5k dan 10k

Salam,

Ramai yang tanya aku. Sebab apa aku asyik run dua jenis ni aje. Sebab singkat sangat. Satu dalam setengah jam dan satu lagi dalam sejam aje.

Jawapannye mudah aje. Aku tak suka sangat lari lama2. Aku ada juga ambil Half Marathon dan ada juga FM kelak (masa SCKLM). Tapi sekadar nak rasa aje.

Bagi aku cukup aje 30 minit ke 1 jam bersukan ni. Lama2 aku bosan sebab memang aku ada benda lain lagi nak buat.

Aku ada main game, ada keje, ada famili, ada nak gi jenjalan dan lain2 lagi hobi aku. Semua aku suka dan memasak pun aku suka jugak.

Jadi, aku hanya fokus BUAT MASA ini 5k dan 10k. Majoritinya 5k aje dan 10k ni untuk masuk competitive run.

Seronoknya 5k ni adalah:

  • Cepat Habis
  • Full Speed punya run. Just blast aje sampai finish line 5k.
  • Seronok tekan pace 3 dan 4
  • Memang uji daya tahan jantung dan kaki untuk laju

Untuk 10k pula lebih kurang sama tapi tekan pace 4 dan 5 la. Nak tekan pace 3 dan 4 belum lagi.

Latihannya untuk 5k dan 10k ni lain dari HM dan FM.

Ko takleh gune latihan 5k dna 10k untuk HM dan FM.

Bahkan untuk berlatih 10k juga lain dari 5k.

Interval untuk 5k adalah 200m x 12 atau 400m x 8 (bagi diri aku la)

Interval untuk 10k adalah 400m x 12 atau 800m x 8 (bagi diri aku la)

So, memang kegemaran aku adalah 5k dan 10k. Cepat habis. 30 minit aje for 5k dan 60 minit for 10k.

Ucapan dan Larian Penutup 2018

Salam semua,

Alhamdulillah kita diberi kesempatan oleh Allah untuk berada dalam tahun 2018 ini dengan penuh pengisian.

Ada duka dan ada suka. Semuanya ujian Allah untuk kehidupan. Kelak kita bawak semua itu ke alam akhirat.

Segala yang diusahakan adalah untuk bekalan akhirat.

Tahun 2018 membawa banyak erti buat diri aku.

Inilah tahun penuh cabaran dan juga kegembiraan.

Masuk ke 2019 membawa maksud semakin kita ke usia tua.

Dan semakin meningkat usia setiap anggota badan kita dan sistem badan kita.

Sejak 2016, prestasi larian aku Alhamdulillah memberangsangkan.

Namun untuk ke fasa seterusnya memerlukan latihan yang seperti atlit.

Ianya satu perkara mustahil tp boleh dilaksanakan dengan usaha lebih.

Pada sampai satu tahap, kita perlu hanya maintain dan kekalkan pencapaian.

Ini kerana ada kepentingan lain yang perlu diutamakan.

Aku berlari bukan sebab nak jadi atlit. Tetapi membuang segala perkara yang menjejaskan kesihatan.

Cukup sekadar 30 minit ke 1 jam larian.

Sebab itu acara 5km dan 10km menjadi rebutan buat aku sebab ianya singkat berbanding 21km dan 42km.

Berlatih untuk 42km dan 21km adalah berlainan. Perlu LSD, dan mcm2 lagi. Komitment untuk weekly total kilometer mencecah 40 km ke 80 km PALING KURANG.

Sebab tu aku maintain 5km dan 10km. Senang dan sekejap aje. Tak perlu track yang besar2.

Dan lari ni sebenarnya bosan. Anda buang masa anda untuk lari aje. Faedah dari segi kesihatan dan mental aje.

Kecuali jika anda target podium maka latihan makin berganda. Majoriti yg tahap tinggi atlit biasanya sekitar 17 minit ke 20 minit untuk 5km.

Anda akan tahu yang anda yang selalu berlatih 5km takkan dapat menyaingi mereka yg selalu berlatih 10km.

Yang berlatih 10km belum tentu boleh fight yg 21km.

Each of this run ada orangnya. So target mana satu favourite anda. Tak salah pilih 5km, dan 10km.

Dah memang itu majoritinya orang buat sebab sekejap aje. 30 minit ke 1 jam. Atau paling lama 1 jam 30 minit atau 2 jam untuk 10km.

Tahun 2018 merupakan satu pencapaian yang Alhamdulillah bagus buat diriku.

InsyaAllah target for below 20 minutes untuk 5km. Itu the final target sebab lebih lagi kene usaha berganda.

For 10km, insyaAllah target for below 48 minutes. Sekarang tengah nak capai below 50 minutes dahulu.

Larian Am – 5km (11 Dec 2018)

Alhamdulillah

Syukur ke hadrat Allah kerana dapat sekali lagi berlari dengan baik pada petang semalam

Adapun hasrat ini adalah untuk mengajak mereka mengetahui bahawa setiap usaha itu jika dilakukan dengan penuh dedikasi, istiqamah, tidak berputus asa serta betul2 target, insyaAllah akan perolehnya

Aku berpeluang mencatatkan on average below 4:30 min per km untuk 5 km. Walaupun ianya track padang tetapi secara tidak langsung ianya satu perasaan untuk mengetahui kelajuan tersebut dan mengawal kelajuan tersebut.

Untuk laju, kita harus laju. Tidak boleh sekadar berkata-kata atau berlatih siang malam tanpa mencuba kelajuan baru.

Untuk membawa 180km/h kereta, anda harus tekan minyak ke 180 km/h. TIdak berguna berlatih siang malam cara dan teknik tekan minyak tanpa benar2 menekan pedal minyak ke 180 km/h.

Sama seperti kehidupan, anda harus mencuba dan masuk ke ruangan tidak selesa tersebut sebelum merasai perasaan selesa setelah mencubanya.