Celup Tepung di Pantai Siring

Salam,
Kami sekeluarga datang makan petang di sini pada hari ini 17 Oktober 2020 sektiar jam 3 petang. Kebetulan minggu ni pelawat dari KL, Putrajaya dan Selangor tiada sangat sebab mereka sedang PKPB. Jadi sabtu yang sepatutnya ramai, jadi tak ramai sangat berbanding ramai yang sebelum2nya.

Order seperti di kaunter terlebih dahulu sebelum beratur untuk ambil makanan. Ini bukan macam kat Terengganu di mana kita amik makanan dan bayar. So di sini kita beratur dulu di kaunter order makanan dan kemudian baru beratur nak amik celup tepung.

Tapi jika anda order makanan2 lain seperti Char Kuey Teow, Nasi Goreng dan sebagainya, ianya akan hantar ke meja anda.

So pastikan jika taknak beratur panjang sangat, datang awal sekitar 2.45 hingga jam 3. Itu aku nasihatkan untuk sesi petang.

Bab parking memang korang kena pandai2 cari parking sebab ianya jalan kampung. dia ada parking sendiri tapi tu pun boleh muat beberapa aje kereta sekitar 20 kereta mungkin. Yang lain tepi jalan kampung la.

Makanan dia bagus. Cuma Char Kuey Teow dia RM15 sebab udang besar2. Aku rasa boleh aje depa buat Char Kuey Teow jenis biasa jangan letak udang besar sangat.

Aku dan keluarga order celup tepung set. RM30. Ada tepung, 4 ekor udang besar betul dan 2 ekor ikan. semua sedap dan gorengnya bagus2 tapi udang besar sangat dan kulit keras kalau nak makan dengan kulit2 sekali. So udang tu terpaksa di buang kulit yang disalut tepung tu jugak sebab keras kulit udang tu. Aku rasa patutnya guna udang yang lebih kecil yang kulitnya tak keras sangat dan boleh makan dengan kulit2 sekali yang bersalut tepung tu.

Sos dia limitkan. If nak tambah Rm1 jika nak beli satu bekas kecil.

Akhir kata, ianya pemandangan dia bagus la. Dan sama aje celup tepung ni dengan celup tepung yang lain2.

Relax sudah. Buat aje mane yg boleh

Semalam dan arini aku berehat.

Lepas buat Hill Training memang aku rehat.

Berdenyut2 kaki dan lutut sebab ko lawan elevation.

So kene jaga kaki dan cool down kaki. Buat home workout dan push up ke dan apa2 yg bagi recover. Walk pun boleh.

Aku kene sedar la aku bukan atlit.

Nak jadi atlit ni ibarat nak jadi pro.

Setiap bidang ada pro nya.

Dalam bidang pensyarah byk member2 aku yg power2. So depa ni pro academician yg mmg cargas buat penyelidikan, kepimpinan dan konsultansi.

Dalam bidang larian, kita ada yg mmg keje dia lari. 6 hari seminggu bahkan ada tiap2 hari. Rehat dia waktu petang aje.

So.

Ingat senang ke nak beza masa ko lari 23 minit 5km dengan 17 minit untuk 5km.

Beza 6 minit tu sebenarnya kejap aje. Tp ko ingat senang ke. Depa punya susah training pagi petang.

Sama mcm bidang academia.

Yang keluarkan SCOPUS Q1 journal 3,4 paper setahun tp aku keluarkan SCOPUS Q4 mari pun 2 aje setahun 😂😂 (sorry ler aku bukan pro academia pun). Beza taraf scopus je tp masa yang dikorbankan untuk bagi keluarkan paper chenggitu ingat senang ke.

Jadi, kita takpayah la terasa sgt. Dah chenggitu usaha kita yg ciput, gitu ler dptnye.

Dulu aku ingat senang beb nak dptkan 21/22 minit untuk 5km.

Tp macam nak minta nyawa lebih dah bila aku penah buat 21 minit untuk 5km bulan 4 tahun lepas (2019).

Latihan kene struggle betul2 seminggu 4,5 kali. Sebab tu tahun ni aku just 3,4 kali seminggu aje. Latihan kene teruk beb.

Ok la. Aku nak makan dah ni. Sejuk kang roti canai tu. Usah risau laju ke tak korang berlari tu. If laju kira bonus la tu.

Salam 1 Ramadhan 1440H

Salam semua,

Alhamdulillah dalam sedikit masa lagi kita akan memasuki fasa 1 Ramadhan 1440H.

Pelbagai perkara berlaku dari Ramadhan tahun lepas sehinggalah menjelangnya masuk Ramadhan 1440H ini.

Untuk kali ini, aku sekali lagi akan berehatkan diri dari dunia larian selama sebulan Ramadhan ini dan insyaAllah akan sambung berlari semula pada hari selepas cuti raya. So dalam 35 hari jugak tu.

Namun, aku insyaAllah tak tinggalkam workout dirumah sebelum sahur dan selepas berbuka/tarawih.

Itu sudah cukup mengekalkan kecergasan namun jika dari segi daya tahan berlari mungkin akan turun sedikit atau sekitar 25%. Bermaksud jika sebelum ini berlari 23 minit track untuk 5km. Mungkin minggu pertama atau kedua adalah dalam 25/26 minit.

Dalam minggu ketiga keempat mungkin baru kembali ke posisi asal.

Aku pun dalam proses membaik pulih kecederaan hamstring aku kaki kiri.

Banyak event yang beratur dari selepas raya sehinggalah akhir bulan November 2019. Bulan Disember aku masih kosong sebab dikhuatiri bercuti nanti.

Ok aku nak sembang soal success (kejayaan) pula.

Aku kenkadang kagum dengan banyak friends Facebook aku yang power2 dan mantap. Bagi aku mereka ini successful person.

Aku kenkadang keliru juga apa masuk successful ni tapi yang aku faham ianya berbeza untuk setiap individu.

Contoh: Orang di kampung lihat Ahmad contohnha ni success sebab masuk univ bagai dan jadi seorang pegawai. Tapi bagi Ahmad pula dia di tempat kerja dia biasa sahaja. Dia pun menjalankam rutin harian dan tugasan dengan dedikasi. Bagi Ahmad pula dis melihat Encik Samad iaitu ketua pejabat dia seorang yang berjaya tetapi dia masih belum.

So aku buat kesimpulan yang perkara success ini adalah satu tahap peningkatan diri kepada lebih baik. Sebab itu perlunya SUCCESS kita dalam segala yang bagus dipertontonkan kepada orang ramai (tapi just jgn niat menunjuk = selitkan unsur anda juga mampu begitu dan sertakam formula2 nak berjaya juga)

Jadi, aku rasa setiap orang itu sudah pun berjaya pada tahap diri dia sendiri. Dan seharusnya seseorang itu berluas hati dengan dirinya sendiri. Harus berusaha memperbaiki diri kepada lebih baik. Sedaya upaya yang boleh.

Oleh itu sempena Ramadhan kali ini, mari kita menjadi orang berjaya.

Sebab tu masa azan ada “Marilah Menuju Kejayaan”.

So, pertingkatkan diri semampu dan sedaya boleh.

Biarlah hari ini boleh buat 2km aje dan bulan depan baru 2.1km pun takpa

Yang penting ADA juga peningkatan.

Anda boleh punya.

Sebab tu masa aku berlari aku sentiasa ingatkan diri, kita boleh sentiasa pertingkatkan diri.

Jika tak mampu melajukan lagi pace larian, maka tingkatkan distance.

Jika pace dan distance tak mampu dilajukan dan ditambah maka amik style trail run ke atau gi gym pula.

So adalah pertambahan dari berlari sahaja kepada berlari + gi gym.

Bagi aku, aku seorang pensyarah yang suka berlari.

Aku tidaklah hebat dalam dunia pensyarah. Biasa aje. Tak power pun bab research dan penerbitan serta konsultansi. Tapi bab mengajar aku sentiasa improve walaupun aku kenkadang lemah juga dalam mengajar. Tahu apa dalam minda tapi nak sampaikan tu susah juga. Macam nak ceritakan apa itu lighting pun amik masa sedangkan dalam minda mmg dah tahu apa itu lighting. Nak sampaikan aje itu problem kenkadang. Itu contoh aje ok.

So, jum berubah kepada yang ada peningkatan 👍👍👍👍💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻💪🏻