Shopping semasa COVID19 Beli Barang Keperluan

Aku pergi ke supermarket begini.

1) Aku masuk kereta dan pakai mask dan drive ke Mydin/luar
2) Sebelum keluar pakai dulu sanitizer
3) Masuk Mydin ada sanitizer lagi dan check suhu.
4) Beli barang sambil berhati2 dengan menjarakkan diri masa nak amik barang SEMAMPU boleh
5) Barang siap bayar aku terus ke kereta dan letak kat bonet belakang kereta
6) Sampai rumah mmg autogate dah dan guna kunci untuk bukak pintu grill dalam.
7) Letak barang setempat dan spray Dettol yg warna hijau tu sekeliling barangan dan pintu masuk dan laluan aku masuk dan dalam kereta jugak.

  1. Masuk bilik mandi dan mandi dulu baju masuk dalam bakul nak basuh mesin dgn cara yg bhgn dlm baju membungkus baju/seluar di luar.
  2. Settle dan barangan yang disembur tadi pun diambil dan dibasuh mana yg boleh dibasuh.

Mungkin ianya tidak beberapa bagus sebab tak mandi di luar mcm org lain dan barangan aku tak biarkan lama skit 1-2 jam (tp aku dah spray) TAPI itu yg semampu disiplin aku mampu buat.

Ada banyak teknik advance lagi yang ramai org sana guna untuk elak Covid19 but there are certain level where you can actually do in reality.

You can either online shopping all foods and fresh foods
You can leave all stuff inside car and wash yourself at the car porch
Or you can have your own cow, chicken, and vegetables. Sembelih dan kutip bila nak makan tanpa perlu jumpa orang langsung (extreme level tp perlukan tanah, ternakan dll)
And so many things

It depends how far you willing to go. There is no limit. The limit is on ourself.

Same as running. You put your own limit. Not others how far, long and fast you are willing to go.

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: