Buat Latihan

Buku.

Tahukah anda. Aku sendiri memang susah dan malas baca buku.

Aku membesar dengan keadaan buat latihan.

Tak payah baca. Terus buat latihan.

Contohnya di universiti.

Aku masuk kuliah dengar dan memang jarang atau tak salin apa pun. Dengar aje. Dan kenkadang tertidur bila tepu dan memang mengantuk sebab main game sangat malamnya sampai ke awal pagi. Ini aku jujur bagitau. Biar student2 aku kat FB ni pun tau.

Tapi apa aku buat?

Aku buat latihan terus. Taktau BARU aku rujuk buku rujukan. Zaman aku belajar YOUTUBE takde lagi. Dalam 2005/2006 gitu kot baru ada tp tak tahu lagi (Youtube muncul online pada 2005).

Aku buat ulang dan ulang. Aku bukan style nak kena baca dulu. Bosan. Buat dulu, if tak reti baru tengok balik.

Dan

Itulah antara sebab aku memang paling tak minat sangat subjek kena hafal semata-mata macam Sejarah, Geografi dan sewaktu dengannya PADA ZAMAN tu.

Tengok video kat Youtube sekarang baru seronok bab2 sejarah, geografi dll. Tapi if belajar dalam kelas gitu aje mmg aku ingat lagj memang aku payah la. Boleh tertidoq aku.

Okeh jum sahur.

STATUS PERINGATAN MCO sempena COVID19

[Artikel di bawah ini dicopy dari status rakan aku]

Nak simpan kat FB jugak la.. kenangan & sejarah yg takkan dilupakan.. Utk aku & anak cucu baca di tahun² hadapan jika masih dipanjangkan umur 😢😢

Takkan sesekali aku lupa, setahun sekali FB akan remind.. In Shaa Allah.

18 MAC – 31 MAC 2020 fasa 1
01 APR – 14 APR 2020 fasa 2
15 APR – 28 APR 2020 fasa 3
29 APR – 12 MEI 2020 fasa 4

Perintah Kawalan Pergerakan seluruh 🇲🇾

📍 harga minyak jatuh sehingga RM1.25/liter

📍Semua pejabat di seluruh Malaysia diarah tutup sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan kerja – kerja dilaksanakan sepenuhnya dari rumah.

📍Semua sekolah dan pendidikan dilaksanakan di atas talian.

📍Penjarakkan sosial sentiasa diutamakan

📍Pita pelekat dilekatkan di atas lantai – lantai kedai untuk menentukan jarak selamat 1 meter di antara pelanggan

📍 Restoran dan kedai – kedai makan ditutup, hanya dibenarkan bungkus sahaja.

📍Hanya beberapa orang sahaja dibenarkan berada di dalam kedai.

📍Kedai bukan keperluan asas dan perniagaan tidak berkaitan pembekalan makanan diarah tutup.

📍Keseluruhan acara dan musim sukan di seluruh dunia dibatalkan serta merta

📍 Konsert, perlancongan, festival, acara hiburan dibatalkan.

📍Majlis perkahwinan dan pelbagai sambutan majlis bersama keluarga dibatalkan.

📍Tiada lagi jemaah di masjid, dan rumah – rumah ibadat ditutup.

📍Tidak dibenarkan perkumpulan 50 orang atau lebih, kemudian diubah kepada 20 org atau lebih, hanya dibenarkan 10 orang atau kurang dari itu dibenarkan.

📍Taman permainan kanak – kanak ditutup.

📍Kekurangan stok penutup muka, gaun,
dan sarung tangan untuk kegunaan pekerja barisan hadapan.

📍Kekurangan alat bantuan pernafasan
bagi pesakit kritikal.

📍Berlakunya pembelian panik sehingga kekurangan alat pembasmian, tiada sabun cuci tangan, tiada cecair pembersih tangan

📍Rak – rak di kedai menjadi kosong.

📍Kilang – kilang pembuatan, kilang penyulingan dan perniagaan lain telah menukar perkhidmatan mereka dengan membantu menyediakan visors, penutup muka, cecair pencuci tangan dan PPE.

📍Kerajaan telah melaksanakan sekatan jalan di setiap kawasan dan tertutup kepada pergerakan yang tidak penting.

📍Tiket kapal terbang murah, namun kita tidak boleh keluar melancong.

📍Sidang media dari Kementerian Kesihatan di keudarakan setiap hari.

📍Kemaskini kes baru, yang telah sembuh dan pesakit yang meninggal dunia dilakukan setiap hari.

📍 Jalan raya menjadi kosong tanpa kelibat manusia.

📍Ramai orang memakai penutup muka dan sarung tangan apabila keluar.

📍 Pekerja perkhidmatan penting menjadi takut untuk keluar rumah.

📍Pekerja kesihatan pula, menjadi takut untuk pulang ke rumah dan berjumpa keluarga.

📍 “Mendatarkan lengkung graf” itulah yang sering dikatakan, bersama dengan kata-kata ” Kita lakukan ini bersama” dan “Kita harus menang”

Ini adalah Novel Coronavirus ( Covid-19) suatu penyakit pandemik, yang diwartakan pada 18 mac 2020 😭😭😭😭

Kenapa saya copy paste status ini?

Kerana, satu hari nanti, status ini akan muncul di paparan ingatan FB saya, dan ia memberikan peringatan kepada saya, supaya menghargai nyawa ini dan orang – orang yang kita sayang.
🤗🤗🤗

Nikmat mana lagi yang telah kita dustai?
Bersyukurlah. Dan sentiasa berterima kasih
Lakukan kebaikan antara satu sama lain – sayangi antara satu sama lain – dan sentiasa menyokong antara satu sama lain

Kita semua adalah satu ! ❤️🇲🇾❤️🇲🇾❤️

29 April 2020. Fasa ke 4 bermula.

copyNpaste

forMyReference

stayathome

dudukrumah

covid19

Bertindak Mesti Lebih

Aku bukan tak setuju MCO dilanjutkan.

Bahkan amat bersetuju MCO diextendkan sehingga raya atau lepas raya jika boleh.

TAPI

Bila terkenang ada yg dicutikan tanpa gaji, ada yang tak dapat berniaga seperti sediakala dan lain2 lagi. Sebak pulak aku pun rasa walaupun aku ni bukan jenis mcm tu sgt selaku seorang gamer atau yg berteknologi.

Depa ada yg dpt bantuan aku tau. Tp ada yg kene jugak tetap bayaq sewa dan sebagainya. Ada aje yg sewa tetap jalan sebab penyewa tak bg ruang untuk berbincang.

Depa pun makan minum dan suasana dalam rumah kosong yg amat. Apa boleh dibuat pun. Kita mmg la mcm2 ada kat rumah.

Dan

Cuba hangpa melawat orang sakit. Berpuluh orang duk ckp sabaq na, sabaq na. Percaya la cakap aku, yg tengah baring kat katil wad tu pun malas dengar hang ckp sabaq sabaq sabaq sebab hang bagi nasihat tp hang takleh buat apa2 pun.

Sama macam MCO ni, hang suruh depa sabaq ke, cakap demi menghapuskan virus ke dll depa nak dengaq lagu mana. Kita boleh la cakap kata itu ini kata sabaq, tunggu la bg virus redha dll. Rumah penuh mcm2 boleh la kot kita kata gitu.

Jadi apa kita boleh buat?

Rajinkan la kot cari jalan bantu orang. Tak kisah mcm mana pun. Cari kat area taman kita menggunakan saluran menderma atau food bank ke.

Tanya group whatsapp taman ke sapa yg terputus makanan dan ada masalah apa2 ke. Derma mainan kat anak2 depa ke dll.

Jangan duk diam aje. Maksud aku bukan keluar ke jalanan beramai2 cari org nak bg derma tp ikut saluran sapa yg handle bab bantu kat kawasan hang. Tak usah gi luaq. Cari kwasan sendiri dulu. Derma atau cari yg menjalankan usaha food bank atau apa2.

Tu je yg aku nak cakap kat diri aku sendiri sebab aku pun leka. Aku Alhamdulillah lah ada mcm2 tapi org lain lagu mana.

InsyaAllah jum bantu secara bertindak dan bukannya style duk ckp “sabaq na sabaq na”. Act must be louder than speak”.