Master and PhD Part 7

2011.

Masa ni baru lepas daftar PhD. PhD aku time tu daftar aku bawak keluar duit KWSP (sebab belum DISAHKAN JAWATAN) so aku mmg ade KWSP sebelum beralih ke Pencen pada 2012 (disahkan JAWATAN). So basically yuran boleh bayar guna KWSP. Tp ade la borangnye. Aku daftar ni pun guna bantuan-bantuan rakan2 sepengajian aku di Sabah time tu termasuklah supervisor aku sendiri yang menolong aku banyak.

Banyak betul kenangan ke Sabah ni. Aku ke Sabah setahun 2-3 kali aje. Selebihnya self dicipline kat rumah. Alhamdulillah daftar awal 2011 dan submit for VIVA sekitar Sept-Okt 2014 dan VIVA pada awal Jan 2015. Akhir 2015 dah naik pentas konvo di UMS.

Total times aku rase dalam 7-8 kali aje aku ke Sabah kot rasenye sepanjang tempoh tu. Selebihnya guna email aje atau telefon. Whatsapp aku takde lg time tu.

So zaman skg aku rase boleh aje korang smbg belajar part time gune Zoom ke, TEAMS ke, Google Meet ke berbanding 10 tahun lepas. Masalahnye kat dicipline bebudak yang nak sambung belajar ni. Terutama peringkat Master or PhD. Kena ade minat. If terpaksa aje susah la skit. Akan drag tahun demi tahun atau tak siap langsung dan kecundang. So dicipline mmg kene betul2 kukuh.

Aku pun dah lama tak Sabah ni. If ikutkan mcm paling last 2018. Sejak 2019 smp skg tak pergi dah. InsyaAllah ade kelapangan masa ingat nak gi kot maybe this year or 2023. Melawat supervisor aku sekali dan negeri Sabah ni. Sabah ni seronok. Terutama nak gi Gunung Kinabalu atau Kundasang. Walaupun tak naik gunung tp berjalan2 kawasan sekitar dan dalam negeri Sabah tu amat menarik. Nature feeling betul sepanjang perjalanan tu.

Gambar 2011 di rumah supervisor aku

ums #sabah #phd

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: