Celup Tepung di Pantai Siring

Salam,
Kami sekeluarga datang makan petang di sini pada hari ini 17 Oktober 2020 sektiar jam 3 petang. Kebetulan minggu ni pelawat dari KL, Putrajaya dan Selangor tiada sangat sebab mereka sedang PKPB. Jadi sabtu yang sepatutnya ramai, jadi tak ramai sangat berbanding ramai yang sebelum2nya.

Order seperti di kaunter terlebih dahulu sebelum beratur untuk ambil makanan. Ini bukan macam kat Terengganu di mana kita amik makanan dan bayar. So di sini kita beratur dulu di kaunter order makanan dan kemudian baru beratur nak amik celup tepung.

Tapi jika anda order makanan2 lain seperti Char Kuey Teow, Nasi Goreng dan sebagainya, ianya akan hantar ke meja anda.

So pastikan jika taknak beratur panjang sangat, datang awal sekitar 2.45 hingga jam 3. Itu aku nasihatkan untuk sesi petang.

Bab parking memang korang kena pandai2 cari parking sebab ianya jalan kampung. dia ada parking sendiri tapi tu pun boleh muat beberapa aje kereta sekitar 20 kereta mungkin. Yang lain tepi jalan kampung la.

Makanan dia bagus. Cuma Char Kuey Teow dia RM15 sebab udang besar2. Aku rasa boleh aje depa buat Char Kuey Teow jenis biasa jangan letak udang besar sangat.

Aku dan keluarga order celup tepung set. RM30. Ada tepung, 4 ekor udang besar betul dan 2 ekor ikan. semua sedap dan gorengnya bagus2 tapi udang besar sangat dan kulit keras kalau nak makan dengan kulit2 sekali. So udang tu terpaksa di buang kulit yang disalut tepung tu jugak sebab keras kulit udang tu. Aku rasa patutnya guna udang yang lebih kecil yang kulitnya tak keras sangat dan boleh makan dengan kulit2 sekali yang bersalut tepung tu.

Sos dia limitkan. If nak tambah Rm1 jika nak beli satu bekas kecil.

Akhir kata, ianya pemandangan dia bagus la. Dan sama aje celup tepung ni dengan celup tepung yang lain2.

Kembara Johor 26 – 28 Julai 2019

Salam,

Baru2 ini aku dan famili aku ni datang ke johor untuk menghadiri kenduri kahwin anak salah sorang Professor di UTM yang juga merupakan satu team dalam IEEE AP/MTT/EMC sekitar 2013-2015 kot sebelum tidak lagi dipilih dalam sesi pemilihan dan seterusnya mengundurkan diri (tetapi masih rapat dgn diorang yang dalam IEEE AP/MTT/EMC) ni. Teringat juga kepada kenalan yang banyak mengajar aku EDAS, arwah Dr. Khairul (LINK Click untuk -> website UITM beliau). Banyak jasa beliau kat aku dalam mengajar EDAS. Al-Fatihah untuk beliau. Semoga keluarganya berada dalam keadaan baik2 dan mendapat rahmat Allah hendakNya.

Perjalanan bermula pada jam sekitar 10.30 pagi dan tiba di kedai makan cucur udang legend kitorang masa degree di area pintu belakang UTM (berdekatan kolej 16-17).

So tiba dalam 12.30 dan sempat makan sebelum terus masuk ke dalam UTM untuk menunaikan solat jumaat.

Selesai solat jumaat baru set kan terus ke hotel Oyo Link Inn hotel yang aku dapat murah aje RM164 untuk dua malam. Berbanding harga sebenar RM188 sebilik untuk Superior Suite yang ada katil single dan katil king satu. Tempah melalui agoda la apa lagi.

Setiba dalam bilik hotel kami berehat dulu dan keluar semula dalam jam 6 petang ke kedai tomyam yang kami pernah singgah makan dulu2 Z Tomyam di area Perling. Selesai aje terus kami bergerak ke Danga Bay untuk sesi tangkap gambar, naik train area tempat mainan2 tu dan lain. Sempat jugaklah anak2 mencukai mainan2 yang ada hahahaha.

Kemudian kami balik berehat dan esok paginya memulakan sarapan di bilik dulu dengan apa yang ada. Selesai sarapan kami terus bersiap2 dengan pakaian yang sesuai untuk kenduri tapi ke IKEA TEBRAU dulu.

Sana kami singgah mencuci mata dengan perabot2 dan makan makanan di IKEA. Selesai makan kami terus bergerak ke kenduri Professor Dr Mohd Kamal di Dewan Sri Merbau, KTHO UTM SKUDAI.

Sebaik sahaja selesai makan kami terus bergerak pulang ke hotel untuk berehat.

Sebelah petangnya kami ke Restoran Sayam 2 di Taman Melati yang merupakan cawangan kedua dari Sayam asal di Stulang Johor. Selepas makan kami jenjalan di Paradigm Mall berdekatan dan sempat makan DipnDip sehingga berpinar gak kepala akibat manis sangat. Kami jalan2 dan pulang sekitar jam 9. Berehat di bilik dan aku buat workout skit bagi buang gula.

Esok paginya rancang check out dan sarapan di Taman Universiti.

Perkara Positif Kena Dikembangkan

Penulis Novel?

Script Writer?

Pelukis Komik?

Aku simpan A4 dalam bilik tengah dan semua ni dia amik sendiri, stapler sendiri (dia reti gune stapler) dan lukis sendiri tanpa aku tau pun dia nak buat apa. Dan aku langsung tak suruh, tengok masa dia buat dan yang aku tahu tetibe aje dia nak tunjukkan hasil lukisan dan komik dia.

Dia lukis semua ni dengan menceritakan apa yang berlaku sepanjang peristiwa peristiwa yang menyeronokkan bagi dia.

Ada komik dia lukis perihal hari sukan dia

Ada komik dia lukis kejadian yang berlaku di tadika.

Ada kisah perjalanan balik kampung.

Aku mungkin taktahu apa dia akan jadi pada masa hadapan tetapi untuk hobi yang positif ni aku akan bekalkan sebanyak A4 yang dia nak selagi dia menunjukkan minat.

Jangan sekat minat anak yang positif.

Luangkan duit dan taburkan duit untuk minat mereka yang positif.

Zaman dulu mungkin kita kena belajar belajar dan belajar dapat SPM straight A.

Zaman sekarang dan kehadapan adalah zaman berjaya itu ada pelbagai jenis.

Semua yang positif kita support dan kembangkan.

Rezeki itu Allah yang bagi.

Tak guna anda kaya tapi buat benda yang anda tak minat.

Boleh jadi stressful.