Day 5 – Sapporo to Chitose

Salam,

Hari ni hari penghujung buat aku dan famili kembara di bumi Sapporo pada trip kali ni.

Banyak kenangan dan peristiwa2 penting berlaku di Sapporo yang amat membawa memori kepada kami semua.

Penat berjalan, susah nak cari jalan dan pelbagai lagi berlaku namun semua kesusahan mengharungi semua itu adalah untuk pengalaman.

Membawa maksud lepas ni jika ada rezeki untuk datang lagi, insyaAllah mudahlah semuanya sebab dah pernah lalui.

Kami check out jam 11 pagi sebab check out mmg jam 11 pagi. Kami drop luggage kat lobby hotel untuk disimpan dan jenjalan tangkap gambar di Former Hokaido Government Building dahulu.

Banyak juga gambar ditangkap dan divideokan. Salji pun lebat turun dan sangat mengamit memori untuk diingati.

Kemudian kami pulang ke hotel dan menempah teksi ke Sapporo Station. Kos dalam 670 yen sahaja. Dekat aje sebenarnya tapi sebab bawak beg berat.

Terus sahaja kami angkat beg dan seret ke stesen itu.

Tiket berharga sekitar 2000 yen untuk dua dewasa dan seorang kanak2.

Kami boleh pilih mana2 train sebab semua boleh melalui Chitose. Tetapi TIDAK semua melalui Chitose New Airport. So disebabkan kami tunggu dulu di Chitose semalaman, maka kami boleh pilih mana2.

Sampai sahaja di station Chitose (dalam 13 station gak sebab kitorang pilih yg stop semua tempat), kami terus tekan ke 1F turun lif dan naik teksi 480 yen aje sebab 300 meter aje. Queen Hotel Chitose. Sebelum ni di Sapporo kami duduk di Nest Hotel Sapporo Ekimae.

So pemandu teksi tu mcm tak suka aje sebab hantar dekat sgt tp nak buat mcm mana beg banyak.

So sampai hotel tu Alhamdulillah dapat check in terus dan tempah Airport Transfer ke airport pada jam 6:35 pagi esoknya.

So kami rehat dan makan di hotel.

Sekitar jam 6:15 ptg kami berangkat ke Chitose New Airport untuk mencari makan. Naik train aje Chitose ke New Chitose Airport. Satu line aje ade so kene pilih betul2.

Tambang 870 yen sahaja. 350 yen per adult dan 170 yen per child. So tu sehala. Pergi balik ade la dalam 1740 yen. Macam sekitar RM60 tau.

Tapi bagi depa murah aje sebab currency depa strong.

So jenjalan di Airport sambil pinjam stroller percuma yg mcm dekat AEON Malaysia tu khas untuk baby. Tak perlu pengenalan diri dsbnya sebab depa mmg percaya kat kita. Dan drop aje mane2 yg disukai.

So kami jenjalan dan singgah kedai mesra muslim food iaitu

Doraibuin ito butadon specialty store (Butadonmeijin)

Open : 8:00~21:00

So kami singgah makan sebab tercatat di cermin pintu masuk by Halal Japan.

Maksud depa ni mesra muslim food adalah mereka ni menyediakan makanan dan perkakasan muslim yang asing. Gune barang halal dan perkakasan halal. So depa ada jugak saji benda2 tak halal. Cuma ada bahagian untuk halal.

So kami order makanan dan makan mengikut menu halal tu.

Setelah makan kami pun beredar naik train ke Chitose semula. Rehatkan dan kemaskan barangan sebab esok nak bangun awal.

Alhamdulillah thanks kepada laman2 web dan juga isteri yg bercommunicate dengan keluarga beliau (keluarga mertua) berkaitan tempat2 tertentu untuk disinggahi di Sapporo dan Chitose ni.

Untuk itu aku pun share jugak agar korang pun dapat search dan manfaat benda benda penting ni.

8 feb kami akan berlepas pulang dan akan buat topik keberangkatan pulang dan rumusan sepanjang di Jepun. Berkaitan adab, peraturan dan lain2nya di sini.

Tapi apa yang aku nak sampaikan, manusia ini sama sahaja. Mereka tidak sempurna. Usah kata siapa terbaik. Anggap semua terbaik dan sederhana. Cuma bezanya adalah majoritinya bagaimana dan minoritinya bagaimana. Tp dua duanya tetap wujud sampai akhir zaman. Tiada yg 100% hebat dan sempurna.

Day 4 – 6 Feb 2019 di Sapporo

Salam, hari ini merupakan hari full day ketiga berada di Sapporo.

Baiklah hari ini kitorang bangun agak awal jugak dan bertolak agak awal. Tapi taklah awal sangat sekitar 8.30 jam Jepun jugak (7.30 waktu Malaysia).

Pakai pakaian yang hampir sama aje sebab jaket ko tetap kena pakai. Melainkan ko dah singgah shopping mall dan dalamnya ada pemanas. Tp shopping mall pun sejuk jugak tp taklah sesejuk kat luar. So pakai aje jaket tu.

Bergerak ke subway Sapporo sebab taknak jalan diatas, terus sahaja ke Sapporo Station yang besar tu. Sampai sahaja di sana, terus beli tiket subway ke Sakaemachi (Toho Line).

Disebabkan kami datang ni hari biasa dan luar office hour, maka taklah ramai subway ni. So duduklah dalam train ni dan sampai di stesen Sakaemachi sekitar jam 9.30 pagi rasanya.

Kemudian kami naik ke atas dan tengah snow. Ada bas terus shuttle bus 100 yen aje untuk dewasa dan kanak2 free. So bayar 200 yen untuk kitorang berempat la. Sampai di Tsudome area dalam 5 minit aje. Dekat.

Sebaik sahaja sampai tengah snow lebat skit, so masuk indoor dulu. Indoor macam kat Malaysia aje. Taklah banyak sgt aktiviti dan Malaysia pun boleh buat yang indoor aktiviti ni. So kami wait kejap dan terus ke outdoor main salji yang dah tengah renyai2.

Dan Alhamdulillah, dapat kami jejak kaki tepat pada waktunya untuk aktiviti main salji ni.

Tsudome outdoor activity ni banyak benda boleh buat. Kami bergambar dan macam2 lagi. Korang google aje Tsudome Snow Festival 2019. Ada aje gambar dan aku akan tempek sebahagian gambar kat sini nanti.

So pelbagai aktiviti kami main dan luangkan masa. Salji juga turun dan dapat main salji ketika itu. Inilah priceless moment yang wang ringgit tak dapat beli. Kepuasan dan nikmat Allah berikan kami luangkan masa bersama.

Antaranya Kami main snow rafting yang ditarik sebuah kenderaan bermotor dan kami duduk dalam raft. Harganya 600 yen dewasa dan 400 yen kanak2. Kemudian kami ada bergambar juga kenangan Sapporo Snow Festival 2019 oleh jurugambar kat situ.

Seterusnya kami beli some souvenirs dan pulang ke Sapporo Station direct gune bas shuttle 210 yen per adult. Takpayah lalu subway. Senang dalam 20 minit aje sampai Sapporo Station.

Kebetulan Zayn tengah tidur, kami pun bergerak nak cari Mee Jawa. Dia atas sikit dari Sapporo Station. Tp malangnya tutup lak. Kami pun patah balik dan singgah The Kebap. Kedai Turkey yang pemiliknya dah 25 tahun berada di Sapporo ni. Aku tanya tu aku dapat tahu. Pesanlah lauk nasi yang kebetulan ada dalam menu.

Seterusnya kami pulang hotel dan berehat. Beli dulu sekali lagi Cheese tart di JR Tower kat Sapporo Station.

Rehat dan solat serta mandi and tidur sehingga jam 8.30 malam. Kemudian bersiap dan pergi ke Tanukikoji Shopping Street gune teksi aje. Penat dah nak jalan. Bayar 830 yen aje per trip nak ke sana sampai direct terus takpayah jalan2 dah.

So kami membeli belah coklat kat situ dan souvenirs. Tax kami claim kat situ juga sebab kedai tu provide tax claim counter. Pekerja tax counter pun ada bangladesh jugak. Hahahhaha.

Kemudiannya kami bergerak ke sebuah restoran Fugetsu. Dia sediakan Muslim Friendly punya makanan dan semua perkakasan adalah asing. Ingredient dia bagi pun semua yang tiada unsur binatang haram tu. So kami order lah makanan. Set dia besar2 so berbaloi order 1 menu untuk dua org. If tiga orang mcm kami, kami order 2 set makanan.

Seterusnya selepas makan kami gerak pulang juga naik teksi. Penat beb nak jalan. Sempat main snow depan hotel sebab esok 7 feb nak berangkat ke Chitose duduk kat situ sementara nak pulang ke Malaysia pada 8 Febnya.

Itulah serba sedikit di Sapporo pada hari ini. Namun Malaysia yang panas tetap dihati. Memang seronok di negara orang ni, tp disudut hari, negara tempat kelahiran kita ni tetap terbaik.

Malaysia negara yang 24/7 dan 365 hari dalam setahun anda dapat keluar pakai sejenis aje baju. Tak perlu macam2 jenis pun. Semua style musim panas aje.

Day 3 – 5 feb 2019 di Sapporo

Salam semua,

Nak menulis entri sebegini memerlukan komitmen tinggi sebab nak kena ceritakan hampir semua yang mampu diingati. Dah la aku tulis ni guna ipad. Jari dah la besar susah skit nak taip. Tapi gagahkan jugaklah.

Ok hari ketiga ni iaitu selasa 5 feb bermula dengan melawat Odori Park. Semalam memang dah gi tapi tidak bersiap mental dan fizikal yang baik. So kami bertolak keluar hotel sekitar jam 9 pagi rasanya.

So keluar dari hotel dan bergerak dahulu ke arah Sapporo TV Tower. Di situ bermulanya Chome 1 untuk Sapporo Snow Festival. Chome ni bermaksud macam bahagian taman la. Satu area adalah satu chome. Paham?

So berjalan la dgn anak aku di carrier dan wife aku bawak dan pegang tangan anak aku yg darjah 1. Mencabar beb bawak budak travel overseas ni. Ingat senang ke. Hahahhaha. Tambah2 baru setahun enam bulan. Tp menduga fizikal dan mental bagi kuat dan tabah.

So kami bergerak dari melalui subway selepas itu melalui Aurora Town. Warm la skit environment bawah tanah. Aurora Town ni pasaraya bawah tanah. Tak la pasaraya tapi mcm kawasan beli belah bawah tanah. Bawah tanah Jepun Sapporo ni memang terbaik.

Dah la bersih. Takde bab rokok. Ada bilik nurseri terbaik lak tu. sekali dgn aku lepak dalam. Memang terbaik beb bab depa jaga kebersihan. Gaji tu aku rasa memang berkat kot. Kat Malaysia? Hancur kot bab kebersihan ni.

Sampah di Jepun 40 kali ganda tiada berbanding Malaysia. Puntung rokok? Tak nampak langsung. Bau hapak bawak tanah pun takde. Giler babengnyer Jepun.

Ok aku dan famili pun bergerak menerusi laluan bawah tanah. Nak cerita nak naik dan turun kat mana tu payah sebab banyak bangunan boleh tembus naik atas dan tembus turun bawah ke subway. Korang kene la banyak berjalan. Dah nama travel so ada sebahagian kena explore sendiri. Tp point penting adalah time musim sejuk biasakan lalu subway. Kat atas bila korang rasa perlu aje.

So kami bergerak melalui subway terus ke Chome 10. Naik subway dari Odori Park subway ke Nishi Juitchome. So aku sefamili pun naik la ke atas dan start bergambau. Banyak gak gambau tp nanti la aku tempek.

Bila anak aku meragam yang kecik terutamanya terus masuk ke subway balik kat Chome 5 rasanya. Terus pulang ke hotel melalui subway jugak. Tapi sempat Lawson beli beberapa makanan halal berbentuk snek. Singgah bilik nurseri setengah jam gak.

Dan berlakulah kehilangan anak aku punya sarung kaki. Dia set dengan baju bungkus dia tu. adeh. Nak buat mcm mana. Lagipun nanti dia dah tak muat dah bila dah besar nanti. Andai kata next year gi ke, dia dah jalan mcm budak biasa dan bukan pakai carrier dah. Cuma baju sejuk luaran jaket tu dah takde set untuk kaki ler if nak jual. Simpan ajela buat perkasam.

Macam aku ceritakan, bilik menyusu dia memang world class. Bersih dan tak berbau. Bapak bersih giler dan lengkap siap karpet.

Kami balik dan sampai hotel sekitar jam 2 ptg. Berehat dan menunggu jam 4:30 ptg untuk bergerak ke Mount Moiwa nak kabel car.

Ok pergerakkan kami ke Mount Moiwa bermula dengan jalan kaki dari hotel ke subway pintu Sapporo. Korang cari Sapporo subway entrance tu dekat dgn Unizo Inn. Nama aje Izuno Inn tapi besar gile bangunan dia. So turun kat situ dan terus bergerak bawah tanah menuju ke Odori Station.

Tekan mesin tiket, pilin English, tekan Adult setkan 2 org dan bayar dulu 200 yen. Kemudian buat untuk budak pulak tekan Child. If korang tersangkut korang tanya ajelah kat kaunter tu. minta aje tlong. Jangan berlagak tahu kang lama korang tersangkut malu bertanya. Takut amender.

So aku naik la train subway ke Susukino. Korang jalan pun boleh dari Odori Station tu ke Susukino. Kalau tak penat la.

Sampai Susukino kena gi luar ke stesen Streetcar. Macam tram la. Dah le tengah ada snow separa lebat. Redah ajela. Dalam streetcar masuk aje sebab dia loop. Dekat 12 stops jugak nak sampai ke station Ropeway apa ntah. Duduk la dalam tram car tu smp lebam. Naik street car sediakan 200 yen untuk dewasa dan kanak2 100 yen. Kanak2 ni maksudnya yang bersekolah rendah kot. If menengah dah kira dewasa. Ntahlah aku hentam aje. Korang tanya la tengok drebar bus tu.

Sampai aje Ropeway station tu terus kena jalan kaki ke bus shuttle free ke Mt Moiwa tu. nak jalan boleh 500 meter aje tp sebab tengah salji turun maka malaslah jalan. Sampai aje masuk dalam bangunan tu beli tiket nak naik atas. Ada dua kali kena naik cable car. Dia takde direct. Tiket harga dalam 5000 yen jugak. Bermaksud dalam RM200 jugak total ye. Hahahaha memang mahal pun di Jepun ni. Sebab currency dioramg lagi strong dari kita.

Dalam suasana gelap malam dan suhu -7, maka amat payahlah nak bertahan. Tangkap gambar sikit2 dan turun cepat2. Just nak sentuh and touch down tempat tu aje.

Dahla mahal pulak tu kabus snow tebal maka sukar nak nampak melalui kamera. Mata manusia dah terbaik untuk lihat alam ciptaan Allah ni berbanding kamera. So biarlah mata kita ni lihat kebesaran dunia ciptaan Allah S.W.T. ni.

Kemudian kami turun dan mcm biasa anak aku dan meragam siap masa perjalanan balik. Kami singgah dulu kat Susukino Ice World 2019 dan ingatkan nak makan halal ramen tp penuh lak. Ye la ni waktu puncak ko gi iaitu time Sapporo Snow Festival and Susukino Ice World. Semuanya mahal dan dah fully booked termasuk restoran.

Dan dalam perjalanan balik dari Susukino Ice World ni singgah borong makanan2 snek halal di Lawson. Balik menerusi subway Susukino menuju ke stesen Odori. Tak larat nak jalan dah. Pulak tu anak aku tersembam kat jalan dalam subway tu sebab nak jalan dalam keadaan stokin tebal. Yang kecik tu tersembam.

Perjalanan diteruskan sampai ke hotel dan berehat.

Ok penat taip gune ipad ni. Giler ape gune ipad taip gini punya banyak. Nak tidur dan rehat. Esok mungkin ke tempat ski atau Tsudome Park tengoklah mcm mane.