Kembara Kuala Terengganu

Jom aku bercerita

Hari Perlepasan (13 Sept 2019)

  1. Sekitar jam 4:45, aku dan famili berlepas dari rumah mentua aku di Kepong. Alhamdulillah parent mentua aku menolong kami sekeluarga menghantar kami ke Subang Airport.
  2. Jarak perjalanan adalah 15km sahaja tapi biasalah Kepong ke Subang dan dengan hari Jumaat lg maka biasalah tu. So dalam 45 minit untuk tiba di terminal Subang.
  3. Setiba sahaja aku terus print tiket kapal terbang dan scan beg di depan. Kemudian tak beratur pun sebab flight Firefly mcm tak ramai yang nak drop baggage. So masa nak drop baggage aku terperasan satu benda.
  4. Ya Allah aku terlupa bawak jam Fenix 5s aku adoi. Maka aku tenang dahulu dan mula mencari jam garmin Forerunner 235 wife aku. Sebab memang aku bawak dari Melaka tapi tak pasti beg mana.
  5. Setelah drop beg maka kami terus ke Secret Recipe untuk makan seketika untuk mengalas perut. Disitulah aku cari jam wife aku dan Alhamdulillah jumpa. Dan yang tak bestnya charger jam tu aku tak bawak. Tapi charger jam Fenix 5s tu bawak hahahahhaha. Adoi. Mujur juga jam Forerunner 235 tu dalam 90+ percent charged.
  6. Setelah makan, tapau burger colonel burger dua biji untuk anak aku makan dan mungkin juga aku makan sebelum berlari.
  7. Kemudian kami terus bergerak ke tempat perlepasan. Sempat jugak aku solat Mahgrib dan Isyak jamak sebab flight delay dari 7:45 ke 8:10 malam.
  8. Setiba aje di Airport Sultan Mahmud sekitar jam 9:05 dan amik beg pun sikit aje orang. Sebab banyak travel light. Bawak beg naik atas.
  9. Ambil teksi dalam RM30 ke Primula (maybe sebab malam) tapi taklah malam jam 12. Biarlah tapi teksi tu teksi kereta hebat. Tak ingat kereta apa tapi Hyundai Sonata kot atau Hyundai sedan apa ntah.
  10. Semasa perjalanan ke Primula dan Primula mula tengok jalan dah letak kon larian. Seronok jugak bayangkan lari kat sekitar tu.
  11. Seterusnya sampai di Primula maka bermula lah tugas memandikan budak2 dan rehat sebentar. Sempat makan burger aku tu sikit dalam half kot.
  12. So untuk larian LAJSM korang refer la pos aku berkaitan larian ye. Aku stop sini aje hari perlepasan dan terus lompat ke esok pagi sarapan.

Hari Pertama di Kuala Terengganu

  1. Hari ini bermula sekitar jam 9 setelah amik kereta sewa yang dihantar pada jam 8 pagi. RM280 juga untuk kereta Saga ni. Tapi bagus layanan mereka dan menepati janji.
  2. Pergi ke Nasi Dagang Atas Tol cawangan 3 punya tapi dah habis la pulak maka lajak makan di Aidils Roti. Harga macam mahal skit ler tapi persembahan roti kat pinggan dia bagus mcm hotel.
  3. Kami seterusnya bergerak ke Jambatan Drawbridge tu sebelah yg boleh parking kereta tu. Tangkap gambar berlatar belakangkan gerbang jambatan tapi nampak satu aje gerbang dari arah situ.
  4. Selepas bergambar di situ, kami pulak ke Hotel Grand Continental nak hantar laptop member aku Mohd Faizal Ali beli dan pass kat member aku sorang lg yg juga runner yang desup Zulhairie Mohidden. Kami semua ni ex mrsm Kuantan batch SPM 2002.
  5. Tapi dia tengah keluar makan dgn wife dan anak2 dia kejap maka aku pun dgn famili ke Pasar Payang kejap tengok2. Tapi tak berenti pun. Berenti kat blok batu tulis I Love Pesisir Payang punya. Lepas tu tangkap gambar berlatar belakangkan jambatan drawbridge tu lagi. Kali ni dapat tangkap latar belakang kedua dua gerbang drawbridge tu.
  6. Seterusnya kami bergerak ke Fauzi Nasi Kerabu hantar laptop kat member aku ni Zulhairie tadi. Dia nak balik Paka dah pasni Ahad keje
  7. Selepas itu kami membuat pergerakan mencari lunch dengan bergerak ke Pantai Batu Burok medan selera tapi malangnya kedai celup tepung macam takde kat situ.
  8. Kebetulan tanya ada brother jual mainan pantai untuk anak aku ni kat mana banyak celup tepung maka dia bgtau area Teluk Ketapang. Area airport tu.
  9. Kami pun apa lagi berlepas la ke situ dan mengharungi jem yang agak sesak serta ambil masa 45 minit dari asalnya 15-20 minit aje.
  10. Tiba aje kami antara orang terawal merasa Celup Tepung ICT TELUK KETAPANG. Banyak gak kami makan dan harganya semua dalam RM39. Air ABC dan dua gelas coconut. Nama Kedai D’Coconut tetapi ntah kenapa orang cakap ICT Teluk Ketapang…
  11. Selepas makan kami bergerak pulang ke hotel untuk berehat. Sekitar jam 2 petang gak sampai hotel dan masing2 mandi bagi segarkan badan dan berehat.
  12. Dalam jam 6 petang keluar bermain pasir di Primula Hotel punya pantai. Dari situ bergerak jalan kaki aje jalan2 cari makan sekitar Pantai Batu Burok.
  13. Hujan turun dgn lebatnya dalam 1 jam kot dan kami ambil keputusan makan aje kat area depan pantai tu. Banyak aje kedai celup tepung yang biasa2 depan tu pepetang. Tapi kami makan tomyam dan bungkus nasi goreng kampung dan pattaya.
  14. Selepas itu berjalan pulang (jarak 700meter woo nak ke kedai makan tu sehala) dan berehat di hotel.

Maka itulah catatan hari Sabtu. Okehlah tu.

Hari Kedua di Kuala Terengganu

  1. Waktu pagi dimulakan dgn kami semua bergerak ke Pasar Payang baru dalam jam 8 pagi. Setiba di sana, kami sarapan dulu makanan2 di sana dan membeli beberapa makanan kering dan keropok untuk di bawak balik nanti ke KL
  2. Seterusnya kami menuju ke Jambatan Drawbridge itu sekali lagi dan kali ni berjalan di tepinya menuju ke kaunter beratur untuk naik ke tingkat atas drawbridge tu.
  3. Kami agak terkejut juga rupanya itu hari pertama pembukaan naik atas ke drawbridge tu. Amat bagus viewnya tengok dari atas.
  4. Tiket RM5 untuk kanak2 dan dewasa. Budak yang tak sampai 3 tahun free. Yang usia 56 dan ke atas RM3 aje.
  5. Selepas itu pulang dan checkout hotel sebab nak pindah hotel ke Tabung Haji hotel. Dekat sikit dgn airport. Sempat mendobi pakaian dulu.
  6. Selesai mendobi maka kami pula nak makan celup tepung di Teluk Ketapang tetapi kali ni di Firdausy ICT. Kami makan celup tepung di tempat lain pula kali ini. Orang tak ramai lagi dan menjamu selera lah kami dgn tenangnya.
  7. Kemudian kami bergerak ke Hotel TH dan Alhamdulillah dapat check in awal. Berehat sebentar dan dalam jam 4 bergerak pula nak makan sekali lagi celup tepung. Kali ni makan di Celup Tepung King berdekatan Kuala Nerus. Main terjah aje ni sebab kedua dua tempat yang kami pergi hari first day dan tengahhari tadi dah penuh dan sesak sangat.
  8. Kami sempat juga bergerak ke pantai berdekatan Kuala Nerus ni namanya Uptown Kontena dan main pasir.
  9. Selepas itu terus bergerak pulang ke hotel dan menunggu malam harinya nak keluar pula.
  10. Alhamdulillah semasa di Hotel TH ada ajen takaful Ikhlas saya sempat berjumpa dan memberi souvenir kepada kami.
  11. Kami meneruskan perjalanan menyaksikan jambatan pada waktu malam dan bergambar. seterusnya meneruskan perjalanan ke Pantai Batu Burok.
  12. Di Pantai Batu Burok seperti biasa kami parking berdekatan Primula Hotel dan berjalan sejauh 2km pergi dan balik. Ada pesta atau festival di situ dan sempat anak2 makan pasta carbonara kat situ.
  13. Semasa perjalanan nak balik hujan sedikit dan terpaksa meredah hujan. Sempat juga makan tomyam di sebuah restoran depan Pantai Batu Burok tu.
  14. Kami pulang ke Hotel kira2 jam 10.30 malam dan berehat.

Hari Pulang

Maka selesailah perjalanan aku dan famili ke Kuala Terengganu. Banyak kenangan larian dan mcm2 bab makanan ada disini. InsyaAllah akan datang lagi ke sini pada lain masa.

Flight Firefly ke Subang jam 8.40 pagi dan tiba dengan selamat di Subang jam 9.35 begitu.

Itu saja guys!!

Larian Aku – LAJSM 2019

Alhamdulillah. Bersyukur dapat menamatkan dengan jayanya 21km kali ni. Ceritanya di bawah.

14 September 2019

Kasut: Brooks Glycerin 14

Event:Larian Antarabangsa Jambatan Sultan Mahmud Terengganu.

Kedudukan: 472 dari 1990 pelari kesemuanya. If dikalangan lelaki aku no 425 dari 1400++.

Cerita:

1) Khamis sudah datang bermalam di rumah mertua di KL. Berehat semalaman dan bertolak ke Airport Subang sekitar jam 4:45 ptg. Tiba di Airport Subang sekitar 5:30.

Setiba di sana baru mengetahui terlupa bawak poncot belt running (untuk letak phone kat pinggang semasa berlari), earphone dan juga JAM GARMIN aku sendiri.

Namun Alhamdulillah jam garmin wife aku di bawa. Tapi terpaksa setting skit.

Naik flight sepatutnya jam 7:45 tapi delayed dan bertolak jam 8:10 malam. Tiba di KT sekitar jam 9:05 mlm. Naik teksi dan sampai di hotel sekitar jam 9:45 malam dan check in.

Sempat makan2 dan tidur2 ayam tp tak lena sgt. Rasa mcm letih itu ada tapi hadap juga.

2) bergerak ke tempat event yg terletak dlm 700 meter dari hotel. Dalam 10 minit aje berjalan. Tp best tepi pantai. Dalam hati tak pasti boleh tak dpt sub 2 hours tp try jugaklah. So sempat berjumpa member ex mrsm kuantan Zulhairie Moideen. Power dia ni sebab masa zaman2 sekolah mmg aktif sukan. Alhamdulillah sejak tahun lepas dah join lari2 ni dan semakin power.

Seterusnya jam 1 bermulalah larian. Aku seperti biasa dapat aje maintain pace bagus sekitar 5:35 ke 5:40 untuk 10km pertama.

Dan untuk km 11-14 juga agak bagus. Namun bermula km ke 15 kaki cramp semakin sikit2 datang. Mcm mana dia datang adalah urat dia tarik. Bila tarik ko langkah aje sakit. Masa km ke 15,16 sikit2 dia attack dan aku cuba jalan skit2 dan lari kembali. Namun ianya sia2 dan pada km ke 16 – 17 dapatkan bantuan spray medic. Namun tetap ianya makin teruk. Terpaksa aku hadap banyak jalan dari lari maka terjadilah pace 8-9 sampai penghujung HM ni. Tapi ada cuba push skit last 500m.

3) Elevation jambatan drawbridge ni mmg mak datuk la. Aku jalan aje. Jangan harap lari. Mmg aku mcm mendaki gunung kot. Sebab tu aku tak suka hiking. Penat. Train kat area bukit pun sebenarnya aku tak suka sgt tp kecuali area Taman Botanikal Ayer Keroh tu sebab tu aje port bagus. So berbalik ke jambatan drawbridge tu, mmg tinggi dan aku jalan. Turun jambatan aku lari. Sampai bawah sambung jalan. Aku dapat rasa, bermula km ke 16, aku jalan 600meter dan lari 400m aje kot. Takpun 700 meter jalan dan 300 meter lari. Mmg kaki sakit tak boleh buat apa dah.

Tapi aku puas hati dapat tamatkan dgn 2 jam 21 mini tatkala aku travel last minit dan keletihan. Tidur jgn ckp la. Tidur tgh hari pun tak. So mmg puas hati.

Kesimpulan: Best larian dan seronok pemandangannya. Yang tak best kaki dua dua aku mcm baru lepas kene simen kaki dan baru berjalan balik. Hahahhahaha. Ok itu sahaja ceritanya.

#hm

#lajsm2019

#21km

#3kaliseminggutraining

#utemstaff

#ftmkstaff