Jelajah Larian – Seniman Run 2.0 di Dataran Merdeka

Ok.

Ini first time aku jejak kaki di Dataran Merdeka.

Cantikkan gak kawasan persekitaran ni sebab sepanjang berlari dapat lalu banyak bangunan2 tinggi dan best betul persekitaran KL ni.

Parking mudah rupanya di Dayabumi Complex cuma mahal gile lar rm4 per hour tu. Aku kena rm8. Sebab dua jam.

Maka aku kena pastikan aku lari laju2 yang boleh dan tamatkan awal. If tak lagi mahallah parking

So, larian aku ni first 5km ok aje dengan masa sekitar 23 minit lebih.

Selepas tu masa nak masuk km ke 6 dan 7,8 mulalah aku dah menyerah sebab bukit beb. Bukit!!!!!. So aku rasa dah berjalan hampir 4,5 minit in total dan tamatkan dlm 54 minit untuk 10km.last dua km aku cuba nak lajukan balik tapi sekadar pace 5:21 dan 5:01.

Tapi Alhamdulillah dapat tamatkan dengan baik.

Dengan 3 kali seminggu aje latihan, ini dah amat menakjubkan bagi aku.

Sekarang cuba nak dapatkan bawah 20 min for 5km dan bawah 50 minit for 10km tapi agak sukar sedikit sebab memerlukan tambahan hari iaitu 4,5 hari per week untuk train. Boleh aje dgn 3,4 hari per week tp kena intensif jugak.

Sebab bawah 20 min per km untuk 5 km dan 50 minit untuk 10km memang memerlukan training plan yang betul serta permakanan yang betul.

Aku nak dapatkan 22:15 min total untuk 5km setelah dua tahun lebih.

Dari last aku dapat 25 minit untuk 5km pun setahun lebih.

So ianya memang ikut keupayaan individu itu sendiri. Dan berapa banyak makanan berkhasiat di ambil

[Jelajah Larian 2019-1] Melawati Run 2019

Alhamdulillah. Selesai larian Melawati Run 2019.

Ianya 15km tapi under distance.

Ulasan Pendek – Jalan flat pada awalnya lepas tu berbukit mak datuk tinggi mencanak masa km 10 ke atas. Dan kemudian flat balik tenaga dah abis maka jalan + lari aje masa last 5km.

Ulasan panjang- Bermula dengan agak laju juga (dah habit) dan pada km ke 9 dah mula mendaki maka agak kepenatan dan mula jalan+ lari.

Bila di km ke 12 lagi la mencanak bukit jalan aje.

Lepas tu singgah minum air lama2 dan sambung lari.

Last 1-2 km memang tak larat habis dah dan push jugak ler.

Aku memang target 10km aje so last berlatih aritu 7km aje kat Botanikal Garden Ayer Keroh.

Aku rasa result aku dari 500++ orang aku puluh2 gak kot nombornya. Hahahhaha. Nanti aku share and update.

Kira ok la ni. Kaki pun sakit panjat bukit.

2019-01 (20180106 run) melawati run 2019 result

Jelajah Larian – Penutup Larian 29 Dec 2018 (Melaka Fiesta Run)

Salam,

Inilah penutup event larian aku sempena 2018.

Seperti biasa 10km punya acara tapi sekadar 9.45 km aje distance.

Bolehlah 51 minit untuk 9.45 km tu.

So if 10km rasanya aku boleh dptkan 53-54 minit kot.

First 6km ok aje maintain skit2.

Pastu jalan + lari laju.

Rasanya dekat 1-2 total minit berjalan. Lain lari. Mental takleh tahan dah so kene jalan and lari aje time tu.

Skg ni pun aku sebenarnya bosan dah berlari. Maintain buat 5km aje selang sehari.

10km pun masa event aje.

Tapi insyaAllah akan cuba bersemangat balik menjelang 2019.

Motivasi tu penting.

Dan sememangnya Maintain tu lagi susah dari nak dapatkan sesuatu itu.

Ok di bawah ulasan bab larian.

Nak bagi rating rasanya boleh dapat 2/5 kot

Bab kawalan traffic memang takde kon tepi jalan la tp just polis jaga dan masuk kawasan kedai area Masjid Selat dan pulang ke Menara Taming Sari

Bab baju pun sama warna oren dah betul tp printed satu color aje warna hitam kat baju oren tu. Baju jenis murah aje kualiti.

Bab medal memang tak sama seperti yang diiklankan la. Salut aje besi dgn emas mcm pingat budak sekolah cuma bukan plastik.

Lokasi dah bagus iaitu di Taming Sari