Rezeki itu satu nikmat

Aku masa aku berlari, mcm2 bab kehidupan aku boleh berfikir. Dalam sejam berlari tu (10km contohnya), aku pikir bab2 kehidupan.

Antaranya bab rezeki dan bab anak.

Aku tahu, ada di fb aku ni ada yg belum kahwin, ada yg dah kahwin tapi anak belum ada rezeki, ada yg mcm aku anak baru satu dua, dan ada yg berlambak dah.

Rezeki ni aku amat percaya Allah bagi tepat pada masanya dan dengan sebabnya.

Mungkin yang belum ada anak tu, Allah bagi rezeki mcm2 boleh gi buat mcm gi berjalan2 dan mcm2 lagi.

Bagi yang ada anak 1,2 tu, Allah turunkan rezeki dapat berhibur dgn anak2 walaupun nak cuti sangat pun sukar sikit sebab anak tengah bersekolah dll.

Ada yg anak berlambak sampai setiap hari berlalu pantas sebab mmg masa nak rehat pun takde sgt. Tapi Allah bagi keceriaan dan kebahagiaan dari segi seronok tengok telatah anak2 dan bila bercuti memang riuh rendah sakan.

Yang tak berkahwin lg pulak, maybe ada mcm2 benda boleh setel mcm jadi youtuber power, bersukan tiap2 hari dan lain2.

Fuh, mcm2 Allah bagi ikut kesesuaian seseorang itu.

Apa tandanya? Tandanya mungkin kita kena bersyukur dan insyaAllah jika kita kehendak sesuatu itu, PERCAYA ALLAH akan bagi punya.

Usahalah lagi sehingga sehabis baik non stop jgn pedulik apa orang kata dan hati kata apa. Lantak pi la. Hang usaha aje jangan putus asa.
Biaq pi dan jalan terus. Usaha untuk capai sambil tu bersyukur dgn rezeki Allah bg setakat ni dan enjoy the life.

Usah tertekan sangat, insyaAllah akan ada sinar satu hari nanti. Jika apa yg diusahakan pun masih belum ada sinar, mungkin kita cuba check balik yg Allah mungkin dah bagi sesuatu yang sangat hebat kat diri kita dah.

Yg penting apa jua berlaku, JALAN TERUS dan teruskan berlari.

Usah toleh belakang melihat kekecewaan dan kesedihan.

Ingat, banyak benda lagi nak buat ni dalam kehidupan ni. Senyum dan keep running!!!

Apa itu Pensyarah? Topik 1 – Pengajaran

Aku sebenarnya dah lama dah tulis bab ni tp formal sikit versinya.

Jadi kali ini aku nak bgtau apa yg sebenar-benarnya bab pensyarah ni. Mengikut pandangan kaca mata aku dan juga pengalaman aku sendiri dan kat univ aku.

1. Bab Pengajaran

Setiap sem, ketua jabatan akan assign subjek. Samada ko dapat 1 atau 2 atau 3 itu tengok la beban macam mana. Mostly dpt 1 subjek aje patutnya. Tp ade univ sampai 3 subjek banyak tu. 1 subjek 3 jam kredit. Selalunya 3 jam kredit bersamaan 2+2. 2 jam kuliah dan 2 jam lab lagi tu equivalent dgn 1 jam kredit. So 1 subjek dah 4 jam. 2 subjek dah 8 jam.

Tu belum masuk jika ada sampai lab kene pecah dua. Kalau 30 org satu kelas tu ok lagi bermaksud 2 jam kuliah + 2 jam lab aje. Iaitu total 4 jam. Tp if 60 org satu kelas maka kene pecah 2 jam kuliah + 2 jam lab + 2 jam lab. Jadilah 6 jam.

So katakan ko mengajar 6 jam aje seminggu. Ko kene spend masa maybe lagi 6 jam seminggu nak update nota dan sebagainya. If tanya aku, aku update masa 1-2 minggu pertama aje dgn content yg baru. Ataupun sehari sebelum kelas aku update skit2.

Macam mana dengan test dan assignment dll untuk subjek tu?

Aku sediakan awal2. masa awal semester bermula aku siap2 sediakan ujian, assignment dan final exam. Mostly masa bulan pertama tu busy penyediaan.

Ok ko takkan busy sgt jika ko

  • Recycle aje soalan lama
  • Assignment bercorak general. Jadi implement aje yg sama. Mcm semua diminta buat game action pada sem lepas. Jadi sem ni ko mintak la game platformer pulak. Senang aje.
  • Nota pun tak perlu update sgt. Ko taruk dalam nota fakta yg teoritical aje. Any benda baru ko just sebut dalam kelas

Jadi ko dah jimat masa dan takde la busy sgt.

Bab penandaan tu mmg leceh skit. Tp ko kene pandai lah tanda tu dengan bijak hehehhee tambah2 bila ada banyak pelajar.

So sebenarnya takde busy sgt pun.

Tinggal nanti ko nak key in aje dalam sistem dan sistem kat univ aku siap2 generate graph. Cuma dia minta ko bundarkan siap2 markah. Any yg mcm 74.5 tu kene bundarkan ke 75 bagi memudahkan cerita. Itu praktisnye.

Disamping tu ade la sikit2 penyeliaan pelajar PSM ke, MASTER ke if ade student atau PHD. Ada juga untuk subjek workshop ke, atau latihan industri. Tp ko just spend 1-2 hours per week atau dua minggu sekali aje jumpa diorang update progress.

Apa kesimpulannya?:

  • Jika ko dah pegang subjek tu lama, mostly dah tak busy sgt sebab senang dan cepat aje ko buat test, assignment dll sebab semua dlm kepala dan questions bank pun dah banyak. Nota update sesikit aje
  • Beban subjek ni menyumbang kepada mata Pengajaran dan Pembelajaran untuk naik pangkat kelak.
  • Semuanya bergantung kepada cara ko handle subjek ni. Kelas boleh aje tangguh atau cancel dan ganti masa lain. Mungkin juga nak guna blended learning mcm online learning dll.

So untuk pengajaran ni kena bersiap sedia dari segi nak jumpa student dan assist diorang. Lain kita dari guru/cikgu di sekolah. Kita mengajar depa some portion of the note and yg lain depa cari sendiri. Itu standard pelajar Univ. tak disuap sepenuhnya. Terus straight to the point. Tak paham cari sendiri, benda2 sejarah dan sebagainya dicari sendiri. Kita ajar the utmost important for that topics aje.

Contohnya “gunakan air sejuk untuk cool down kaki yg dah berlari jauh”. Takkan la pensyarah nak ajar air sejuk dpt dari mane, dll. So the idea will be teach, tp part lain cari sendiri. Tak paham jugak baru tanya.

Restart Malaysia Challenge

Pada 17 Ogos Isnin lepas bermulalah episo Restart Malaysia Challenge (RMC) untuk event virtual team running bagi tahun ke 3.

Untuk kali ni aku daftarkan wife aku sekali dalam group Kuatagh Runners

So misi adalah masing2 dptkan minimum 20km dan yg otai2 runners kene pastikan dpt minimum team mileage dalam 2000km bagi mendapatkan bronze award for team Kuatagh.

Plan aku mcm biasa

10km kemudian 15km dan kemudian hujung minggu Half Marathon 21km. So total dalam 46 km. Campur jalan2 skit jadilah 50km per week.

Targetting 200km ke 250km.

Susah beb nak dptkan mileage tinggi2 gini.

Spend masa kena sekali lari 1 jam ke 2 jam lebe atau 3 jam.

So setiap minggu total dalam 6 jam kene berlari untuk dapatkan 50km.

Tapi benda ni hanya for a month. Dari 17 ogos sampai 16 september. Taktahulah akan extendkan ke 30 September ke.