Rezeki itu satu nikmat

Aku masa aku berlari, mcm2 bab kehidupan aku boleh berfikir. Dalam sejam berlari tu (10km contohnya), aku pikir bab2 kehidupan.

Antaranya bab rezeki dan bab anak.

Aku tahu, ada di fb aku ni ada yg belum kahwin, ada yg dah kahwin tapi anak belum ada rezeki, ada yg mcm aku anak baru satu dua, dan ada yg berlambak dah.

Rezeki ni aku amat percaya Allah bagi tepat pada masanya dan dengan sebabnya.

Mungkin yang belum ada anak tu, Allah bagi rezeki mcm2 boleh gi buat mcm gi berjalan2 dan mcm2 lagi.

Bagi yang ada anak 1,2 tu, Allah turunkan rezeki dapat berhibur dgn anak2 walaupun nak cuti sangat pun sukar sikit sebab anak tengah bersekolah dll.

Ada yg anak berlambak sampai setiap hari berlalu pantas sebab mmg masa nak rehat pun takde sgt. Tapi Allah bagi keceriaan dan kebahagiaan dari segi seronok tengok telatah anak2 dan bila bercuti memang riuh rendah sakan.

Yang tak berkahwin lg pulak, maybe ada mcm2 benda boleh setel mcm jadi youtuber power, bersukan tiap2 hari dan lain2.

Fuh, mcm2 Allah bagi ikut kesesuaian seseorang itu.

Apa tandanya? Tandanya mungkin kita kena bersyukur dan insyaAllah jika kita kehendak sesuatu itu, PERCAYA ALLAH akan bagi punya.

Usahalah lagi sehingga sehabis baik non stop jgn pedulik apa orang kata dan hati kata apa. Lantak pi la. Hang usaha aje jangan putus asa.
Biaq pi dan jalan terus. Usaha untuk capai sambil tu bersyukur dgn rezeki Allah bg setakat ni dan enjoy the life.

Usah tertekan sangat, insyaAllah akan ada sinar satu hari nanti. Jika apa yg diusahakan pun masih belum ada sinar, mungkin kita cuba check balik yg Allah mungkin dah bagi sesuatu yang sangat hebat kat diri kita dah.

Yg penting apa jua berlaku, JALAN TERUS dan teruskan berlari.

Usah toleh belakang melihat kekecewaan dan kesedihan.

Ingat, banyak benda lagi nak buat ni dalam kehidupan ni. Senyum dan keep running!!!

I Love My Family and My Running

Kadang2, ada aje orang yang memandang kita ni dengan sehina-hinanya.

Mereka tunjukkan dengan merendah-rendahkan kita dan matlamat kita.

Selalunya yang berlaku adalah apabila level otai (yang lebih tua) dgn nada yang seolah-olah “aku makan garam lagi awal dari ko”

Dianggapnya yang muda ni seperti “apa ko tahu” dan pelbagai lagi. Langsung dipandang kecik dan macam tak tahu apa.

Aku biasanya if jumpa orang mcm ni aku abaikan aje. Aku pun tak terkesan sgt sebab dalam hidup ni ko tahu tak apa yang mengembirakan aku selain Famili aku?

1) Nikmat Berlari dan Bersukan
2) Berjalan2 sambil makan makanan best2
3) Beraktiviti dengan rakan2 yang sekepala

Banyak aje member2 aku yg 5-10 tahun lebih tua dari aku dan depa ni mmg ngam dgn aku. Seronok bila berborak dan buat aktiviti dgn depa. Terutama team larian aku, mmg sporting habis depa.

Jadi, abaikan aje la cacian dan hinaan orang. Lantak pi apa orang nak kata. Yang penting kita enjoy our life.

Aku tak cadang sgt pun dalam kehidupan aku nak terlalu kejap menjadi academician yang power. Aku just nak jadi normal dan life to the fullest with my family and running.

Running adalah aku punya minat. I put running above all the activities selain dari aktiviti keluarga (family always first).

I love running.

Restart Malaysia Challenge

Pada 17 Ogos Isnin lepas bermulalah episo Restart Malaysia Challenge (RMC) untuk event virtual team running bagi tahun ke 3.

Untuk kali ni aku daftarkan wife aku sekali dalam group Kuatagh Runners

So misi adalah masing2 dptkan minimum 20km dan yg otai2 runners kene pastikan dpt minimum team mileage dalam 2000km bagi mendapatkan bronze award for team Kuatagh.

Plan aku mcm biasa

10km kemudian 15km dan kemudian hujung minggu Half Marathon 21km. So total dalam 46 km. Campur jalan2 skit jadilah 50km per week.

Targetting 200km ke 250km.

Susah beb nak dptkan mileage tinggi2 gini.

Spend masa kena sekali lari 1 jam ke 2 jam lebe atau 3 jam.

So setiap minggu total dalam 6 jam kene berlari untuk dapatkan 50km.

Tapi benda ni hanya for a month. Dari 17 ogos sampai 16 september. Taktahulah akan extendkan ke 30 September ke.