Jelajah Hotel – Nest Hotel Sapporo Ekimae (3 – 7 Feb)

Assalammualaikum and Good Evening,

Kali ini aku nak add entry berkaitan hotel:

Nest Hotel Sapporo Ekimae
3-star
Chome-9 Kita 2 Jonishi, Chuo Ward, Sapporo, Hokkaido 060-0002, Japan
+81 11-222-6611

Hotel ini aku tempah dalam menggunakan Agoda. Dan tempahan ini adalah 5 hari sebelum berlepas ke Sapporo!!!. Sebab tiket pun beli seminggu sebelum (sebab baru tahu minggu depannya itu cuti seminggu sekolah), so kelam kabut jugak cari hotel yang dekat dengan Sapporo Station dan Odori Park.

Maka kami pilihlah hotel ini. Harganya janganlah ditanya jika last minute dan dekat dengan Odori Park. Serta kebetulan ada Sapporo Snow Festival ke-70.

Apakah Pro and Consnya?

Pro:

  • Hotel ini aku rasa amat strategik sebab terletak di jalan kereta yang tidak sesak dan bukan main road. Road ke hotel ini penuh salji. Nanti tengok gambarlah.
  • Korang nak ke main road boleh melalui Cross Hotel sebab dia sediakan ruangan pejalan kaki menuju ke main road. Dan dekat aje dengan Family Mart serta Lawson. Dua dua ni macam 7-Elevenlah tapi lagi banyak benda.
  • Receptionist dia boleh berbahasa Inggeris
  • Sediakan coffee percuma tapi kami tak minum pun sebab kandungan taktau apa dia letak.
  • Apa dalam bilik juga lengkap. Toiletries, ada peti sejuk, ada coffee/tea, wifi percuma, tv siaran Jepun, cawan dll. Itu lengkap. Air mineral aje takde sebab boleh minum from the tap.
  • Water Heater dia bagus dan berfungsi dengan baik. Tandas takde tersumbat
  • Ada tiga katil yang diletakkan rapat2. Satu katil letak barang dan dua katil lagi buat tidur. Macam jadi katil besar sebab dicantumkan.
  • Pemandangan bagus boleh tengok luar snow.

Cons:

  • Bilik tidur hotel Jepun memang sempit. Muat2 aje katil + nak solat.
  • Tandas jenis Bidet, tapi aku guna aje air pancuran tu sebagai paip sebab boleh mudah alih.
  • Lain semua ok.

Day 5 – Sapporo to Chitose

Salam,

Hari ni hari penghujung buat aku dan famili kembara di bumi Sapporo pada trip kali ni.

Banyak kenangan dan peristiwa2 penting berlaku di Sapporo yang amat membawa memori kepada kami semua.

Penat berjalan, susah nak cari jalan dan pelbagai lagi berlaku namun semua kesusahan mengharungi semua itu adalah untuk pengalaman.

Membawa maksud lepas ni jika ada rezeki untuk datang lagi, insyaAllah mudahlah semuanya sebab dah pernah lalui.

Kami check out jam 11 pagi sebab check out mmg jam 11 pagi. Kami drop luggage kat lobby hotel untuk disimpan dan jenjalan tangkap gambar di Former Hokaido Government Building dahulu.

Banyak juga gambar ditangkap dan divideokan. Salji pun lebat turun dan sangat mengamit memori untuk diingati.

Kemudian kami pulang ke hotel dan menempah teksi ke Sapporo Station. Kos dalam 670 yen sahaja. Dekat aje sebenarnya tapi sebab bawak beg berat.

Terus sahaja kami angkat beg dan seret ke stesen itu.

Tiket berharga sekitar 2000 yen untuk dua dewasa dan seorang kanak2.

Kami boleh pilih mana2 train sebab semua boleh melalui Chitose. Tetapi TIDAK semua melalui Chitose New Airport. So disebabkan kami tunggu dulu di Chitose semalaman, maka kami boleh pilih mana2.

Sampai sahaja di station Chitose (dalam 13 station gak sebab kitorang pilih yg stop semua tempat), kami terus tekan ke 1F turun lif dan naik teksi 480 yen aje sebab 300 meter aje. Queen Hotel Chitose. Sebelum ni di Sapporo kami duduk di Nest Hotel Sapporo Ekimae.

So pemandu teksi tu mcm tak suka aje sebab hantar dekat sgt tp nak buat mcm mana beg banyak.

So sampai hotel tu Alhamdulillah dapat check in terus dan tempah Airport Transfer ke airport pada jam 6:35 pagi esoknya.

So kami rehat dan makan di hotel.

Sekitar jam 6:15 ptg kami berangkat ke Chitose New Airport untuk mencari makan. Naik train aje Chitose ke New Chitose Airport. Satu line aje ade so kene pilih betul2.

Tambang 870 yen sahaja. 350 yen per adult dan 170 yen per child. So tu sehala. Pergi balik ade la dalam 1740 yen. Macam sekitar RM60 tau.

Tapi bagi depa murah aje sebab currency depa strong.

So jenjalan di Airport sambil pinjam stroller percuma yg mcm dekat AEON Malaysia tu khas untuk baby. Tak perlu pengenalan diri dsbnya sebab depa mmg percaya kat kita. Dan drop aje mane2 yg disukai.

So kami jenjalan dan singgah kedai mesra muslim food iaitu

Doraibuin ito butadon specialty store (Butadonmeijin)

Open : 8:00~21:00

So kami singgah makan sebab tercatat di cermin pintu masuk by Halal Japan.

Maksud depa ni mesra muslim food adalah mereka ni menyediakan makanan dan perkakasan muslim yang asing. Gune barang halal dan perkakasan halal. So depa ada jugak saji benda2 tak halal. Cuma ada bahagian untuk halal.

So kami order makanan dan makan mengikut menu halal tu.

Setelah makan kami pun beredar naik train ke Chitose semula. Rehatkan dan kemaskan barangan sebab esok nak bangun awal.

Alhamdulillah thanks kepada laman2 web dan juga isteri yg bercommunicate dengan keluarga beliau (keluarga mertua) berkaitan tempat2 tertentu untuk disinggahi di Sapporo dan Chitose ni.

Untuk itu aku pun share jugak agar korang pun dapat search dan manfaat benda benda penting ni.

8 feb kami akan berlepas pulang dan akan buat topik keberangkatan pulang dan rumusan sepanjang di Jepun. Berkaitan adab, peraturan dan lain2nya di sini.

Tapi apa yang aku nak sampaikan, manusia ini sama sahaja. Mereka tidak sempurna. Usah kata siapa terbaik. Anggap semua terbaik dan sederhana. Cuma bezanya adalah majoritinya bagaimana dan minoritinya bagaimana. Tp dua duanya tetap wujud sampai akhir zaman. Tiada yg 100% hebat dan sempurna.

Day 4 – 6 Feb 2019 di Sapporo

Salam, hari ini merupakan hari full day ketiga berada di Sapporo.

Baiklah hari ini kitorang bangun agak awal jugak dan bertolak agak awal. Tapi taklah awal sangat sekitar 8.30 jam Jepun jugak (7.30 waktu Malaysia).

Pakai pakaian yang hampir sama aje sebab jaket ko tetap kena pakai. Melainkan ko dah singgah shopping mall dan dalamnya ada pemanas. Tp shopping mall pun sejuk jugak tp taklah sesejuk kat luar. So pakai aje jaket tu.

Bergerak ke subway Sapporo sebab taknak jalan diatas, terus sahaja ke Sapporo Station yang besar tu. Sampai sahaja di sana, terus beli tiket subway ke Sakaemachi (Toho Line).

Disebabkan kami datang ni hari biasa dan luar office hour, maka taklah ramai subway ni. So duduklah dalam train ni dan sampai di stesen Sakaemachi sekitar jam 9.30 pagi rasanya.

Kemudian kami naik ke atas dan tengah snow. Ada bas terus shuttle bus 100 yen aje untuk dewasa dan kanak2 free. So bayar 200 yen untuk kitorang berempat la. Sampai di Tsudome area dalam 5 minit aje. Dekat.

Sebaik sahaja sampai tengah snow lebat skit, so masuk indoor dulu. Indoor macam kat Malaysia aje. Taklah banyak sgt aktiviti dan Malaysia pun boleh buat yang indoor aktiviti ni. So kami wait kejap dan terus ke outdoor main salji yang dah tengah renyai2.

Dan Alhamdulillah, dapat kami jejak kaki tepat pada waktunya untuk aktiviti main salji ni.

Tsudome outdoor activity ni banyak benda boleh buat. Kami bergambar dan macam2 lagi. Korang google aje Tsudome Snow Festival 2019. Ada aje gambar dan aku akan tempek sebahagian gambar kat sini nanti.

So pelbagai aktiviti kami main dan luangkan masa. Salji juga turun dan dapat main salji ketika itu. Inilah priceless moment yang wang ringgit tak dapat beli. Kepuasan dan nikmat Allah berikan kami luangkan masa bersama.

Antaranya Kami main snow rafting yang ditarik sebuah kenderaan bermotor dan kami duduk dalam raft. Harganya 600 yen dewasa dan 400 yen kanak2. Kemudian kami ada bergambar juga kenangan Sapporo Snow Festival 2019 oleh jurugambar kat situ.

Seterusnya kami beli some souvenirs dan pulang ke Sapporo Station direct gune bas shuttle 210 yen per adult. Takpayah lalu subway. Senang dalam 20 minit aje sampai Sapporo Station.

Kebetulan Zayn tengah tidur, kami pun bergerak nak cari Mee Jawa. Dia atas sikit dari Sapporo Station. Tp malangnya tutup lak. Kami pun patah balik dan singgah The Kebap. Kedai Turkey yang pemiliknya dah 25 tahun berada di Sapporo ni. Aku tanya tu aku dapat tahu. Pesanlah lauk nasi yang kebetulan ada dalam menu.

Seterusnya kami pulang hotel dan berehat. Beli dulu sekali lagi Cheese tart di JR Tower kat Sapporo Station.

Rehat dan solat serta mandi and tidur sehingga jam 8.30 malam. Kemudian bersiap dan pergi ke Tanukikoji Shopping Street gune teksi aje. Penat dah nak jalan. Bayar 830 yen aje per trip nak ke sana sampai direct terus takpayah jalan2 dah.

So kami membeli belah coklat kat situ dan souvenirs. Tax kami claim kat situ juga sebab kedai tu provide tax claim counter. Pekerja tax counter pun ada bangladesh jugak. Hahahhaha.

Kemudiannya kami bergerak ke sebuah restoran Fugetsu. Dia sediakan Muslim Friendly punya makanan dan semua perkakasan adalah asing. Ingredient dia bagi pun semua yang tiada unsur binatang haram tu. So kami order lah makanan. Set dia besar2 so berbaloi order 1 menu untuk dua org. If tiga orang mcm kami, kami order 2 set makanan.

Seterusnya selepas makan kami gerak pulang juga naik teksi. Penat beb nak jalan. Sempat main snow depan hotel sebab esok 7 feb nak berangkat ke Chitose duduk kat situ sementara nak pulang ke Malaysia pada 8 Febnya.

Itulah serba sedikit di Sapporo pada hari ini. Namun Malaysia yang panas tetap dihati. Memang seronok di negara orang ni, tp disudut hari, negara tempat kelahiran kita ni tetap terbaik.

Malaysia negara yang 24/7 dan 365 hari dalam setahun anda dapat keluar pakai sejenis aje baju. Tak perlu macam2 jenis pun. Semua style musim panas aje.