Larian 10KM dalam kampus selepas PKP

24 Jun 2020

Alhamdulillah. Easy and relaxing pace run pagi ni.It feels so good to maintain lg sub 1 hour. InsyaAllah boleh comeback to pace sub 50 minutes soon for 10km.

Larian ini amat bermakna kerana dengan keadaan yang sangat baik, maintaining pace 5:30 dan Alhamdulillah dapat menyempurnakan dengan baik.

Jum Lari – Oppo Reno Festive Run

Salam semua.

Alhamdulillah selesai larian semalam dengan baiknya walaupun kekurangannya ada di pihak aku juga akibat tak banyak berlatih hahahaha.

Ok larian ni berlangsung mulanya di Parking C. So aku park dalam kawasan tu jugak dan kene bayar RM20 beb per entry. Hahahahha. Tapi demi safety dan keselamatan kereta.

So aku sampai dalam area 7.30 malam setelah bertolak dalam jam 6.40 dari Kepong. Aku ikut aje LDP tu sampai la masuk lebuhraya bukit jalil pulak.

Sampai aje aku warming up skit2. Sementara nak tunggu flag off jam 8. Time ni aku rase yakin aje boleh sub 1 hour tp malangnya mungkin aku terpecut awal kot. Patut maintain pace 5:30 min per km ke sebelum pecut di saat2 akhir larian.

First 500m aku lari memang memanjant fly over ke arah technology park. So mmg banyak adegan potong la kot. Aku ok aje dalam 4 km pertama dan malangnya sangkut bila selepas 4 km akibat pancit. Pulak tu menjelma pulak bukit kat km ke 5 gitu dan ditambah pula bertembung dgn pelari fun run 5km.

Memang azab beb bukit + nak elak pelari2 5km dan aku time ni dah start jalan lari aje. Stamina out dah weh.

Tu ko taktahu ada siap jalan gelap lagi. Memang total darkness nampak depan sukar. Pulak tu dgn pelari 5km ade tengah jalan/slow jog aje. Aduh.

So dalam 2 km juga berlari dgn pelari 5km ni. Tang km ke 7 ke atas baru berpisah kejap tp masyaAllah ada laluan berbukit pulakkkk. Km ke 8 dah start turun bukit dan bertembung pulak lagi sekali dgn pelari 5km. Sampai finish line beb.

Tapi last 300-500meter kot bolehlah berlari pace laju skit iaitu sekitar 4:50 ke 5:00 min/km. Dan tamat dgn jayanya.

Kesimpulan: aku rase boleh aje dpt sub 1 hour jika aku start dgn maintain speed 5:45 ke 5:30 ke. Tang bukit buat pace 6. Tang turun bukit pace 5:30. Tang ramai org pace 6. So aku anggap salah aku jugak.

But the run was good and great. Aku push sedaya aku. Alhamdulillah.

KLSCM 2019

42KM

Kasut: Brooks Glicerin 14

Larian: KLSCM 2019

Sebelum tu nak ucap terima kasih amat2 kepada my wife Shera Aj atas supporting me for the run. Juga rakan2 Kuatagh (semuanya di dalam group whatsapp) serta rakan2 di fb ni yg banyak doakan dan bagi semangat!!! Mmg betul2 mental FM ni. Bukan macam 5km/10km nyer larian.

Alhamdulillah dapat menyempurnakan FM FOR THE FIRST TIME!!!

Bab masa memang takleh kata apa aku pasrah aje dapat COT.

FM ini mmg ujian mental dan TANPA TRAINING yg betul bersiap sedia samada buat FM atas 6-7 jam atau DNF. Mileage kena cukup dan mental kena kuat.

Aku telan saltsticks ke gel ke semua tak jalan. Tapi at least bagi aku tenaga cuma kaki takleh nak go dah.

Ok aku cerita by km

Km 1 hingga km 5

– Ramai beb orang aku pun nak kena tengok org if nak potong ke ape. Kesudahannya mmg aku pace 6-7 ajela dan aku cuba simpan tenaga untuk km2 berikutnya. Penuh jalan beb siap hujan renyai lagi. Time ni aku mcm yakin je tamat dalam 5 jam

Km 6 hingga km 10

– Part ni rasa makin ok dan makin melajukan diri. Semangat masih ada kononnya boleh sub 5 hours la konon. Ada makan energy gel. Badan aku mmg cepat hilang tenaga.

Km 11 hingga km 20

– ok part ni awal2 ok solat di km ke 14. Pas solat lari lagi tapi malangnya mental mula mempersoalkan apsal la aku amik FM. Mmg aku target nak naik bas aje malas dah nak teruskan. Aku makin serabut pemikiran sampai km ke 20. Dan aku menyaksikan ada orang kena angkut pakai strecher sebab kena langgar. Ambulan amik. Difahamkan ada kereta hit and run. Dasat arrr.

Km 21 – km 30

– hahahahah ini part dinamakan walk lebe dari run. Separuh aje run kot atau kurang dari separuh run. Memang aku pikir nak tamat aje dalam 6 jam. Aku dah telan saltsticks dan gel. Tapi mental koyak takleh buat apa gak.

Km 31 – km 40

– ini part wakkakakakaka. Jalan itu adalah tujuan utama. Total lari dalam 100meter aje kot per km. Start km ke 35 aku hentam jalan aje. Ya mmg jalan.

Km 41 hingga tamat.

– ini kelakar. Aku jalan jugak dan akhir2 baru ada semamgat nak lari sikit. Gembira beb dapat tamatkan. Giler la FM ni, mmg mental habis.

Kesimpulan: FM ini mengajar aku bahawa benda yg tough dalam hidup akan jadi mudah jika mental kental. Apa juga halangan dan cabaran hadap aje. Jgn lari dari masalah. Selesaikan dan tamatkan apa yang kita mulakan sedaya upaya.

Ok sehingga kita berjumpa lagi Next FM (MUNGKIN la) di KLSCM 2020 ke. Aku nak tumpu 5/10 km aku balik atau 12km. HM pun ada juga nanti.

Minggu ni rehat week. Bagi recover otot2 kaki aku dah jalan macam ape ni.