Kenapa aku suka main game

Semasa kecik, bab main game memang aku suka tapi aku main dgn bertanggungjawab.

Walaupun masa universiti ada tunggang langgang sedikit pada awal2 semester tetapi alhamdulillah ianya controlled dan berubah ke arah teknik cara membahagi masa bermain game dgn lebe baik.

Memang benar kena kawal budak bermain game jadi pastikan kawal dgn terkawal.

Aku masa kecik2 main game mmg kumpul duit beli CD cetak rompak main game.

Sanggup tak makan kat sekolah simpan duit beli cd game.

Tapi aku tak lupa tanggungjawab.

Aku study dan buat keje sekolah dan game pun main.

Bahkan aku suka bangun 4 pagi siapkan keje sekolah sebelum ke sekolah. Mmg aku bangun awal betul.

Sorry, Aku bukan seseorang yg gila travel, bab kereta, bab rumah, bab kerja tapi aku suka main game dan suka stuff related dgn main game walaupun bukan go for professional.

Aku pun taktau kenapa sampai level PhD aku amik belajar tapi Alhamdulillah itu rezeki kehidupan aku.

Aku tak minat sgt bab2 yg lain mcm kumpul hartanah, kumpul kereta, aktiviti fizikal yg lain KECUALI berlari.

Sebab masa berlari aku akan motivate diri aku dan lawan ego diri sendiri yg aku ni bukanlah hebat dan agar aku sentiasa keep it down and low.

Hobi berlari adalah secondary selepas hobi bermain game dan tahu teknologi game. Of course Family is first and not in the list sebab ianya tanggungjawab utama. But the first one not related to tanggungjawab adalah about games.

I will keep playing games that i like always.

Generasi sekarang penuh dugaan jadi kene betul2 jadi gamer yang bertanggungjawab supaya tak menyebabkan implikasi negatif kepada masyarakat.

Anak2 aku still kene follow the important first to do in their life.

Kene belajar, bermain, dan belajar untuk jadi orang berguna kepada agama bangsa dan negara.

Ok aku tak sabar nak main Assasin Creed Origin (walaupun lama dah keluar) kat X Box One X aku.

Generasi Gaming masa hadapan

Masa depan permainan komputer lebih kepada kita akan berada di dunia separa realiti tersebut.

Bahkan mungkin nanti kita akan diberi satu suntikan dan kita akan berada dalam game tersebut 100%.

Tetapi setiap sesuatu itu semestinya ada batasan.

Dalam 100 tahun dahulu tidak wujud Internet.

Bahkan 50 tahun dahulu komputer sebesar bangunan pun tak dapat menandingi smartphone paling cikai masa sekarang.

Jadi apa akan berlaku 100 tahun lagi pasti sesuatu yang amat besar.

Okeh itu menjadi tanggungjawab saya mengkaji dan melihat sejauh mana dan apa batasan sesebuah permainan komputer atau konsol direka.