Daftar nombor bidaan

Salam, aku nak kongsi pengalaman mendaftarkan nombor bidaan. Ianya mungkin tak jelas sebab aku search kat Google pun kenkadang susah nak tahu macam mana caranya.

Ok aku bagi tau step by step yang aku bid nombor UTM

STEP 1:

Aku bida nombor UTM melalui https://bida.utm.my/ dan bukan melalui JPJ E-BID sebab yang jual plat UTM ni adalah UTM, bukannya JPJ. UTM bayar ke JPJ untuk peroleh plat UTM ni dari nombor 1-9999.

Disini korang kenalah ikut arahan nak daftar maklumat peribadi anda dan sebagainya. So, part ni korang isi lah apa yang patut.

Once dah registered, korang carilah nombor korang dan mulakan proses nak taruk nilai bidaan tu. If bernasib baik, dapatlah harga lantai.

STEP 2:

Apa lagi kena lah bayar. if korang bida RM10,000. Bersiap sedia dia nak tolak duit dari akaun anda. Tak cukup maka tak dapatlah bida. So duit kene cukup.

STEP 3:

Tungglah sampai masa bidaan tamat. seminggu ke, sehari ke. sampai tarikh tamat tu berharap la anda masih dapat harga tu. If ada orang cantas, maka anda kene topup bagi cantas balik.

Selalunya orang tunggu last2 minit. So hati2 if nombor tu sangat popular. If tak popular sangat taklah susah nak bid pun.

STEP 4:

Bila anda dah selesai bid, dan berjaya maka anda akan dapat surat anda berjaya.

Anda kena login dalam sistem tu balik dan PRINT DALAM WARNA. Hitam putih depa taknak. Aku dah kene dah. So aku habaq awal2. Print berwarna. Maksud aku kat printer jangan set BLACK and WHITE atau GREY ke. Setnya COLOR.

STEP 5:

OK, apa next step?

Anda ada masa 12 bulan sahaja ye. if tak lesap nombor anda. dan burn la duit. 12 Bulan dari tarikh surat anda dapat kat atas.

ANDA KENA ADA KENDERAAN BARU.

Sebenarnya ada cara untuk pindahkan ke kenderaan lama nombor ni. Tapi anda kena beli kenderaan baru juga. Kenderaan lama kena lalui PUSPAKOM dan dalam masa satu bulan kene uruskan. Baca lebih lanjut disini – https://www.jpj.gov.my/web/main-site/kenderaan1/-/knowledge_base/kenderaan/prosedur-pemindahan-nombor-pendaftaran-kenderaan

So, saya taknak ulas lanjut bab nak pindah ke kenderaan lama sebab saya tak buat. Saya terus beli kenderaan baru dan ada proses seterusnya.

Ok, so anda pergi ke kedai kereta dan lakukan urus niaga beli kereta. Buatlah bayar loan ke cash ke tak kisah dan BERITAHU DEALER yang anda nak pakai nombor plat anda.

Disini ada dua cara:
1) Suruh runner dealer tu yang buatkan. Tapi anda kena bayar sewa dokumen kenderaan tu sebab dokumen kenderaan (macam surat beranak kereta tu) ke JPJ. So aku kena dalam RM410 (nilai sebenar RM440 so dealer tu topup skit). tapi jangan risau boleh claim balik.

2) Atau korang aje buat sendiri dan bayar sewa dokumen kenderaan tu dan hanya boleh pergi ke JPJ yang tercatat dalam surat tu sahaja. Tak boleh mana2 JPJ ye. Pastikan ikut apa yang tercatat pada surat bidaan tu.

Apa yang kena bawa?

  1. Cetakan E-mel Surat Keputusan Berjaya Bidaan.
  2. Salinan Kad Pengenalan/Salinan Identiti Pengenalan Syarikat
  3. Dokumen kenderaan tu

STEP 6:

Maka selepas anda daftar di JPJ, maka bolehlah tempah nombor plat anda dan lekatkan di kereta anda. Itu sahaja!!! Mudah jika kenderaan baru.

Kembara Johor 26 – 28 Julai 2019

Salam,

Baru2 ini aku dan famili aku ni datang ke johor untuk menghadiri kenduri kahwin anak salah sorang Professor di UTM yang juga merupakan satu team dalam IEEE AP/MTT/EMC sekitar 2013-2015 kot sebelum tidak lagi dipilih dalam sesi pemilihan dan seterusnya mengundurkan diri (tetapi masih rapat dgn diorang yang dalam IEEE AP/MTT/EMC) ni. Teringat juga kepada kenalan yang banyak mengajar aku EDAS, arwah Dr. Khairul (LINK Click untuk -> website UITM beliau). Banyak jasa beliau kat aku dalam mengajar EDAS. Al-Fatihah untuk beliau. Semoga keluarganya berada dalam keadaan baik2 dan mendapat rahmat Allah hendakNya.

Perjalanan bermula pada jam sekitar 10.30 pagi dan tiba di kedai makan cucur udang legend kitorang masa degree di area pintu belakang UTM (berdekatan kolej 16-17).

So tiba dalam 12.30 dan sempat makan sebelum terus masuk ke dalam UTM untuk menunaikan solat jumaat.

Selesai solat jumaat baru set kan terus ke hotel Oyo Link Inn hotel yang aku dapat murah aje RM164 untuk dua malam. Berbanding harga sebenar RM188 sebilik untuk Superior Suite yang ada katil single dan katil king satu. Tempah melalui agoda la apa lagi.

Setiba dalam bilik hotel kami berehat dulu dan keluar semula dalam jam 6 petang ke kedai tomyam yang kami pernah singgah makan dulu2 Z Tomyam di area Perling. Selesai aje terus kami bergerak ke Danga Bay untuk sesi tangkap gambar, naik train area tempat mainan2 tu dan lain. Sempat jugaklah anak2 mencukai mainan2 yang ada hahahaha.

Kemudian kami balik berehat dan esok paginya memulakan sarapan di bilik dulu dengan apa yang ada. Selesai sarapan kami terus bersiap2 dengan pakaian yang sesuai untuk kenduri tapi ke IKEA TEBRAU dulu.

Sana kami singgah mencuci mata dengan perabot2 dan makan makanan di IKEA. Selesai makan kami terus bergerak ke kenduri Professor Dr Mohd Kamal di Dewan Sri Merbau, KTHO UTM SKUDAI.

Sebaik sahaja selesai makan kami terus bergerak pulang ke hotel untuk berehat.

Sebelah petangnya kami ke Restoran Sayam 2 di Taman Melati yang merupakan cawangan kedua dari Sayam asal di Stulang Johor. Selepas makan kami jenjalan di Paradigm Mall berdekatan dan sempat makan DipnDip sehingga berpinar gak kepala akibat manis sangat. Kami jalan2 dan pulang sekitar jam 9. Berehat di bilik dan aku buat workout skit bagi buang gula.

Esok paginya rancang check out dan sarapan di Taman Universiti.