Melaka Edu Run 2020

Salam,

Baru2 ini pada 2 feb 2020 saya menyertai larian Melaka Edu Run 2020. Larian ini adalah lebih kepada menguji laluan sekitar Ayer Keroh hingga ke kampus Yayasan Saad/Kompleks Perkeso.

Larian 21km dipilih untuk saya sertai sejak awal dan berikut adalah beberapa analisis awal.

Saya mengambil keputusan untuk berlari pace 6. Memang ianya agak perlahan bagi saya berbanding semasa di Larian Sultan Mahmud (juga 21km) saya bermula pace 5:30. Namun untuk ini saya mulakan dengan pace 6 disebabkan saya kurangnya LSD untuk HM ini.

Sekitar 10 km agak baik dan seterusnya 5 km juga agak baik. Memasuki fasa km ke-17 mula mental memainkan peranan untuk menghalang motivasi saya untuk pergi lagi. Maka sekitar lagi 3 km bermula episod berjalan dan berlari. Pace menjadi sekitar 7 dan pada km ke 20 menjadi 6 kembali.

Laluan evaluationnya adalah sekitar 120-130 dan sebenarnya safety agak out. Kurang orang menjaga safety tambahan pula semasa acara bermula agak lambat iaitu 6:50 pagi.

Namun saya amat berpuas hati dengan larian ini dengan jumlah training yg tak sampai 100km pada bulan Januari.

Untuk HM ni sekurangnya seminggu mesti 20 km total ke 30km total. Menjadikan ianya 80-120 km total dan itu pun untuk survive.

Untuk mencatatkan pace sub 2 hours. Badan kena fit betul2 dengan workout strength yang lain jika mileage rendah.

Contohnya anda boleh sahaja mileage bulanan kurang 100km dengan syarat semasa hari tidak berlari anda maintainkan strength training di rumah dengan melakukan plank, lunges dan sebagainya selama 1 jam misalnya bagi badan berpeluh dan kekuatan dibina.

Selain itu faktor makanan perlu dijaga dan carbo-loading dilakukan dengan betul.

Berikut merupakan gambar2 data berlari saya dan juga beberapa gambar semasa saya berlari.

Keputusan Larian –

Larian Aku – LAJSM 2019

Alhamdulillah. Bersyukur dapat menamatkan dengan jayanya 21km kali ni. Ceritanya di bawah.

14 September 2019

Kasut: Brooks Glycerin 14

Event:Larian Antarabangsa Jambatan Sultan Mahmud Terengganu.

Kedudukan: 472 dari 1990 pelari kesemuanya. If dikalangan lelaki aku no 425 dari 1400++.

Cerita:

1) Khamis sudah datang bermalam di rumah mertua di KL. Berehat semalaman dan bertolak ke Airport Subang sekitar jam 4:45 ptg. Tiba di Airport Subang sekitar 5:30.

Setiba di sana baru mengetahui terlupa bawak poncot belt running (untuk letak phone kat pinggang semasa berlari), earphone dan juga JAM GARMIN aku sendiri.

Namun Alhamdulillah jam garmin wife aku di bawa. Tapi terpaksa setting skit.

Naik flight sepatutnya jam 7:45 tapi delayed dan bertolak jam 8:10 malam. Tiba di KT sekitar jam 9:05 mlm. Naik teksi dan sampai di hotel sekitar jam 9:45 malam dan check in.

Sempat makan2 dan tidur2 ayam tp tak lena sgt. Rasa mcm letih itu ada tapi hadap juga.

2) bergerak ke tempat event yg terletak dlm 700 meter dari hotel. Dalam 10 minit aje berjalan. Tp best tepi pantai. Dalam hati tak pasti boleh tak dpt sub 2 hours tp try jugaklah. So sempat berjumpa member ex mrsm kuantan Zulhairie Moideen. Power dia ni sebab masa zaman2 sekolah mmg aktif sukan. Alhamdulillah sejak tahun lepas dah join lari2 ni dan semakin power.

Seterusnya jam 1 bermulalah larian. Aku seperti biasa dapat aje maintain pace bagus sekitar 5:35 ke 5:40 untuk 10km pertama.

Dan untuk km 11-14 juga agak bagus. Namun bermula km ke 15 kaki cramp semakin sikit2 datang. Mcm mana dia datang adalah urat dia tarik. Bila tarik ko langkah aje sakit. Masa km ke 15,16 sikit2 dia attack dan aku cuba jalan skit2 dan lari kembali. Namun ianya sia2 dan pada km ke 16 – 17 dapatkan bantuan spray medic. Namun tetap ianya makin teruk. Terpaksa aku hadap banyak jalan dari lari maka terjadilah pace 8-9 sampai penghujung HM ni. Tapi ada cuba push skit last 500m.

3) Elevation jambatan drawbridge ni mmg mak datuk la. Aku jalan aje. Jangan harap lari. Mmg aku mcm mendaki gunung kot. Sebab tu aku tak suka hiking. Penat. Train kat area bukit pun sebenarnya aku tak suka sgt tp kecuali area Taman Botanikal Ayer Keroh tu sebab tu aje port bagus. So berbalik ke jambatan drawbridge tu, mmg tinggi dan aku jalan. Turun jambatan aku lari. Sampai bawah sambung jalan. Aku dapat rasa, bermula km ke 16, aku jalan 600meter dan lari 400m aje kot. Takpun 700 meter jalan dan 300 meter lari. Mmg kaki sakit tak boleh buat apa dah.

Tapi aku puas hati dapat tamatkan dgn 2 jam 21 mini tatkala aku travel last minit dan keletihan. Tidur jgn ckp la. Tidur tgh hari pun tak. So mmg puas hati.

Kesimpulan: Best larian dan seronok pemandangannya. Yang tak best kaki dua dua aku mcm baru lepas kene simen kaki dan baru berjalan balik. Hahahhahaha. Ok itu sahaja ceritanya.

#hm

#lajsm2019

#21km

#3kaliseminggutraining

#utemstaff

#ftmkstaff