Jelajah Larian – NPE highway CHALLENGE 2019

14 July 2019

Kasut: Reebok Harmony Road

Event: NPE HIGHWAY Challenge 2019

Kondisi:

Okeh. Aku lost of motivational dah ni. Setelah hampir 2 tahun tak pernah atas sejam 10km, inj maksudnya aku dah tepu minda.

Total Time: 1 hour and 3 minutes

Running Time: Around 50-51 minutes (around 8.5km-9km)

Walking Time: Around 12-13 minutes!!! (Around 1-1.5km)

So kene rest and take motivation thinking kejap. Bagi dptkan mood berlari balik.

Jalan.mmg banyak lagi jalan kali ni..tengah jalan moral down dan pikir nak tamatkan aje.

LebaRUN

Salam,

Aku tulis ni sebab dalam sejarah team kitorang (SKAIEVENT) berjaya menganjurkan event bersama sama Ranjau Runners dan juga beberapa co sponsored yg lain seperti Yakult, Moma Water dan lain2.

Terima Kasih kepada tulang belakang yg mengerakkan perkara ini lebih awal iaitu staf skaievent iaitu:

Nadirah, Masturah, Yana, Izyan, Amirah, dan Farhah. Mereka ini staf skaievent yg banyak berkorban untuk menjayakan event ini.

Mungkin mereka takkan baca pun entri blog saya ni tapi pelajar2 saya mungkin kerana banyak bab pengajaran saya letak dalam laman web ni. So saya nak ceritakan serba sedikit mana yang saya ingat dekat entri ini.

21 june 2019

Aku pagi tu kene setelkan fail subjek sebab fakulti tengah proses audit. So dalam 4 semester kena disiapkan hardcopynya. Setakat ni dah 4 semester siap dan lagi 4 semester. Data dah ready tinggal nak print aje. So pagi jumaat tu sampai nak tengahhari nak setelkan benda ni.

Setel aje aku terus singgah kejap Botanikal dan tengok diorang dah setup booth dan barang2 dah sampai. Aku amik goodies pack kejap dan tengok2 pastu terus aku amik anak aku pulak.

Petang tu pulak aku sampai area dalam 5:15 ptg. Sampai aje tengok2 skit dan lari pusing 2km dalam tu. Lepas dah pusing cool down kejap. Kaki aku masih sakit sebab buat speedwork semalam (20 june). Kaki aku masih kene kuatkan muscle. So take time la sebulan kot lg atau dlm 5-10 larian speed untuk kuatkan kaki. Nutrien kene cukup.

So, aku pun cooldown kejap dan sambung seround lg pasang signage dgn geng ranjau runners. Diorang mmg happening betul.

Pada malamnya shift aku pulak 9 lebe aku sampai dan lepak smp 12 lebe. Member aku Shah dari 11 lebe smp 2 pagi dia stay. Makanan banyak beb macam jamuan raya. Dan mmg geng ranjau runners ni betul2 gempak dan teamwork diorang padu. Aku dapat lihat akrabnya diorang.

Ok pada paginya aku bawak famili aku dan hujan renyai. Adik aku ada sekali join so dia lari asing. Aku bawak stroller bagai tp last2 kene berteduh bawah khemah. Hujan renyai jugak. So aku berlari dgn member aku Shah pusing satu round. Tak buat lg 2km. Hujan makin lebih dari renyai. So aku pun rest bawah khemah sambil tunggu nak sampai hadiah pemenang trofi 1-5 top five men and woman.

Selepas tu aku balik rumah dan prepare nak balik ke Kl, nak kena amik race kit Milo run next week kat Putrajaya. Satu famili jugak run heheheh harap2 tak hujan ler.

So itulah penceritaan serba sedikit.

Lari ni mudah aje. Just run aje pakai la apa pun. Laju ke slow ke, yg penting go outside. Exercise ni bagus dan lakukan dgn seronok.

Sebab apa aku suka lari laju? Sebab aku bosan if lama2. Lari ni mental kene kuat. If ko laju pun tapi bosan mmg takkan maintain personal best. Silap2 track yg sama ko paling slow.

Tp if semangat ade, track yg susah pun ko laju giler. Tu belum campur bab tidur cukup, bab makan dll.

So, apa lagi. Go outside and run!!!

Salam Penghujung Ramadhan 1440H

Salam semua,

Benarlah.

Apa yang aku tahu semakin kita bertambah usia dan kematangan meningkat kita akan dilihat lebih mendiamkan diri dan bersabar.

Sesuatu itu dilihat dengan lebih mendalam.

Tetapi yang mematangkan kita sebenarnya bukan usia tetapi pengalaman itu lagi penting.

Lagi banyak peristiwa kita lalui dan harungi menjadikan kita semakin pikir dengan mendalam.

Ada yang memilih jalan extreme iaitu terus sahaj malas bercakap dengan orang tersebut jika berlaku pergaduhan

Ada yang walau apa pun terjadi dia memilih jalan berhati hati agar tidak termasuk topik yang lain dalam sesuatu perkara.

Sukarnya menjadi orang dewasa ni adalah satu proses.

Satu proses yang lama kelamaan kita akan menjadikan kita kuat dan seterusnya memberitahu anak2 apa itu masa depan sebagai dewasa.

Sebagai contoh.

Apabila anak2 anda sudah membesar, mereka masing masing kena pastikan ada bilik masing2.

Jika tidak akan berebut balik dan menimbulkan perasaan tidak puas hati.

Jadi buatlah atau carilah bilik atau rumah mengikut bilangan ahli keluarga.

Dari segi aurat kena jaga.

Ini bukan zaman dahulu. Ini zaman yang mengikut tuntutan agam yang betul. Iaitu jaga aurat antara sesama bukan mahram.

Bukan lagi tidur lambak.

Kecuali yang lelaki mungkin boleh dilambakan tidur depan dan perempuan semua satu bilik khas siap bilik mandi.

Itu jika tak mampu menyediakan bilik yang banyak.

Orang semakin bertambah, usia pun semakin bertambah.

Diam tak diam, banyak perkara berlaku.

Adakala kita buat silap, jadi move on dan baiki. Tak perlu risau teramat sgt. Jika boleh baiki, baiki. Jika memang tak boleh buat apa maka mohon sahaja maaf dan terima sebarang hukuman yang ada.

Move on dan teruskan hidup.

Kenkadang banyak posting difacebook aku pun jarang baca komen sgt, too much negativity.

Aura kehidupan mereka terpalit dengan negatifan yang mungkin affect kita.

Jadi aku pun tak tengok sangat komen kecuali yang tidak melibatkan politik sejak beberapa bulan lepas dah.

Aku rasa baik aku fokis mcm mana nak improve apa yang boleh aku improve untuk pelajar2 yang aku ajar setiap sem.

Btw, itu sahaja buat masa ni. Aku ucapkan Selamat Beribadah Ramadhan untuk apa yang tinggal lagi ni…dan Selamat Hari Raya Aldilfitri.