Semalam dan arini aku berehat.

Lepas buat Hill Training memang aku rehat.

Berdenyut2 kaki dan lutut sebab ko lawan elevation.

So kene jaga kaki dan cool down kaki. Buat home workout dan push up ke dan apa2 yg bagi recover. Walk pun boleh.

Aku kene sedar la aku bukan atlit.

Nak jadi atlit ni ibarat nak jadi pro.

Setiap bidang ada pro nya.

Dalam bidang pensyarah byk member2 aku yg power2. So depa ni pro academician yg mmg cargas buat penyelidikan, kepimpinan dan konsultansi.

Dalam bidang larian, kita ada yg mmg keje dia lari. 6 hari seminggu bahkan ada tiap2 hari. Rehat dia waktu petang aje.

So.

Ingat senang ke nak beza masa ko lari 23 minit 5km dengan 17 minit untuk 5km.

Beza 6 minit tu sebenarnya kejap aje. Tp ko ingat senang ke. Depa punya susah training pagi petang.

Sama mcm bidang academia.

Yang keluarkan SCOPUS Q1 journal 3,4 paper setahun tp aku keluarkan SCOPUS Q4 mari pun 2 aje setahun 😂😂 (sorry ler aku bukan pro academia pun). Beza taraf scopus je tp masa yang dikorbankan untuk bagi keluarkan paper chenggitu ingat senang ke.

Jadi, kita takpayah la terasa sgt. Dah chenggitu usaha kita yg ciput, gitu ler dptnye.

Dulu aku ingat senang beb nak dptkan 21/22 minit untuk 5km.

Tp macam nak minta nyawa lebih dah bila aku penah buat 21 minit untuk 5km bulan 4 tahun lepas (2019).

Latihan kene struggle betul2 seminggu 4,5 kali. Sebab tu tahun ni aku just 3,4 kali seminggu aje. Latihan kene teruk beb.

Ok la. Aku nak makan dah ni. Sejuk kang roti canai tu. Usah risau laju ke tak korang berlari tu. If laju kira bonus la tu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: