Nasihat itu Jangan Kecam

Aku boleh terima orang nasihat apa2 pun tapi tanpa kecaman dan perli mcm bagus.

Tapi apabila page yg buat status macam bagus nak nasihat tapi cakap “tak sayang anak ke” buat yang bawak anak ke sana ke sini.

Itu mencabar orang macam aku namanya.

Nak nasihat, nasihat dgn betul.

Ni tambah terus tak sayang anak ke.

Ini ibarat ko nampak ada kat tepi jalan ada orang tengah pukul seseorang terus ko kecam dalam diam “woi apahal pukul2 gitu”.

Sedangkan ko taktahu dia tengah berlakon dan crew kamera dgn standby dari jauh zoom in sebab takut kene langgar if dekat2.

Itulah akibatnya ko main taram.

Jangan main terus hentam dan tuduh seseorang itu adalah itu dan ini berdasarkan apa yang dia tengah buat sekarang.

Macam ko nampak ada orang bakar satay terus ko cakap dia ni suka asap.

Sedangkan dia jenis tak boleh kene asap tp demi menyara hidup dia terpaksa teruskan jual satay/sate.

Sebab tu aku tak suka sangat mereka yang nak nasihat tapi diselitkan kecaman. Nasihat elok2 sudah. Nak kecam, kecam cara berhikmah. Elok begitu aje.

BESRAYA HIGHWAY RUN 2019

Salam semua,

Alhamdulillah dapat menamatkan larian semalam 24 Ogos 2019 walaupun cuaca agak panas dan jalan licin untuk kasut Brook Glycerin aku bertindak.

Sedikit Ulasan berkaitan larian

  1. Berjalan sejauh 1km lebih untuk ke race site, melintas jalan sekitar AEON TAMAN MALURI dan MENARA PGRM. Ikut Jalan Peel.
  2. Setiba di sana tunggu dalam 30 minit untuk bersiap sedia berlari.
  3. Larian dimulakan dgn minda dah set nak pace dalam 5:30. Ya memang itu yang hendak disetkan.
  4. Untuk FIRST 5 Km memang dah ngam dan ok. Peserta terlalu ramai dan dalam masa 5km pertama adalah untuk menjarakkan dari peserta.
  5. Cuaca juga agak panas dan berjerebu sikit. Apa boleh expected dari lebuhraya yang baru ditutup sekitar jam 6 lebih.
  6. Selepas km ke 6 dan 7, kaki sememangnya sangat ok lagi namun bertembung pula dengan geng yang ambil 26 km. Bermaksud bermula episod mental.
  7. Episod mental ini adalah akibat terlihat ramai orang yang 26 km ni banyak berjalan dan kelibat yang 13 km pula sangat kurang. Mula rasa nak slow down (mental think to set ourself to kepenatan dan menyuruh slow down aje sebab takde apa nak kejar)
  8. WATER STATION? Berhenti beb minum dua cawan air Hundred PLUS lak tu. Dah la ada 6 water station semua aku balun termasuk dalam kat km ke 3 awal tapi time tu aku boleh set pace laju lagi.
  9. ENAM WATER STATION beb.
  10. Aku punya pace? Tengok la pace chart aku. Berjalan 200 meter pastu lari 300-400 meter pastu jalan balik. Hahahahaha. Dah dekat 15 minit lebih kot aku jalan aje. Hampehnye mental.
  11. Aku still tak dpt lawan kehendak mental untuk go more than 10km. Sebab aku pikir apa la sebab aku nak lari jauh2. Mental ni tak terdaya nak lawan.
  12. Tapi last km 13 aku lari sampai habis dengan pace bagus skit. Tenaga ada tapi kekuatan mental aku kelaut bila time km ke 7 ke atas.
  13. Timing memang lari tapi aku syukur la dapat selesaikan
  14. Ok sehingga berjumpa lagi lain kali.

PDF RACE RESULT

Jitra

Assalammualaikum

Alhamdulillah aku dah selamat sampai rumah aku. Setelah balik ke Jitra dari Khamis lepas.

Jitra

Aku duduk sini bukan 100% dari kecik.

Tapi majoritinya di sini sehinggalah masuk asrama Tingkatan 4.

Jitra ni dulu kecik.

Ya la if dari zaman mak aku lagi la kelapa sawit aje kot.

Tapi ni nak kira dari zaman aku.

Masa aku gi sekolah dulu2, aku naik gerek ataupun orang panggil dia basikal.

Jam 6.30 pagi dah gerak dah.

Jalan mana sibuk pun.

Semua single lane aje.

Time tu rasa slow aje kot movement.

Mana la ada lagi smartphone

Takdak.

Evolusi smartphone ni bermula seawal zaman facebook kot ataupun zaman 2010 ke atas.

2000 ke atas semuanya memang dah ada phone tapi bukan smart sangat pun.

Berbalik kepada Jitra.

Sekarang macam2 dah ada.

Jalan dah sibuk.

Kereta dah hebat2.

Rumah mahal2 dah.

Makan jangan cakap la hangpa takkan kebuluq kot.

Ada duit ada aja kedai makan.

Balik kampung ni seronok sangat

Lima hari empat malam tu sangat bermakna.

Kampung adalah tempat mendamaikan.

Sebab tu aku target tiga atau empat bulan sekali akan balik kampung.