Hotel di Sapporo

Salam,

Masa aku Ke Jepun dulu.

Aku beli tiket hotel dan kapal terbang last minit.

Seminggu sebelum nak pergi ke Sapporo.

Sebab apa aku pergi Sapporo?

Sebab kerajaan time tu umumkan cuti seminggu sempena raya cina.

Time tu ingat lagi, lagi 30 minit kot nak solat jumaat. Aku pun beli la.

Gile betul harga RM8.9k beb. Infant dah la tak kira sangat. Harga seminggu sebelum nak ke Sapporo

So dari 25 Jan sampai nak berlepas 2 feb tu.

Memang TIAP2 hari aku terpaksa keluar beli barang winter. Dah la tengah keje lagi as pensyarah. Mujur time tu dah mid semester break dan ramai dah cuti raya cina. Cuti sekolah lak tu seminggu.

So aku dah tempah kapal terbang, pastu tempah hotel. Hotel tu tempah mmg last minit jugak tp bukan hari yg sama tempah flight. Masih sibuk mencari tiket flight. Harga hotel?

Ok first sekali aku amik hotel tengah2 pusat bandar Sapporo. Dekat dengan Festival dia tu.

Hotel ni mahal sebab

1) Dekat sgt dgn Sapporo Snow Festival yg ke 70

2) Dekat pusat bandar Sapporo lak tu

3) easy access to bus and subway.

4) last minute beli ler

Ok yang dekat airport murah aje RM300 lebe.

So total for all of these Flight and Hotel aje dah RM15k. Fuhh.

Sebenarnya boleh jimat lagi.

1) Jangan pergi time festival. Festival tu biasa2 aje bukan korang boleh makan2 kat situ pun semua tak halal. Melainkan korang ada duit byk no hal. Sebab yg bestnya adalah arca2 byk dan main snow game kat situ. Nak best korang kene gi kat Tsudome area. Tu mmg gempak beb.gi google Tsudome tu ape.

2) Hotel mmg kene cari area bandar. Baru syok.

3) Beli awal2 la. Tiket flight pun.

Bab makan? Makan baik sediakan dari Malaysia aje. Tak byk pun yg korang leh makan halal kat sini. Hahahah. Bukan kiranya mahal sgt tp restoran jepun kat Malaysia ni pun same sedap aje mcm kat sane. Ada yg muslim friendly cuma yakin tak yakin aje. Perkakasan dan alatan tu dia asing.

So basically total around aku gi sane adelah dlm rm20k aje kot. Tak sampai rasenye. Yg mahal gile flight and hotel aje.

Transportation dia boleh tahan mahal. Tp still managed. Kendian singgah Lawson (mcm Family Mart), Family Mart atau 7 eleven. Beli mcm2 ada yg halal. Install apps cari halal di japan atau facebook Halal Japan if tak silap aku.

Pastikan korang survey siap2 laluan nak naik train ke tempat2 tertentu. Kitorang ok aje survive siap bawak baby 1 tahun lebe si Zayn tu. Jgn takut la.

In conclusion. Best Sapporo ni. Syahdu aje rasanya. InsyaAllah lagi 10 tahun ke rase nak repeat atau gi atasnya Hokaido lak ke. Tak kisah lah mane2. Janji simpan duit aje.

So itulah serba sikit aku cerita bab 2 tahun lepas.

Simpanlah duit dan guna gi melancong 5-10 tahun sekali. Tengok negara orang.

So tempah awal ye.

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: