COVID-19 dan Mini Studio

Salam,

Nampaknya pada artikel ini ditulis, kita perlu sedia maklum tempoh kita kena lockdown under Movement Control Order (MCO) – official atau Restricted Movement Order (RMO) – non official (guna aje mane2) adalah sehingga 14 April.

So apa aku buat adalah aku mantapkan skill buat online recording untuk kuliah aku dan juga for streaming juga (maybe for question and answer time online lecture).

Data pada 25 March 2020 untuk Malaysia
Data bagi keseluruhan negara.

So, berdasarkan data di atas kita fahamlah kenapa kita perlu extendkan lagi ke 14 April 2020. Cuma itulah. seminggu 3,4 kali aje keluar ke Mydin dan sekitar Taman Tasik Utama untuk beli barang.

Yup. Logitech Cam ready. Microphone ready. 3 monitors ready. Meja aje kena tunggu skit. sebab difahamkan tak dapat hantar sebab COVID19 ni.

So, buat masa ni aku just penuhkan dengan aktiviti2 lecture notes recording etc dan tugas2 KJ.

Fakta Menarik Berkaitan Covic-19

Salam,

Saya himpunkan kesemua fakta2 menarik berkaitan Covic-19.
All Photos and Information Credit to Original Author/Website/Site/Organisation and Never Belong to me and this site.

Image result for coronavirus data infographic
Data di atas ini berkaitan tahap concern majikan dan pekerja terhadap coronavirus
Image result for coronavirus data
Growth Rate untuk Covic-19. Sememangnya exponential jika tidak dibendung
Image result for coronavirus data
Impact jika berlaku 1,2, dan 3 ban bulanan. Maksudnya takleh buat event dan sebagainya. Memang banyak akan closing dan susah nak create job ler.. Government kena main peranan penting ni.
Image result for coronavirus data
Majoriti yang terkena jangkitan mengalami demam dan juga batuk tanpa kahak. Perit gak tu. Dan ada unsur2 kepenatan sikit. Lain2 simptom biasa2 aje.
Image result for china coronavirus polution
Betapa dasatnye bila semua rehat dan dilockdownkan. Pencemaran hampir tiada. Bumi berehat dan udara segar ada.
Image result for china coronavirus polution
Bangunan kat China collapsed. Hotel yang dijadikan tempat kurantin tetapi tetiba runtuh. Depa syaki ada problem construction ni. So ada tak kena masa construct bangunan ni dulu. Foundation tak kuat – https://www.straitstimes.com/asia/east-asia/last-victim-pulled-from-chinas-collapsed-coronavirus-quarantine-hotel-death-toll-hits
Image result for coronavirus
Rupa bentuk Coronavirus Covic-19
Image result for coronavirus age
Death Fatality di Hubei. Kebanyakkannya warga tua yang memang sukar harapan untuk pulih.
Image result for coronavirus age
Death per age di China juga. Hmm.. trend lebih kepada warga tua. Tetapi tidak bermakna yang 40 and below terkecuali. Cuma bilangan mereka sedikit. Mungkin kesihatan masih kuat dan imun masih padu.
Image result for coronavirus age
Sebenarnya, majoriti sekadar biasa2 aje sakit. Yang severe (Sedikit teruk) dan Extremely severe juga sedikit.