Jelajah Larian – SJMC RUN 2019

Tajuk Larian Kali Ini: Singgah Minum 100+ setiap stesen hahahhaha.

SJMC RUN 10km

Kasut: Reebok Harmony Road

Status: Pertama sekali Alhamdulillah dapat menyempurnakan larian tanpa sakit kaki keterlaluan. Walaupun catatan masa teruk juga sebab track bagus tetapi somehow bila masuk km ke 5 dan keatas mula putus asa. Dan aku SINGGAH semua stesen air minum hahahahha amender la sedangkan sebelum ni takde pun masa berlatih minum. Nak kata penat tak masuk akal juga tetapi somehow kaki terasa berat dan pikir bila la nak abis ni. Banyak berjalan dalam 100-200 meter setiap 1km bila dah masuk km ke-5. Secara amnya berpuas hati kerana ini kali pertama buat 10km setelah seminggu selepas raya dulu (3 minggu lepas), dan kaki baru pulih dari injured. Will do better next time. Entahlah, somehow something wrong dan energy tak bersemangat nak tekan after 5km.

Secara ringkas:

Km 1-3: Follow pace org satu group ni yg buat pace 5:00 tapi last2 depa lak slow skit dan cuba potong dan lari. Singgah minum 100+ masa stesen km 3

Km 4-5: nak gain speed tp somehow stuck with that pace and badan tak react for faster pace (tp HR mmg ok dan kaki ok).

Km 6-8: dah start jalan lari dan setiap stesen berenti minum air hundred 100 wakakakkakakaka. Penuh perut bawak air. Mmg pikir bila la nk tamat ni

Km 9-10: cuba lari setiap 200 meter berjalan. Tu average pace tak betul setiap km wakakakkaka. Pecut skit last2. Minum air lagi kat km ke 9 hahahahhaha. Hujan start renyai.

Future Works: Kene increase mileage per week untuk mantapkan larian 10km. Interval kene buat dan Hill Training kat Botanikal Garden kene alternate buat.

#sjmcrun2019

#sjmc

#dorsettgrandsubang

#utem

#ftmk

LebaRUN

Salam,

Aku tulis ni sebab dalam sejarah team kitorang (SKAIEVENT) berjaya menganjurkan event bersama sama Ranjau Runners dan juga beberapa co sponsored yg lain seperti Yakult, Moma Water dan lain2.

Terima Kasih kepada tulang belakang yg mengerakkan perkara ini lebih awal iaitu staf skaievent iaitu:

Nadirah, Masturah, Yana, Izyan, Amirah, dan Farhah. Mereka ini staf skaievent yg banyak berkorban untuk menjayakan event ini.

Mungkin mereka takkan baca pun entri blog saya ni tapi pelajar2 saya mungkin kerana banyak bab pengajaran saya letak dalam laman web ni. So saya nak ceritakan serba sedikit mana yang saya ingat dekat entri ini.

21 june 2019

Aku pagi tu kene setelkan fail subjek sebab fakulti tengah proses audit. So dalam 4 semester kena disiapkan hardcopynya. Setakat ni dah 4 semester siap dan lagi 4 semester. Data dah ready tinggal nak print aje. So pagi jumaat tu sampai nak tengahhari nak setelkan benda ni.

Setel aje aku terus singgah kejap Botanikal dan tengok diorang dah setup booth dan barang2 dah sampai. Aku amik goodies pack kejap dan tengok2 pastu terus aku amik anak aku pulak.

Petang tu pulak aku sampai area dalam 5:15 ptg. Sampai aje tengok2 skit dan lari pusing 2km dalam tu. Lepas dah pusing cool down kejap. Kaki aku masih sakit sebab buat speedwork semalam (20 june). Kaki aku masih kene kuatkan muscle. So take time la sebulan kot lg atau dlm 5-10 larian speed untuk kuatkan kaki. Nutrien kene cukup.

So, aku pun cooldown kejap dan sambung seround lg pasang signage dgn geng ranjau runners. Diorang mmg happening betul.

Pada malamnya shift aku pulak 9 lebe aku sampai dan lepak smp 12 lebe. Member aku Shah dari 11 lebe smp 2 pagi dia stay. Makanan banyak beb macam jamuan raya. Dan mmg geng ranjau runners ni betul2 gempak dan teamwork diorang padu. Aku dapat lihat akrabnya diorang.

Ok pada paginya aku bawak famili aku dan hujan renyai. Adik aku ada sekali join so dia lari asing. Aku bawak stroller bagai tp last2 kene berteduh bawah khemah. Hujan renyai jugak. So aku berlari dgn member aku Shah pusing satu round. Tak buat lg 2km. Hujan makin lebih dari renyai. So aku pun rest bawah khemah sambil tunggu nak sampai hadiah pemenang trofi 1-5 top five men and woman.

Selepas tu aku balik rumah dan prepare nak balik ke Kl, nak kena amik race kit Milo run next week kat Putrajaya. Satu famili jugak run heheheh harap2 tak hujan ler.

So itulah penceritaan serba sedikit.

Lari ni mudah aje. Just run aje pakai la apa pun. Laju ke slow ke, yg penting go outside. Exercise ni bagus dan lakukan dgn seronok.

Sebab apa aku suka lari laju? Sebab aku bosan if lama2. Lari ni mental kene kuat. If ko laju pun tapi bosan mmg takkan maintain personal best. Silap2 track yg sama ko paling slow.

Tp if semangat ade, track yg susah pun ko laju giler. Tu belum campur bab tidur cukup, bab makan dll.

So, apa lagi. Go outside and run!!!

Raya dan Berlari

Salam semua,

Lama juga tak update blog ni setelah dah dua minggu raya.

Btw, saat artikel ini ditulis masih ada 9 minit untuk aku berbuka puasa enam aku.

Aku selang selikan agar ada hari aku dapat berlari dan ada yang aku puasa.

Puasa ni memudahkan tugas mencari makanan sebab hanya cari makan berbuka waktu petang sahaja. If tak waktu tengahhari pun taktau nak makan mane.

Ok berbalik bab larian, Alhamdulillah performance maybe drop dalam lingkungan sekadar 10-20% sahaja kot. Rasanya dalam sebulan lagi back on track with new performance increase.

InsyaAllah target untuk catatkan banyak lagi catatan 10km bawah 50 minit sebenarnya. Dan untuk 5 km pula nak perbanyakkan lagi catatan bawah 23 minit atau 22 minit 30 saat.

Dan akan perkenalkan mod baru iaitu 15km untuk dapatkan pace bawah 5:15 min/km.

Target adalah supaya HM dapat lingkungan 1 jam 50 minit sahaja.

So target tahun ni mmg sub 2 hour HM.

Untuk 10km adalah mendapatkan sebanyak mungkin sekitar 47 ke 48 minit catatan masa

Untuk 5 km adalah mendapatkan sebanyak mungkin sekitar 21-22 minit sahaja.

Dan untuk 15km adalah mendapatkan sebanyak mungkin sekitar bawah 1 jam 15 minit/20 minit.