Cadangan Gaji Baru oleh Badan-Badan Staf Akademik Malaysia

Assalammualaikum

Disertakan di sini kertas cadangan skim saraan universiti yang dibincangkan dalam mesyuarat dan kertas kerja dasar untuk rujukan dan perhatian semua di Bengkel Pemantapan Sistem Saraan Universiti (SSU) di Concorde Hotel, Shah Alam pada 15 dan 16 Ogos 2011.

Sekadar Berkongsi (Ini baru diperingkat cadangan Majlis Ahli Akademik – Belum Dimuktamadkan lagi)

Skim baru pensyarah 15 Ogos 2011

Cadangan Skim Universiti 16 Ogos

Published by razorjr

Research and Academician

8 thoughts on “Cadangan Gaji Baru oleh Badan-Badan Staf Akademik Malaysia

 1. Assalamualaikum, Pensyarah Madya tu setara dengan DS45 ke? Macam tak ada beza pun dengan gaji sedia ada. Sekian, terima kasih.

 2. Salam encik, mcm mana perkembangan skim saraan universiti yang di atas. Agak2 ada peluang ke untuk pensyarah dapat kenaikan 100%?

 3. INSYAALLAH. Banyak dan hampir semua ahli akademik (atau mungkin kesemuanya) menyokong peluang ini. Ini kerana bilangan academician dan juga researcher kita semakin bertambah dan berkualiti. Oleh itu kita sendiri akan doakan agar kita dapat laksanakannya area 2012 atau 2013 kelak. Doakan sama-sama. Ini kerana academician penting dalam memajukan teknologi, anak bangsa kita, dan juga pendapatan negara dan menaikkan nama negara dalam pelbagai bidang.

 4. Bukan kah penolong profesor tu adalah jawatan pensyarah kanan? if kepada pensyarah kanan atau prof madya yang tak ada phd tetapi ada masters apakah mereka akan dipanggil pensyarah?

  Melalui pengiraan dalam file excel tu, pada point P1 untuk semua jawatan PU9, PU8, PU7 dan lain2 tu apakah ianya sudah termasuk elaun? atau itu hanya gaji pokok?

  1. Prof-Madya tetap stay Prof-Madya
   dan Pensyarah Kanan ke Penolong Professor
   Untuk excel tersebut itu adalah pengiraan gaji pokok

   Itu yang dicadangkan.Waallahualam.

 5. Agak mustahil untuk mencadangkan gaji tersebut di peringkat tertinggi.mungkin sekarang masa yang sesuai untuk semua golongan pensyarah dan pendidik untuk bersatu.
  Mungkin tahun 2013 menjanjikan sesuatu yang baru.insyaAllah..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: