MRSM KUANTAN

Pada 19-21 April yang lepas, aku dan isteri (serta bawak anak2) menjelajah ke maktab kami setelah hampir 17 tahun meninggalkan maktab ini.

Sebenarnya hampir tiap2 tahun dah melawat sejak 2011 lagi. So, sebenarnya memang aktiviti tahunan pun cuma kali ini giliran batch kami K02 (SPM 2002) pula menganjurkannya.

Aku ditugaskan untuk membuat aktiviti pada sebelah petang bercorakkan santai dan bersukan. So, hasil perbincangan bersama kumpulan maka terhasillah Jebat Challenge iaitu berupa Amazing Race mini jugaklah.

SPKG 2019 kali ini sangat-sangat meriah kerana committee2 semuanya hebat2. Semacam satu pesta yang selama 2-3 hari.

Aku dan isteri menetap di Vistana Hotel yang terletak amat berdekatan dengan MRSM Kuantan. If berlari pun dalam 2km gitu aje. Tapi agak sukar sebab kereta banyak so membataskan pergerakan dan amat berbahaya. So better berlari atau berjogging di tempat yang disediakan khas atau di mana-mana kampus universiti yang besar.

Tapi seperti biasa aku waktu ini masih berehat dari kesakitan hamstring aku.

Kuantan ini sebenarnya tak banyak berubah pun sejak 17 tahun lalu. Cuma di tambah serba sedikit Mall dan hotel2 baru. Tapi dari segi pusat bandar dia berubah sedikit sahaja. Macam Melaka aje besar bandarnya. Tidak sebesar KL atau Penang. Bahkan Johor Bahru pun sebenarnya tidak dapat menandingi bandar sebesar KL. Penang pun banyak tempat2 heritage dan tak juga sebesar KL. So Kuantan ni bandar setaraf bandar2 negeri2 lain besarnya (mcm Melaka, KT, KB, dll).

So, kedatangan kali ini banyak juga aktiviti dilakukan dan dibuat. Bolehlah tengok kenangan gambar.

Aku juga ada makan di Ana Seafood yang dikatakan agak terkenal tu. Tapi pada pendapat aku, makanan dia biasa aje dan anda singgah makan tomyam dan ikan kedai biasa pun ok. Cuma bezanya kat Ana Seafood ni banyak pilihan aje dan ada wakaf khas. Harga dia agak mahal sedikit ya.

Kalau ditanya nak banding Umbai dengan Ana Seafood. Aku pilih Umbai.

Rating Ana Seafood = 3
Umbai Seafood = 4.5

Ok, berbalik kepada MRSM Kuantan reunion/SPKG. Tengoklah hasil gambar2 dari kamera isteri, rakan2 dan yang lain2 yang sempat dicedok.

Seminggu di tahun 2017

Salam,

Sudah seminggu kita memasuki tahun 2017.

Rasakan amat cepat juga masa berlalu.

Ditambah pula tanggungjawab kepada keluarga yang semakin hari semakin bertambah. 

Terasa diri ini bahawa sebenarnya kehidupan berkeluarga ini amat mendisiplinkan kita dan menjadikan kita seorang yang cekal dan amat menghargai masa.

Aku bukanlah seorang yang amat teliti ataupun seorang yang terlalu fokus

Main games pun aku main tapi tak masuk pertandingan peringkat antarabangsa. Ada pun peringkat universiti masa dulu2 kat UTM TAHUN 2003-2007 aku tak ingat bila.

Berlari/Berjogging juga adalah salah satu hobi

Juga suka travel.

Banyak yang tidak difokuskan jika nak difikirkan secara teliti. 

Prinsip aku senang aje, dalam kehidupan ini rugi tak rasa everything yang boleh dan yang dibenarkan dalam Islam.

So, better do everything yang kita dibenarkan lakukannya. 

Cumanya ianya akan menjadi tak fokus tetapi tiada masalah sebab ikut pandangan dan opinion masing2.

Catatan yang aku tinggalkan di laman web ni pun untuk menjadi bahan sejarah penting agar aku atau generasi selepas aku dapat maintain dan tengok2 semua penulisan aku.

Itulah bagusnya media sosial seperti facebook dan instagram dan blog ni.

Semuanya dicatatkan dan nanti selepas 4,5 tahun akan dipaparkan kembali gambar2 atau post terdahulu (facebook kan mcm gitu?)

Kesimpulan:

Tahun 2017 ni menjanjikan lebih banyak tanggungjawab kepada agama, keluarga, bangsa dan negara.

Aku akan semakin meninggalkan zaman habit remaja dan dewasa muda.

Akan ke arah dewasa 40an dalam tempoh 8 tahun lagi (2025). Sekarang baru 32 tahun (2017). InsyaAllah lagi 8 tahun nak ke dewasa tua.

Kemudian akan jadi veteran dan seterusnya.

Do whatever we want as soon as possible.

Jgn risau, tak rugi mencuba semuanya walaupun tak fokus. Yang penting hidup mesti happy dan ceria.