Larian itu susahnya adalah maintain

Salam pagi semua.

Nak start buat sesuatu perkara baru tu sebenarnya senang lagi.

Contohnya mcm berlari.

Memang susah if mmg jenis tak bersenam tetiba nak start berjogging. So mmg susah skit melainkan cari geng atau gi tempat jogging yg ramai org jugak berjogging.

Okeh bile ko dah melepasi “start berjogging” ni, maka ko kene lepasi peringkat motivasi.

Ko berjogging tapi motivasi takde so mmg susah. Kene dptkan point nak memotivasi mcm nak target kurang 5kg ke dari 70 kg ke 65 kg ke.

Okeh peringkat seterusnya bila ko dah capai target ko, ini peringkat yg lebih susah.

Ko nak maintain ni part paling susah. Yep. Ko dah capai target and ko dah pun dah takde next motivation. So ini paling susah. Samada ko nak berenti atau maintain berjogging.

Sebab tu part paling susah yg ni. Ko nak maintain. If asyik dpt podium, nak maintain sentiasa podium tu mmg kene berlatih la. If jenis mmg nak maintain 10km sub 1 hour, mmg kene sentiasa jaga prestasi dgn larian 3,4 kali seminggu la.

So. Selamat datang ke dunia larian. Atau apa jua dunia pun. Dimana:

Nak start itu payah.
Nak memotivate dirj tu lagi la.
Nak maintain itu satu persoalan.

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: