PKPB – 9 May 2020

Rasanya sudah hampir dua bulan kita berada di bawah Movement Control Order (MCO) yang berlangsung dari 18 March 2020.

Hari ini 9 May 2020 sudah pun memasuki 16 Ramadhan 1441 Hijrah.

Kerajaan masih belum lagi mengumumkan sebarang perlanjutan setakat artikel ini ditulis namun kemungkinan besar itu tetap ada.

Setakat ini, merentas negeri memang tidak dibenarkan kecuali membuat permohonan dan hanya dibenarkan merentas negeri pada beberapa hari sahaja iaitu bermula 2-3 hari lepas. Rujuk hasil carian Google di bawah:

Jadi untuk musim nak dekat raya nanti tak pasti pula bagaimana.

Walau bagaimanapun, kerajaan dah bagi hint siap2 yang tidak dibenarkan menziarah dan merentas negeri lagi masa raya. Jadi beraya lah kita di rumah pakai kain pelikat sahaja.

Rujuk – https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/05/686089/sedih-tidak-dapat-luang-masa-dengan-cucu-ismail-sabri

Maka dengan ini terpaksalah kita beraya di rumah sendiri. Namun semua ini ada hikmahNya yang tersusun dengan kehendak Allah S.W.T.

Ok, jum kita tengok data2 terbaru COVID-19 buat masa ini:

Data ini adalah berdasarkan kedudukan kes pada 8 MAY 2020.

Published by razorjr

Research and Academician

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: