Dunia ni memang roda pun

Seperti aku katakan.

Tidak salah menjadi kaya ke, artis ke, atau sebarang apa jua pekerjaan sekarang tp mesti pikir masa depan.

Tak salah beli rumah besar2, kereta besar2, dan melancong sana sini asalkan pikir siap2:

1) Business/pekerjaan sekarang ni relevan lg tak 10-20-30 tahun lagi
2) Boleh ke teruskan bayar rumah/kereta/dll jika masa depan pekerjaan/Business/dll dah tak relevan atau dah ditutup

Sekarang maybe kita:

1) Popular dgn IG kita yang berjuta view dan berpendapatan tinggi dan tayang mcm2 benda mewah
2) Youtuber dasat dgn pendapatan berlambak dgn pbagai kemewahan dibeli.
3) Business lebat dan byk2 supercar beli
4) Seorang penjawat awam pangkat tinggi
5) Pekerja swasta dengan gaji power

Tapi lagi 20-40 tahun?

1) akan ada generasi baru dengan bukan lagi IG atau Youtube jadi main thing tp thing in the past (MUNGKIN) dan channel kita dah sendu anda nak korek mana duit?
2) Orang2 baru masuk ke lapangan business dan business anda tak relevan dah sebab basi dengan generasi baru dan muda. Anda pada tahun 2040 dah tua. Generasi 2000-2010 pula take over.
3) Syarikat anda gulung tikar sebab tak relevan dah.
4) Keistimewaan penjawat awam pada tahun 2040-2050 no longer mcm sebelumnya dah.

Dan byk lg

Sebab tu ILMU amat penting dan DOA dari sekarang.

JANGAN terlalu enjoy. Bersederhanalah.

Dunia Razorjr

Kehidupan seseorang adalah amat berlainan antara satu orang dengan orang yg lain.

Jika ditanya aku ni apa dan apa aku suka buat.

Aku jawab aku suka famili aku
Aku suka bab mengajar
Aku suka berlari
Aku suka ke sana ke sini (jenis mmg takleh terperap aje dalam rumah)
Aku suka main games (cyberpunk 2077 dah pre order nov baru keluar)
Dan pelbagai lagi

Susunan hidup aku kene menyimbangi semua tu.

Kita boleh pilih satu dan berhempas pulas menjadi expert dalam benda tu atau power.

Tapi ini akan sacrifice yang lain kerana kekurangan masa dengan yang lain.

Aku pun tahu aku takleh tiap2 hari nak keluar berlari
Aku pun tahu aku tidak jugak boleh fokus nak kene mengajar aje sentiasa penat weh otak
Aku pun tahu sekarang dah berfamili takleh main games aje sentiasa.

Hasilnya adalah KESEDERHANAAN.

Do what I think is quite enough and fair for all

Orang lain ada prinsip dia sendiri.

Yang power bab larian akan berlatih pagi petang siap duduk dalam kem atau pusat khas

Yang hebat dalam dunia pengajaran akan sentiasa memikirkan dan membuat komitmen kerjaya sebagai pensyarah dengan mantap.

Aku kene berharap jgn ada orang sama mcm aku.

Jika tidak sapa nak jadi seorang Professor hebat atau seorang pelari laju dan hebat.

So kene juga ada yang sacrifice yg lain untuk memajukan diri untuk sesuatu yg spesifik.

Tu yg unik manusia tu.

If semua dalam dunia ni otak diconfigure hanya minat berlari semata-mata habislah sapa nak jadi Pilot, Pensyarah, Tukang sapu dan lain2 lagi.

Kita saling melengkapi antara satu sama lain.

Respect kat semua kedudukan dalam masyarakat.

Hamzah – 6 Julai 2020