Kisah Pensyarah Hebat

Aku teringat seorang lecturer masa aku kat FKE di UTM. Dia masa tu Prof Madya. Lulusan luar negara dan aku hairan dia berlambak pelajar master/PhD tapi memang taknak naik Professor ke dia ni. Sampai dia cerita dia mmg jenis nak simple life dan taknak terbeban hidup with stress of management and all those stuff once dah naik Prof.

Aku ingat lagi, aku dapat C dalam subjek dia. Dua dua subjek lak tu. Dan jumpa dia nak minta naik markah. Dia kata sesuatu yg aku ingat dan menjadi pemangkin sampai sekarang. Dan mmg amat betul apa dia cakap.

Dia ckp apa yg aku dpt itulah yg aku dpt. If xdpt maka itu ada sebabnya. Kene move forward and keep strong. Dia percaya aku boleh jadi lagi baik.

Dan Alhamdulillah, lepas graduated dari Bachelor degree and then smbg master and PhD, dlm sekitar 2013-2014 kot terserempak kat kedai makan Nasi Beriani kat Skudai tu, sembang and tegur kejap dan berterima kasih atas nasihat dulu yg dia penah bg. Dan time kami abis makan (dia dah abis lama and dah keluar lepas tu), tak sangka dia bayarkan kami sekeluarga. Dia mmg simple abis.

Btw, dia dah pencen dah. Baru aje tahun lepas kot.

Pada aku, seorang pensyarah hebat. Ajar dlm kelas pun hebat dan tak ngantuk, cuma aku aje dpt result tak best hahahha. Kagum dgn nasihat yg dia bagi kat aku melekat dlm otak aku sampai bila2.

“Tak kira apa berlaku, itu dah berlaku. Terima dan terus bergerak ke hadapan”

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: