Norma Baharu

Aku ada melawat sebuah website ni.

https://www.raps.org/news-and-articles/news-articles/2020/3/covid-19-vaccine-tracker

Covid 19 Vaccine – Bertabahlah sehingga end of 2021 dgn norma baharu ni kot.

1) Kebanyakan proses experimen vaksin Covid-19 dah fasa human trial

2) Mostly perlukan 12-18 bulan dari mid 2020. So basically mid 2021 ke end 2021 ATAU early 2022 baru setel dgn lengkap vaccine ni.

3) Norma baharu kehidupan kita ni might be until 2021 kot if vaccine tu keluar mid 2021 or end 2021.

Jadi kita kenalah bertabah dengan norma baharu ni 2020-2021.

Online teaching might be the key until 2021.

Selagi vaccine masih dalam proses, selagi itu memerlukan norma baharu dipatuhi.

Selagi boleh online, kita memang perlukan online.

Ketenangan itu berbeza setiap individu

Aku pensyarah dekat sebuah universiti tempatan.

Pensyarah ni masa masuk ofisnya amat flexible. Tak kisah masa. Dtg jam 10. Dtg tengahari. Balik jam 2, balik jam 9 malam.

Tak kisah

Buat kerja kat rumah, buat kerja kat cafe, buat kerja kat kat mane jua. Tak kisah.

Datang meeting ke apa ikut yg ditetapkan. If takde apa2 aku balik aje awal. If ada apa2 aku balik awal jugak.

Aku enjoy kerja aku. Tak kisah sangat bab pangkat dan jawatan. Aku tak kejar apa2.

Aku enjoy kehidupan aku.

Aku berlari. Dan hampir selang sehari pos bab larian. Sebagai diari untuk diri aku. Lantak korang nak like ke tak. Yg like, aku ucap thanks.

Aku pun main game. Tengah tunggu cyberpunk ni. November baru keluar.

Lupa aku pun pegang jawatan ketua jabatan kat fakulti aku.

Tapi still maintain gaya kerja aku.

Aku memang tak boleh duduk ofis lama2. Memang aku tak boleh. Aku buat kerja korang tengok skg jam berapa aku tulis posting ni. 4.05 pagi. Kenkadang 2,3 pagi.

Takde istilah tua dalam diri aku kata takleh bangun jam 2,3 pagi. Asyik sgt mengaku tua buat apa.

Jadi mmg aku gi ofis jumpa member2 discussion kejap, hantar form yg perlukan fizikal interaction mcm sign, dan meeting aje.

TAPI aku harap sgt jgn ada orang lain yg macam aku. Jenuh if semua macam aku. Jadi sebab tu dunia ni penuh pelbagai ragam orang. Hormati cara kerja mereka begitu.

Seriously aku mmg buat kerja waktu2 gini.

Senyap, tenang, minda segar bugar, dan siap boleh solat tahajud sekali.

Ok dah, nak smbg buat kerja. Waktu pagi pas jam 8 sampai petang khas untuk jumpa orang aje if ada keperluan jumpa. Kerja mmg tak jalan sgt untuk diri aku. Aku buat kerja time sunyi dan tenang.

Itu cara hidup aku.

Larian 10km pada 20 Jun 2020

Salam

Lama aku tak berlari sejauh dan selama ini sejak bulan 2 kot.

Pace untuk 10km ni pun just sekadar tak push sgt sebab just nak tengok capability badan untuk 10km masih ok ke tak.

Jadual aku selalunye mesti 3 atau 4 kali seminggu atau pun dengan tepat 7 kali setiap 2 minggu.

Dalam 7 kali tu akan ada

  • Speed run on track dlm 5km dua kali
  • Easy run dlm 5-7km (samada dalam campus atau mane2) 1-2 kali
  • Long run dalam 10km ke 15km (dalam campus atau mane)
  • Bukit Training (Taman Botanikal) 10km
  • Bukit Training (Taman Botanikal) 5km speed run

So, skg dalam proses mendapatkan balik rentak ni.

HR pun skg masih tak menentu. Masih perlu training yg baik.