Jelajah Larian – SJMC RUN 2019

Tajuk Larian Kali Ini: Singgah Minum 100+ setiap stesen hahahhaha.

SJMC RUN 10km

Kasut: Reebok Harmony Road

Status: Pertama sekali Alhamdulillah dapat menyempurnakan larian tanpa sakit kaki keterlaluan. Walaupun catatan masa teruk juga sebab track bagus tetapi somehow bila masuk km ke 5 dan keatas mula putus asa. Dan aku SINGGAH semua stesen air minum hahahahha amender la sedangkan sebelum ni takde pun masa berlatih minum. Nak kata penat tak masuk akal juga tetapi somehow kaki terasa berat dan pikir bila la nak abis ni. Banyak berjalan dalam 100-200 meter setiap 1km bila dah masuk km ke-5. Secara amnya berpuas hati kerana ini kali pertama buat 10km setelah seminggu selepas raya dulu (3 minggu lepas), dan kaki baru pulih dari injured. Will do better next time. Entahlah, somehow something wrong dan energy tak bersemangat nak tekan after 5km.

Secara ringkas:

Km 1-3: Follow pace org satu group ni yg buat pace 5:00 tapi last2 depa lak slow skit dan cuba potong dan lari. Singgah minum 100+ masa stesen km 3

Km 4-5: nak gain speed tp somehow stuck with that pace and badan tak react for faster pace (tp HR mmg ok dan kaki ok).

Km 6-8: dah start jalan lari dan setiap stesen berenti minum air hundred 100 wakakakkakakaka. Penuh perut bawak air. Mmg pikir bila la nk tamat ni

Km 9-10: cuba lari setiap 200 meter berjalan. Tu average pace tak betul setiap km wakakakkaka. Pecut skit last2. Minum air lagi kat km ke 9 hahahahhaha. Hujan start renyai.

Future Works: Kene increase mileage per week untuk mantapkan larian 10km. Interval kene buat dan Hill Training kat Botanikal Garden kene alternate buat.

#sjmcrun2019

#sjmc

#dorsettgrandsubang

#utem

#ftmk

Raya dan Berlari

Salam semua,

Lama juga tak update blog ni setelah dah dua minggu raya.

Btw, saat artikel ini ditulis masih ada 9 minit untuk aku berbuka puasa enam aku.

Aku selang selikan agar ada hari aku dapat berlari dan ada yang aku puasa.

Puasa ni memudahkan tugas mencari makanan sebab hanya cari makan berbuka waktu petang sahaja. If tak waktu tengahhari pun taktau nak makan mane.

Ok berbalik bab larian, Alhamdulillah performance maybe drop dalam lingkungan sekadar 10-20% sahaja kot. Rasanya dalam sebulan lagi back on track with new performance increase.

InsyaAllah target untuk catatkan banyak lagi catatan 10km bawah 50 minit sebenarnya. Dan untuk 5 km pula nak perbanyakkan lagi catatan bawah 23 minit atau 22 minit 30 saat.

Dan akan perkenalkan mod baru iaitu 15km untuk dapatkan pace bawah 5:15 min/km.

Target adalah supaya HM dapat lingkungan 1 jam 50 minit sahaja.

So target tahun ni mmg sub 2 hour HM.

Untuk 10km adalah mendapatkan sebanyak mungkin sekitar 47 ke 48 minit catatan masa

Untuk 5 km adalah mendapatkan sebanyak mungkin sekitar 21-22 minit sahaja.

Dan untuk 15km adalah mendapatkan sebanyak mungkin sekitar bawah 1 jam 15 minit/20 minit.

7 Hari Di Bulan Ramadhan

Salam,

Sudah 7 hari kita menunaikan ibadah puasa di bulan ramadhan ni.

Rasanya macam semakin pantas masa bergerak dan tak lama lagi raya akan tiba.

Selepas itu kehidupan akan bergerak seperti biasa bagi sesetengah orang.

Untuk bulan puasa kali ni aku tak target banyak sangat pun apa pembaharuan yang akan dibuat.

Cuma nak pastikan berat stay antara 56/57 sahaja. Tidak mahu terlalu ringan atau berat. Otot diperlukan untuk memastikan fitness badan terjaga.

Kering sangat badan pun tak bagus. Gemuk pun tak bagus. Yang penting gula dan kolestrol di jaga.

Bulan puasa ni setiap hari just maintain workout core muscle sahaja sekitar 12 minit sehari (setakat hari ini). Mungkin akan diupgrade lagi ke 15 minit atau 18 minit tapi itu bergantung tahap boring aku.

Seperti yang aku cakap dulu2, nak buat sebenarnya susah. Tp bila dah buat yang lagi sangat SUSAH adalah MEMAINTAINKAN workout ni.

Maintain…..itu yg sukar.

Ko boleh lari sepantas kilat tapi nak maintain tiap2 hari buat benda sama itu SUSAH dari nak LARI FIRST TIME.

Otak dah bayang macam2.

Sebab itu aku tabik yang mereka mampu bertahan puluhan tahun berlari. Maintain.

Ada yang dulu lari laju pastu dah stop dah susah nak start balik.

Dan pelbagai lagi.

Ada mungkin mampu bangun solat malam sebulan dua pertama tp nak maintain sepanjang hayat tu perlukan keazaman tinggi…

Sebab tu istiqamah tu lebih penting dari terus mendadak naik.

Biar slow and steady jadi power dari terus nak jadi power tetibe. Last2 rasa bosan dan tinggalkan terus.

So maintain dgn slowly dan istiqamah.

Cuma betullah….payah beb benda ni. Sembang senang tp nak buat tu susah.

Hahahahhaa

So salam Ramadhan semua. Nantikan posting lain pulak lah.