pembaharuan yang akan dibuat.

Cuma nak pastikan berat stay antara 56/57 sahaja. Tidak mahu terlalu ringan atau berat. Otot diperlukan untuk memastikan fitness badan terjaga.

Kering sangat badan pun tak bagus. Gemuk pun tak bagus. Yang penting gula dan kolestrol di jaga.

Bulan puasa ni setiap hari just maintain workout core muscle sahaja sekitar 12 minit sehari (setakat hari ini). Mungkin akan diupgrade lagi ke 15 minit atau 18 minit tapi itu bergantung tahap boring aku.

Seperti yang aku cakap dulu2, nak buat sebenarnya susah. Tp bila dah buat yang lagi sangat SUSAH adalah MEMAINTAINKAN workout ni.

Maintain…..itu yg sukar.

Ko boleh lari sepantas kilat tapi nak maintain tiap2 hari buat benda sama itu SUSAH dari nak LARI FIRST TIME.

Otak dah bayang macam2.

Sebab itu aku tabik yang mereka mampu bertahan puluhan tahun berlari. Maintain.

Ada yang dulu lari laju pastu dah stop dah susah nak start balik.

Dan pelbagai lagi.

Ada mungkin mampu bangun solat malam sebulan dua pertama tp nak maintain sepanjang hayat tu perlukan keazaman tinggi…

Sebab tu istiqamah tu lebih penting dari terus mendadak naik.

Biar slow and steady jadi power dari terus nak jadi power tetibe. Last2 rasa bosan dan tinggalkan terus.

So maintain dgn slowly dan istiqamah.

Cuma betullah….payah beb benda ni. Sembang senang tp nak buat tu susah.

Hahahahhaa

So salam Ramadhan semua. Nantikan posting lain pulak lah.