Apabila kita tidak mampu untuk menolong

Assalammualaikum,

Kali ini saya ingin berbicara mengenai soal tolong menolong dalam kehidupan seharian.

Tidak dinafikan, amalan tolong-menolong amat penting dalam masyarakat Islam di mana kita hidup mestilah bersatu padu dalam mempertingkatkan amalan yang kita lakukan setiap hari.

Tetapi kita juga kadang-kadang lupa yang kita hanya dapat menolong beberapa perkara sahaja tetapi tidak kesemuanya. Itulah yang dikatakan kita menolong apa yang kita mampu.

Artikel ini lebih menjurus kepada perbincangan bagaimana apabila berlaku sesuatu perkara itu, kita hanya mampu melihat dan berdoa kerana jika kita tersilap langkap untuk memperbetulkannya, kemudaratan yang lebih besar mungkin akan berlaku. Saya bukanlah seorang alim ulama untuk menerangkan berdasarkan hadis dan Al-Quran tetapi dalam Al-Quran dan Hadis saya percaya ada menyebut di mana kita tolong semampu yang kita boleh.

Mungkin dalam alam masyarakat kita, kita mendapati terdapat kepincangan yang berlaku tetapi tidak juga mampu berbuat apa2 kerana kedegilan sebelah pihak yang lain. Sebagai contoh, mungkin terdapat manupulasi dalam pembahagian sesuatu tugas di dalam masyarakat melibatkan individu A, tetapi kita tidak tahu untuk menegur bagaimana cara lain individu A ini kerana mungkin A adalah jiran kita, orang yang kita kenal tetapi telah berubah, atau terlalu berpengaruh dan jika kita betul sekalipun, kita tetap silap.

Ini membuatkan kita terpaksa berdiam diri dalam hal sebegitu kerana jika bertindak, dikhuatiri akan dipinggirkan, dibuang kerja, difitnah sehingga berpuluh-puluh tahun dan lain-lain ancaman lagi. Jika tidak kuat iman, pastilah tertewas jua. Tetapi jika iman itu kuat, seseorang itu pasti mampu menahan dan hidup dengan apa yang ada. Walaupun mungkin dipinggirkan, tetapi yang penting keimanan kepada Allah tetap diteruskan.

Kita tidak dapat lari dari fitnah dan juga masalah perebutan kuasa ini. Mana mungkin orang yang sudah mempunyai kuasa berkata beliau tidak berebutkan kuasa tersebut (sebahagian orang).

Kita juga sedih kerana tidak dapat menolong seseorang yang ditimpa fitnah dan juga musibah. Jika ditolong akan menyebabkan kita juga difitnah dan banyak perkara lain akan berlaku. Pendapat saya, selagi daya kudrat mampu melawan kerana benar, maka tegakkan kebenaran dan cari risiko yang minimum mungkin untuk berhujah. Berani kerana benar.

Waallahualam,

Thursday, August 18, 2011 – 11.29 pm

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: