Jelajah Larian HSN21km (amik 10km aje) 13 Okt 2018

Salam,

Saya sebenarnya kagum event ini diorganise semua bab traffic failed skit untuk pengguna jalan raya dan lebuh raya sebab kesian depa jam lama betul sampai standstill.

Namun amat berharap depa akan improve next year.

Berbalik kepada larian,

Ya ada bukit juga perlu didaki.

Tu pace lari smp 6 min per km untuk dua lap (dua km) dan kembali ke pace 5 selepas tu.

Tiada masalah sebenarnya bab nak lari pace 5 lebe ni tapi masalah aku adalah tak makan sgt

Pagi ada la makan sandwich sardine dua ketul

Tengahhari makan nasi + ikan keli tu pun half of plate aje sebab takde selera sangat

Petang jam 4 makan daging burger aje. Roti burger tak makan.

Air bantai teh ais yg smlm aje.

Pastu tak minum apa dah kecuali masa lari beberapa teguk.

Persiapan?

Seminggu sebelum run 10km.

Pastu hari khamis buat 3 km aje hill Taman Botanikal Ayer Keroh.

Pastu lari 10km.

Tu aku nak pitam lepas lari 10km(total 9.8 aje) dekat HSN21km.

Ok nah gambar

Fun and Run

Fun and Run

Somehow I rarely share about what Im doing in research world compared to my running and personal activities in my blog website/Facebook.

To be honest, Im quite moderate into my research of my area but not to the level of getting it extensive level COMPARED fee years ago (5-10) where it is quite high (level).

Yes my research writing is becoming lesser nowdays but Im going to catch up again.

Talk about fun and run

Again, to be honest I will never beat or try to compete Kenyan based runner or any athletic type person.

But Im trying to get them as a target to go as far as I can. Something like shooting at the star eventhough we can’t do that. But the ambition is there.

Almost two years of running, improvements quite lot for me where it bring down 1 minute pace from 6 minutes per km to 5 minutes per km.

Im hoping for the target to get 4 min pace per km by 2 years time.

Running will never be my forever lifestyle as I might get older but it going to be last until 60 years old maybe. After that might just walkathon or simply enjoying life run style.

In order to run almost everyday you need to have fun.

When it is no longer fun, you cannot run and your target will missed. Run play a lot of mental steadiness.

You need to aim how fast or how long or how many distance your body want to go.

And then the brain play important roles determine your success.

They will be a battle between your body and brain to go further and meet the target.

Only your mental strength can allow your body to go further.

Jelajah Larian – Environmental Run UTeM 2018

Salam,

Yeah, berjaya saya tamatkan larian pada kedudukan ke 9/10 (tak pasti) dari sekitar 100+ participants.

Mendahului seawal 1 km pertama dan dipintas setelah gagal maintain pace (pancit weh bukit berlambak bagi org 33 tahun mcm aku dan bukan Kenya), so banyak student based punya participants yg potong.

Masa km ke 2 dan ke 3 mostly melalui fakulti FTMK. Dari roundabout naik ke pintu gerbang UTEM kemudian patah balik melalui FTMK.

Kemudian terus dan melalui jalan ke kompleks sukan dan ke kiri naik sedikit jalan berbukit. Time ni ada 2,3 org dah start potong aku walaupun aku dah maintain pace 5.

Kemudian aku rasa kedudukan aku no 9 kot time tu sebab dari nombor 6, jadi nombor 9 atau 10 kot. Tak pasti time ni.

Kedudukan maintain sampailah aku rasa dan bosan dan badan mula tak sihat. Sebab ada batuk and selsema. Terpaksa teruskan dgn pace gini.

Kene faham pace 5 ni nak maintain sukar sedikit. Belum lagi pace 3 atau 4 mcm pelari professional.

Ada part lagi 1km nak tamat kene naik bukit dan naik tangga hahahahaha. So mmg aku jalan ajela kat tangga tu. Penat beb mcm trails. Aku buang masa 1 minit nak jalan kat tangga tu.

Pastu aku tengok nombor 8 ke 9 ntah depan aku. Berjaya juga rapat kan diri tp tak dpt potong sebab memasing dah melajukan diri.

So aku tamatkan taktau nombor 9 atau 10.

Hahahahha

Event menarik dan Alhamdulillah berjalan lancar.

Walaupun kurang sihat akibat batuk, selsema dan sedikit demam. Namun kaki yang sihat digagahi juga. Sebab kaki sihat lah aku berlari walaupun bab dada batuk and hidung selsema menganggu sedikit.

Yang pentingnya kaki ok dan selesa walaupun selepas berlari. Cuma tahniah kepada yang menang sebab memang hebat2 yang depan2 ni.

Teringat motto seorang pelari ni,

“Jika anda tidak mampu menang, sedaya upaya push orang depan catatkan rekod baru PB”

Bermaksud kita jangan bagi orang depan kita selesa. Push sampai mereka tetap maintain dan teruskan pace.

Ok jum aku belanja gambar