Kenkadang otak dan badan perlukan rehat

Aku rehat lari hujung minggu ni.

Banyak juga celoteh di media sosial minggu ni.

Aku skg pun malas sgt nak komen lebih2 dah. Aku samada komen sikit dan tak maki sgt macam dulu. Cuma tulis “aku sokong dibuat demikian”, atau “saya kurang bersetuju dibuat demikian” atau memberi pendapat seperti menyoal kembali.

Dunia ni bukan sempurna beb. Buatlah apa nak buat. Bahkan nak hentam ke tak hentam ke ikut suka. Yg penting dapat luahkan perasaan tu.

Yup tu yg aku pikir. Depa tulis, depa pikir, depa cakap tu sebenarnya nak luahkan apa yg terkandung dalam pemikiran. Itu bagus. Buatlah, nasihatlah, ikut suka nak tulis apa.

Cuma satu, jgn kecam sgt dan berlebihan aje. Luahkan takpe mcm kenapa la depa ni mcm ni, kenapa depa ni mcm tu. Bla bla bla. Tp jgn sampai terlalu kecam teruk sgt.

Melainkan mmg perlukan kecaman teruk. Hahahaha.

Ok bab larian.

Setiap sebulan extensive training aku akan rehat 3 hari full. So bermaksud Sabtu-Ahad (hari ni) dan Isnin (esok) aku akan berehat. Tengok training aku for June.

Sebab apa?

Badan perlukn rehat juga tp jgn lama. Kene reset dan bagi ready for next extensive training in July pulak. Pastu pastikan selang dua hari maksimum atau sehari minimum rehat bagi yg non atlit mcm aku.

Sebab apa? Atlit level dia makan suppliment lagi tiap2 hari. Makan kene jaga dan jadual training kene ikut.

Untuk diri aku yg bukan atlit tak perlu sampai tiap2 hari TAPI TAK SALAH jika orang lain nak lakukan berlari tiap2 hari atau pagi petang.

Komitment aku sebagai keluarga, educator kat pengajian tinggi dan lain2 lagi adalah perlu diuruskan juga. So aku termasuk kategori NON-ATLIT yang cukup sekadar berselang dah ok.

Sebab utama lain adalah kita bukannya menumpukan atlit sebagai kerjaya. Tak perlu risau sangat pace anda tu. Jika laju sgt itu bonus. Itulah digelar citizen runner.

Ada byk citizen runners yg power2. Mcm champ Marathoner kita Muhaizar tu pun seorang citizen runner. Dia bekerja juga dlm army. Tp dia power sebab boleh mengekalkan prestasi dia smbil bekeluarga dan bekerja. Dan ingat senang ke nak maintain gitu. Byk pengorbanan beb dan displin masa dan makanan kene ikut.

Larian 10km pada 20 Jun 2020

Salam

Lama aku tak berlari sejauh dan selama ini sejak bulan 2 kot.

Pace untuk 10km ni pun just sekadar tak push sgt sebab just nak tengok capability badan untuk 10km masih ok ke tak.

Jadual aku selalunye mesti 3 atau 4 kali seminggu atau pun dengan tepat 7 kali setiap 2 minggu.

Dalam 7 kali tu akan ada

  • Speed run on track dlm 5km dua kali
  • Easy run dlm 5-7km (samada dalam campus atau mane2) 1-2 kali
  • Long run dalam 10km ke 15km (dalam campus atau mane)
  • Bukit Training (Taman Botanikal) 10km
  • Bukit Training (Taman Botanikal) 5km speed run

So, skg dalam proses mendapatkan balik rentak ni.

HR pun skg masih tak menentu. Masih perlu training yg baik.

Jum Lari – Oppo Reno Festive Run

Salam semua.

Alhamdulillah selesai larian semalam dengan baiknya walaupun kekurangannya ada di pihak aku juga akibat tak banyak berlatih hahahaha.

Ok larian ni berlangsung mulanya di Parking C. So aku park dalam kawasan tu jugak dan kene bayar RM20 beb per entry. Hahahahha. Tapi demi safety dan keselamatan kereta.

So aku sampai dalam area 7.30 malam setelah bertolak dalam jam 6.40 dari Kepong. Aku ikut aje LDP tu sampai la masuk lebuhraya bukit jalil pulak.

Sampai aje aku warming up skit2. Sementara nak tunggu flag off jam 8. Time ni aku rase yakin aje boleh sub 1 hour tp malangnya mungkin aku terpecut awal kot. Patut maintain pace 5:30 min per km ke sebelum pecut di saat2 akhir larian.

First 500m aku lari memang memanjant fly over ke arah technology park. So mmg banyak adegan potong la kot. Aku ok aje dalam 4 km pertama dan malangnya sangkut bila selepas 4 km akibat pancit. Pulak tu menjelma pulak bukit kat km ke 5 gitu dan ditambah pula bertembung dgn pelari fun run 5km.

Memang azab beb bukit + nak elak pelari2 5km dan aku time ni dah start jalan lari aje. Stamina out dah weh.

Tu ko taktahu ada siap jalan gelap lagi. Memang total darkness nampak depan sukar. Pulak tu dgn pelari 5km ade tengah jalan/slow jog aje. Aduh.

So dalam 2 km juga berlari dgn pelari 5km ni. Tang km ke 7 ke atas baru berpisah kejap tp masyaAllah ada laluan berbukit pulakkkk. Km ke 8 dah start turun bukit dan bertembung pulak lagi sekali dgn pelari 5km. Sampai finish line beb.

Tapi last 300-500meter kot bolehlah berlari pace laju skit iaitu sekitar 4:50 ke 5:00 min/km. Dan tamat dgn jayanya.

Kesimpulan: aku rase boleh aje dpt sub 1 hour jika aku start dgn maintain speed 5:45 ke 5:30 ke. Tang bukit buat pace 6. Tang turun bukit pace 5:30. Tang ramai org pace 6. So aku anggap salah aku jugak.

But the run was good and great. Aku push sedaya aku. Alhamdulillah.