Going back home, Malaysia

Salam,

Salji dan sejuk.

Salah satu kejadian Allah yang amat menakjubkan bagi aku.

Ya memang aku agak “jakun” sebab aku tak sambung study overseas dan tak pernah ke negara salji. So aku buat posting ini dengan tujuan pengalaman aku sendiri.

Apabila kaki dipijak diatas salji, terasa takjubnya salji ini dan kegembiraan yang ada didalamnya.

Kalau di Malaysia, panas sangat anda boleh berteduh dan nanti insyaAllah ada angin sepoi2. Pakai baju pun sama aje. 365 hari jenis sama sahaja. Tak perlu tebal2 pun.

Aku maksudkan outdoorlah. Jika indoor itu lain cerita.

Tetapi jika sejuk dan bersalji ni, kelengkapan kena benar2 lengkap. Dan jika berteduh bawak pokok pun akan tetap sejuk. Kena cari masuk dalam bangunan yang ada heater. Jika takdak still sejuk. Takleh sorok.

Itu beza sejuk dan panas.

Jika diikutkan, cukuplah hanya sekali merasa winter salji. Mungkin selepas ini merasa Autumn, Spring dan Summer di negara2 lain pula.

Sejuk ni sukar buat budak2 dan jugak kita yang dewasa ni. Jika di atas paras beku tidak mengapa tetapi jika di bawah paras beku itu pergerakan agak terbatas.

Namun itu hikmahnya Allah turunkan salji itu kepada kita manusia. Tanda keagungan Allah Yang Maha Besar mampu membuat segalanya.

Salji yang berwarna putih ini amat empuk dan terasa macam ABC yang kita tempah dan makan di Malaysia. Tidak tergambar perasaan semasa menyentuh salji itu. Sejuk tapi sangag mengembirakan.

Tetapi kita tak tahu apa perancangan masa hadapan. Aku merancang nak pergi Sapporo ni pun seminggu sebelum. Beli hari jumaat 25 Januari 2019. Kemudian ke Sapporo pada 2 februari 2019. Hahahah. Tiket dan hotel aku taknak cerita. Sebab ianya amat memakan kos yang tinggi.

Tapi pengalaman amat amat mahal diperoleh di sini. Berbaloi dan super berbaloi. Cukup once in lifetime orang kata. Banyak ilmu dapat.

Entahlah, jika diizinkan rezeki dan masa serta lain-lainnya, akan kembali ke sini. Jika tidak waktu winter mungkin di waktu lain.

Apa2 pun Sapporo amat mengembirakan kami sekeluarga.

Walaupun sehari sebelum anak aku demam tonsil yang agak teruk sehingga suhu 40 celcius siap mandi lagi di KPJ Damansara pada jumaat 1 feb 2019. Alhamdulillah beransur pulih pada 2 feb dan sambung makan ubat sewaktu tiba di Sapporo.

Sihat walafiat semasa di Sapporo Alhamdulillah!!! Cuma anak aku yg kecik dia ada selsema sikit kena bagi ubat Paracetemol sehari sekali untuk bagi dia tahan skit sejuk. Tp sampai Malaysia nanti tak bagi dah kot sebab dah semakin sihat.

Dugaan banyak juga sewaktu nak berangkat ke Sapporo ni.

Hampir tiap2 hari aku dan isteri keluar membeli barangan perkakasan winter. Kos mmg 4 angkalah sebab kami semua tiada lagi kelengkapan tersebut. Selepas ni dah ada pengalaman mudahlah buat kami. Cuma yang anak2 kecik ni kena beli balik sebab nanti bila nak pergi lagi (jika pergi lg negara winter) kenalah beli baru sebab dah besar. Kami mungkin sekadar satu dua aje.

Bab kasut dan sarung tangan jangan main2. Kena beli yang betul2 super dry atau kalis air atau salji atau sejuk. Baju thermal mesti ada bagi sesiapa yang pergi negara bawah suhu beku. Memang perlu ada. Tapi jika suhu sekadar 5 ke 10 celcius itu mungkin tak perlu. Apa2 pun korang kena alami sendiri baru tahu badan tahan ke tak.

Kami sediakan semampu dan sebanyak boleh. Alhamdulillah atas bantuan isteri aku, banyak benda aku belajar. Dia banyak bantu dan search Google serta dpt bantuan nak cari kedai2 di Sapporo dari keluarga mertua.

Aku cuma tinggal nak explore dan nak cari ke Snow Festival di Odori Park dan Tsudome sahaja. Lain2 bab train dan streetcar serta lain2 pun bersama2 sama explore + dptkan bantuan keluarga mertua + blog2 and facebook.

So sebab tu aku tulis balik tu. Mungkin ada yang tak lengkap tapi korang leh search sendiri part yang aku tertinggal.

Mcm nak ke Gunung Moiwa, naik streetcar aje dari Susukino station subway. Kena keluar dari Susukino tu kemudian lari skit ke streetcar. Kemudian naik aje mana2 streetcar sebab dia loop. Berhenti kat Ropeway Iriguichi. Itu contoh. Googlelah sendiri jika nak membantu.

So kami di airport Chitose ni dari jam 6.50 pagi. Sampai airport naik kenderaan bas kecik kepunyaan hotel Queen Hotel Chitose ni. Dalam 10 minit sampai terus dari 6:35 pg. Makan serba ringkas dahulu.

Sampai airport macam biasalah, beratur dan bergambar serta pemeriksaan kastam.

Amay merindui Sapporo ni sebenarnya. Banyak pengalaman berharga diperoleh.

Dari segi budayanya, mmg diakui budaya mereka memang berdisiplin MAJORITINYA. Bukan nak kata semua 100%, tetapi majoritinya dan KEBERSIHAN masyaAllah tandasnya AMAT BERSIH.

Mana2 aku gi semua bersih.

Jalan bersih

Koridor jalan pasaraya bersih.

Walaupun bersalji esoknya kembali bersih.

Tong sampah? Sukar dicari dan orang pun tak buang merata. Memang bersih dan LANGSUNG TIADA PUNTUNG ROKOK.

Teksi canggih dan bagus ikut meter.

Adab mereka itu penting. Yang sepatutnya umat Islam Malaysia ni ikuti.

Dan sebenarnya Islam yang patut begitu. Pembersih dan Berdisiplin.

Apa2 pun ini amat amat membawa kesan positif kepada aku dan famili. Walaupun aku ni jakun aje lebih sebab first time gi negara salji. Tapi itulah, banyak benda dipelajari.

Bab makan mmg susah la buat aku yg lidah Melayu. Mmg susah skit hahahhaha.

So, aku tulis ni dalam flight menghala ke Kuala Lumpur. Harap membawa ilmu yang bermanfaat buat pembaca yang baca website aku ni.

Malaysia. Walau apa pun jua negara setakat yang aku pergi, akan aku stay dengan Malaysia.

Hamzah Asyrani Sulaiman

11:21 pagi waktu Sapporo dalam Flight

Jumaat 8 Feb 2019

Suhu semasa berlepas -12 celcius

[Updated 10:49 pm] Alhamdulillah dah sampai rumah mertua dan berehat. Sempat makan Satay kat RnR Dengkil tadi. Kekenyangan makanan Malaysia tanah airku.

Semoga berjumpa lagi dalam trip selanjutnya nanti bulan March pula 😎😎.

Day 5 – Sapporo to Chitose

Salam,

Hari ni hari penghujung buat aku dan famili kembara di bumi Sapporo pada trip kali ni.

Banyak kenangan dan peristiwa2 penting berlaku di Sapporo yang amat membawa memori kepada kami semua.

Penat berjalan, susah nak cari jalan dan pelbagai lagi berlaku namun semua kesusahan mengharungi semua itu adalah untuk pengalaman.

Membawa maksud lepas ni jika ada rezeki untuk datang lagi, insyaAllah mudahlah semuanya sebab dah pernah lalui.

Kami check out jam 11 pagi sebab check out mmg jam 11 pagi. Kami drop luggage kat lobby hotel untuk disimpan dan jenjalan tangkap gambar di Former Hokaido Government Building dahulu.

Banyak juga gambar ditangkap dan divideokan. Salji pun lebat turun dan sangat mengamit memori untuk diingati.

Kemudian kami pulang ke hotel dan menempah teksi ke Sapporo Station. Kos dalam 670 yen sahaja. Dekat aje sebenarnya tapi sebab bawak beg berat.

Terus sahaja kami angkat beg dan seret ke stesen itu.

Tiket berharga sekitar 2000 yen untuk dua dewasa dan seorang kanak2.

Kami boleh pilih mana2 train sebab semua boleh melalui Chitose. Tetapi TIDAK semua melalui Chitose New Airport. So disebabkan kami tunggu dulu di Chitose semalaman, maka kami boleh pilih mana2.

Sampai sahaja di station Chitose (dalam 13 station gak sebab kitorang pilih yg stop semua tempat), kami terus tekan ke 1F turun lif dan naik teksi 480 yen aje sebab 300 meter aje. Queen Hotel Chitose. Sebelum ni di Sapporo kami duduk di Nest Hotel Sapporo Ekimae.

So pemandu teksi tu mcm tak suka aje sebab hantar dekat sgt tp nak buat mcm mana beg banyak.

So sampai hotel tu Alhamdulillah dapat check in terus dan tempah Airport Transfer ke airport pada jam 6:35 pagi esoknya.

So kami rehat dan makan di hotel.

Sekitar jam 6:15 ptg kami berangkat ke Chitose New Airport untuk mencari makan. Naik train aje Chitose ke New Chitose Airport. Satu line aje ade so kene pilih betul2.

Tambang 870 yen sahaja. 350 yen per adult dan 170 yen per child. So tu sehala. Pergi balik ade la dalam 1740 yen. Macam sekitar RM60 tau.

Tapi bagi depa murah aje sebab currency depa strong.

So jenjalan di Airport sambil pinjam stroller percuma yg mcm dekat AEON Malaysia tu khas untuk baby. Tak perlu pengenalan diri dsbnya sebab depa mmg percaya kat kita. Dan drop aje mane2 yg disukai.

So kami jenjalan dan singgah kedai mesra muslim food iaitu

Doraibuin ito butadon specialty store (Butadonmeijin)

Open : 8:00~21:00

So kami singgah makan sebab tercatat di cermin pintu masuk by Halal Japan.

Maksud depa ni mesra muslim food adalah mereka ni menyediakan makanan dan perkakasan muslim yang asing. Gune barang halal dan perkakasan halal. So depa ada jugak saji benda2 tak halal. Cuma ada bahagian untuk halal.

So kami order makanan dan makan mengikut menu halal tu.

Setelah makan kami pun beredar naik train ke Chitose semula. Rehatkan dan kemaskan barangan sebab esok nak bangun awal.

Alhamdulillah thanks kepada laman2 web dan juga isteri yg bercommunicate dengan keluarga beliau (keluarga mertua) berkaitan tempat2 tertentu untuk disinggahi di Sapporo dan Chitose ni.

Untuk itu aku pun share jugak agar korang pun dapat search dan manfaat benda benda penting ni.

8 feb kami akan berlepas pulang dan akan buat topik keberangkatan pulang dan rumusan sepanjang di Jepun. Berkaitan adab, peraturan dan lain2nya di sini.

Tapi apa yang aku nak sampaikan, manusia ini sama sahaja. Mereka tidak sempurna. Usah kata siapa terbaik. Anggap semua terbaik dan sederhana. Cuma bezanya adalah majoritinya bagaimana dan minoritinya bagaimana. Tp dua duanya tetap wujud sampai akhir zaman. Tiada yg 100% hebat dan sempurna.

Day 01 – Hari Berangkat ke Sapporo!!!!

Salam, saya akan bercerita serba sedikit perjalanan ke Sapporo yang dipenuhi cabaran dan rintangan.

Saya dan keluarga mula berangkat sekitar jam 5 petang daru rumah Kepong. Tiba di lapangan terbang klia2 sekitar jam 6 petang.

Agak sukar mencari parking disebabkan semuanya nak bercuti namun dapat juga di aras 5 parking.

Kami pun angkut barang ke troli dan bermulalah episod pengembaraan saya berusia 34 tahun, isteri 33 tahun, kanak-kanak perempuan darjah 1, dan bayi 1 tahun 6 bulan.

Mencabar disebabkan membawa anak2 yang perlu diperhatikan terutamanya yang bongsu tu sebab sangat aktif.

Kami mula dgn bertanyakan Samurai Wifi untuk ambil portable wifi yang terletak di aras Arrival Domestic. Namun takleh nak amik lagi sebab aku tulis dalam permintaan jam 8 malam baru amik. Memang ikut peraturan betul depa ni.

Maka aku dan keluarga pun naik dulu ke aras berlepas International.

Sekitar jam 7 lebih ketika itu kami pun print check in boarding pass dan juga tag untuk beg.

Namun kami mendapati lepas tu takleh lagi nak drop beg sebab awal sgt. maka kami pun singgah di KFC berdekatan dan makan 5 ketul ayam. Sementara wife aku solat aku dan anak2 makan dulu. Susah if dua dua solat serentak.

So aku solat lepas makan dan kenudian baru drop beg. Aku dan famili terus ke tempat surau dan sangat selesa betullah klia2 punya surau. Besar dan luas.

Sekitar jam 9 masuk check in kastam. Susah bro bila keluarga check in kastam. Kelam kabut kami dgn bawa anak dan sebagainya. Kami dah ready mental fizikal dah dan INI BARU PERMULAAN YE.

Ada dua kastam check. Satu check beg biase aje dan satu lg check keseluruhan.

Kemudian lepas aje kastam kami terus ke P6. Dan apa lagi yang sikecil tu kira nak berjalan aje. Jenuh gak mengawal dan pasang harness pun mcm tak jalan. Ditarik jauh2 dan nampak macam apa dah. Adoi.

Dan yang peliknya kedai makanan dalam International Boarding ni tak jual air lebih 100ml kot. Just cup kecik. Minuman berperisa langsung takde. Air mineral aje yang style cucuk straw. Dah ler RM2. So tadah air free dah ler.

Sekitar jam 10.30 masuk tempat menunggu. Sekali lagi sikecil kira nak berjalan aje. Kesian wife aku kene dukung ke hulu hilir. Aku jaga beg sementara tu.

Bila naik flight part ni pun amat mencabar. Seat adalah di area nombor 41 dan ditengah2. Itu aje yang ade masa booking seminggu sebelum. Kami duduk dan mcm biase sikecil nak menyusu. Adoi susah juga kene tunggu tp kami prepare mental dan fizikal untuk handle. Denga menggunakan nursing cover. Teruskan juga penyusuan bayi kepada sikecil. Aku bawak anak aku nak kencing pula masa tu.

tapi yang bagusnya staff air asia amat amat baguslah handle mcm2 dalam pesawat tu.

Kemudian kami semua take off untuk perjalanan 7 jam lamanya dengan membawa little monster dan big sister.

Sepanjanh flight susah beb nak tido. Kerusi bukan flat bed pun so tegak ajela. Boleh la sedikit baring ke belakangkan kerusi.

Kemudian kami makan makanan yang dibeli dan ditempah awal semasa booking dalam flight.

Ok cabaran seterusnya adalah anak aku kembung dan sakit telinga masa 1 jam lebih nak mendarat. Ya telinga bengang. Yang darjah 1 ok aje tp yg sikecil mengamuk dan menangis. Kami sekali lagi bersedia mental dan fizikal handle situasi tersebut. Sampai nak mendarat baru ok.

Oh ya, aku solat dalam pesawat untuk subuh. Mudah sahaja. Amik air wudhu dan solat. Masa takbir pertama hadap arah kiblat yang benar2 yakin. Aku ada jam garmin aku yang tunjuk arah kompas. So mudah bagi aku kat mana lokasi mekah.

First time tengok salji dari dlm pesawat amat mengagumkan. Dpt rasa bumi Allah ni mcm2 ada. Itulah antara sebab kami datang ke sini. Bila jejak aje kaki kat kawasan airport ni, dekat air bridge dia yang menyambungkan kapal terbang dan airport tu terasa sejuk amat.

Kami tukar terus baju dan gi toilet hampir sejam gak kot kat situ. Sampai ada sAirport staff datang2 tengok kami dan kami blah lepas tu. Yela kat situ dekat sejam sebab tukarkan anak2 punya baju bagi tahan sejuk. Tu yang lama.

Seterusnya kami ke tempat cop passport dan amik bagasi. Dan senang aje tak payah tunggu bagasi sebab dah kami paling lambat sekali ke situ dan memang ada bagasi kami aje. Hahahahaha. Dah siap2 diletakkan tepi.

Wife aku tukar baju selepas amik bagasi ni. Sebab kan aku ada cakap kat atas ada airport staff dah ushar2 rapat tak bagi kot kami kat situ lama2 masa aku tukarkan baju anak2 dan aku time tu.

Lepas tu bermulalah cabaran nak naik bas. Dengan sejuk dan beranginnya tempat menunggu bas dan anak2 salah pakai baju macam2. Maka cabaran amat2 dirasai.

Kami tanya information centre berkali kali dan masalah adalah driver bas tak tahu cakap english. Mujur ada staff bus station tahu sedikit bahasa english dan tolomg communicate dgn driver bas jepun.

Tiket 1030 yen seorang dan aku terbeli lebih sebab bayi bawah 2 tahun free aje. Terbeli 4 tiket lak. 1030 yen tu untuk dewasa. Kanak2 tak pasti sebab beli pakej 3100 yen untuk dua dewasa dan dua kanak2. Patutnya satu aje kanak2. Adoi silap disitu.

Ok tempat tunggu bas adalah bas station no 65. Kene seberang jalan dan naik bas untuk ke Hotel Monterey. Dari situ kena jalan satu blok ke belakang aje. Station Hotel Monterey ni No 22. Dalam sejam gak perjalanan.

Cabaran seterusnya adalah anak meragam dalam bas lama. Nak susu tapi mana boleh sebab ada orang. So terpaksa layankan anak. Kesian wife aku dan kami pun duduk seat tambahan aje. Kerusi tu boleh bukak ditengah2. Canggih jugak.

Sampai aje station Hotel Monterey tu kami sentuhlah salji tepi jalan. Memang mcm ais batu campur aje. Suhu dalam 1 darjah kot time tu. Terasa gak sampai ke kulit. Tp Alhamdulillah mampu lagi aku tahan.

Seterunya kami jalan ke Hotel kami dan sepanjang perjalanan sempatlah snap few gambar. Kami pun simpan beg aje di hotel. Lepas tu berjalan2 sekejap dan masuk balik rehat di hotel sebab penat sangat. Tunggu aje kat ruangan menunggu.

Sekitar jam 2.30 dapatlah kunci hotel dan berehat lah sepuas-puasnya. Bilik hotel Jepun ni kecil2 ye so jangan rasa tak best ke apa. Memang gini hotel dia. Majoriti aku masa booking hotel pun bilik tak besar mana tp harga mak datuk.

Takle yang penting aku dan famili dpt rehat dan solat. Makan makanan BRAHIM dan lain2 lagi dalam bilik. Banyak beb makanan Malaysia kitorang bawak. Berlambak2. Penuh meja tu berat tu, hahahhahahaa.

Dalam jam 8.30 malam keluar berjalan ke Hokaido Old Government Building. Nak tutup dah time tu so kene snap sebelum jam 9. So on the way balik kami singgah Family Mart and Lawson beli some stuff. Mineral water 500ml dia RM3 beb. Iaitu 100 yen.

Bagi depa, 100 yen tu mcm seringgit aje. Murah. Tp currency kita lemah, so kita ni mcm dari negara low income ke negara high income.

Oh ya semasa berjalan malam tu kene pastikan jaga2 takut tergelincir dgn ais. Yela kat jalan tu ais.tp majoritinya takde air. Sebahagian tempat aje ade.tp still kene lalu jugak.

Sampai hotel balik dalam jam 9 lebe. Anak2 kesian kaki tangan sejuk. Terpaksa basuh dengan air suam shower mandi.

Itulah serba sedikit hari berangkat dan tiba disini.

Gambar kemudian ok. Mungkin bila dah balik Malaysia baru aku letak gambar. Sukar nak letak gambar sebab ni Ipad tak sync dengan mana2.

Ok tunggu hari kedua pula iaitu ke Otaru Aquarium ye.