Ucapan dan Larian Penutup 2018

Salam semua,

Alhamdulillah kita diberi kesempatan oleh Allah untuk berada dalam tahun 2018 ini dengan penuh pengisian.

Ada duka dan ada suka. Semuanya ujian Allah untuk kehidupan. Kelak kita bawak semua itu ke alam akhirat.

Segala yang diusahakan adalah untuk bekalan akhirat.

Tahun 2018 membawa banyak erti buat diri aku.

Inilah tahun penuh cabaran dan juga kegembiraan.

Masuk ke 2019 membawa maksud semakin kita ke usia tua.

Dan semakin meningkat usia setiap anggota badan kita dan sistem badan kita.

Sejak 2016, prestasi larian aku Alhamdulillah memberangsangkan.

Namun untuk ke fasa seterusnya memerlukan latihan yang seperti atlit.

Ianya satu perkara mustahil tp boleh dilaksanakan dengan usaha lebih.

Pada sampai satu tahap, kita perlu hanya maintain dan kekalkan pencapaian.

Ini kerana ada kepentingan lain yang perlu diutamakan.

Aku berlari bukan sebab nak jadi atlit. Tetapi membuang segala perkara yang menjejaskan kesihatan.

Cukup sekadar 30 minit ke 1 jam larian.

Sebab itu acara 5km dan 10km menjadi rebutan buat aku sebab ianya singkat berbanding 21km dan 42km.

Berlatih untuk 42km dan 21km adalah berlainan. Perlu LSD, dan mcm2 lagi. Komitment untuk weekly total kilometer mencecah 40 km ke 80 km PALING KURANG.

Sebab tu aku maintain 5km dan 10km. Senang dan sekejap aje. Tak perlu track yang besar2.

Dan lari ni sebenarnya bosan. Anda buang masa anda untuk lari aje. Faedah dari segi kesihatan dan mental aje.

Kecuali jika anda target podium maka latihan makin berganda. Majoriti yg tahap tinggi atlit biasanya sekitar 17 minit ke 20 minit untuk 5km.

Anda akan tahu yang anda yang selalu berlatih 5km takkan dapat menyaingi mereka yg selalu berlatih 10km.

Yang berlatih 10km belum tentu boleh fight yg 21km.

Each of this run ada orangnya. So target mana satu favourite anda. Tak salah pilih 5km, dan 10km.

Dah memang itu majoritinya orang buat sebab sekejap aje. 30 minit ke 1 jam. Atau paling lama 1 jam 30 minit atau 2 jam untuk 10km.

Tahun 2018 merupakan satu pencapaian yang Alhamdulillah bagus buat diriku.

InsyaAllah target for below 20 minutes untuk 5km. Itu the final target sebab lebih lagi kene usaha berganda.

For 10km, insyaAllah target for below 48 minutes. Sekarang tengah nak capai below 50 minutes dahulu.

Larian Am – 5km (11 Dec 2018)

Alhamdulillah

Syukur ke hadrat Allah kerana dapat sekali lagi berlari dengan baik pada petang semalam

Adapun hasrat ini adalah untuk mengajak mereka mengetahui bahawa setiap usaha itu jika dilakukan dengan penuh dedikasi, istiqamah, tidak berputus asa serta betul2 target, insyaAllah akan perolehnya

Aku berpeluang mencatatkan on average below 4:30 min per km untuk 5 km. Walaupun ianya track padang tetapi secara tidak langsung ianya satu perasaan untuk mengetahui kelajuan tersebut dan mengawal kelajuan tersebut.

Untuk laju, kita harus laju. Tidak boleh sekadar berkata-kata atau berlatih siang malam tanpa mencuba kelajuan baru.

Untuk membawa 180km/h kereta, anda harus tekan minyak ke 180 km/h. TIdak berguna berlatih siang malam cara dan teknik tekan minyak tanpa benar2 menekan pedal minyak ke 180 km/h.

Sama seperti kehidupan, anda harus mencuba dan masuk ke ruangan tidak selesa tersebut sebelum merasai perasaan selesa setelah mencubanya.

Jelajah Larian – Environmental Run UTeM 2018

Salam,

Yeah, berjaya saya tamatkan larian pada kedudukan ke 9/10 (tak pasti) dari sekitar 100+ participants.

Mendahului seawal 1 km pertama dan dipintas setelah gagal maintain pace (pancit weh bukit berlambak bagi org 33 tahun mcm aku dan bukan Kenya), so banyak student based punya participants yg potong.

Masa km ke 2 dan ke 3 mostly melalui fakulti FTMK. Dari roundabout naik ke pintu gerbang UTEM kemudian patah balik melalui FTMK.

Kemudian terus dan melalui jalan ke kompleks sukan dan ke kiri naik sedikit jalan berbukit. Time ni ada 2,3 org dah start potong aku walaupun aku dah maintain pace 5.

Kemudian aku rasa kedudukan aku no 9 kot time tu sebab dari nombor 6, jadi nombor 9 atau 10 kot. Tak pasti time ni.

Kedudukan maintain sampailah aku rasa dan bosan dan badan mula tak sihat. Sebab ada batuk and selsema. Terpaksa teruskan dgn pace gini.

Kene faham pace 5 ni nak maintain sukar sedikit. Belum lagi pace 3 atau 4 mcm pelari professional.

Ada part lagi 1km nak tamat kene naik bukit dan naik tangga hahahahaha. So mmg aku jalan ajela kat tangga tu. Penat beb mcm trails. Aku buang masa 1 minit nak jalan kat tangga tu.

Pastu aku tengok nombor 8 ke 9 ntah depan aku. Berjaya juga rapat kan diri tp tak dpt potong sebab memasing dah melajukan diri.

So aku tamatkan taktau nombor 9 atau 10.

Hahahahha

Event menarik dan Alhamdulillah berjalan lancar.

Walaupun kurang sihat akibat batuk, selsema dan sedikit demam. Namun kaki yang sihat digagahi juga. Sebab kaki sihat lah aku berlari walaupun bab dada batuk and hidung selsema menganggu sedikit.

Yang pentingnya kaki ok dan selesa walaupun selepas berlari. Cuma tahniah kepada yang menang sebab memang hebat2 yang depan2 ni.

Teringat motto seorang pelari ni,

“Jika anda tidak mampu menang, sedaya upaya push orang depan catatkan rekod baru PB”

Bermaksud kita jangan bagi orang depan kita selesa. Push sampai mereka tetap maintain dan teruskan pace.

Ok jum aku belanja gambar