Coronavirus dan Jeju Island

Assalammualaikum,

Kali ini saya nak cerita sedikit waktu saya travel ke Jeju Island sebelum negara tersebut naik berganda dan berganda dalam hari ke hari sehingga 8k lebih case dah sekarang di sana pada 15 March 2020 setakat artikel ini ditulis (rujuk https://infographics.channelnewsasia.com/covid-19/map.html)

Tetapi biar saya maklumkan, Jeju Island terletak di bawah South Korea. Kami langsung tak ke sana dan sewaktu kami berada disana langsung tiada kes pada hari ketibaan. Waktu kepulangan ada setakat 2 kes if tak silap disebabkan dua orang ini dari South Korea. Tapi tiada kes kematian di Jeju Island. Pulau tersebut bersih lagi masa tersebut.

Saya tiba pada 20 februari, kes meningkat kepada awal 100. Kemudian naik berganda-ganda di South Korea. Bukan JEJU ISLAND ye. So di Kepulauan Jeju ini masih ok dan ramai pengunjung tetapi mereka pun pakai mask muka dan berhati2.

Niat saya nak travel time tu sebabnya adalah kadar masih rendah, macam seperti Malaysia yang time tu pun sangat sedikit aje kesnya. So, tiada travel ban dan sebagainya.

Waktu saya pulang, pada 24 februari bermulalah episod di mana South Korea semakin naik dan naik exponentially. Jadi mujur kami terlepas dari sana but still kami tiada simptom.

Sekarang Alhamdulillah sudah 14 hari lebih dah. dah 15 March 2020, kami sihat dan tiada sebarang masalah. Bahkan saya nak maklumkan ujian juga dibuat kepada anak kami yang batuk pada sekitar hari ke 13 (kami tiada simptom). Dan Alhamdulillah result juga negatif. Surat semua ada mengesahkan tiada kurantin lagi akan dilakukan.

Oleh itu, kepada yang masih nak travel, saya nasihatkan jika negara itu tengah teruk dilanda Covic-19 maka janganlah pergi. Kami bernasib baik aje dan memang dah nak masuk 20++ hari dah. Dan ujian juga dilakukan.

Tangguhkan dulu jika boleh. Dan jika tak boleh, amik precautions. Saya taknak kecam orang. Tapi berhati-hatilah. Keputusan anda mohon buat sendiri. Cuma fikirkan orang lain juga. InsyaAllah rezeki ada di masa lain.

Day 03 – Yongmeori Coast

Salam semua.

Covid-19 sebenarnya di Korea Selatan dah beratus dah kena tapi kebanyakkan di main island bukan di jeju. Tapi di Jeju ada kes dalam dua orang tak silap setakat hari kitorang nak balik ni. Dan majoriti sini dah pakai mask banyak dari yang tak pakai. Kami pun berjalan2 mana pakai pun. Masa kat airport aje pakai.

Ok aku mulakan pagi ni dengan pack barang2 sebab nak transfer ke hotel yang dekat dengan airport. So kami dalam 8 lebe jugak kot check out.

Semalam sebenarnya dah singgah petang tu. Tapi ramai orang sangat. Dan nak hujan. So kami cancel plan. Pagi ni kami sampai dalam jam 9 dan parking masih banyak.

Tapi malangnya tide tengah tinggi dan akan dibuka jam 1.30 petang nanti. Kami pun amik keputusan gi tempat lain dululah. Nanti datang balik jam 12.30 kegitu.

Jadi kami pun apa lagi ke Cheonjeyeon Waterfall. Sini ada tiga waterfall dan AWAS elevationnya adalah 100m naik turun. So yang bawak anak (walaupun ada tangga) kene bertabahla sikit. Tambah2 yang kene dukung. Memang hill training betul. Dia ada tangga sepanjang-panjang ke semua waterfall tapi kecerunan tangga dan lain2 tu memang amat menduga jiwa. Pastikan minum air banyak2.

Kami spend 1 jam setengah gak kat sini.

Dibuka jam 1.30 petang
Ada tiga waterfall
Ada bridge kat sini. Tapi bergambar aje. Nama bridge ni Seognimyo Bridge.
Jauh gak berjalan

Maaflah gambar takde sgt dekat handphone wife aku. So takpe asalkan aku bagitau sini waterfall best2 jugak. Berbaloi melawat.

Selepas gi waterfall ni, kami makan aje dalam kereta. Kedai makan halal terdekat kat bandar 1 jam dari sini. So makan apa yg ada dalam kereta bagi ada tenaga. Kami teruskan perjalanan ke Yongmeori Coast. Harap dapat parking sebab bertolak awal time ni.

Sampai aje Yongmeori Coast ni Alhamdulillah ada parking. So kami park dan duduk relax dulu dalam kereta. Kemudian keluar dari kereta gi makan kuih sotong halal. Banyak orang Malaysia datang kedai dia. Aku minum air oren dia sedap betul. Memang sini tanah tanaman oren dia sedap dia lain macam. Tanah gunung berapi katakan.

Jam 1.30 berpusu-pusu kami beratur dan masuk ke coast. So korang tengoklah gambar.

Halal kedai ni
Ni kedai dia.
Air oren
Mula berjalan
Batu2
Port menarik v2
Batu lagi
Zayn
Emergency alert bab COVID-19

Selepas kami settle habis disini sekitar jam 3.30, dengan kepenatannya kami terus perjalanan ke bandar nak makan. Kami ke lokasi makan ketiga yg popular Muslim Friendly iaitu Bada Yongdam.

Selepas makan kami pun ke hotel untuk berehat. Cukuplah untuk harini.

Kedai makan pada hari ketiga
Permandangan dari restoran
Ringkas je makanan kami. tapi inilah makana RM150 ye. Lebe kurang 50,000 won.

Maaflah, kami tak makan Abalone…memang tak tertelan tekak kami. So kami memang tak order. Tak boleh beb. Aku sendiri rasa kuah dia masa first day order memang tak dpt teruskan. Huhuhu.

Banyak alert aku terima bab COVID-19.

Berkaitan2 kos2 perjalanan nanti aku updatekan dalam post khas berapa aku kene semasa nak gi sini. Tapi roughly tak sampai RM7k pun untuk kami 4 orang.

Tapi ringkasnya

Flight RM3910

  • Flight RM3910
  • Hotel dalam RM1000 (3 hotel)
  • Makan RM340 first day, RM250 second day, RM150 third day. So dalam RM1000 gak la sebab Korea ni memang mahal beb terutama Jeju ni.
  • Goodies2 beli aku rasa dalam RM400-RM500 gak

100,000 won = RM340

10,000 won = RM34

So if korang sewa apartment, masak sendiri lagi better kot. Sini makan memang mahal yg amat ya. Memang sangat mahal. So embrace yourself ya.

Arrival and Day 01 – Jeju Island

Salam semua,

Tatkala musim COVID-19 ni boleh pulak aku terpegi tempat ni. Tapi dah beli so proceed ajela.

19 Feb Punya Cerita

Selepas aje abis bengkel pascasiswazah untuk para supervisor terus aje aku balik rumah dan berkemas. Memang dah kemas lama dah. So bertolak ke hotel Orange Hotel untuk stay 1 malam sebab nak ke Klia2 dalam jam 4 pagi nanti. Flight jam 8 pagi.

Bengkel Untuk Supervisor Pascasiswazah
Sekitar jam 4 pagi ni kat klia2
In flight punya Covid-19 risalah

20 Feb

So kitorang boarding dalam jam 7.30 pagi gitu.

Dalam 5 pagi kitorang print tiket dan luggage punya tag. Kemudian hantar dua ketul beg total 35 kg. Semua ubatan dan makanan ada satu beg penuh 24 kg. Hehehe. Kitorang jenis mana makan makanan Korea ni sangat. So bawak banyak2 makanan Malaysia.

Dalam 6 pagi terus check in kastam. Dan terus berhenti solat berdekatan pintu gate P6 tu. Ada surau dalam ya. Tak perlu solat kat luar sebelum kastam. So terus aje lalu semua kastam punya check.

Sampai di sini terus lalui kastam dengan senang. Sebab kitorang dari Malaysia so diorang sebenarnya gembira sikit sebab kita ni bukan negara punca COVID-19. So cepat aje pemeriksaan. Bahkan takde check makanan dalam beg pun. Tapi ada anjing pengesan di bawa masuk check2 beg randomly.

Seterusnya kami kene keluar ikut pintu 2 dan berjalan ke bas transit dalam 300-400 meter dari pintu masuk airport. Cari bas yang tulis Lotte Rent A Car. Sebab tu kitorang punya sewa kereta yang kitorang sewa. RM1000 mcm tu aje untuk sepanjang 20-24 feb tu siap insurance FULL COVERAGE. If eksiden atau calar TAK PERLU RISAU APA2. Dapat kereta gempak jugak. If kat Malaysia mungkin harga Proton Persona aje kot. TANPA insurans harga dalam RM600 gitu aje. 1/3 dari RM1000 adalah insurans if jadi apa2 kat kereta BAHKAN kat kitorang. Memang bagus Lotte Rent A Car ni. Korang cari aje website Lotte Rent A Car dan book.

Bayar dekat onsite. Tak perlu bayar dulu. Kereta dia berlambak. Dari yg mcm kitorang, ke kenderaan mewah macam Mercedes atau BMW. Sediakan duit ajela.

Hari pertama just drive terus ke hotel Hu An Stay Hotel. 1 jam lebih beb walaupun jarak 42 km aje. So kitorang drive peacefully sebab kamera berlambak tangkap speed vehicle. So mmg sini tak banyak yang laju2.

Bab perangai di jalan raya sama aje mcm Malaysia. Depa ni ade je langgar traffic light merah, main speed gak kenkadang dan lain2 tp jaranglah.

Aku macam nak cakap. Depa ni mcm kacukan Jepun+ Malaysia + Singapore kot. Kene bawak slow mcm di Singapore, perangai kat jalan macam orang Malaysia/Singapore tapi suasana Jepun.

Susah gak nak drive first time left steering wheel dan memandu di right lane. Hahahah Tapi Alhamdulillah managed.

So sampai hotel terus berehat dan makan minum solat apa semua. Esok ada programnya.

Kereta yang disewa. Ada calar sikit from previous penyewa kot.
Precious
Interior
Dari dalam bilik. Ada jaring diletakkan.

21 Feb

So pagi2 kitorang bangun dan solat subuh. Sini subuh awal macam Malaysia. Syuruk mcm Malaysia tp zohor, asar dan mahgrib semua awal sejam. Maknanya siangnya pendek 1 jam dari Malaysia. Macam kat Sabah, solat jam 4.30 pagi. Tapi malam 6.30 petang. Tapi sini solat 5.30 pagi. Malam tetap 6.30 petang. So gitulah.

Nak bertolak dah

Maka kami jam 8 lebih bertolak dekat aje ke Seongsan Ilchulbong ni. 400meter aje tp naik gak keta. So kami bawak makanan skit and air skit. Nak mendaki tangga dengan budak 2 tahun 7 bulan tahulah macam mane ye.

Dan strangely budak ni mampu berjalan naik sendiri ke hampir puncak tanpa dukung. Last 20 anak tangga aje aku tak bagi sebab curam tangga dia. Aku dukung dia dengan curam2 tu. Maksudnya tangga tu dari segi degree dia bukan 45 darjah tapi lagi condong sikit. Tapi bayangkan kekuatan budak tu.

Mendaki sampai ke atas tu nanti
Permulaan ni
Hampir half of the way
Puncak akhirnya. Estimated dalam 149 meter elevation

Selepas itu kami turun pula. Takla penat sangat. Total dekat 1 jam setengah gak sini. Sebab bawak budak kecik. If orang dewasa aje aku jamin 50 minit aje kot naik dan turun.

Budak tu turun awal sangat dan laju.
Bergambar

Yup. Sesi seterusnya adalah singgah makan di muslim friendly restaurant Uribong Sikdang yang dekat sangat aje dengan hotel kitorang yang nak di check out ni dengan Seongsan Ilchulbong ni.

Harga set ni dalam 90000 won!! Memang mahal beb. So sekali sekala takpelah. If nak convert dalam Malaysia time ni RM300 lebe. So mmg mahal yang amat. So merasa sekali sekala ni cukuplah.

Budak
Muslim Friendly restaurant
Menu2 yang ada

Kemudiannya kami terus bertolak ke Seopkoji pula. 15 minit aje dari sini. So kami sampai dan mulakan perjalanan ke sekitar Seopkoji ni dalam total 1 jam lebih jugak.

Menarik pemandangannya
Budak ni lagi
Bunga-bungaan

Seterusnya kami bertolak pula ke Jeju Folks Village. Macam Mini Malaysia la kot yang dekat Melaka tu. Tak ramai sangat orang. Bagus juga. Sini tengok2 lah sejarah kampung2 korea dulu.

Budak yang buat perangai. Baru bangun tidur asyik berdukung aje. Kenkadang aje jalan.
Some historical story
Rumah ketua kampung depa.
Buaian
Aku pun taktau gelanggang apa ni
Rumah tahanan

Selesai lawatan disini dalam 1 jam lebih juga. Kami pun bertolak ke hotel lain. Waktu ni dah jam 3 lebih. Nak ke hotel check in seterusnya adalah jarak 25 km gitu tapi estimated time 35 minit. Sebabnya memang speed limit 50 ke 70 aje. If lebih ada kamera. Kawasan bandar dia lagi la bercelaru. Payah gak drive sini.

Disertakan juga gambar2 lain2 di bawah. Banyak gambar lagi tapi kamera lain2. So nanti balik Malaysia baru himpunkan. Ni sekadar memori.

Sedikit hints

1) Sini tak banyak kereta. Slow aje semua drive semuanya. Majoriti ok dan ikut peraturan

2) Traffic light punya berlambak. Kira yang duduk Melaka tu kira bersyukur la.

3) Harga makan kat sini memang mahal amat. So if lama better masak sendiri melainkan ko memang kaya gile boleh aje gi makan tak perlu risau sekali makan 4 orang RM300-RM400. If makan petang malam lagi. So ikut ko la if ko kaya.

4) Besar Jeju ni mcm besar sikit aje dari Langkawi. Aku tak rasa dia benar2 besar sangat. Mungkin 1 1/2 besar dari Langkawi.

Dalam Jeju Folks Village ni pun ada orange tak perlu gi luar. Bahkan kitorang mane makan orange sangat.
Parking basement
Akhirnya berehat sudah
Total training jalan arini. Sebenarnya kurang lagi iaitu maybe 5km lebe aje kot sebab aku tak matikan jam gps bila drive. Tp damage tak matikan tu sekitar 500meter aje pastu baru sedar. So ada dua tempat jadi gitu. Tolak la 1km so total jalan dalam 6km aje kot.