Buat Latihan

Buku.

Tahukah anda. Aku sendiri memang susah dan malas baca buku.

Aku membesar dengan keadaan buat latihan.

Tak payah baca. Terus buat latihan.

Contohnya di universiti.

Aku masuk kuliah dengar dan memang jarang atau tak salin apa pun. Dengar aje. Dan kenkadang tertidur bila tepu dan memang mengantuk sebab main game sangat malamnya sampai ke awal pagi. Ini aku jujur bagitau. Biar student2 aku kat FB ni pun tau.

Tapi apa aku buat?

Aku buat latihan terus. Taktau BARU aku rujuk buku rujukan. Zaman aku belajar YOUTUBE takde lagi. Dalam 2005/2006 gitu kot baru ada tp tak tahu lagi (Youtube muncul online pada 2005).

Aku buat ulang dan ulang. Aku bukan style nak kena baca dulu. Bosan. Buat dulu, if tak reti baru tengok balik.

Dan

Itulah antara sebab aku memang paling tak minat sangat subjek kena hafal semata-mata macam Sejarah, Geografi dan sewaktu dengannya PADA ZAMAN tu.

Tengok video kat Youtube sekarang baru seronok bab2 sejarah, geografi dll. Tapi if belajar dalam kelas gitu aje mmg aku ingat lagj memang aku payah la. Boleh tertidoq aku.

Okeh jum sahur.

Perkara Positif Kena Dikembangkan

Penulis Novel?

Script Writer?

Pelukis Komik?

Aku simpan A4 dalam bilik tengah dan semua ni dia amik sendiri, stapler sendiri (dia reti gune stapler) dan lukis sendiri tanpa aku tau pun dia nak buat apa. Dan aku langsung tak suruh, tengok masa dia buat dan yang aku tahu tetibe aje dia nak tunjukkan hasil lukisan dan komik dia.

Dia lukis semua ni dengan menceritakan apa yang berlaku sepanjang peristiwa peristiwa yang menyeronokkan bagi dia.

Ada komik dia lukis perihal hari sukan dia

Ada komik dia lukis kejadian yang berlaku di tadika.

Ada kisah perjalanan balik kampung.

Aku mungkin taktahu apa dia akan jadi pada masa hadapan tetapi untuk hobi yang positif ni aku akan bekalkan sebanyak A4 yang dia nak selagi dia menunjukkan minat.

Jangan sekat minat anak yang positif.

Luangkan duit dan taburkan duit untuk minat mereka yang positif.

Zaman dulu mungkin kita kena belajar belajar dan belajar dapat SPM straight A.

Zaman sekarang dan kehadapan adalah zaman berjaya itu ada pelbagai jenis.

Semua yang positif kita support dan kembangkan.

Rezeki itu Allah yang bagi.

Tak guna anda kaya tapi buat benda yang anda tak minat.

Boleh jadi stressful.