Jum Lari – Oppo Reno Festive Run

Salam semua.

Alhamdulillah selesai larian semalam dengan baiknya walaupun kekurangannya ada di pihak aku juga akibat tak banyak berlatih hahahaha.

Ok larian ni berlangsung mulanya di Parking C. So aku park dalam kawasan tu jugak dan kene bayar RM20 beb per entry. Hahahahha. Tapi demi safety dan keselamatan kereta.

So aku sampai dalam area 7.30 malam setelah bertolak dalam jam 6.40 dari Kepong. Aku ikut aje LDP tu sampai la masuk lebuhraya bukit jalil pulak.

Sampai aje aku warming up skit2. Sementara nak tunggu flag off jam 8. Time ni aku rase yakin aje boleh sub 1 hour tp malangnya mungkin aku terpecut awal kot. Patut maintain pace 5:30 min per km ke sebelum pecut di saat2 akhir larian.

First 500m aku lari memang memanjant fly over ke arah technology park. So mmg banyak adegan potong la kot. Aku ok aje dalam 4 km pertama dan malangnya sangkut bila selepas 4 km akibat pancit. Pulak tu menjelma pulak bukit kat km ke 5 gitu dan ditambah pula bertembung dgn pelari fun run 5km.

Memang azab beb bukit + nak elak pelari2 5km dan aku time ni dah start jalan lari aje. Stamina out dah weh.

Tu ko taktahu ada siap jalan gelap lagi. Memang total darkness nampak depan sukar. Pulak tu dgn pelari 5km ade tengah jalan/slow jog aje. Aduh.

So dalam 2 km juga berlari dgn pelari 5km ni. Tang km ke 7 ke atas baru berpisah kejap tp masyaAllah ada laluan berbukit pulakkkk. Km ke 8 dah start turun bukit dan bertembung pulak lagi sekali dgn pelari 5km. Sampai finish line beb.

Tapi last 300-500meter kot bolehlah berlari pace laju skit iaitu sekitar 4:50 ke 5:00 min/km. Dan tamat dgn jayanya.

Kesimpulan: aku rase boleh aje dpt sub 1 hour jika aku start dgn maintain speed 5:45 ke 5:30 ke. Tang bukit buat pace 6. Tang turun bukit pace 5:30. Tang ramai org pace 6. So aku anggap salah aku jugak.

But the run was good and great. Aku push sedaya aku. Alhamdulillah.

Jelajah Larian – HSN21km (10km)

Salam,

Maaf agak lambat jugak aku nak update untuk larian ini sebab dah seminggu baru nak rasa update.

Untuk HSN21km kali ini boleh dikatakan agak baik juga dan walaupun kaki dah seratus peratus keadaannya tetapi Alhamdulillah agak ok.

Cuma selepas selesai sahaja larian ni, keesokan harinya terus kaki kanan belah paha belakang sakit lagi teruk berbanding sebelum ini selepas KLSCM.

So, terpaksalah berehat sehingga Deepavali nanti sebab memang agak sakit juga kaki ni. Tetapi buat juga workout yang mampu dirumah bagi cepat recover.

Setakat hari ini 19 Oktober 2019, workout amat baik dan recovery process berjalan dengan baik.

InsyaAllah by next week selepas Deepavali akan sambung training balik 5km/10km/15km seminggu.

HSN21km ini boleh dikatakan agak baik juga laluannya cuma kena mendaki fly over lah dan macam biasa time mendaki memang aku jalan. Tak sanggup aku berlari menghadap flyover.

Mental aku memang lemah la time menghadap bukit. So dapatlah timing seperti dalam gambar2 yang aku akan attach nanti.

Sekitar awal 5km memang ok. Lepas tu bila bukit menjelma maka aku jalan aje. Pendek kata total aku berjalan dalam 5 minit lebih mewakili dalam 500meter gitu kot. So lagi 9.5km aje berlari.

Organiser kali ini agak kureng skit. Aku mujur tamatkan awal tapi orang lain yang tamat lambat kesian beratur amik medal. Adeh.

BESRAYA HIGHWAY RUN 2019

Salam semua,

Alhamdulillah dapat menamatkan larian semalam 24 Ogos 2019 walaupun cuaca agak panas dan jalan licin untuk kasut Brook Glycerin aku bertindak.

Sedikit Ulasan berkaitan larian

  1. Berjalan sejauh 1km lebih untuk ke race site, melintas jalan sekitar AEON TAMAN MALURI dan MENARA PGRM. Ikut Jalan Peel.
  2. Setiba di sana tunggu dalam 30 minit untuk bersiap sedia berlari.
  3. Larian dimulakan dgn minda dah set nak pace dalam 5:30. Ya memang itu yang hendak disetkan.
  4. Untuk FIRST 5 Km memang dah ngam dan ok. Peserta terlalu ramai dan dalam masa 5km pertama adalah untuk menjarakkan dari peserta.
  5. Cuaca juga agak panas dan berjerebu sikit. Apa boleh expected dari lebuhraya yang baru ditutup sekitar jam 6 lebih.
  6. Selepas km ke 6 dan 7, kaki sememangnya sangat ok lagi namun bertembung pula dengan geng yang ambil 26 km. Bermaksud bermula episod mental.
  7. Episod mental ini adalah akibat terlihat ramai orang yang 26 km ni banyak berjalan dan kelibat yang 13 km pula sangat kurang. Mula rasa nak slow down (mental think to set ourself to kepenatan dan menyuruh slow down aje sebab takde apa nak kejar)
  8. WATER STATION? Berhenti beb minum dua cawan air Hundred PLUS lak tu. Dah la ada 6 water station semua aku balun termasuk dalam kat km ke 3 awal tapi time tu aku boleh set pace laju lagi.
  9. ENAM WATER STATION beb.
  10. Aku punya pace? Tengok la pace chart aku. Berjalan 200 meter pastu lari 300-400 meter pastu jalan balik. Hahahahaha. Dah dekat 15 minit lebih kot aku jalan aje. Hampehnye mental.
  11. Aku still tak dpt lawan kehendak mental untuk go more than 10km. Sebab aku pikir apa la sebab aku nak lari jauh2. Mental ni tak terdaya nak lawan.
  12. Tapi last km 13 aku lari sampai habis dengan pace bagus skit. Tenaga ada tapi kekuatan mental aku kelaut bila time km ke 7 ke atas.
  13. Timing memang lari tapi aku syukur la dapat selesaikan
  14. Ok sehingga berjumpa lagi lain kali.

PDF RACE RESULT