Master and PhD Part 6

Masa aku amik Master dulu. Aku mostly datang ke UTM sekitar sebelum subuh lagi. Dan pulang ikut masa yang sesuai. Jam sekitar 5.30 pagi aku dah keluar ke UTM Skudai masa tu dan solat kat dalam tu. Lepas settle solat Subuh aku terus ke lab. Tp aku bgtau takla kerap sebab kenkadang pas subuh gak aku dtg tp memang mostly aku dtg 90% nya adalah waktu gelap lagi aku datang ke lab.

Sampai lab aku setelkan urusan dokumentasi ke apa ke yg diperlukan dulu. Mostly penulisan aku buat time mcm ni sebab idea overflow dan sunyi aje time tu. Benda ni berlarutan sehingga jam 9 lagi mcm tu baru penduduk lab pun datang.

Development pulak bermula sekitar jam 10 mcm tu sampai lunch hour. Lunch hour aku gi makan kat Taman Univ mostly dgn member2 lab. Mostly dgn member aku Adi (aku takde IG atau FB dia taktau dia apa cerita skg). So lepas makan balik ke lab smbg buat keje.

Aku nk bgtau masa lab bukanlah aku focus buat keje/research aje. Ada aje aku download Naruto ke dan sebagainya termasuk filem movie guna rapidshare atau megauplod time tu. Termasuk jugak software2 crack. Time th jahil lagi atau pun duit takde nak gi beli software original. So gunalah yg crack version. Tp skg Alhamdulillah dah guna original version software2 aku dalam PC termasuk game2.

Time master ni jugaklah berlarutan smplah nak apply and dpt keje aku kumpul duit. Walaupun sikit iaitu RM1500 aje sebulan tp berbaloi. Cuma korang bayangkan, RM1500 zaman 2008-2009 tu beb. Skg pun masih maintain RM1500 tu bagi yg amik master by research. Mungkin dah dinaikkan sikit ke RM1800 kot skg. Beza skit je dulu n skg. Tapi takpe yg penting master kena disiapkan.

Masa amik master 2008 onward ni byk dah member2 yg mula bekerja syarikat hebat2 termasuk Sime Darby ke, Intel ke dan sebagainya. Tatkala aku masih with belajar lagi kat univ. Itu rezeki masing2. Aku mmg minat nak belajar aje byk. Focus dekat research. Cuma skg agak limited time dgn bab2 administration. So next year lepas abis administration post aku focus research balik. Hahahahah.

So itulah serba sikit kehidupan ringkas aku semasa master. PhD amik time dah kawen so itu lain pengalaman.

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: