Rezeki itu satu nikmat

Aku masa aku berlari, mcm2 bab kehidupan aku boleh berfikir. Dalam sejam berlari tu (10km contohnya), aku pikir bab2 kehidupan.

Antaranya bab rezeki dan bab anak.

Aku tahu, ada di fb aku ni ada yg belum kahwin, ada yg dah kahwin tapi anak belum ada rezeki, ada yg mcm aku anak baru satu dua, dan ada yg berlambak dah.

Rezeki ni aku amat percaya Allah bagi tepat pada masanya dan dengan sebabnya.

Mungkin yang belum ada anak tu, Allah bagi rezeki mcm2 boleh gi buat mcm gi berjalan2 dan mcm2 lagi.

Bagi yang ada anak 1,2 tu, Allah turunkan rezeki dapat berhibur dgn anak2 walaupun nak cuti sangat pun sukar sikit sebab anak tengah bersekolah dll.

Ada yg anak berlambak sampai setiap hari berlalu pantas sebab mmg masa nak rehat pun takde sgt. Tapi Allah bagi keceriaan dan kebahagiaan dari segi seronok tengok telatah anak2 dan bila bercuti memang riuh rendah sakan.

Yang tak berkahwin lg pulak, maybe ada mcm2 benda boleh setel mcm jadi youtuber power, bersukan tiap2 hari dan lain2.

Fuh, mcm2 Allah bagi ikut kesesuaian seseorang itu.

Apa tandanya? Tandanya mungkin kita kena bersyukur dan insyaAllah jika kita kehendak sesuatu itu, PERCAYA ALLAH akan bagi punya.

Usahalah lagi sehingga sehabis baik non stop jgn pedulik apa orang kata dan hati kata apa. Lantak pi la. Hang usaha aje jangan putus asa.
Biaq pi dan jalan terus. Usaha untuk capai sambil tu bersyukur dgn rezeki Allah bg setakat ni dan enjoy the life.

Usah tertekan sangat, insyaAllah akan ada sinar satu hari nanti. Jika apa yg diusahakan pun masih belum ada sinar, mungkin kita cuba check balik yg Allah mungkin dah bagi sesuatu yang sangat hebat kat diri kita dah.

Yg penting apa jua berlaku, JALAN TERUS dan teruskan berlari.

Usah toleh belakang melihat kekecewaan dan kesedihan.

Ingat, banyak benda lagi nak buat ni dalam kehidupan ni. Senyum dan keep running!!!

Restart Malaysia Challenge

Pada 17 Ogos Isnin lepas bermulalah episo Restart Malaysia Challenge (RMC) untuk event virtual team running bagi tahun ke 3.

Untuk kali ni aku daftarkan wife aku sekali dalam group Kuatagh Runners

So misi adalah masing2 dptkan minimum 20km dan yg otai2 runners kene pastikan dpt minimum team mileage dalam 2000km bagi mendapatkan bronze award for team Kuatagh.

Plan aku mcm biasa

10km kemudian 15km dan kemudian hujung minggu Half Marathon 21km. So total dalam 46 km. Campur jalan2 skit jadilah 50km per week.

Targetting 200km ke 250km.

Susah beb nak dptkan mileage tinggi2 gini.

Spend masa kena sekali lari 1 jam ke 2 jam lebe atau 3 jam.

So setiap minggu total dalam 6 jam kene berlari untuk dapatkan 50km.

Tapi benda ni hanya for a month. Dari 17 ogos sampai 16 september. Taktahulah akan extendkan ke 30 September ke.

Relax sudah. Buat aje mane yg boleh

Semalam dan arini aku berehat.

Lepas buat Hill Training memang aku rehat.

Berdenyut2 kaki dan lutut sebab ko lawan elevation.

So kene jaga kaki dan cool down kaki. Buat home workout dan push up ke dan apa2 yg bagi recover. Walk pun boleh.

Aku kene sedar la aku bukan atlit.

Nak jadi atlit ni ibarat nak jadi pro.

Setiap bidang ada pro nya.

Dalam bidang pensyarah byk member2 aku yg power2. So depa ni pro academician yg mmg cargas buat penyelidikan, kepimpinan dan konsultansi.

Dalam bidang larian, kita ada yg mmg keje dia lari. 6 hari seminggu bahkan ada tiap2 hari. Rehat dia waktu petang aje.

So.

Ingat senang ke nak beza masa ko lari 23 minit 5km dengan 17 minit untuk 5km.

Beza 6 minit tu sebenarnya kejap aje. Tp ko ingat senang ke. Depa punya susah training pagi petang.

Sama mcm bidang academia.

Yang keluarkan SCOPUS Q1 journal 3,4 paper setahun tp aku keluarkan SCOPUS Q4 mari pun 2 aje setahun 😂😂 (sorry ler aku bukan pro academia pun). Beza taraf scopus je tp masa yang dikorbankan untuk bagi keluarkan paper chenggitu ingat senang ke.

Jadi, kita takpayah la terasa sgt. Dah chenggitu usaha kita yg ciput, gitu ler dptnye.

Dulu aku ingat senang beb nak dptkan 21/22 minit untuk 5km.

Tp macam nak minta nyawa lebih dah bila aku penah buat 21 minit untuk 5km bulan 4 tahun lepas (2019).

Latihan kene struggle betul2 seminggu 4,5 kali. Sebab tu tahun ni aku just 3,4 kali seminggu aje. Latihan kene teruk beb.

Ok la. Aku nak makan dah ni. Sejuk kang roti canai tu. Usah risau laju ke tak korang berlari tu. If laju kira bonus la tu.