STATUS PERINGATAN MCO sempena COVID19

[Artikel di bawah ini dicopy dari status rakan aku]

Nak simpan kat FB jugak la.. kenangan & sejarah yg takkan dilupakan.. Utk aku & anak cucu baca di tahun² hadapan jika masih dipanjangkan umur 😢😢

Takkan sesekali aku lupa, setahun sekali FB akan remind.. In Shaa Allah.

18 MAC – 31 MAC 2020 fasa 1
01 APR – 14 APR 2020 fasa 2
15 APR – 28 APR 2020 fasa 3
29 APR – 12 MEI 2020 fasa 4

Perintah Kawalan Pergerakan seluruh 🇲🇾

📍 harga minyak jatuh sehingga RM1.25/liter

📍Semua pejabat di seluruh Malaysia diarah tutup sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan kerja – kerja dilaksanakan sepenuhnya dari rumah.

📍Semua sekolah dan pendidikan dilaksanakan di atas talian.

📍Penjarakkan sosial sentiasa diutamakan

📍Pita pelekat dilekatkan di atas lantai – lantai kedai untuk menentukan jarak selamat 1 meter di antara pelanggan

📍 Restoran dan kedai – kedai makan ditutup, hanya dibenarkan bungkus sahaja.

📍Hanya beberapa orang sahaja dibenarkan berada di dalam kedai.

📍Kedai bukan keperluan asas dan perniagaan tidak berkaitan pembekalan makanan diarah tutup.

📍Keseluruhan acara dan musim sukan di seluruh dunia dibatalkan serta merta

📍 Konsert, perlancongan, festival, acara hiburan dibatalkan.

📍Majlis perkahwinan dan pelbagai sambutan majlis bersama keluarga dibatalkan.

📍Tiada lagi jemaah di masjid, dan rumah – rumah ibadat ditutup.

📍Tidak dibenarkan perkumpulan 50 orang atau lebih, kemudian diubah kepada 20 org atau lebih, hanya dibenarkan 10 orang atau kurang dari itu dibenarkan.

📍Taman permainan kanak – kanak ditutup.

📍Kekurangan stok penutup muka, gaun,
dan sarung tangan untuk kegunaan pekerja barisan hadapan.

📍Kekurangan alat bantuan pernafasan
bagi pesakit kritikal.

📍Berlakunya pembelian panik sehingga kekurangan alat pembasmian, tiada sabun cuci tangan, tiada cecair pembersih tangan

📍Rak – rak di kedai menjadi kosong.

📍Kilang – kilang pembuatan, kilang penyulingan dan perniagaan lain telah menukar perkhidmatan mereka dengan membantu menyediakan visors, penutup muka, cecair pencuci tangan dan PPE.

📍Kerajaan telah melaksanakan sekatan jalan di setiap kawasan dan tertutup kepada pergerakan yang tidak penting.

📍Tiket kapal terbang murah, namun kita tidak boleh keluar melancong.

📍Sidang media dari Kementerian Kesihatan di keudarakan setiap hari.

📍Kemaskini kes baru, yang telah sembuh dan pesakit yang meninggal dunia dilakukan setiap hari.

📍 Jalan raya menjadi kosong tanpa kelibat manusia.

📍Ramai orang memakai penutup muka dan sarung tangan apabila keluar.

📍 Pekerja perkhidmatan penting menjadi takut untuk keluar rumah.

📍Pekerja kesihatan pula, menjadi takut untuk pulang ke rumah dan berjumpa keluarga.

📍 “Mendatarkan lengkung graf” itulah yang sering dikatakan, bersama dengan kata-kata ” Kita lakukan ini bersama” dan “Kita harus menang”

Ini adalah Novel Coronavirus ( Covid-19) suatu penyakit pandemik, yang diwartakan pada 18 mac 2020 😭😭😭😭

Kenapa saya copy paste status ini?

Kerana, satu hari nanti, status ini akan muncul di paparan ingatan FB saya, dan ia memberikan peringatan kepada saya, supaya menghargai nyawa ini dan orang – orang yang kita sayang.
🤗🤗🤗

Nikmat mana lagi yang telah kita dustai?
Bersyukurlah. Dan sentiasa berterima kasih
Lakukan kebaikan antara satu sama lain – sayangi antara satu sama lain – dan sentiasa menyokong antara satu sama lain

Kita semua adalah satu ! ❤️🇲🇾❤️🇲🇾❤️

29 April 2020. Fasa ke 4 bermula.

copyNpaste

forMyReference

stayathome

dudukrumah

covid19

Shopping semasa COVID19 Beli Barang Keperluan

Aku pergi ke supermarket begini.

1) Aku masuk kereta dan pakai mask dan drive ke Mydin/luar
2) Sebelum keluar pakai dulu sanitizer
3) Masuk Mydin ada sanitizer lagi dan check suhu.
4) Beli barang sambil berhati2 dengan menjarakkan diri masa nak amik barang SEMAMPU boleh
5) Barang siap bayar aku terus ke kereta dan letak kat bonet belakang kereta
6) Sampai rumah mmg autogate dah dan guna kunci untuk bukak pintu grill dalam.
7) Letak barang setempat dan spray Dettol yg warna hijau tu sekeliling barangan dan pintu masuk dan laluan aku masuk dan dalam kereta jugak.

  1. Masuk bilik mandi dan mandi dulu baju masuk dalam bakul nak basuh mesin dgn cara yg bhgn dlm baju membungkus baju/seluar di luar.
  2. Settle dan barangan yang disembur tadi pun diambil dan dibasuh mana yg boleh dibasuh.

Mungkin ianya tidak beberapa bagus sebab tak mandi di luar mcm org lain dan barangan aku tak biarkan lama skit 1-2 jam (tp aku dah spray) TAPI itu yg semampu disiplin aku mampu buat.

Ada banyak teknik advance lagi yang ramai org sana guna untuk elak Covid19 but there are certain level where you can actually do in reality.

You can either online shopping all foods and fresh foods
You can leave all stuff inside car and wash yourself at the car porch
Or you can have your own cow, chicken, and vegetables. Sembelih dan kutip bila nak makan tanpa perlu jumpa orang langsung (extreme level tp perlukan tanah, ternakan dll)
And so many things

It depends how far you willing to go. There is no limit. The limit is on ourself.

Same as running. You put your own limit. Not others how far, long and fast you are willing to go.