7 Hari Di Bulan Ramadhan

Salam,

Sudah 7 hari kita menunaikan ibadah puasa di bulan ramadhan ni.

Rasanya macam semakin pantas masa bergerak dan tak lama lagi raya akan tiba.

Selepas itu kehidupan akan bergerak seperti biasa bagi sesetengah orang.

Untuk bulan puasa kali ni aku tak target banyak sangat pun apa pembaharuan yang akan dibuat.

Cuma nak pastikan berat stay antara 56/57 sahaja. Tidak mahu terlalu ringan atau berat. Otot diperlukan untuk memastikan fitness badan terjaga.

Kering sangat badan pun tak bagus. Gemuk pun tak bagus. Yang penting gula dan kolestrol di jaga.

Bulan puasa ni setiap hari just maintain workout core muscle sahaja sekitar 12 minit sehari (setakat hari ini). Mungkin akan diupgrade lagi ke 15 minit atau 18 minit tapi itu bergantung tahap boring aku.

Seperti yang aku cakap dulu2, nak buat sebenarnya susah. Tp bila dah buat yang lagi sangat SUSAH adalah MEMAINTAINKAN workout ni.

Maintain…..itu yg sukar.

Ko boleh lari sepantas kilat tapi nak maintain tiap2 hari buat benda sama itu SUSAH dari nak LARI FIRST TIME.

Otak dah bayang macam2.

Sebab itu aku tabik yang mereka mampu bertahan puluhan tahun berlari. Maintain.

Ada yang dulu lari laju pastu dah stop dah susah nak start balik.

Dan pelbagai lagi.

Ada mungkin mampu bangun solat malam sebulan dua pertama tp nak maintain sepanjang hayat tu perlukan keazaman tinggi…

Sebab tu istiqamah tu lebih penting dari terus mendadak naik.

Biar slow and steady jadi power dari terus nak jadi power tetibe. Last2 rasa bosan dan tinggalkan terus.

So maintain dgn slowly dan istiqamah.

Cuma betullah….payah beb benda ni. Sembang senang tp nak buat tu susah.

Hahahahhaa

So salam Ramadhan semua. Nantikan posting lain pulak lah.

Jelajah Larian – World Cancer Day Fun Run 2019 di Ins Kanser Negara Putrajaya

Salam,

Yes. Seperti tajuk di atas.

Masukkan aku event ni sebagai solidarity kepada mangsa2 kanser dan rakan2 aku yang telah pergi menghadap Allah. Al Fatihah untuk mereka. Semoga Allah lindungi kita semua.

Track: Sekitar Institut Kanser Negara dan Putrajaya.

Kondisi: Cuaca ok. Jalan ok. Agak Mendatar dan juga ada bahagian naik flyover juga serta bersimpang siur juga di beberapa tempat. Berbeza dgn jalan track.

Kasut: Asics Metaride yang sememangnya bagi kaki rasa selesa dan bouncingnya amat bagus. Tapi AWAS kawasan berumput memang licin. Dan dia ada feeling macam melekat dekat jalan sebab gel di bawahnya. Berat ya memang agak berat sedikit. Tapi sokongan kepada kaki amat bagus dan sesuai untuk jarak jauh.

1km pertama – Kene potong sana sini dan menyusup sana sini dan memang aktiviti membuang tenaga.

2-3km – memotong peserta peserta lain dan dari sini terlihat peserta no 1 dan kedudukan adalah dalam top ten gak la.

Km 4-5 – Agak perlahan sedikit sebab aktiviti naik bukit. Tadi turun bukit. Tp berjaya rapatkan jurang dgn barisan di hadapan. Rasanya dalam 5 orang dihadapan. If bermula kat barisan depan masa starting point tadi mungkin boleh pergi top 3. Sebab buang masa dalam 20-30 saat masa starting point jalan dan menyusup.

Tp Alhamdulillah semuanya ok.

Jelajah Larian – ICE WATCH LIGHT UP THE NIGHT RUN at IOI MALL 1 Dec 2018

Salam,

Kali ini kita tengok serba serba aku berlari 10km setelah seminggu tak lari.

Hahahahahha

Tapi boleh tahan jugak

Pace dah ok cuma mcm biasa 5 km terakhir bertembung dengan pelari 5km.

Last2 jalan masa km ke 6 dan km ke 8 selama 1,2 minit.

Penuh orang dan kereta sepanjang nak sampai garis penamat 10km